Support My Blog

Monday, August 18, 2025

KUIH WAJIK DAN FAKTANYA

KUIH WAJIK
atau Kuih Wajik Pulut ialah sejenis kuih jenis tradisiona yang ia boleh ditemui di negeri Asia Tenggara terutama Malaysia, Brunei, Indonesia, Filipina dan  juga di Selatan Thailand. P
enulis blog memang suka makan kuih wajik ini dimana ia enak, manis, lemak dan kuih wajik amat mengenyangkan untuk jangkamasa lama. Antara ciri khusus bagi kuih wajik adalah ia merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan santan dan nisan kelapa dan kemudian di mampatkan. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik dimana di sesuaikan dengan pelbagai perasa lain yang dicampurkan kepadanya. Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah dimana bahan pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. Kalangan masyarakat lain pula dimana bahan beras pulut yang digunakan itu akan dimasak jelatah (separuh masak) dimana jenis ini memberikan rasa keras di tengahnya yang amat unik. Lazimnya wajik jenis ini akan menghasilkan rasa berkerutup atau rangup apabila dimakan dan melekit di mulut. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras terutama pemakan dewasa yang giginya tidak kuat atau tiada gigi lagi. Bagi penulis blog pernah ujirasa kuih wajik yang dicampurkan pula dengan durian terutama pada musim durian dimana penulis blog amat suka dengan wajik durian yang popular terutama kalangan masyarakat dari pantai timur. Apa pun kuih wajik ini biasanya disediakan sepanjang masa akan tetapi lebih meluas semasa musim perayaan di Malaysia. Bagaimanapun perlu diingatkan dimana disebabkan rasanya yang agak manis maka ada sesetengah orang tidak menggemarinya terutama mereka yang ada masaalah diebetis. Penulis blog kongsikan asas dalam menyediakan kuih wajik tradisional dengan bahan di sediakan termasuk 300 gm beras pulut, 150 gm gula nisan, 150 gm gula pasir, 2 biji kelapa diparut, 1 helai daun pandan, secubit garam serta secubit kapur (bahan kampur ini perlu ia dilarutkan dengan 1 sudu teh air). Cara membuatnya dimana beras pulut direndam selama tiga jam sebelum ia di toskan. Kemudian beras pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Dalam pada itu kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang untuk proses ambil santannya dengan diperah santan keduanya dengan empat cawan air. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Manakala gula larut tapis dan di campurkan secubit garam. Masak air gula merah bersama dengan gula putih dan santan kedua. Kemuidan adunan ini dimasak sehingga air gula pekat dan berbenang kenudian di angkat dengan sudip. Masukkan pati santan iaitu ketika mendidih masukkan pulut. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan dan kemudian di masukkan bahan 1 sudu teh kapur serta mesti dikacau hingga sebati. Akhir sekali matikan api dan angkat untuk di letakkan di atas talam yang dialas dengan daun pisang untuk tidak melekat dan tambah aroma dan di padatkan. Setelah sejuk ia sedikit mengeras dan sedia di potong untuk di idangkan. Artike pagi Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis mengenai kuih wajik dan fakta menenarik mengenainya untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan semua.


Penulis kongsikan cara resepi membuat '
Resepi Kuih Wajik Tradisional!!' untuk dijadikan rujukkan semua. Apa pun lain tempat mempunyai resepi berlainan dimana selalunya kuih wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik dan ada pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya. Apa pun diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut dan ada cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). Ini akan menghasilkan suatu rasa berkerutup apabila dimakan. 
Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras terutama mereka yang tidak kuat giginya dan ia selalu melekat pada gigi apa lagi kalau ada gigi berlubang. Dalam pada itu kuih wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian dimana ia menambahkan keenakan dan aroma durian pada kuih wajik. Kalau ingin membeli kuih wajik masa ini agar sukar kecuali di pasar malam atau pasar minggu atau sesekali di bazaan ramadan yang menjual kuih wajik ini. Kuih wajik biasanya disediakan sepanjang masa akan tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. Kalau hendak buat sendiri kuih wajik tradisional seperti para diatas boleh di ulangkaji perbezaan menyediakan kuih wajik tradisional yang popular di selatan tanah air. Sediakan bahan terdiri dari 300 gm beras pulut, 150 gm gula nisan, 150 gm gula pasir, 2 biji kelapa yang diparut, 1 helai daun pandan, secubit garam dan juga secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air). Membuatnya dengan cara beras pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan sehingga selesai. Kemudian beras pulut boleh dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Biji atau kelapa parut kemudian diperah patinya dengan kain jarang sehingga keluar santan. Apa pun diperah santan kelapa keduanya dengan empat cawan air. Dalam periok di masak gula nisan dengan satu cawan air. Masukkan gula larut tapis dan juga secubit garam kedalam masakan wajik tadi. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua dimana ia mesti di masak sehingga air gula pekat dan berbenang dan kemudian boleh ia diangkat dengan sudip. Seterusnya di msukkan pati santan dimana pada ketika mendidih masukkan beras pulut yang ditoskan tadi kedalam periok. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan dan kemuidan barulah di masukkan 1 sudu teh kapur. Kacau adunan dalam periok iaitu sehingga sebati. Kemudian diangkat dan dimasukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang dan di ratakan di atasnya dengan menggunakan senduk sehingga mampat. Apabila sejuk ia di potong mengikut bentuk sesuai untuk dihidangkan dan di makan.


Dalam portal hmetro.com ada artikel bertajuk 'Wajik resipi nenek moyang' yang sesuai di kongsikan faktanya. Wajik antara makanan tradisional yang mana ia kebiasaannya dihidangkan kepada tetamu ketika musim perayaan. Bagaimanapun dengan peredaran masa, wajik kini boleh dimakan dan didapati pada sepanjang masa berikutan sudah diusahakan secara meluas oleh pengusaha. Jika dulu wajik dimasak menggunakan kayu api, kini dipermudahkan dengan dapur gas untuk memasaknya. Adas eorang pengusaha iaitu Abd Rauf (47) dari Kampung Teriang, Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan yang kini meneruskan perniagaan wajik yang sebelum itu diwarisi turun temurun daripada keluarganya. DIlaporkan pembabitannya bermula pada 1998 namun sekadar membantu mempromosi dan menjual wajik yang dimasak ibu saudaranya. Dia belajar memasak wajik daripada ibu saudaranya iaitu antara generasi keempat meneruskan legasi perniagaan keluarga ini. Dia juga terbabit dalam perniagaan ini bermula pada 1998 namun hanya membantu mempromosi dan menjual wajik yang dimasak ibu saudara. Apa pun semenjak dua tahun lalu, dia mengambil keputusan untuk memasak dan menjual sendiri wajik berkenaan. Kuih wajik yang dijual masih mengekalkan keaslian sejak dari dahulu berikutan hanya membuat wajik biasa dan perisa durian. Dakwanya memang b
ukan mudah untuk menyiapkan wajik tradisional berikutan perlu mengikut semua peraturan memasak bermula dengan merendam beras pulut serta memasaknya. Kuih wajik yang dihasilkan secara tradisional ini mengikut resipi nenek moyang terdahulu dan memang ia tiada pengubahsuaian terhadap resipi. Cara pembuatan begitu teliti dan perlu mengutamakan kebersihan dan jika tidak maka wajik tidak tahan lama dan cepat berkulat. Dakwany lagi untuk membuat wajik tradisional, beras pulut perlu direndam selama lima hingga enam jam dan kemudian dikukus lebih kurang 45 minit. Gula yang digunakan sama ada gula enau atau gula putih yang dimasak sehingga berwarna coklat kehitaman yang dimasak sehingga pekat dan berbenang apabila diangkat dengan sudip. Proses memasak mengambil masa hingga tiga jam bergantung jumlah wajik yang dikacau di dalam kawah. Kemudian apabila masak maka wajik ini tidak keras dan tidak lembut dan boleh bertahan hingga empat bulan jika disimpan di dalam peti sejuk. Membuat juga wajik perisa durian dia perlu menyimpan stok durian termasuk sejuk beku bagi memastikan tidak kehabisan bekalan. Dia hanya membeli durian yang berkualiti dari sekitar Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Johor. Selalunya jika kehabisan durian maka dia hanya buat jenis wajik biasa haja yang dijual kepada pelanggan namun tetap mendapat permintaan. Kini selain dijual terus kepada orang ramai di Pasar Awam dan Pasar Tani Kuala Klawang, wajik turut dijual di beberapa ekspo sekitar negeri ini selain menerusi Facebook dan dalam talian. Dia berharap dapat memajukan perniagaan ini ke seluruh negara dan mahu makanan tradisional ini terus mendapat tempat dalam masyarakat.


Dalam laporan lain dimana 'Asal Usul Wajik sama ada ia adalah sejenis Makanan Zaman Perang?' juga sesuai di kongsikan faktanya. Kuih w
ajik adalah antara manisan tradisional melayu yang sudah wujud sejak beratus tahun dahulu lagi. Makanan lokal ini bagi penulis blog percata ia adalah sebaris dengan jenis makanan lain termasuk seperti lemang, dodol dan ubi rebus dan kuih wajik dikatakan menjadi makanan sewaktu zaman perang dulu-dulu. Hal ini kerana pada waktu perang dulu dimana makanan yang akan dibawa dan disimpan adalah makanan yang kekal lama dan ia tidak mudah basi. Ini kerna jika makanan cepat rosak ada isu bagaimana datuk dan nenek moyang kita hendak bertahan lama mendapatkan makanan iaitu dalam medan perang yang lama jangkamasanya. Apa pun di percayai iaitu dengan kreativiti dan kebijaksanaan orang Melayu dimana mereka mencipta beberapa jenis makanan untuk bertahan dan terus hidup. Maklumlah kalau di zaman dulu belum ada lagi makanan dalam tin atau paket yang boleh untuk survive waktu-waktu perang atau perantauan semacam ini. Bagi mereka kini di percaya terutama generasi baru masih ramai tidak kenali akan kuih wajik. Dijelaskan dimana jika kuih wajik ialah manisan yang diperbuat dari beras pulut, santan dan dimaniskan dengan gula (gula ini yang menyebabkan wajik tahan lama sebagai pengawet). Wajik selalu dihidang sewaktu musim perayaan sebab ramai juga yang suka makan kuih manis-manis. Apa pun selain musim raya mungkin tidak ramai yang buat kuih wajik sebab cara penyediaan kuih ini memerlukan masa agak lama dan leceh. Kalau tersalah langkah atau tidak kena cara disebabkan oleh kadar sukatan dan masa yang betul maka nanti hasilnya kuih wajik di buat tidak menjadi dan cepat rosak. Kalau tiba musim durian pula dilaporkan masih ramai yang akan buat dan jual wajik durian untuk kegunaan sendiri atau di jual. Dilaporkan selain di Malaysia dimana di Indonesia juga ada kuih ini dan ia dikenali sebagai Wajik Ketan. Ketan bermaksud pulut dalam bahasa Indonesia manakala wajik pula adalah satu simbol harmoni bagi orang-orang jawa. Jadi, wajik banyak dihidang pada majlis perkahwinan dan sebagainya. Menurut sejarah Indonesia juga dimana kiuh wajik termasuk dalam kategori makanan zaman Majapahit kerana ia tertulis dalam Kitab Nawaruci mereka. Kuih wajik yang bukan sahaja terkenal luas di kalangan orang Melayu sahaja malahan sangat terkenal di Indonesia dan beberapa negara jiran lain. Walaupun tiada sejarah yang jelas tentang dari mana asal Wajik akan tetapi yang pasti dimana makanan ini disukai ramai dan dikongsi dengan setiap bangsa dah cukup untuk kita kekalkannya sebagai salah satu jenis makanan tradisional. 


Dikongsikan salah satu resepi popular iaitu 'Resepi Wajik Kenduri' dimana sesuai di kongsikan faktanya. Apa pun di jelaskan dimana kuih w
ajik antara kuih lama yang masih releven hingga sekarang terutama untuk majlis istimewa. Ada kisah bagaimana pembuatnya ada yang sampai luka-luka tangan kena tangkai sudip yang patah disuatu masa dulu. Apa pun di kongsikan cara membuat WAJIK GULA MERAH iaitu salah satu resepi wajik kenduri yang selalu di buat di kampong. Bahan perlu disediakan adalah 7 kg pulut, 5kg santan, 2kg air (patutnya guna 7kg santan), 3.5 kg gula merah (boleh gula perang yang warnanya gelap), 3kg kg gula pasir,  ½ kg gula batu, 5 helai pandan dan juga 2 sudu garam. Cara membuat wajik kenduri ini dengan merendam beras pulut semalaman @ minimum 4 jam.Kemudian kukus hingga masak. Kemudian boleh di masak santan dan semua jenis gula serta pandan dan garam. Seterusnya dimasak hingga mendidih dimana adunan ini perlu sentiasa kacau agar tidak meruap. Perlu di biarkan ia  mendidih anggaran selama 30 minit supaya menjadi pekat dan bertali atau 'berbenang'. Apa pun perlu tahu cara sesuai untuk melakukan atau mengujinya iaitu dengan menitiskannya diatas piring kering dan bila di sengetkan piring maka air gula tidak meleleh menandakan cukup pekat dan sudah boleh masukkan pulut. Seterusnya adalah memasukkan beras pulut dan kacau rata. Petua penting dimana semasa ini gula akan kembali mencair dimana kerja meneruskan kacau hingga pulut sabati dengan air gula dan kental perlu di lakukan.Tempoh mengacau bergantung kepada kuantiti pulut yang di gunakan. Apa pun kadar sesuai dimana bagi sebanyak sekilo pulut biasanya sekitar ½ jam sahaja dan untuk 7 kg pulut ia sesuai di pendekkan masanya lebih kurang selama 1 jam sahaja iaitu dengan cara mengacau kerana berat dan lenguh tangan. Kemudian bila masak maka terus isikan dalam bekas khas yang sesuai semasa wajik ini masih panas supaya mudah mengendalikan membuat simpanan. Masa ini bekas plastik yang di alaskan dengan daun pisang adalah cara paling mudah di lakukan dan mudah disimpan atau di jual (Sila lihat foto disebelah). Wajik ini boleh disimpan agak lama dengan cara masak yang betul dan cara penyimpanan lebih sesuai.  Semuga artikel ini memberi maklumat berguna kepada seua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
KUIH WAJIK.... TRADISIONAK JENISNYA...
BERAS PULUT...DI MASAK  ADA GULA....
DI MASUKKAN ATAS TALAM...SEJUKANNYA...
DIMAKAN ENAK... KENYANGNYA LAMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai PAnjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(23 Safar 1447H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...