Support My Blog

Thursday, December 5, 2024

SERBUK DAUN PANDAN - APA DIA?

SERBUK DAUN PANDAN
yang diperoleh daripada tumbuhan pandan wangi dan ia telah dimana-mana walau tidak meluas digunakan sebagai ramuan masakan dan minuman. Ia kini sering idigunakan sebagai daun hijau dan terkini sebagai bahan berbentuk serbuk hijau (powder) secara komersial dan digunakan sebagai bahan ruji dalam makanan Asia Tenggara. Di sebalik tarikan kulinarinya dan kepentingan daun pandan yang boleh ia dianyam menjadi hiasan dan selalu digunakan upacara tradisional seperti bunga ramppai dan sebagainya.  Tanaman Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis tumbuhan pelbagai guna yang mudah ditanam dan banyak kegunaannya. Pokok pandan mudah dikenali kerana ia mempunyai daun yang berwarna hijau dan tumbuh secara menegak dimana daunnya panjang halus seperti berjambak dengan mempunyai akar seakan berkayu. Pada penulis blog memang faham dimana pokok pandan mempunyai 1,001 cara kegunaan dalam masyarakat tempatan daripada untuk dalam kegunaan dalam masakan sehingga kepada kosmetik dan bunga rampai. Ia sering digunakan sebagai mewangikan bilik atau didalam kereta, menyegarkan udara dan juga mampu untuk menghalau serangga seperti lipas dari bilik. Bagaimana pun penulis blog lihat masih ramai orang terutama penduduk dibandar yang masih membeli daun pandan dipasar atau dipasaraya untuk digunakan. Sebenarnya menanam sendiri pokok pandan adalah sangat mudah dimana dirumah penulis blog sendiri ada banyak pasu pokok pandan yang selalu dapat dipetik untuk kegunaan memasak. Paling penting adalah ada kemahuan untuk hobi bercucuk tanam disekeliling rumah daripada jenis tanaman daput sehingga kepada jenis tanaman hiasan. Memang sangat mudah menanam beberapa jenis tanaman seperti pokok pandan, pokok daun kari, pokok cekur, pokok daun salam, ulam raja, daun kesum, pokok kunyit, pokok ubi kayu (untuk diambil pucuknya dibuat sayur). daun bawang dan beberapa lagi. Menanam pandan sebagai tumbuhan tropika dibiakkan dengan cara keratan, akar, anakbenih sulur dan juga anakbenih pokok. Lazimnya pokok pandan hanya menghasilkan daun sahaja dan penulis blog belum pernah melihat pokok pandan ini berbunga. Pembaca blog faham dimana ada dua (2) jenis pokok pandan yang ada di Malaysia yang perlu dikenali. Pertama adalah Pokok Pandan Biasa dimana pokoknya tinggi, berdaun panjang dan berbau harum dimana jenis ini sering ditanam dikawasan rumah dan digunakan untuk masakan. Jenis kedua adalah dikenali sebagai Pokok Pandan Wangi dimana pokoknya lebih rendah bersaiz kecil daripada pandan biasa. Aroma dari pandan wangi ini berkali ganda kuatnya dari pandan biasa. Pandan wangi ini selalunya ditanam secara komersil untuk diproses dijadikan bahan kosmetik dan juga untuk produk penjagaan muka dan agak jarang digunakan untuk masakkan. Artikel pagi Khamis ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan fakta serbuk daun pandan dan  fakta menarik mengenainya untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Serbuk Pandan (Pandanus amaryllifolius) diperolehi daripada daun pandan yang dikeringkan dan dikisar. Proses dalam pembuatan melibatkan penuaian daun pandan matang dan kemudiann mesti dikeringkannya sebelum dikisar halus menjadi serbuk hijau yang bertenaga. Serbuk ini kemudiannya digunakan untuk tujuan masakan atau kegunaan lain dalam industri sesuai. Ia adalah bahan yang mudah dan dicari yang selalu digunakan secara meluas di kedai runcit dan boleh di beli melalui dalam talian seperti Lazada, Shopee dan sebagainya. Produk asas daun pandan sebenarnya penulis blog tahu ia wujud dalam pelbagai bentuk selain serbuk termasuk ekstrak cecair dan pekat. Variasi berbeza ini memenuhi keperluan masakan yang pelbagai dimana cara menyediakan pilihan untuk tukang masak amatur dan tukang masak profesional. Fleksibiliti ini juga dilihat ini membolehkan eksperimen kreatif di dapur oleh tukang masak yang mana ia menyumbang rasa dan warna yang berbeza kepada pelbagai resipi. Selalunya daun pandan dituai daripada tanaman pandan yang terdapat di kawasan Asia Tenggara. Proses dilakukan dengan daun pandan mesti ia dibersihkan dimana kemudian sama ada dicampur dengan air untuk dijadikan gam atau dikeringkan dan dikisar menjadi serbuk halus sehingga menghasilkan serbuk hijau dinamik dengan wangian pandan di label dengan pelbagai jenama dan tanda dagangan. Menyentuh mengenai perihal perisa dan Aroma dimana selalunya ia mempunyai bau yang menarik dan wangi yang sesuai ia digambarkan sebagai bunga, manis, dan sedikit pedas. Bahan ini akan menambah cita rasa asal yang menyenangkan dan tersendiri pada hidangan, mengingatkan vanila, badam dan kelapa. Aroma dan rasa pandan sangat dihormati dalam banyak jenis masakan terutama untuk kawasan Asia Tenggara termasuk di Malaysia.


Menggunakan daun pandan dalam masakan tempatan amat sering dilakukan sejak berkurun zaman dulu. Apalah rasa nasi lemak kalau tidak dimasak bersama daun pandan (Sila lihat foto disebelah). Pandan juga merupakan sejenis daun serba boleh yang digunakan dalam pelbagai aplikasi masakan. Serbuk pandan boleh ditambah pada pencuci mulut, seperti kek, pastri, puding dan ais krim, untuk memberikan warna hijau semula jadi dan rasa aromatik. Dalam pada serbuk pandan ia juga digunakan dalam minuman tradisional, seperti air atau teh yang diselitkan pandan. Kepentingan daun pandan dimana ia boleh untuk dimasukkan ke dalam hidangan yang lazat seperti nasi, kari dan sos serta juga untuk menambah wangian dan rasa. Unik ciri pada daun pandan yang selalu digunakan sebagai bahan pewarna makanan yang selamat, berbau wangi dan baik untuk kesihatan. Daun pandan sebagao 'Pewarna Semulajadi' memang ia biasanya digunakan sebagai agen pewarna makanan semula jadi untuk mencapai warna hijau terang dalam resipi. Ia menyediakan alternatif kepada pewarna makanan tiruan dan lebih disukai oleh mereka yang mencari bahan semula jadi. Dari aspek faedah kesihatan dimana selain kegunaan masakan, daun pandan dipercayai mempunyai khasiat kesihatan tertentu. Ia didakwa mempunyai sifat antioksidan dan mungkin mempunyai kesan anti-radang dan antimikrob. Sebaiknya lebih banyak penyelidikan saintifik diperlukan untuk memahami sepenuhnya dan mengesahkan potensi manfaat kesihatan ini. Apabila menggunakannya dalam resipi adalah penting untuk ambil perhatian bahawa serbuk pandan ini memang ia sedikit akan membantu hasil makanan yang disediakan. Mulakan dengan jumlah yang kecil dan sesuaikan mengikut citarasa dimana dinasihatkan untuk memilih pandan yang berkualiti tinggi daripada sumber yang bereputasi untuk memastikan rasa dan kualiti yang terbaik. Apa pun dilihat serbuk daun pandan yang terkenal dengan aroma dan rasa yang unik kini terus digunakan secara meluas dalam masakan dan sudah dikomersilkan.


Menarik bincangkan akan kegunaan ramuan masakan Serbuk Pandan dalam kegunaan harian di Malaysia. Dilihat yang ia akan memberikan hidangan warna hijau terang yang bukan sahaja akan ia menjadikannya kelihatan baik tetapi juga mewakili rasa unik pandan (Sila lihat foto disebelah). Bahan ini akan menambah warna tanpa menjejaskan kesihatan dan ini menjadikannya pilihan utama bagi mereka yang ingin menggunakan alternatif semula jadi dalam ciptaan masakan mereka dan bukannya pewarna makanan sintetik. Proses penambahan rasa yang fleksibel boleh digunakan dalam hidangan, minuman dimana dilaporkan agak mengejutkan apabila menjadi hidangan yang indah. Bahan daun pandan juga mampu menambahkan akan  kedalaman dan kerumitan rasa hidangan secara keseluruhan dimana pengguna perlu berterima kasih kepada rasa manis dan bunganya. Ia boleh digunakan dalam apa sahaja daripada nasi pandan dan kastard kepada minuman yang memberi tenaga dan kari aromatik. Banyak masakan sesuai di bubuh pandan seperti makanan 
jem kaya, minuman, laukpauk, pelbagai jenis kueh. Fleksibilitinya membolehkan ia sesuai dengan sempurna ke dalam kedua-dua manifestasi kulinari konvensional dan semasa. Menggunakan serbuk pandan dalam banyak hidangan meningkatkan rasa dan bau umum hidangan serta ia akan menjadikan pengalaman ketara yang menawan dan kritikal. Kerana rasa yang halus dimana selalunya daun pandan adalah bahan serba boleh yang boleh meningkatkan kedua-dua hidangan manis dan berperisa. Ia mempunyai profil rasa dan bau yang istimewa dan hebat yang amat dihormati dalam masakan Asia Tenggara. Ciri Aroma pada daun pandan dari daun seakan berbau bunga yang manis yang sering digambarkan sebagai berbau seperti rumput atau jerami yang baru dipotong yang boleh mempesonakan. Ciri Perisa Daun Pandan dimana apabila ia di campurkan hidangan dengan rasa yang rumit dan berbau harum. Ia sering dibandingkan dengan gabungan vanila, badam, dan kelapa. Rasanya manis dan sedikit pedas, dengan sentuhan arus bawah botani. Rasanya menyenangkan dan tersendiri, tetapi ia tidak terlalu kuat. Apa pun biasanya Ciri Keseimbangan akan menawarkan profil rasa yang adil dimana dengan mencampurkan keseronokan dengan sedikit keaslian dan kebaharuan. Ia terkenal dengan keupayaannya untuk meningkatkan perisa lain tanpa menggembirakan mereka dalam hidangan. Gandingan dan Kerjasama dimana daun pandan amat sesuai dengan banyak kegunaan yang berbeza terutamanya yang digunakan dalam masakan di Asia Tenggara. Bahan lain seperti kelapa, beras, buah-buahan tropika seperti mangga dan nanas apabila adac bahan lain diselitkan pandan akan menjadi makanan diminati ramai seperti Kueh Kek, Pastri dan Puding sesuai sebagai pencuci mulut. Ia juga menambah rasa yang halus tetapi menarik pada hidangan lazat seperti kari dan sos. Ciri Warna Hijau daun pandan secara semulajadi Ia dihargai kerana warna hijaunya yang menyerlah selain rasa dan aromanya. Ejen pewarna semulajadi ini sering digunakan untuk memberikan makanan dan minuman penampilan yang menarik dan menarik. Apa pun dilihat dimana selain daripada kepentingan masakan didakwa yang daun  dan serbuk pandan diterima untuk menawarkan kelebihan perubatan dalam perubatan biasa. Ia dianggap mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang dan sering digunakan untuk merawat penyakit biasa. Pandangan holistik pandan sebagai tumbuhan dengan ciri-ciri kesihatan yang berpotensi ditunjukkan dalam ubat-ubatan tradisional. Apa pun bagi tujuan kesihatan dan citarasa makanan sebaiknya perlu diguna anggaran dan takat yang tepat sahaja dan tidak berlebihan atau dikurangkan sukatannya.  bubuh dengan kadar sesuai pekatnya dimana sebenarnya berikan jumlah yang kecil sudah memadai. Apa pun walaupun pandan pada umumnya selamat untuk digunakan tetapi dilaporkan ada juga segelintir orang mungkin mempunyai tahap sensitiviti atau keengganan terhadapnya. Sebelum memasukkan ramuan baharu secara meluas ke dalam diet adalah disyorkan untuk melakukan ujirasa dulu takut ada yang allergik. Pembelian serbuk pandan berkualiti tinggi daripada pembekal terkemuka menjamin bahawa akan dapat citarasa tanpa penambahan bahan yang tidak diingini. Apa pun pada penulis blog dimana serbuk pandan boleh mengatasi statusnya sebagai ramuan masakan untuk menjelmakan kekayaan budaya dan tradisi dalam masakan Asia Tenggara. Sifat aromatiknya dengan cara penggunaanya yang sederhana sebagai bahan tambahan berharga untuk dapur di seluruh dunia. 
Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
DAUN PANDAN... HEBAT AROMANYA...
MENGHALAU LIPAS...AMALAN BIASA...
SERBUK PANDAN...KOMERSIAL DIA...
BACA ARTIKEL...SERONOL RASANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(2 JamadilAkhir 1446H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...