Support My Blog

Saturday, September 6, 2025

SEMBANG FAKTA BUAH SUKUN (Part 1)

BUAH SUKUN
(Artocarpus altilis) tergolong dalam keluarga Moraceae iaitu sama dengan pokok ara dan nangka. Bagi penulis blog yang suka makan goreng sukun memang pernah menanam pokok ini di kampong dan ia hidup sehingga hari ini dan menghasilkan buah agak lama setelah pokok matang. Di Malaysia dimana pokok sukun mempunyai dua musim pengeluaran di waktu puncak sepanjang tahun dan ia biasanya akan berbunga pada bulan Februari - Mac dan pada bulan Julai - Ogos. Manakala di laporkan ia akan  berbuah pula pada bulan April - Jun atau pada bulan Oktober -November setiap tahun. Mengenali buah sukun dimana buahnya seakan-akan buah nangka iaitu ia berbentuk bulat dan sedikit lonjong, berwarna hijau terang dan berubah kuning kecokelatan apabila matang (Sila lihat foto diatas).
Buah Sukun digemari oleh banyak orang kerana ia boleh diolah dan dijadikan snek lazat di waktu petang seperti sukun goreng, kerepek sukun, bubur sukun, kuih-muih, biskut sukun dan sebagainya. Makanan berkhasiat ini mudah di tanam dan juga boleh di beli di pasar basah, pasar malam, pasar tani dan sebagainya atau ada yang menjualnya di gerai buah-buahan juga. Harganya berpatutan murah terutama semasa musim banyak keluar buah dua kali setahun. Apa pun fakta penting mengenai kandungan nutrisi buah sukun dimana disetiap 100 gram buah sukun mengandungi nutrisi seperti bahan Air (70.6 g), Tenaga (103 kcal), Protein (1.07 g), lemak (0.23 g), Karbohidrat (27.1 g), Serat (4.9 g), Gula (11 g), Kalsium (17mg), Zat besi (0.54 g), Magnesium (25 mg), Fosforus (30 mg), Kalium (490 mg), Natrium (2 mg), Zink (0.12 mg), Kuprum (0.084 mg), Mangan (0.06 mg), Selenium (0.6 µg), Vitamin C: 29 mg, Thiamin (0.11 mg), Riboflavin (0.03 mg), Niasin (0.9 mg) dan zat Kolin (9.8 mg). Penulis biasa melihat tanaman sukun tumbuh dengan baik ditanah mineral, tanah bris, tanah gambut, tanah masam dan sebagainya. Apa yang penting bagi tanaman ini adalah sistem saliran yang baik kerana akar pokok sukun amat sensitif jika terendam dalam air dan mudah mati akibat terendam agak lama. Varieti Sukun belum didaftarkan lagi dalam Senarai Varieti Tanaman Nasional kerana tidak banyak kajian dan beberapa penulisan mengenainya dilakukan. Bagaimana pun dari beberapa tinjauan dan rujukkan, penulis mendapati ada 3 jeni sukun yang boleh didapati. Pertama adalah Jenis SUKUN KECIL atau juga disebut sebagai 'Sukun Kuning'. Antara ciri sukun ini adalah kulitnya berduri lembut, buahnya semasa muda berwarna hijau dan apabila tua berwarna kuning. Varieti ini tidak banyak mengandung air dan yang penting ia akan tahan disimpan 8 hari setelah dipetik. Isinya agak kering, kenyal dan rasanya enak dengan berat buah antara 1.0 - 1.5 kg sebiji. Jenis sukun yang kedua adalah SUKUN BOTAK  (atau Sukun Gundul) dimana ia mempunyai jenis kulit yang halus dan tidak berambut. Uniknya buah jenis ini dari muda sampai tua berwarna hijau. Kandungan airnya adalah banyak dimana daya tahan simpan selama 3 - 4 hari. Isi buah kurang kenyal dengan rasanya kurang enak berbanding dengan sukun kuning dengan berat sekitar antara 2.0 - 3.5 kg sebiji. Varieti ketiga adalah SUKUN MEDIUM iaitu merupakan kacukan diantara sukun botak dengan sukun kecil. Cirinya merupakan pertengahan antara kedua jenis sukun tersebut di atas dengan kulit buah berdiri (seperti buah nangka). Jenis ini mempunyai isi buah yang agak kenyal dimana kandungan airnya lebih rendah dari sukun botak tetapi lebih tinggi sukun kuning. Kelebihannya adalah kerana ia tahan di simpan selama 6 hari. Artikel kali ini saya sembang denga menulis dalam "Anim Agro Technology" saya menulis beberapa fakta mengenai buah sukunsebagai bahan rujukkan semua.


Bagi penulis blog mendapati dimana buah sukun mempunyai nilai ekonomi cukup baik kerana ia mengandungi karbohidrat yang tinggi. Ada dikalangan petani yang menanam pokok sukun sebagai tanaman komersil yang memberikan pulangan menguntungkan. Disesetengah negara ketiga dilaporkan pokok sukun ditanam sebagai komoditi tanaman makanan kedua setelah beras. Selain dijadikan komoditi makanan untuk manusia ada juga dilaporkan buah sukun sesuai untuk dijadikan makanan ternakan yang berkualiti. Penulis juga pernah mempunyai pokok sukun sendiri dikebun dan rumah keluarga dikampong. Pokok sukun adalah pokok saka yang besar dengan sistem perakarannya yang luas dan intensif. Pokoknya mempunyai sifat baik untuk ditanam dimana ia juga sering dijadikan untuk tujuan penghijauan, konservasi kawasan kebun, mencegahan hakisan tanah dan sebagainya. Pokok sukun pada umumnya memiliki batang besar dan lurus dan boleh timbuh dengan mencapai ketinggian sehingga 30 meter. Bagaimana pun dikampong pokok yang dijaga baik mempunyai ketinggian sekitar 10 - 15 meter sahaja. Penanaman pokok sukun dari benih cantuman membolehkan ia bercabang rendah dan pendek dengan ia mempynyai batang yang besar setinggi 8 meter dan akar yang melebar.


Pokok sukun mempunyai saiz d
aun yang besar  tersusun berselang seli dengan lebar daun 20 -40 cm x 20 - 60 cm. Ia mempunyai bentuk tulang daun yang tirus dan berwarna hijau tua yang berkilat di bahagian atas. Daun sukun seperti keluarga Moraceae yang lain adalah kasar dan berbulu halus di bahagian bawah. Bentuk daun adalah unik dengan terdapat lekukan ketara dan terdapat kuncup yang tertutupi daun asas besar berbentuk kerucut. Tanaman ini memiliki cabang mendatar dan pada semua bahagian. Penelitian mnunjukkan pokok sukun akan mengeluarkan getah berwarna putih apabila tergores atau dilukai dibahagian batang, dahan atau daunnya. Buah sukun merupakan buah yang tidak mempunyai biji ia dijadikan bahan makanan penting dibeberapa negara sebagai sumber karbohidrat. Buah Sukun sesuai dipotong dan digoreng. Bagaimana pun ada orang yang akan membakar, disangran (goreng tanpa minyaK atau pun direbus. Sukun yang sudah diproses tadi akan dihiiris kecil kemudian dikeringkan ke dalam oven ataupun di bawah sinar matahari untuk lebih tahan lama. Ada laporan dimana buah sukun akan ditapaikan (fermented) selama beberapa minggu di dalam lubang tanah. Kemudian hasilnya seperti pasta yang menyerupai dengan keju yang berzat dan tahan lama untuk diproses menjadi makanan berasaskan sukun yang lain. Pada saya Kerepek Sukun adalah hidangan paling disukai dan memang enak sekali dimana ada rasa lemak dan masin garam. 
Sukun didakwa mengandungi sumber omega 6 dan omega 3 yang baik. Sesiapa yang memakan buah sukun dapat membantu kanak-kanak yang sedang membesar dengan membantu dalam pertumbuhan otak besar mereka akibat kandungan asid lemak omega 3 di dalam buah sukun. Terdapat juga jenis asid lemak esensial ini yang amatbaik untuk kesihatan jantung.  Kepada mereka yang sukar buang air besar disarankan makan buah sukun. Ini kerana kadar serat yang tinggi pada buah sukun dapat berperanan dalam melancarkan buang air besar. Makan buah sukun sekerap mungkin dimana ia juga membantu dalam mengeluarkan racun dari usus. Buah sukun sesuai digelar sebagai 'Makanan Diet'. Ia sesuai untuk orang yang menderita berat badan (obesiti) dimana makan buah sukun merupakan pilihan yang tepat. Ia mempunyai jumlah serat yang tinggi dan lebih sedikit kalori dimana ia sangat ideal untuk dimasukan ke dalam daftar menu diet.


Khasiat dan manfaat buah sukun dimana faktanya banyak di perkatakan. Pertama di laporkan buah sukun mampu untuk ia 
Meningkatkan imuniti seseorang iaitu ia memandangkan buah sukun dilapor ia mengandungi bioflavonoid antiradang, memakannya boleh membantu mengurangkan risiko penyakit. Bahan Thiamin yang terkandung di dalamnya akan meningkatkan pertahanan tubuh badan kerana ia menguatkan otot di sepanjang saluran penghadaman di mana paling banyak sistem imun manusia berada di sana. Kedua khasiatnya dimana buah sukun Boleh membantu mengawal diabetes sebab bahan serat dalam buah sukun berfungsi untuk menghalang glukosa dalam darah yang mana sangat berguna kepada pesakit diabetes. Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Trends in Food Science & Technology, mencadangkan pengambilan sukun kerana potensinya untuk mengurangkan diabetes jenis 2. Ketiga dilaporkan jika buah sukan bertindak sebagai bahan Racun serangga yang berkesanKajian yang dilakukan oleh USDA Agricultural Research Service mendapati bahawa bunga sukun mengandungi tiga jenis bahan kimia yang mampu menghalau serangga terbang seperti nyamuk. Apa pun memang dilaporkan sejak dulu lagi kalangan bagi masyarakat Hawaii sudah menggunakan teknik membakar bunga sukun sebagai penghalau semula jadi serangga. Keempat dimana buah sukun adalah ia dilaporkan Baik untuk penjagaan rambut seperti di laporkan oleh Health Beckon dimana mereka mengesyorkan orang ramai untuk makan buah sukun bagi mendapatkan rambut sihat dan kuat. Bahan Asid lemak omega 3 dan omega 6 dalam buah ini dikatakan mampu merapikan dan menguatkan rambut serta boleh ia menggalakkan rambut tanpa kelemumur yang gatal. Bukan itu sahaja, zat besi dalam buah sukun juga boleh meningkatkan peredaran darah di kulit kepala dan kemudiannya merangsang pula pertumbuhan folikel. Seterusnya di mana ke lima yang buah sukun Boleh membantu kesihatan jantung sebab ada sifat antioksidan buah sukun mungkin memberi kesan positif untuk kesihatan jantung pada umumnya. Kalium misalnya boleh membantu dalam mengurangkan tekanan darah seseorang. Memandangkan ia mengurangkan kesan natrium, ia juga boleh menggalakkan degupan jantung lebih teratur. Khasiat ke enam diman abuah sukum mampu Membekalkan sumber tenaga yang berpanjangan sebab karbohidrat kompleks dalam buah sukun memberikan sumber tenaga berpanjangan. Itu fakta yang perlu kita ketahui. Laporan iaitu disetiap 100 gram buah sukun mengandungi sekitar 27.1 gram karbohidrat yang mana ia setara dengan 10% keperluan karbohidrat sehari ditambah dengan kandungan serat dan proteinnya. Artikel ini di tulis dalam dua segmen iaitu PArt 1 dan Part 2 yang sesuai di baca kesemuanya. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..
BUAH SUKUN... IA BULAT BENTUKNYA...
MUDAH DI TANAM... BANYAK BUAHNYA...
ENAK DI GORENG...KEREPEK ENAKNYA...
BACA ARTIKEL... HENDAK BELI RASANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(12 Rabiulawal 1447H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...