Support My Blog

Saturday, January 25, 2025

BUNGA BIDARA - APA DIA?

BUNGA POKOK BIDARA (Ziziphus jujuba Lamk) atau Buah Jujube merupakan sejenis bunga dari tumbuhan iaitu ia dari keluarga Rhamnaceae yang boleh ditanam di negara kita sebagai satu jenis pokok buah-buahan yang berpotensi untuk dimajukan. Buah bidara yang masak boleh dimakan mentah atau diproses untuk dibuat jus minuman, sirap dan juga manisan (halwa). Buah bidara yang belum masak atau buah muda dimakan dengan garam atau dibuat jeruk atau dibuat acar. Daun muda ada yang dimakan sebagai sayuran dan ulam. Sehingga kini tidak ada maklumat rasmi mengenai keluasan tanaman buah bidara di Malaysia tetapi penulis mengganggarkan sekitar 150-160 hektar CHE pada tahun 2024 Negeri Perak dan Pahang serta Johor merupakan kawasan utama penanaman buah bidara di Malaysia. Pokok Bidara merupakan jenis tumbuhan kecil atau pokok yang sederhana besar yang mampu tumbuh sehingga ketinggian 15 meter. Pemerhatian saya mendapati pokoknya tumbuh menegak, agak rendang dan mempunyai dahan yang berjuntai. Terdapat ranting yang berduri dan agak berbulu pada spesis tertentu. Bahagian akar pula mempunyai akar tunjang dan akar serabut. Bunganya keluar dari ketiak daun dalam jambak yang berwarna kekuningan dan berbau wangi. Lazimnya saiz bunga sekitar 2-3 mm lebar dengan antara 8-20 kuntum bung satu jambak. Daun bidara berwarna hijau berkilat dengan ukuran 3-10 cm panjang dan 2-5 cm lebar serta panjang tangkai dalam 9 -15 cm. Bahagian atas daun didapati licin tetapi dibahagian bawah agak berbulu dan kasar. Penanaman pokok bidara mudah dilakukan dengan menggunakan bijibenih tetapi ramai juga petani yang saya temui menggunakan bahan tanaman darikeratan batang, tut atau cantuman. Lazimnya biji yang matang yang diambil dari buah masak. Biji buah bidara bercambah selapas 4 minggu disemai. Pokok yang ditanam daripada biji benih akan berbuah selepas 3 tahun ditanam sedangkan pokok yang ditanam dari tut atau keratan berbuah selepas 1-2 tahun. Jenis tanah subur dengan mempunyai saliran baik diperlukan untuk tanaman bidara. Pemerhatian mendapati pokok bidara tahan pada cuaca kemarau dan suhu agak tinggi yang mana keadaan ini mampu merangsang pokok mengeluarkan bunga dan buah. Jarak penanaman disyorkan 3m x 4m atau lebih rapat bergantung kepada sistem penanaman. Berikan baja organik dalam lubang penanaman dan baja tumbesaran NPK 15:15:15 dari umur 1-3 tahun. Baja NPK 12:12:17:2 diberikan apabila pokok bersedia untuk berbunga pada tahun ke 3 dan seterusnya. Sebaiknya sediakan sistem pengairan titis untuk mendapatkan buah yang berkualiti. Artikel ini saya berkongsi maklumat dalam blog ''Anim Agro Technology'' saya menulis mengenai pokok bidara, buah bidara dan BUNGA BIDARA untuk dibuat rujukkan pembaca blog semua.


Pembaca blog mungkin telah membaca akan kehebatan khasiat buah bidara akan tetapi jarang membaca akan bunga bidara yang tidak kurang hebatnya. Pokok bidara yang selalu di tanam untuk dapatkan buahnya juga ditanam sebagai tumbuhan hiasan sehinggakan bunga bidara juga mempunyai beberapa manfaat sama ada untuk di makan mahupun untuk tujuan lain dan untuk kelestarian persekitaran. Bunga bidara adalah jenis bunga yang berasal dari pokok yang dikenal dengan nama Pokok Bidara (Ziziphus mauritiana). Pokok bidara merupakan tumbuhan yang termasuk dalam keluarga Rhamnaceae dan selalunya ia ditemuo dikawasan tropika dan subtropika. Bunga bidara memiliki ciri khas berwarna putih kekuningan atau pun berwarna kuning pucat dan memberikan bau atau aroma yang khas. Selain ditanam sebagai tumbuhan hiasan dimana bunga bidara juga mempunyai pelbagai kegunaan lainnya. Dalam masyarakat desa dimana secara tradisional yang bunga bidara sering digunakan dalam upacara pernikahan di mana bunga ini ditempatkan di sekitar tempat perayaan atau digubah dalam rangkaian koleksi bunga. Bunga bidara juga memiliki nilai simbolik dalam beberapa tradisi dan diyakini membawa keberuntungan kepada kelompok tertentu. Seperti tulisan saya sebeum ini yang nyatakan dimana selain bunga bidara sebenarnya Buah Bidara yang tumbuh dari pokok bidara juga memiliki manfaat khas yang cukup terkenal. Buahnya mempunyai rasa manis dan segar dimana ia sering dimakan sebagai 'buah segar' atau diolah menjadi berbagai hidangan seperti jus, jem atau manisan. Buah bidara juga dikenal karena kandungan zatnya yang kaya terutama jenisk vitamin C, serat dan antioksidan. Selain itu didalam cara perubatan tradisional domana ada beberapa bahagian dari pokok bidara iaity termasuk daun, kulit batang dan akarnya yang selalu ia digunakan dalam bentuk ramuan untuk dapat mengubati berbagai masalah kesihatan seperti diare, demam, ukser mulut serta masalah pencernaan.


Penanaman pokok bidara sesuai di kawasan yang subur dengan mendapat banyak cahaya matahari. Habitat bagi pokok bidara yang di tanam akan hasilkan bunga bidara adalah jenis bunga yang berasal dari pokok yang dikenal dengan Jenis Pokok Bidara (Ziziphus mauritiana). Dilaporkan pokok jenis ini didakwa berasal dan tersebar di seluruh Mesir, Aljazair, Tunisia, Libya, Kenya, Uganda, Afrika, Pakistan, India Utara, Afganistan, Cina, Bangladesh, Nepal, Indonesia, Vietnam, Thailand dan Semenanjung Malaysia. Tanah yang yang kering dan banyak terima cahaya matahari adalah habitat yang sesuai ditanam pokok dari jenis ziziphus ini. Selain itu juga dilaporkan pokok bunga bidara boleh tumbuh dengan paras ketinggian sehingga 1,000 mdpl. Meski iklim kering adalah keadaan idealnya untuk pokok tumbuh baik akan tetapi pokok bidara perlu tanah yang basah. Kehebatannya dimana pokok bidara akan dapat bertahan hidup di lokasi yang tidak terurus sekalipun. Meski bunga bidara berasal dari lokasi asal dengan ketentuan yang khusus, dimana kini ia sudah dapat dengan mudah di tanam di Malaysia.  Kaedah yang umum dalam menanam pokok bidara biasanya dilakukan dengan gunakan dan cara menanam gunakan bijinya atau dengan kaedah keratan dahan. Jika menanam terus gunakan biji bidara dimana bijibenih bidara yang matang diambil dari buah matang dan kemudian ditanam dalam media tanah sebaiknya didalam tray semaian atau polibeg semaian yang sesuai. Proses percambahan biji memerlukan keadaan sekitaran yang yang ada cahaya dan kelembaban yang cukup. Setelah disemai kemudian anakbenih yang tumbuh dipindahkan ke lokasi kebun atau keliling rumah yang sesuai untuk proses pertumbuhannya. Jika ingin menanam menggunakan keratan batang ia melibatkan pemotongan bahagian batang yang sihat dan menanamnya dalam media tanam yang sesuai. Keratan batang ini kemudian akan tumbuh menjadi tunas baru dengan ciri-ciri sama dan serupa dengan tanaman induknya. Menanam pokok bidara memerlukan perhatian terhadap lokasi yang ada sinaran matahari yang mencukupi, keliling tahap kelembaban yang optima dan penjagaan yang baik untuk pertumbuhan yang maksimal. Penting juga untuk periksa dan mempertimbangkan faktor iklim dan keadaan tanah yang membantu proses pertumbuhan  pokok bidara.


Perlu di kongsikan maklumat akan manfaat Bunga Bidara kepada pembaca blog semua. Dilaporkan dimana hampir setiap bahagian dari tanaman bunga bidara dapat dimanfaatkan. Buahnya memiliki rasa manis dan segar dan sering dimakan segar atau diolah menjadi berbagai hidangan lain dan juga daun bidara sering juga digunakan sebagai bahan untuk membuat ubatan tradisional. Bunga bidara pun juga memiliki manfaat yang luar biasa digunakan untuk berbagai keperluan bermula sebagai bahan makanan sehingga menjadi bahan kosmetik. Bunga Bidara yang di gunakan terus dengan dimakan secara langsung atau digunakan dalam berbagai hidangan dan minuman. Bunga ini memiliki rasa manis dengan aroma yang wangi sehingga sering digunakan dalam pembuatan teh, minuman tradisional, sirap atau dimasukkan dalam makanan seperti kueh. Kegunaan bunga bidara dalam Perubatan Tradisional dimana bahan ekstrak bunga bidara diyakini memiliki sifat antiperadangan, antimikrob dan antioksidan. Apa pun selalunya bunga ini akan digunakan untuk menrawat masalah pencernaan, gangguan pernafasan, masalah kulit, dan sebagai penambah energi. Kehebatan bunga bidara dikaitkan dengan Kandungan Zatnya dimana ia mengandungl sejumlah nutrisi penting seperti serat, vitamin C, zat besi dan kalsium. Mengambil bunga bidara secara teratur akan dapat memberikan manfaat bagi kesihatan tubuh termasuk mampu meningkatkan daya tahan tubuh, menjaga kesihatan tulang dan gigi serta memperbaiki fungsi pencernaan. Paling hebat kegunaannya adalah bila dijadikan Teh Herbal dimana ia di guna sebagai teh herbal dari bunga bidara dapat diambil untuk mengatasi gangguan tidur, meningkatkan kekebalan tubuh, meredakan stres dan membantu melancarkan pencernaan. Akhit sekali khasiat bunga bidara dimana ia di jadikan sebagai Bahan Kosmetik. Dilaorkan estrak bunga bidara sering digunakan dalam produk-produk perawatan kulit dan rambut, seperti sabun, losion, atau minyak aromaterapi. Sifat antioksidan dan kelembutan bunga bidara dapat membantu menjaga kelembaban kulit, meremajakan sel-sel kulit, dan mengurangi kerusakan akibat radikal bebas. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
BUNGA BIDARA... APA BENDANYA...
POKOK DI TANAM... DIMANA SAJA...
BANYAK KHASIAT...TEN ANTARANYA...
BACA ARYIKEL... KENA CARI UJIRASA..


By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Tmn Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(29 Jamadilakhir 1446H),

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...