Sebenarnya untuk menanam bawang putih pada awalnya adalah menyediakan benih dan kawasan khusus untuk tempat penanaman. Kemudian perlu dipisahkan ulas bawang putih dari labunya dengan cara memilih ulas yang bersaiz besar dan sebaiknya cara menenam ulas bawang putih tersebut secara menegak di dalam tanah atau pasu yang mempunyai saliran yang baik. Perlu di pastikan tanah mempunyai kelembapan yang optimum dan mesti diberikan cahaya matahari penuh kepada pokok itu untuk pertumbuhan yang sihat dan umbisi yang baik sepanjang proses pertumbuhannya. Secara umumnya cara menanam bawang putih boleh di lakukan pertama dengan memilii benihnya. Cara memilih benih bawang putih adalah dengan memilih labu bawang putih yang sihat dan besar dan ia kemudian dipisahkan setiap ulas-ulas daripadanya dengan berhati-hati supaya kulit tidak tertanggal. Kalau ingin menanam di kawasan keliling rumah sebaiknya disediakan kawasan tanah atau pasu yang berukuran besar. Boleh menggunakan pasu yang dalam dan berdiameter besar dan disediakan tanah yang kaya dengan baja organik dan juga pastikan ada lubang dibawahnya atau ia mempunyai saliran yang baik. Cara menanam benih atau ulas bawang putih adalah dengan membuat lubang sedalam kira-kira 10 cm dan kemudian ditanam ulas bawang putih secara menegak dengan bahagian hujung yang tajam menghala ke atas. Seterusnya adalah proses penyiraman iaitu menyiram sebanyak dua kali sehari pada waktu pagi dan petang atau sekurang-kurangnya sekali sehari bergantung kepada keadaan cuaca sama ada panas atau hujan. Bagi tujuan pembajaan sebaiknya di gunakan jenis baja organik seperti kompos atau baja larutan air (Foliar fertilizer) dengan menaburkan satu sudu kecil baja ini di sekeliling pokok selepas menyiram tanaman iaitu seiring dengan jarak 1 cm dari pokok itu. Dengan penjagaan baik selalunya penuaian dijalankan di peringkat matang yang mana ia biasanya dicapai apabila daun bawang akan bertukar warna menjadi kuning atau kering. Selalunya ia akan mengambil masa kira-kira 6-8 bulan selepas penanaman dilakukan. Dalam kes lain ia boleh tanam terus atau simpan ulas bawang putih di dalam peti sejuk selama 3-5 minggu sebelum ditanam untuk pertumbuhan yang lebih baik. Petua ini sesuai di lakukan sendiri. Memasang sungkupan dibuat dengan cara menaburkan sungkupan seperti rumput kering, cocopeat, daun-daun reput atau kulit kayu di sekeliling pokok untuk mengekalkan kelembapan dan menyuburkan tanah. Bawang putih memerlukan cahaya matahari penuh untuk pertumbuhan yang optimum. Pemilihan Jenis atau varieti bawang putih sebaiknya di cari jenis bawang putih 'softneck' kerana ia lebih sesuai untuk ditanam di kawasan yang mempunyai iklim panas dan lembap seperti Malaysia.
Selalu pengguna di Malaysia hanya akan membeli bawang putih dimana dilihat kebanyakannya adalah diimport. Mari cuba menanam sendiri bawang putih di rumah. Kalangan surirumahtangga akan merasa tidak lengkap rasanya masakannya tidak ada guna bawang putih. Stok bawang putih mesti kena ada di rumah kerana hampir semua menu lokal akan menggunakan bawang putih. Ramai pembaca blog ini juga yang masih tidak tahu bawang putih sebenarnya boleh tanam sendiri di rumah. Hasil beberapa testimoni dimana memang mudah sahaja untuk menanam bawang putih dan hasilnya memang lumayan kerana tidak lagi perlu keluar wang untuk membelinya di kedai. Kalau ramai orang hendk tahu cara tanam bawang putih guna teknik menegak yang mudah ini tentunya akan gembira semasa menuainya. Dilaporkan memang ada dua (2) jenis bawang putih yang di import di pasaran dan pembaca blog sebaiknya mengenalinya iaitu Bawang Putih Softneck dan jenis Bawang Putih Hardneck. Kulit bawang softneck selalu ia berwarna putih cerah keseluruhan serta dilihat ia akan mempunyai daun yang lembut dimana jenis ini luas ditanam pada musim panas di China dan Korea. Jenis Hardneck pula dilihat ia memunyai kulit bawang berwarna putih dan ada kemerahan di bahagian atasnya. Jenis ini selalu ia mempunyai daun yang agak keras mencacak dimana jenis ini luas ditanam pada musim sejuk di negara pengekspot utana yang lain diseluruh dunia. Bagi menanam bawang putih di rumah boleh disediakan media tanaman terdiri dari 2 bahagian tanah pasir, 1 bahagian cocopeat dan juga 1 bahagian tanah organik. Masukkan media ini kedalam pasu atau di atas tanah yang di kepung dengan papan disekelilingnya. Kemudian boleh menanam benih atau ulas bawang secara menegak dengan bahagian untuk akarnya kebawah. Kemudian boleh di kambus butir bawang dengan tanah sedalam satu inci atau 2cm. Apa pun di syorkan agar jangan terlalu ke dalam benih bawang ini sebab ia mungkin lemas dalam proses pertumbuhan sebab banyak ait. Apa pun dilakukan proses siraman yang diperlukan pada setiap pagi dan petang kecuali ketika hari hujan (memadai sekali sehari sahaja). Selepas 5 hari penanaman biasanya daun bawang akan mula kelihatan di paras tanah. Apa pun di lakukan amalan pembajaan organik perlu dilakukan pada peringkat ini. Selepas 14 hari daun bawang dilihat ia akan meninggi dan daun bawang perlu dipotong sehingga tinggal seinci dimana tujuannya adalah untuk menggalakan perkembangan pembentukkan umbi bawang. Proses diulang setiap kali daun bawang menjadi panjang. Sehingga daun bawang tidak lagi tumbuh dan mula kekuningan dimana janagkamasa penanaman ini akan mengambil masa antara 100 - 120 hari atau 3-4 bulan selepas di tanam. Setelah daun bawang mula menguning bawang boleh dituai dengan cara mengorek tanah dan jangan terus di cabut kerana akan menjejaskan bawang. Boleh di bersihkan sisa tanah yang melekat pada hasil rumpun bawang putih ini dengan cara mengetuk perlahan. Jangan basuh gunakan air sebab ia boleh menyebabkan bawang putih buusuk dan disyorkan agar ia perlu dijemur di tempat redup selama 4-5 hari sehingga daun dan bawang betul-betul kering. Selepas 5 hari aktiviti atau proses pengeringan bawang putih maka ia sudah boleh diambil untuk kegunaan sendiri, dijual atau disimpan. sebagai petua perlu tahu jika pokok bawang memerlukan sinar cahaya matahari maksima untuk pertumbuhan bawang. Jika menanam cengan cara menggunakan polybag pastikan ia tidak diletakkan di tempat berbumbung. Mengenai aktiviti penyiraman perlu dibuat setiap hari dan pembajaan organik setiap minggu dimana kaedah ini akan mempercepatkan lagi proses kematangan bawang.
Bawang putih memang selalu di kaitkan dengan makanan yang menyebabkan mulut berbau tetapi ia kaya khasiat. Dilaporkan dimana bawang putih menjadi antara bahan yang mesti ada dalam masakan tidak kira masakan Timur mahupun hidangan Barat. Kelebihan bawang putih banyak di bincangkan dan dikaji dimana dilaporkan ia mengandungi sebatian dengan sifat perubatan yang kuat. Sudah lama para saintis tahu bahawa kebanyakan manfaat kesihatannya disebabkan oleh sebatian sulfur yang terbentuk apabila ulas bawang ini dicincang, dihancurkan atau dikunyah. Mungkin yang paling terkenal daripada bawang ini dikenali sebagai allicin. Ia merupakan sejenis sebatian yang tidak stabil yang hanya hadir sebentar di dalam bawang putih segar setelah dipotong atau dihancurkan. Sebatian lain yang mungkin memainkan peranan dalam manfaat kesihatan bawang ini termasuklah diallyl disulfide dan s-allyl cysteine. Sebatian sulfur daripada bawang ini memasuki tubuh dari saluran penghadaman dan tersebar ke seluruh tubuh di mana ia memberikan kesan biologi yang kuat. Bawang putih adalah makanan yang bernutrisi dimana satu hidangan bawang ini sebanyak 28 gram mengandungi bahan Mangan 23%, Vitamin B6: 17%, Vitamin C, Selenium: 6%, Serat: 0.6 gram dan juga sejumlah zat lain seperti mengandungi kalsium, tembaga, kalium, fosforus, besi dan vitamin B1. Khasiat bawang putih dilaporkan ia juga mampu Melawan kesakitan termasuklah selesema. Memakan bawang bawang putih bertujuan untuk meningkatkan fungsi sistem imuniti tubuh. Walaupun kekurangan bukti yang kuat, mungkin anda perlu mencuba dengan menambah bawang jenis ini dalam hidangan anda jika anda sering mendapat selesema. Bawang putih juga mampu mengurangkan tekanan darah. Kes penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok adalah pembunuh terbesar di dunia dapat di kurangkan dengan bawang putih. Begitu juga dengan isu tekanan darah tinggi (hipertensi) dimana salah satu pemacu yang paling penting dalam penyakit ini di kurangkan. Dos suplemen mestilah cukup tinggi untuk mempunyai kesan yang diingini dimana jumlah yang diperlukan adalah bersamaan dengan kira-kira empat ulas bawang ini setiap hari. Apa pun diantara kelebihan bawang putih memperbaiki tahap kolesterol dimana ada kajian nyatakan bawang ini boleh mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL. Bagi mereka yang mempunyai kolesterol tinggi maka mengambil suplemen bawang ini boleh mengurangkan jumlah bahan kolesterol LDL sekitar 10 hingga 15%. Bawang ini kelihatan merendahkan kolesterol LDL tetapi tidak mempunyai kesan pada kolesterol HDL. Tahap bahan trigliserida tinggi adalah satu lagi faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung akan tetapi bawang ini kelihatan tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap tahap trigliserida.
Beberapa kajian menyatakan jika bawang putih ia mengandungi antioksidan juga antara khasiat bawang putih. Kes seperti kerosakan oksidatif daripada radikal bebas menyumbang kepada proses penuaan. Bawang ini mengandungi antioksidan yang menyokong mekanisma perlindungan tubuh terhadap kerosakan oksidatif. Dilaporkan pengambilan dengan dos tinggi suplemen bawang ini telah menunjukkan fungsinya dalam meningkatkan enzim antioksidan pada manusia, serta mengurangkan tekanan oksidatif dengan ketara pada mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Apa pun kesan gabungan untuk mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, serta sifat antioksida, boleh mengurangkan risiko penyakit otak umum seperti:penyakit Alzheimer demensia. Ada kajian mendapati dimana prestasi atlet boleh dipertingkatkan menerusi khasiat bawang putih. Bawang putih adalah salah satu daripada 'peningkat prestasi' yang terawal bagi kehidupan dunia sukan. Ia secara tradisinya digunakan dalam budaya kuno untuk mengurangkan keletihan dan meningkatkan lagi akan keupayaan buruh pekerja. Ia turut diberikan kepada atlet Olimpik di Greece purba.
Antara kebaikan bawang putih terhadap kanser. Ada laporan kajian terhadap tikus telah menunjukkan bahawa bawang ini membantu dengan meningkatkan prestasi senaman, tetapi sangat sedikit kajian terhadap manusia yang telah dilakukan. Dilaporkan individu yang mengalami penyakit jantung yang mengambil minyak bawang ini selama 6 minggu mengalami penurunan denyutan jantung sebanyak 12% dan mempunyai keupayaan senaman yang lebih baik. Bawang putih juga mampu untuk mendetoksifikasikan logam berat dalam tubuh antara khasiat bawang putih. Didakwa dalam dos tinggi, sebatian sulfur dalam bawang ini telah terbukti melindungi tubuh daripada kerosakan organ akibat daripada ketoksikan logam berat. Bawang putih juga mam[u untuk meningkatkan kesihatan tulang juga antara kelebihan bawang putih diman masih tidak terdapat kajian ke atas manusia yang telah mengukur kesan bawang ini terhadap kerapuhan tulang. Apa pun hasil kajian ke atas tikus telah menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan kerapuhan tulang dengan meningkatkan estrogen dalam kalangan wanita. Satu kajian yang dijalankan terhadap wanita menopaus mendapati bahawa dos harian ekstrak bawang putih kering (bersamaan dengan 2 gram bawang putih mentah) mengurangkan penanda kekurangan estrogen secara signifikan. Ini menunjukkan bahawa suplemen ini mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan tulang pada wanita mahupun lelaki. Makanan seperti bawang putih ini juga boleh memberi kesan yang baik terhadap masaalah seperti osteoarthritis. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!....

MUDAH DI TANAM.... ADA DI MALAYSIA...
DIDALAM PASU...SEMAIKAN BENIHNYA...
DISIRAM DI BAJA...3 BULAN TUAINYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(9 Rabiulawal 1447H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.