Support My Blog

Monday, May 19, 2025

SEMBANG TENTANG BAYAM BRAZIL (PART 3)

BAYAM BRAZIL
(Althernanthera sissoo) adalah spesies tanaman sayuran berdaun yang berasal daripada Brazil dan Amerika Selatan. Tumbuhan ini juga tergolong dalam famili Amaranthaceae yang kini sudah ditanam dinegara kita. Sayur ini juga dipanggil sebagai Brazillian Spincah, Poor Man Spinach, Sambu dan juga Sambu lettuce. Spesies tumbuhan ini mudah hidup dimana kaedah datau cara pembiakkannya melalui keratan batang. Bayam Brazil adalah tanaman sayuran yang amat baik dan sangat berkhasiat untuk kesihatan manusia. Kepada mereka yang kali pertama mendengar perlu ketahui morfologi Bayam Brazil. Bayam Brazil merupakan spesies tumbuhan yang cepat membesar dan mudah dijaga. Ia mempunyai daun yang boleh dimakan samada mentah atau dimasak. Tumbuhan lembut ini boleh membesar sehingga 30 cm tinggi dengan saiz daunnya pula sekitar 2.0 - 3.5 cm lebar (Sila lihat foto diatas). Ramai juga dikalangan kita yang ada menanam sendiri bayam ini yang diambil mengikut keperluan untuk dimakan. Hidangan Bayam Brazil mudah disediakan dengan daun Bayam Brazil yang agak berlendir dan juga rangup. Ini membolehkan sayuran ini juga sesuai dijadikan ulaman. Selain itu, Bayam Brazil juga sesuai utnuk dijadikan bahan masakan seperti salad, masakan tumis, sup atau sayuran di dalam masakan barat. Sejarah menunjukkan dimana masyarakat di Brazil mengamalkan makan bayam ini secara mentah bersama tomato, bawang putih dan cuka. Menanam sendiri Bayam Brazil ini amat mudah dilakukan dirumah untuk tujuan kegunaan sendiri atau kalau lebih lebih sedekahkan kepada sanak saudara atau jiran. Ada boleh menanamnya diatas tanah, dalam pasu atau didatas batas kecil yang dipasang papan ditepinya. Gunakan tanah campuran atau media cocoapeat (murah dalam kampit) dan dipadatkan sedikit. Campurkan baja organik dengan kadar sesuai dalam media tanaman. Benih bayam brazil boleh didapati daripada membelinya di pasar (keratan bayam brazil yang ada dijual) atau ambil dari rumah rakan (kalau belum ada benih) atau gunakan benih sendiri (jika telah ada tanaman sebelumnya). Potong sekitar 2 - 3 cm panjang pucuk bayam brazil (sederhana matang) dan terus dicucuk diatas tanah yang disediakan didalam bekas. Pastikan ia ditekan sedikit dan siram 2 kali sehari (pagi dan petang). Ia akan keluar akar selapas 2-3 minggu bertanam dan membiak dengan cepat dengan tunas-tunas baru. Pembaca blog ini boleh memetik bahagian pucuknya dengan tangan kerana ia lembut dan rapuh. Pastikan selalu dipeting agar lebih banyak tunas baru keluar dan sentiasa segar. Basuh bersih dengan air mengalir sebekum dimakan sebagai ulaman atau dimasak tumis dan sebagainya. Artikel petang Ahad ini saya sembang dengan cara menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai bayam brazil yang mudah ditanam dan dijaga serta enak dan berkhasiat dimakan segar atau sebagai ulaman untuk bahan rujukkan anda semua.


Masih teringat memakan Bayam Brazil Celup Tepung ketika membuat tinjauan projek pertanian di Lundu, Sarawak dahulu. Memakan sebungkus daun bayam brazil yang di goreng dengan celup tepong dalam Land Cruiser iaitu perjalanan jauh memang mengasyikkan. Apa pun ia ada di jual di Kedai Menjual Makanan atau Snek di Lundu. Kemudian setelah balik ke Kuarters di Kucing cuba membuat sendiri makanan ini. Rupanya memang senang di buat sendiri. Perlu disediakan bahan-bahan iaitu 1 mangkuk Daun Bayam Brazil yang segar,  1 cawan Tepung beras, 1 sudu teh garam makan, 3/4 cawan Air sejuk dari peti ais, minyak masak untuk menggoreng dan juga serbuk penyedap. Bagi cara-cara membuatnya perlu dahulu dicuci bayam brazil sehingga bersih dan toskan. Apa pun kemudian dalam sebuah bekas kosong maka boleh dimasukkan tepung beras, garam dan air sejuk dari peti ais dan mesti dikacau hingga sebati. Sebaiknya bancuhan tersebut tidak perlu terlalu pekat atau terlalu cair. Seterusnya ambil daun bayam brazil sehelai demi sehelai dan dicelupkan bayam brazil ke dalam adunan tepung tadi. Diatas kuali mesti dipanaskan minyak dan tunggu minyak cukup panas sebelum memasukkan bayam brazil yang telah dicelup dalam adunan tepung tadi. Kacau dan terbalikkan beberapa kali agar ia masak seragam. Kemudian setelah masak dengan warna tepong kekuningan maka boleh diangkat dan ditoskan minyaknya. Setelah di toskan makan ia boleh di makan terus atau sesuai juga dihidangkan untuk dimakan dengan mencicah bersama sos khas dimana rasanya rangup macam keropok dan lemak. 


Makanan ini bukan sahaja orang dewasa yang suka kan tetapi jika sesiapa pandai mengolahnya kanak-kanak juga akan turut suka memakannya. Makanan Telur Dadar Bayam Brazil paling mudah disediakan dan cucu pun suka memakannya. Memasaknya juga amat senang asalkan ada peralatan dan bahan mencukupi. Bahan tersebut adalah 
3 biji telur ayam Gred A atau B, secekak bayam brazil (dipotong agak halus), 1 biji bawang merah (hiris halus), bahan garam secukup rasa dan juga minyak (untuk menggoreng) serta serbuk penyedap. Cara menyediakannya adlah dengan membasuh terkur ayam dan di pecahkan dimasukkan kedalam bekas. Kemudian dicampur telur, bayam, bawang dan garam dan di gaul sehingga sebati. Dia atas kuali di panaskan dan bubuh sedikit minyak masak untuk tujuan menggoreng. Dimasukkan bancuhan telur kedalam kuali dan kemudian di terbalikaan agar masak seragam atas dan bawah. Akhir sekali apabila sudah masak garing maka matikan api dan angkat untuk dimasukkan kedalam bekas hidangan. Telur Dadar Daun Bayam Brazil memang enak di makan dengan nasi panas dan beberapa lauk pauk lain. 


Makanan 
Masak Lemak Sayur Bayam Brazil pernah penulis blog beberapa kali berpeluang ujirasa di beberapa restoren Makanan Melayu untuk hidangan makan tengahari. Memang enak ketika di makan dan nasi serta sayuran ini masih suam panas dengan di kenakan bersama iakan kering atau ayam kampong goreng sebagai lauknya. Makanan ini menyamai dengaan resepi masakan bobor konis atau bobor bayam. Apa pun resepi ini sebenarnya amat mudah di masak dirumah dengan sediakan bahan iaitu 2 ikat sayur bayam brazil, 1 tangkai cili merah, 1 pek santan, garam serta serbuk penyedap. Selain itu perlu ada juga bahan untuk ditumbuk iaitu 1 ekor ikan yang mesti direbus dan ambik isi, 4 ulas bawang merah dan sedikit lada hitam. Cara cara memasaknya dengan menumbuk bawang merah dan lada hitam sehingga lumat dalam lesung dan ia kemudian dimasukkan isi ikan dan tumbuk lagi. Seterusnya boleh dimasukkan santan kelap dan bahan tumbuk ke dalam periuk. Langkah penting dimana masakan ini perlu dikacau rata sehingga kuah mendidih. Seterusnya di masukkan bayam brazik dan cili merah dan ia di kacau sehingga sehingga sayur lembut. Akhir sekali boleh di masukkan garam secukupnya dan seterusnya di tutup api dan sedia untuk dihidangkan dan enak di makan dengan nasi panas serta lauk pauk lain. 


Resepi seterusnya hampir sama denhan yang diatas tetapi memang ada kelainan makanan Masak Lemak Keledek dengan Bayam Brazil semasa ujirasa di Pusat Pertanian Inderapura, Jabatan Pertanian Pahang dahulu. Apa pun bagi saya yang masih bertugas sebagai PPN )Pengarah Pertanian Neegeri Pahang) masa itu memang suka dengan makanan ini. Jamuan makan selepas mesyuarat bulanan di Pusat Pertanian ini dengan beberapa lauk Ikan Patin Masak Tempoyak Pahang dan Ikan Tempoyak Pais memang kena dengan selera. Kemudian sebulan di buat sendiri resepi ini di rumah di Kuantan. Perlu disediakan bahan memasaknya iaitu seikat daun bayam brazil, 1 kotak santan kelapa, 5 biji bawang merah ditumbuk, ikan bilis (atau udang kering), 2 biji ubi keledek, garam dan bahan penyedap. Cara Memasak amat mudh iaitu bayam brazil di cuci dengan air dan di toskan. Keledek dibuang kulitnya dan di potong dadu ayau memanjang mengikut selera dan dibasuh bersih. Bahan iaitu bawang dan ikan bilis (atau udang kering) di tumbuk dalam lesung. Kemudian dalam periuk di masukkan santan kelapa, air, ikan bilis dan ubi kedek yang dipotong tadi serta dimasak sehingga ubi empuk. Perlu di ujirasa dan diperasakan dengan garam dan bahan penyedap. Seterusnya akhir sekali adalah memasukkan bahan bayam brazil kedalam periok dan terus di kacau dan jangan sampai 'overcook' maka di tutup api dam masukkan kedalam bekas untuk di hidangkan bersama nasi putih dan lauk lain. Artikel ini ditulis dalam empat (4) segmen iaitu Part 1, Part 2 Part 3 dan Part 4 yang sesuai dan mesti dibaca keduanya. Semuga artikel ini memberi maklumat berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!!...
BAYAM BRAZIL... KURANG DI KENALI...
MUDAH DI TANAM... MUDAH DI JAGAI...
BANYAK KHASIAT... SIHAT SUDAH PASTI...
MENU MASAKAN... SESUAI DINIKMATI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka, 
Malaysia.
(17 Zulkaedah 1446H). 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...