Support My Blog

Friday, January 10, 2025

SEMBANG PASAL BUAH GAC

RAMAI ORANG DI MALAYSIA
yang tidak kenal akan BUAH GAC. Apa pun bagi penulis blog dimana jenis BUAH GAC (Momordica cochinchinensis) adalah sejenis buah exotik yang sangat unik dari segi bentuk luarannya. Keluarga terdekat bagi buah ini ialah Momordica charantia yang kita kenali sebagai pokok sayur buah PERIA. Pokok yang tumbuh menjalar ini mengambil masa lebih kurang 8 - 9 bulan untuk pembca blog mendapatkan buahnya. Penulis blog Anim Agro pertama kali berjumpa tanaman agak komersial buah ini ditanam semasa berkunjung ke Labis iaitu Pusat Segamat Sunrise Farm beberapa kali dan di Vietnam dan seawal 27 tahun dulu dan juga pernah melihatnya beberapa pokok di Penang Tropical Fruit. Buah Gac yang mana ia dipercayai berasal dari Vietnam dimana nama 'Gac' juga adalah istilah berasal dari sebutan perkataan bahasa di Vietnam dan kini buah ini sudah banyak dijumpai dijual di negara jiran kita Thailand dan kemungkinan benih buah ini juga dibawa masuk hasilnya daripada Vietnam. Semasa penulis blog melawat Chiangmai di Thailand memang ada produk jus buah Gac di jual dengan harga 15 Baht (atau sekitar RM1.40) sebotol kecil. Buah ini sangat kaya dengan bahan Antioksidan, Beta-karotena, Lycopene (dilaporkan buah gac mengandungi sebanyak 70 kali lebih daripada pada buah tomato) dan juga zat Zeaxanthin. Ia juga dikatakan mengandungi kepekatan beta karotena lebih tinggi berbanding buah-buahan atau sayur-sayuran segar tropika yang popular. Tidak ada maklumat penanaman secara komersil monokrop mengenai buah ini di Malaysia dimana dilaporkan ia masih lagi kurang namun potensi bagi tanaman ini untuk tujuan kajian janaplasma, pelancongan dan pemprosesan dilihat ia sangat baik sekali disebabkan nilai nutrisi buah ini yang sangat tinggi. Buah gac tidak sama dengan buah figs (buah tin) yang mana telah menarik ramai orang Malaysia untuk menanamnya dalam beberapa tahun ini. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya semvang mengenai info pasal buah gac dan fakta menarikk berkaitan dengan buah ini untuk rujukkan dan bacaan.


Dilaporkan dan disembangkan dimana '
Buah Gac ia eksotik kaya khasiat boleh terokai pasaran' walau pun penulis blog tahu masih ramai yang belum pernah mendengar mengenai buah gac atau nama saintifiknya Momordica cochinchinensis memandangkan penanaman buah berkaitan masih lagi kurang meluas di Malaysia. Sebenarnya  buah gac juga dikenali sebagai ‘buah dari syurga’ disebabkan ciri atau sifatnya yang dikatakan mampu memanjangkan usia, memberi semangat dan daya tahan kepada manusia. Apa pun bagi penulis blog yang pernah ke Pulau Pinang untuk melihat akan buah eksotik berwarna merah menyala ini sudah mula diusahakan oleh beberapa pekebun dan dikomersialkan sebagai minuman kesihatan secara kecil-kecilan. Tinjauan kekebun Tan Teck Soon (50) adalah diantara pekebun kecil yang mula mengusahakan tanaman buah gac di atas tanah seluas lima ekar berhampiran Flower Fruit Hill dekat Berapit, Bukit Mertajam sejak tahun 2020. Dia memberitahu jika diantara ciri keistimewaan buah gac selepas mengetahui mengenai kepelbagaian khasiat yang terdapat pada buah tersebut dikatakan sangat baik untuk kesihatan manusia. Dia pernah ke Taiwan dan diperkenalkan buah gac untuk menanamnya secara kecil-kecilan terlebih untuk melihat kesesuaianya dengan cuaca di Malaysia. Apa pun dilihat dimana selepas beberapa bulan, tanaman ini tumbuh dengan subur dan barulah saya membuat keputusan untuk menanam buah gac dalam skala lebih besar bagi tujuan komersial. Memang buah gac adalah jenis buah tidak bermusim dan isinya kaya dengan pelbagai khasiat perubatan dan tinggi dengan vitamin A, C serta E. Ia berpunca kandungan buah ini tinggi dengan beta karotina, lutein, zeaxanthin dan lycopene selain bersifat anti oksidan yang dipercayai menyembuhkan beberapa penyakit tertentu. Buah gac yang sudah masak diproses menjadi minuman kesihatan. Makan buah gas segar didakwa ia dapat meningkatkan kesihatan mata, mampu mengurangkan risiko penyakit barah dan penyakit jantung, membantu melancarkan pencernaan serta dapat juga meningkatkan imun badan terhadap jangkitan. Dibeberapa negara jiran dimana pokok buah gac banyak ditanam untuk tujuan pengkomersilan dalam bidang dunia perubatan dan pemakanan terutamanya di Vietnam, Myamar dan Thailand. Apa [un bagi penulis blog bila melihat buah ini dimana bentuk buah gac adalah agak membulat atau bentuk sedikit lonjong, berwarna hijau ketika muda dan bertukar kekuningan apabila hampir matang dan seterusnya berwarna merah menyala. Pokok selalunya tumbuh menjalar ini mengambil masa kira-kira 8 - 9 bulan untuk menghasilkan buahnya. Penulis blog paling gembura sebab disajikan dengan minuman kesihatan dari buah gac. Apa pun bagi Teck Soon dimana selain dijual dalam bentuk buah-buahan segar, buah gac yang sudah masak akan dipetik setiap hari untuk diproses menjadi minuman kesihatan. Selalunya buah gac yang sudah dipetik akan dipotong untuk membuang biji terlebih dahulu, kemudian kami ambil isinya sahaja untuk menghasilkan jus dan akan dimasak kira-kira lima hingga enam jam. Disebabkan rasa buah gac yang hambar dan sedikit pahit dimana dia perlu menambah sedikit gula semasa proses memasak untuk disesuaikan dengan cita rasa rakyat Malaysia. Selain ada jenis perisa asli dimana dia juga menghasilkan tiga lagi perisa iaitu nanas, markisa serta asam boi dan dijual dengan harga antara RM10 hingga RM38 sebotol mengikut jenis perisa. Tahap penghasilan kira-kira 100 botol jus buah gac sehari. Penulis blog diberitahu jika biji buah gac sebaiknya tidak dimakan kerana boleh menyebabkan masalah iaitu insiden pencernaan. Teck Soon menyatakan bahawa beliau kini sedang mengusahakan sebuah lagi ladang buah gac di tapak baru seluas 20,000 kaki persegi dekat Bukit Noning di Berapit.


Dilaporkan di negara jiran Indonesia dimana 
Buah Gac sama seperti di Malaysia iaitu ia mungkin ramai masih tidak tahu dengan buah gac atau yang juga sering disebut buah dari surga. Buah yang memiliki nama latin iaitu  Momordica cochinchinensis disebut buah surga sebab ada kandungan hebat yang terdapat dalam isinya bermanfaat yang sangat baik untuk kesehatan. Khasiat pertama di dakwa buah gac mampu untuk Membantu Menurunkan Berat Badan dan dilaporkan ia juga mampu merawat masalah rabun senja, mencegah cepat tua dan juga digunakan sebagai pewarna organik sesuai untuk makanan. Sebenarnya buah ini berasal dari Vietnam yang sejak dulu ia ditanam dan sering digunakan untuk campuran minuman tradisional yang punya banyak manfaat untuk kesihatan. Apa pun buah ini berasal dari Vietnam tetapi produk yang di asaskan dari buah gas kini lebih banyak di hasilkan di negara Thailand. Ia di proses sebagai jus dan kordial untuk minuman kesihatan dimana buah  gac yang masih satu kerabat dengan melon ini hanya diambil isi dagingnya sahaja akan tetapi mesti bijinya dibuang. Buah gac yang masak memberikan rasa dominan dimana buah berwarna merah-oren ini selalu rasanga busuk ('Langu' dalam bahasa Jawa) dimana semasa memprosesnya maka ia lebih sesuai jika di campur denganh madu lebah atau nanas untuk menambah citarasanya. Campuran ini yang akan menjadikan jus buah gac menjadi lebih enak dan rasa kurang enak akan hilang. Jus buah gac yang disimpan didalam peti sejuk dan diminum lebih enak dengan sesuai diambil oleh mereka ada masaalah diabetis dan masaalah kolesterol.


Menarik disembangkan laporan '
Inovasi aiskrim BetaGac baik untuk kesihatan' yang dicipta oleh sekumpulan penyelidik Universiti Malaysia Terengganu (UMT) telah menghasilkan aiskrim BetaGac yang mengandungi beta karotena dan anti oksidan yang tinggi buah Gac atau nama saintifiknya Momordica cochinchinensis. Dilaporkan dimana aiskrim ini dikatakan baik untuk kesihatan manusia serta boleh mengurangkan risiko penyakit berkaitan mata dan jantung (Sila lihat foto disebelah). Hasil ppnyelidikan yang  dijalankan dengan mengggunakan Geran Commercialization Initiative Fund (CIF) oleh enam penyelidik yang diketuai Dr Faridah Yahya, Profesor Madya Ts Dr Fauziah Tufail Ahmad, Dr Ramisah Mohd Shah, Dr Shayuti Moham Adnan, Dr Azlinzuraini Ahmad dan Dr Sarina Ismail. Aiskrim berkenaan diformulasikan dengan menggunakan aril atau selaput biji gac yang tinggi kandungan beta karotena dan antioksidan. Aktiviti memperkenalkan aiskrim BetaGac dari buah gac yang masih tidak popular dalam kalangan masyarakat negara ini sebab buah ini juga memang tidak banyak di tanam di Malaysia. Apa pun sebenarnya buah gac ini sangat popular di Vietnam dan Thailand hingga digelar sebagai 'superfruit' atau 'buah syurga' berikutan khasiatnya. Dinyatakan jika pemilihan penyelidikan membangunkan aiskrim berbanding produk lain adalah kerana menu makanan berkenaan mempunyai potensi besar untuk dipasarkan dengan lebih meluas ke seluruh negara. Ini kerana ia berikutan aiskrim merupakan antara makanan kegemaran masyarakat negara ini daripada kalangan kanak-kanak sehingga dewas dan merangkumi pelbagai kaum di Malaysia. Melaporkan lanjut dimana buah Gac dapat dituai dalam jangka masa yang singkat kira-kira lima bulan sahaja dimana aktiviti penanaman dan pemprosesan buah Gac masih belum popular untuk projek komersial berskala besar.
 

Dalam pada itu pihak Universiti Utara Malaysia (UUM) juga tidak mahu ketinggalan dalam kajian mereka apabila ada p
ensyarah UUM hasil minuman kesihatan berasas buah gac (Momordica cochinchinensis). Dari Sintok di laporkan pihak UUM berjaya menghasilkan minuman kesihatan berasaskan buah gac. Apa pun aktiviti penyelidikan dan Pembangunan (R&D) itu dijalankan oleh Prof. Madya Dr. Risyawati dari Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik mencatatkan satu lagi kejayaan apabila kajian beliau mengenai buah gac berjaya dikomersilkan ke dalam industri pembuatan minuman kesihatan. Memberitahu dimana buah gac yang dikenali kerana kandungan Lycopene dan Beta-Carotene yang tinggi serta manfaat kesihatannya yang pelbagai terutamanya untuk kesihatan mata. Hasil penyelidikannya menumpukan kepada penghasilan minuman kesihatan yang mampu memberikan pelbagai manfaat kesihatan iaitu termasuk dapat membantu meningkatkan sistem imuniti, membantu melindungi mata, dan menambahbaik kesihatan kulit. Apa pun R&D ke atas buah gac dijalankan oleh Dr. Risyawati sejak 2017 lagi dimana kemudian dia berjaya menghasilkan formula unik yang dapat memaksimumkan khasiat ekstrak daripada buah gac tanpa mengorbankan rasa atau kualiti minuman tersebut. Produk ini bukan sahaja menawarkan rasa yang sedap tetapi juga berkhasiat yang banyak manfaat untuk kesihatan, menjadi pilihan utama bagi mereka yang mementingkan gaya hidup sihat. Dr. Risyawati menumpukan kepada penghasilan produk minuman kesihatan yang mampu memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Selain daripada inovasi hasil penyelidikan ke atas buah gac dan juga telah menghasilkan akan pelbagai prototaip makanan, minuman, makanan haiwan dan produk kosmetik hasil daripada penyelidikan beliau sejak enam tahun lalu. Akhirnya kajian ini telah pun memenangi pelbagai anugerah sejak 2018 apabila hasil penyelidikan ke atas buah ini turut mengetengahkan inovasi tujuh produk kosmetik yang belum dikomersilkan lagi. Anak kelahiran Dato Kayaman, Perlis ini dilaporkan bwejaya sehingga dia merupakan salah satu pemegang bagi 66 intellectual properties(IP) termasuk tiga paten melalui kerja penyelidikan dan R&D. Apa pun  penyelidikan ini mendapat perhatian daripada pelbagai syarikat dalam industri makanan dan minuman. Sembang mengenai buah gac mungkin tidak ramai yang tahu keraa buah ini juga jarang di jua di gerai buah atau pasaraya atau pasar malam. Bagi penulis blog sesiapa yang minat untuk menanam buah gac boleh mendpatkan benihnya. Semuga artikel ini memberi infoo berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kalu ini. Wasallam!!..
BUAH GAC... APAKAH BENDANYA....
KURANG DI KENALI... DI MALAYSIA...
PENULIS UJIRASA...ADUH ENAKNYA...
INGIN MENANAM...CARI BENIHNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(9 Rejab 1446H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...