Di kongsikan beberapa perkara penting mengenai aspek cabaran dan kaedah penyelesaian dalam usaha menenam petai secara komersil. Pertama di pasaran tempatan akan ujud isu Harga Tidak Menentu dimana selama ini di lihat yang harga petai tempatan ia boleh turun naik kerana pengeluaran yang bermusim. Harga petai agak tinggi semasa buah kurang berbuah tetapi ia akan menurun semasa musim utama ada banyak pengeluaran apa lagi kalau 'hasil petai hutan' masuk kedalam sistem pasaran. Terkini dilaporkan petai sudah mendapat permintaan yang amat tinggi daripada beberapa negara terutamanya Negara China. Biji petai yang di kupas dan di masukkan kedalam bekas khas boleh di pasarkan untuk suatu jangkamasa lama melalui beberapa kaedah pengawetan. Kini apabila ada permintaan baik di pasaran eksport maka potensi penanaman petai komersil di lihat satu bidangusaha yang baik. DI lapangan hasil tinjauan penulis blog selalu mendengar keluhan dan ancaman tanaman petai oleh perosak dimana antara yang sering di laporkan isu atau masalah perosak petai seperti ulat buah dan haiwan seperti monyet dan sebagainya yang mana ia boleh menjejaskan hasil. Walau pun sudah ada beberapa amalan untuk dapat menyelesaikan isu ini seperti antaranya mengamalkan kawalan biologi, teknik pemangkasan yang betul dan penggunaan baja organik dilaporkan secara tekknikalnya ia boleh membantu mengurangkan ancaman perosak. Bagi penulis blog mereka yang ingin menanam petai secara komersil ini perlu tahu bagaimana strategi dalam cara pembangunan pemasaran hasil petai dengan baik. Apa yang dapat di kongsikan dimana mereka perlu lakukan Sistem Penanaman Berstrategi iaitu dengan menanam secara komersial di kawasan seperti di Negeri Pahang dan Johor yang di laporkan ia sesuai untuk penanaman petai secara komersil dan sudah di jalankan. Semua pengusaha atau syarikat ini perlu menjalani kurusu teknikan terutama aspek memilih varieti betul, aspek teknik pengurusan amalan dan aspek agronomi pokok, sistem pemangkasan dahan dan yang paling utama adalah kaedah kawalan perosak dan penyakit. Sebaiknya semua kebun penanaman petai komersil mendapatkan pengiktirafan atau akreditasi persijilan Sijil Ladang Orgnik (MyOrganik). Ini kerana selelunya biji petai akan di makan sebagai ulam-ulaman atau makanan berkhasiat untuk kesihatan seperti baik untuk mengelakan kanser. Apa pun penanaman petai secara komersi ini perlukan cara dan amalan serta penggunaan teknologi dari aspek penanaman, penuaian dan pemprosesan lepas tuai petai untuk pasaran domestik dan eksport. Kedah untuk menguruskan pengeluaran dan pemprosesan hasil secara moden perlu di lakukan.
Penanaman pokok petai (Parkia speciosa) iaitu tumbuhan dari famili Fabaceae adalah tumbuhan yang ketinggiannya di antara 5 hingga setinggi 25m. Buah petai bersifat leper panjang dan mengandungi 10 - 18 biji biji buah di dalamnya. Ketika matang dimana selalunya biji buah petai ia masih berwarna hijau muda dan merupakan makanan ulam-ulaman yang digemari oleh pelbagai kaum khususnya kaum Melayu dan kini kaum Cina dan rakyat di negara China. Apa pun di lihat potensi penanaman petai secara komersil dilihat ia mempu menggatikan penuaian petai hutan yang populae sejak dahulu di Malaysia. Pokok petai sesuai ditanamkan di kawasan beriklim panas dan lembap sama ada di tanah rendah ataupun di kawasan setinggi hingga 1,500m dari aras laut. Tanah yang mempunyai baik salirannya, peroi dan beralun sedikit menjadi medium terbaik untuk proses pertumbuhannya. Di samping itu jenis tanah gembur serta jenis liat bepasir atau liat peroi juga sesuai. Sebaiknya pilih biji benih petai tua untuk di semai dan digunakan sebagai bahan tanaman untuk penanaman. Sebaiknya sebanyak 3 - 4 biji benih petai matang ia disemaikan ke dalam polibeg berukuran 15 x 25cm kemudian mengekalkan anak benih terbaik dan anakbenih petai selebihnya disingkirkan (Sila lihat foto disebelah). Anak benih terpilih ini disusun di bawah naungan daripada cahaya matahari terik dimana tahap naungan ini ia kemudian dikurangkan secara berperingkat sehingga ia dipindah tanam di ladang. Umur anak benih yang sesuai untuk dipindah tanam adalah semasa ketinggian anak benih pokok mencapai 15 - 20cm. Bagaimana pun bagi keperluan anakbenih petai untuk perladangan komersil yang banyak ia boleh didapatkan dari nurseri yang ada menjuak benih petai. Amalan agronomi penanaman anakbenih petai perlu ia ditanam di ladang pada jarak 10 x 15m ataupun 15 x 15m empat segi sama. Lubang tanaman sebesar 30 x 30 x 30cm sudah memadai untuk tujuan penanaman dinana bagi lokasi atau kawasan yang kurang subur sebaiknya jarak tanaman boleh dirapatkan. Sebaiknya jarak tanaman sesuai untuk dipilih mengikut keadaan tanah serta faktor setempat masing-masing. Lubang tanaman dimasukkan dengan bahan organik seperti tahi lembu dan rock phosphate bagi baja asas untuk sistem pengakaran dan kesuburan anak pokok. Sebaiknya sistem pembajaan untuk fasa tumbesaran pokok perlu membaja dengan jenis baja sebatian NPK seperti 15:15:6:4 adalah disyorkan. Ia bermula dengan kadar 0.5 - 3.0 kg/ pokok/ tahun dipecahkan kepada 4 kali atau pusingan/tahun (antara tahun 1-5). Bagi tujuan baja buah dimana jenis baja NPK jenis baja 12:12:17:2 adalah disyorkan dan digunakan mula tahun keenam (6) atau lebih awal pada kadar 6 - 9 kg/pokok/tahun dipecahkan kepada 4 pusingan setahun juga. APa pun selain daripada menggunakan baja sebatian dimana keperluan jenis baja organik seperti tahi lembu, tahi kambing atau tahi ayam juga sesuai digunakan. Baja organik akan menambahkan kualiti buah petai dari segi rasanya. Baja ini digunakan secara melonggok kira-kira 0.6 - 0.9m dari pangkal pokok dengan kadar 4 pungkis sepokok pada setiap 6 bulan sekali. Baja-baja ini lebih sesuai diletakkan secara melonggok daripada tabur serak supaya dapat mengelakkannya menjadi kering dan kurang kesan nanti. Dari segi kawalan perosak dilaporkan yang ada ancaman oleh ulat pengorek buah yang biasanya boleh menyerang pokok di peringkat tumbesaran boleh dikawal dengan semburan racun seperti Trichlorphon atau Gamma BHC 0.1% bahan aktif sekiranya serangan adalah teruk. Menuai buah matang petai menggunakan kacip dikutip dengan bergalah dan memotongnya di bahagian tangkai kemudian diikat pada tangkainya dan digredkan sebelum ia dipasarkan. Musim pembuahan petai biasanya di antara bulan Ogos - Januari pada setiap tahun akan tetapi penulis blog pernah terima laporan jika pokok petai juga boleh mengeluarkan buah sepanjang tahun.
Penting di kongsikan bagaimana potensi menanam petai secara komersil di Malaysia di masa akan datang. Pokok petai boleh mengeluarkan hasil selepas 3 - 4 tahun lepas ditanam. Namun begitu dilaporkan di beberapa lokasi dimana tempoh pengeluaran hasil adalah bergantung kepada spesis. Apa pun tumbuhan yang banyak terdapat di negara-negara Asia Tenggara ini mempunyai banyak spesis. Dalam konteks Malaysia dimana spesis petai yang lebih banyak ditanam terdiri daripada Parkia speciosa dan Parkia timoriana. Kedua-dua spesis ini lebih bermutu dengan pengeluaran hasil yang lebih banyak serta juga lebih cepat. Belum ada data rasmi mengenai keluasan sebenar tanaman petai di Malaysia dan dianggarkan mempunyai keluasan tanaman petai dalam lingkungan 200 hektar CHE dimana kebanyakannya sudah ditanam atau diusahakan di negeri- negeri Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Perak, Sabah dan Sarawak. Terkini Negeri Pahang antara yang sudah lakukan penanaman petai secara estet atau perladangan di Temerloh Pahang. Pokok petai akan mencapai kestabilan pengeluaran hasil antara tahun 15 - 25 lepas tanam dengan keluaran 1,000 - 1,100 papan buah sepokok setahun. Tinjuan mendapati jika trend penghasilan ini adalah bergantung pada keadaan agro-iklim dan spesis pokok serta amalan agronomi di lakukan. APa pun selalunya buah petai memperolehi harga pasaran yang baik dan kukuh sepanjang tahun di Malaysia. Harga runcit bagi sepapan buah petai lebih kurang RM10.00 satu ikat (ada 3-5 papan) dan kajian mendapati jika hasil dari petai spesis mata besar dan panjang malah mendapat harga RM1.00 sepapan. Di negara pengeluar lain seperti Indonesia penah baca laporan dimana biji petai yang siap dikopek telah dieksport ke negara-negara Asia Barat dan China di pasarkan dengan harga RM20 - RM30 sekilogram. Bidangusaha menanam petai secara komersil (monokrop atau intergrasi dengan tanaman lain - durian dsb) dilihat ia menunjukkan potensi komersial yang sangat baik. Penggemar petai yang ramai di seluruh negara adalah tulang belakang yang kukuh dari segi penggunaan kerana khasiat petai di ketahui jika ia mengandungi khasiat vitamin A, vitamin C dan zat-zat galian yang tinggi di dalamnya serta memberi rasa yang unik sekali baik digunakan sebagai ulam-ulaman atau dijadikan sebagai petai sambal bilis setelah ditumis atau olahan lain. Kalau dulu buah petai masih banyak dikutip dari hutan oleh pemungut petai yang merisikokan keselamatan diri dengan memanjat pokok petai yang tinggi untuk memetik buahnya tetapi senasio ini boleh di ubah. Pokok petai sesuai ditanam secara komersil dimana ia berpotensi besar untuk pasaran eksport. Ada potensi bagi teknologi pokok petai atau varieti baru petai yang sesuai ditanam dengan pokoknya lebih rendah daripada pokok petai hutan melalui kaedah kawalan ketinggian dengan cara mencantas serta teknik pembiakan cantuman bagi menghasilkan baka yang lebih rendah serta dengan pengeluaran hasil yang lebih tinggi dan lebih awal. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
KONSEP AGROTANI...KAEDAH BERJAYA....
AMALAN TEPAT...BERKUALITI HASILNYA...
PASARAN EKSPORT... EKSPORT KE CHINA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(25 Rabiulawal 1447H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.