SERBUK DAUN PANDAN yang diperoleh daripada tumbuhan pandan wangi dan ia telah dimana-mana walau tidak meluas digunakan sebagai ramuan masakan dan minuman. Ia kini sering idigunakan sebagai daun hijau dan terkini sebagai bahan berbentuk serbuk hijau (powder) secara komersial dan digunakan sebagai bahan ruji dalam makanan Asia Tenggara. Di sebalik tarikan kulinarinya dan kepentingan daun pandan yang boleh ia dianyam menjadi hiasan dan selalu digunakan upacara tradisional seperti bunga ramppai dan sebagainya. Tanaman Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis tumbuhan pelbagai guna yang mudah ditanam dan banyak kegunaannya. Pokok pandan mudah dikenali kerana ia mempunyai daun yang berwarna hijau dan tumbuh secara menegak dimana daunnya panjang halus seperti berjambak dengan mempunyai akar seakan berkayu. Pada penulis blog memang faham dimana pokok pandan mempunyai 1,001 cara kegunaan dalam masyarakat tempatan daripada untuk dalam kegunaan dalam masakan sehingga kepada kosmetik dan bunga rampai. Ia sering digunakan sebagai mewangikan bilik atau didalam kereta, menyegarkan udara dan juga mampu untuk menghalau serangga seperti lipas dari bilik. Bagaimana pun penulis blog lihat masih ramai orang terutama penduduk dibandar yang masih membeli daun pandan dipasar atau dipasaraya untuk digunakan. Sebenarnya menanam sendiri pokok pandan adalah sangat mudah dimana dirumah penulis blog sendiri ada banyak pasu pokok pandan yang selalu dapat dipetik untuk kegunaan memasak. Paling penting adalah ada kemahuan untuk hobi bercucuk tanam disekeliling rumah daripada jenis tanaman daput sehingga kepada jenis tanaman hiasan. Memang sangat mudah menanam beberapa jenis tanaman seperti pokok pandan, pokok daun kari, pokok cekur, pokok daun salam, ulam raja, daun kesum, pokok kunyit, pokok ubi kayu (untuk diambil pucuknya dibuat sayur). daun bawang dan beberapa lagi. Menanam pandan sebagai tumbuhan tropika dibiakkan dengan cara keratan, akar, anakbenih sulur dan juga anakbenih pokok. Lazimnya pokok pandan hanya menghasilkan daun sahaja dan penulis blog belum pernah melihat pokok pandan ini berbunga. Pembaca blog faham dimana ada dua (2) jenis pokok pandan yang ada di Malaysia yang perlu dikenali. Pertama adalah Pokok Pandan Biasa dimana pokoknya tinggi, berdaun panjang dan berbau harum dimana jenis ini sering ditanam dikawasan rumah dan digunakan untuk masakan. Jenis kedua adalah dikenali sebagai Pokok Pandan Wangi dimana pokoknya lebih rendah bersaiz kecil daripada pandan biasa. Aroma dari pandan wangi ini berkali ganda kuatnya dari pandan biasa. Pandan wangi ini selalunya ditanam secara komersil untuk diproses dijadikan bahan kosmetik dan juga untuk produk penjagaan muka dan agak jarang digunakan untuk masakkan. Artikel pagi Khamis ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan fakta serbuk daun pandan dan fakta menarik mengenainya untuk dijadikan bahan rujukkan semua.
Serbuk Pandan (Pandanus amaryllifolius) diperolehi daripada daun pandan yang dikeringkan dan dikisar. Proses dalam pembuatan melibatkan penuaian daun pandan matang dan kemudiann mesti dikeringkannya sebelum dikisar halus menjadi serbuk hijau yang bertenaga. Serbuk ini kemudiannya digunakan untuk tujuan masakan atau kegunaan lain dalam industri sesuai. Ia adalah bahan yang mudah dan dicari yang selalu digunakan secara meluas di kedai runcit dan boleh di beli melalui dalam talian seperti Lazada, Shopee dan sebagainya. Produk asas daun pandan sebenarnya penulis blog tahu ia wujud dalam pelbagai bentuk selain serbuk termasuk ekstrak cecair dan pekat. Variasi berbeza ini memenuhi keperluan masakan yang pelbagai dimana cara menyediakan pilihan untuk tukang masak amatur dan tukang masak profesional. Fleksibiliti ini juga dilihat ini membolehkan eksperimen kreatif di dapur oleh tukang masak yang mana ia menyumbang rasa dan warna yang berbeza kepada pelbagai resipi. Selalunya daun pandan dituai daripada tanaman pandan yang terdapat di kawasan Asia Tenggara. Proses dilakukan dengan daun pandan mesti ia dibersihkan dimana kemudian sama ada dicampur dengan air untuk dijadikan gam atau dikeringkan dan dikisar menjadi serbuk halus sehingga menghasilkan serbuk hijau dinamik dengan wangian pandan di label dengan pelbagai jenama dan tanda dagangan. Menyentuh mengenai perihal perisa dan Aroma dimana selalunya ia mempunyai bau yang menarik dan wangi yang sesuai ia digambarkan sebagai bunga, manis, dan sedikit pedas. Bahan ini akan menambah cita rasa asal yang menyenangkan dan tersendiri pada hidangan, mengingatkan vanila, badam dan kelapa. Aroma dan rasa pandan sangat dihormati dalam banyak jenis masakan terutama untuk kawasan Asia Tenggara termasuk di Malaysia.
Menggunakan daun pandan dalam masakan tempatan amat sering dilakukan sejak berkurun zaman dulu. Apalah rasa nasi lemak kalau tidak dimasak bersama daun pandan (Sila lihat foto disebelah). Pandan juga merupakan sejenis daun serba boleh yang digunakan dalam pelbagai aplikasi masakan. Serbuk pandan boleh ditambah pada pencuci mulut, seperti kek, pastri, puding dan ais krim, untuk memberikan warna hijau semula jadi dan rasa aromatik. Dalam pada serbuk pandan ia juga digunakan dalam minuman tradisional, seperti air atau teh yang diselitkan pandan. Kepentingan daun pandan dimana ia boleh untuk dimasukkan ke dalam hidangan yang lazat seperti nasi, kari dan sos serta juga untuk menambah wangian dan rasa. Unik ciri pada daun pandan yang selalu digunakan sebagai bahan pewarna makanan yang selamat, berbau wangi dan baik untuk kesihatan. Daun pandan sebagao 'Pewarna Semulajadi' memang ia biasanya digunakan sebagai agen pewarna makanan semula jadi untuk mencapai warna hijau terang dalam resipi. Ia menyediakan alternatif kepada pewarna makanan tiruan dan lebih disukai oleh mereka yang mencari bahan semula jadi. Dari aspek faedah kesihatan dimana selain kegunaan masakan, daun pandan dipercayai mempunyai khasiat kesihatan tertentu. Ia didakwa mempunyai sifat antioksidan dan mungkin mempunyai kesan anti-radang dan antimikrob. Sebaiknya lebih banyak penyelidikan saintifik diperlukan untuk memahami sepenuhnya dan mengesahkan potensi manfaat kesihatan ini. Apabila menggunakannya dalam resipi adalah penting untuk ambil perhatian bahawa serbuk pandan ini memang ia sedikit akan membantu hasil makanan yang disediakan. Mulakan dengan jumlah yang kecil dan sesuaikan mengikut citarasa dimana dinasihatkan untuk memilih pandan yang berkualiti tinggi daripada sumber yang bereputasi untuk memastikan rasa dan kualiti yang terbaik. Apa pun dilihat serbuk daun pandan yang terkenal dengan aroma dan rasa yang unik kini terus digunakan secara meluas dalam masakan dan sudah dikomersilkan.
MENGHALAU LIPAS...AMALAN BIASA...
SERBUK PANDAN...KOMERSIAL DIA...
BACA ARTIKEL...SERONOL RASANYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(2 JamadilAkhir 1446H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.