Support My Blog

Thursday, December 12, 2024

SEMBANG FAKTA TERNAKAN KAMBING (PT 1)

TERNAKAN KAMBING
merupakan salah satu dari akriviti penternakan yaang mampu mendatangkan pendapatan lumayan jika dijalankan dengan baik. Kambing merupakan ternakan ruminan yang tergolong dalam klasifikasi ternakan dari keluarga Bovidae. Pecahan keluarga (sub-family) bagi kambing adalah dari genus Caprinae (kambing) dan genus Capra (kambing). Penulis blog merujuk beberapa buku dimana ada 5 spesis kambing yang popular diternak iaitu species - Capra hirus (Capra aegagrus), Capra ibex, Capra pyrenaica, Capra caucasia dan juga spesis Capra falconeri. Bagaimana apun dilaporkan cara membuat klasfikasi kambing ada 4 keadaan iaitu Tempat Asal (seperti Asia, Afrika, dan lain-lain), Rupabentuk Anggota (seperti telinga panjang, pendek, tegak atau berjuntai), Jenis Kegunaan (samada untuk daging, susu, bulu, kulit dan lain-lain) serta Ukuran Besar Badan dan Tinggi (seperti ukuran berat dan besar, sederhana atau pun saiz kerdil). Penulis blog juga kini tahu satu lagi cara yang digunakan sekarang ialah ciri seperti ukuran “Height at withers” iaitu ukuran dari kaki sampai ke tulang bahu (skapula). Dilaporkan dimana cara ini mempunyai kaitan dengan saiz besar badan. Kalau bentuk badan besar begitu juga dgn ukuran tinggi dijadikan panduan dalam pengkelasan kambing. Apa pun dilaporkan dengan cara ini maka haiwan kambing boleh dibahagi kpd 3 kumpulan iaitu jenis Kambing Kerdil (ukuran tingginya dibawah 50 cm atau berat 18-25 kg), Kambing Sederhana (ukuran tinggi 51-65 cm atau beratnya antara 19-27 kg) dan Kambung Besar (ukuran tinggi di atas 65 cm (20-53 kg). Merujuk kepada beberapa sumber yang dilaporkan dimana populasi kambing di dunia dianggar lebih kurang 400 juta ekor dimana sekitar 22% darinya terdapat dikawasan negara beriklim temperate sementara 78% di kawasan tropika dan subtropika. Penulis blog juga dapati dimana populasi kambing berada dikawasan kering di mana sukatan hujan kurang dari 45 cm. Taburan populasi kambing yang banyak sekali ialah di Afrika dan India. Dalam pada itu antara baka-baka kambing yang terkenal di dunia boleh dibahagikan kepada 7 kawasan. Bagi kawasan Afrika terdapat jenis baka kambing Nubian, Sahle, Maradi (Red Sokoto), kambing kerdil (Dwarf goat), south Sudan Dwarf, Somali, Boer, Somali Arab dan Small East African Goat. Sementara itu di kawasan Timur Tengah dan Timur Dekat ada jenis baka kambing seperti Angora, Damanscus dan Syrian Mountain. Bagi kawasan India Dan Pakistan popular dengan baka kambing seperti Jamnapari, Beetal, Barbari, Black Bengal, Malabar, Bari, Osmanabad dan Kamori. Bagi kawasan Asia Tenggara termasuk Malaysia popular dengan baka seperti Kambing Katjang dan di Kawasan Negara China dan Tibet popular dengan baka Kambing Ma’Tou, South China Dwarf Goat, Cahsmere Goat. Di kawasan Amerika Selatan pula ada baka Maxoto dan Marota sementara di kawasan Eropah ada baka kambing Saanen, Toggenburg, British Alpine dan lain-lain. Penulis blog kongsikan veverapa keterangan baka Kambing Katjang yang berasal dari Malaysia dan indonesia. Kambing ini digunakan untuk daging dengan mempnyai warna bulu biasanya hitam atau coklat kadang-kadang terdapat tompok putih dikaki dan badan. Ia mempunyai telinga tegak disisi dengan purata ketinggian adalah sekitar 50- 60 cm. Kambing Katjang juga dilaporkan mempunyai berat lahir sekitar 1 - 2 kg dan apabila dewasa manjadi 20 - 25 kg. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai beberapa kisah dan fakta ternakan kambing untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Dilaporkan dimana '
Langkah berani tauke kambing' di Bangi, Selangor wajar di jadikan contoh. Bagi Asmah dimana aktiviti menternak kambing adalah kerjaya yang sangat menyeronokkan. Apa pun hmetro.com laporkan dimana pada awal pembabitannya dalam bidang penternakan, wanita ini pernah diuji apabila 25 kambing peliharaannya diracun. Masa itu luluh hati Asmah Alias apabila melihat ibu kambing yang sedang bunting bersama anak-anaknya mati bergelimpang apabila pelaku yang tidak berperikemanusian meletakkan racun rumput dalam bekas minuman ternakan. Bagaimanapun sejak kejadian itu sama sekali tidak mematahkan semangat ibu dua cahaya mata ini untuk terus terbabit dalam bidangusaha penternakan, malah menjadi pembakar semangat untuk berjaya. Pembabitannya dalam bidang penternakan dan pertanian bermula apabila dia yang baru menamatkan pengajian sarjana dan suaminya belum mempunyai pekerjaan tetap. Kemudian suami mengajak mengusahakan tanaman nanas dengan menyewa tanah seluas dua hektar (lima ekar). Namun selepas menyemai benih mereka perlu membersihkan rumput yang sentiasa tumbuh supaya tidak mengganggu tumbesaran pokok nanas. Ada begitu banyak rumput segar yang dibuang begitu sahaja dan dia terfikir alangkah baik sekiranya rumput itu boleh dimanfaatkan untuk dijadikan makanan kambing. Akhirnya dia membeli lima ekor kambing kampung untuk diternak di ladang nanasnya dan juga dapat memanfaatkan najis kambing sebagai baja tanaman, menjadikan tanaman lebih segar dan cepat membesar. Apa pun ternyata percaturan pasangan itu membuahkan hasil dan bersyukur kerana kambing membiak dengan cepat serta semakin banyak. Kemudian dia turut menternak kambing baka tenusu dengan membeli 10 kambing Jamnapari, Anglo nubian dan Shami untuk mendapatkan hasil susu segar. Kini kambing tenusu juga membiak dengan cepat dan permintaan terhadap susu segar juga tidak putus-putus. Biarpun ramai yang masih beranggapan penternakan bidang sektor 3D (kotor, bahaya dan sukar) namun baginya usaha menternak kambing adalah kerjaya yang sangat menyeronokkan. Dia sentiasa menjaga kebersihan kandang supaya ternakan sihat dan produktiviti semakin baik. Kambing yang membiak dalam persekitaran yang kotor menyebabkan susu dan daging kambing menjadi hamis. Mereka akan mula memerah susu kambing dan ia memanaskannya dan memasukkan dalam botol. Kadangkala, pekerja kami membantu menyembelih kambing segar untuk dijual. Kemudian kami menghantar susu dan daging kambing segar ke kedai kami (Tropika Freshmart) di Bandar Baru Bangi, Selangor. Kambing diberi makan rumput pada jam 2 petang, berselang-seli dengan pelet pada jam 4.30 petang dan 5.30 petang. Perkara lebih mencabar adalah bagaimana menguruskan persekolahan anak-anak yang terlalu padat dan pada masa sama saya perlu menguruskan kambing, tanaman serta jualan di kedai. Isu kematian haiwan kambing yang kadangkala disebabkan penyakit berjangkit dan anasir luar mesti ditangani. Dia  juga ingin menghasilkan keju jenama sendiri daripada susu kambing segar dan berhasrat membuat produk kosmetik berasaskan susu kambing asli, kerana saya mempunyai kepakaran dalam bidang itu.


Sembang bagaimana cara '
Pilih haiwan sembelihan terbaik' ada di paparkan dalam portal sama. Selalunya ibadah  korban adalah ibadah sembelihan haiwan ternakan dilakukan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Aktiviti sembelihan haiwan ternakan seperti unta, lembu dan kambing yang dilakukan dengan tujuan semata-mata untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Hal ini berdasarkan firman Allah SWT bermaksud: "Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan takwa daripada kamu." (Surah Al-Hajj: 37). Saban tahun umat islam khususnya di Malaysia menyambut perayaan Aidiladha dengan melaksanakan ibadah korban di kariah masing-masing. Setiap masjid dan surau akan berusaha sedaya mungkin untuk mendapatkan haiwan lembu dan kambing yang sesuai untuk dikorbankan. Manakala pengusaha ternakan juga berusaha untuk menyediakan bekalan secukupnya bagi memastikan setiap permintaan itu dapat dipenuhi dan dijual dengan harga yang berpatutan. Secara purata, sebuah masjid atau surau memperuntukkan lima hingga 10 ekor lembu korban dengan harga RM5,000 hingga RM6,000 untuk seekor lembu, manakala untuk satu bahagian RM700 hingga 800. Ini kerana kebanyakan masyarakat ingin menyertai ibadah korban secara berkelompok iaitu berkongsi haiwan korban lembu yang dibahagikan kepada tujuh bahagian. Dengan ini, mereka tidaklah terasa berat untuk mengeluarkan kos yang tinggi bagi mendapatkan seekor lembu korban. Hal ini berlaku oleh kerana disebabkan masalah kenaikan harga ternakan lembu dan kambing yang semakin meningkat dan bekalan yang agak terhad. Bagi golongan yang berkemampuan untuk melaksanakan ibadah korban dengan seekor haiwan yang sempurna, maka digalakkan untuk memilih haiwan korbannya itu sendiri. Antaranya ialah haiwan korban yang paling banyak dagingnya. Sepertimana yang telah disebutkan oleh ulama mengenai turutan ibadah korban yang terbaik. Keutamaan haiwan korban adalah Unta, Kerbau, Lembu, Biri-biri dann akhir sekali adalah Kambing. Bagi peserta lelaki disunatkan untuk menyembelih sendiri haiwan korbannya dimana jika berkemampuan (iaitu berkemahiran untuk menyembelih). Hal ini berdasarkan sebuah hadis. Jika sekiranya dia tidak berkemampuan untuk sembelih sendiri maka boleh juga dia mewakilkan orang lain untuk menyembelih haiwan korban bagi pihak dirinya, namun disunatkan baginya untuk melihat sendiri sembelihan itu walaupun bukan dirinya yang melakukan sembelihan tersebut. Disunatkan bagi mereka untuk menyaksikan acara sembelihan korban, setelah dia mewakilkan sembelihan tersebut kepada tukang sembelih. Apa pun kemeriahan suasana acara sembelihan korban yang disusuli pula dengan pengagihan daging korban kepada penduduk setempat, malah peserta korban itu juga digalakkan untuk mengagihkan sendiri daging-daging korbannya kepada ahli di kawasan kariah. Ibadah korban juga memupuk kasih sayang dan mengeratkan hubungan silaturahim antara satu sama lain, dengan hanya memberi daging korban. Namun tidak dinafikan bagi mereka memilih melaksanakan ibadah korban di luar negara. Kerana ibadah korban di luar negara adalah alternatif yang ada pada masa kini iaitu bagi mereka yang ingin mendapatkan harga penyertaan korban yang lebih rendah, dalam masa yang sama mereka hanya mahu mewakilkan pelaksanaan korban sahaja, tanpa menyaksikan sembelihan tersebut. Apa yang penting, mereka tidak akan melepaskan peluang untuk melaksanakan ibadah korban walaupun dengan hanya satu bahagian lembu korban sahaja. Wallahu a'lam.


Dalam kisah lain dilaporkan dimana kini '
Jualan kambing golek kini sudah pun berkembang jadi tiga kandang' terutama bagi penduduk kawasan Ipoh, Perak. Dilaporkan menyedari peluang keemasan bidang penternakan, graduan ijazah sarjana muda pengurusan ini nekad terjun 'bergelumang' dengan kambing sejurus tamat pengajian sejak lapan tahun lalu. Berkongsi kisah anak jati Ipoh, Madzarul Yusuf (32) dakwa peluang itu mula dihidu ketika menyiapkan kertas kerja khusus tahun akhir di universiti, dia kerap berurusan dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV). Apa pun sebaik bergraduasi dia berdepan cabaran untuk memulakan perniagaannya ekoran tiada tanah sendiri, modal yang terhad serta individu pertama dalam keluarga yang mencuba kerjaya pertanian. Bermodalkan RM20,000 wang simpanan hasil perniagaan burger di universiti dan PTPTN kemudian dia menyewa tanah di Chemor untuk membina kandang yang boleh memuatkan 25 kambing kampung. Dua tahun pertama memang sukar kerana saya masih kurang ilmu, saya mengalami kerugian kerana perniagaan kurang menjadi. Kini dia sebagai pemilik perusahaan U Kambing Enterprise itu mula aktif mengikuti setiap kursus berkaitan ternakan oleh JPV bagi memantapkan pengetahuan dan pengurusan perniagaan. Tumbesaran kambing kampung hanya sekitar 20 kilogram (kg) setahun dimana dia ambil keputusan menukar strategi perniagaan dengan menukar dan menggantikan ia dengan kambing baka Saanen dari Australia yang boleh mencecah 40kg setahun. Dia bermula dengan menjalankan jualan kambing golek di majlis keraian, kemudian menceburi peluang menjadi pembekal kepada pengusaha katering membuatkan prestasi perniagaan bertambah baik. Pihak JPV yang tampil menyalurkan geran RM15,000 menerusi program Agropreneur Muda pada 2018 yang membantu dirinya mengembangkan perniagaan. Daripada satu kandang yang hanya mampu memuatkan 25 kambing, Madzarul Yusuf kini memiliki tiga kandang yang berkapasiti sehingga 150 kambing ternakan dimana ini sekaligus telah menambah mendapatan syarikatnya dengan lebih berkesan. Apa pun cabaran paling besar dihadapinya adalah ketika pandemik Covid-19 dimana dia hampir-hampir mengambil keputusan menutup perniagaan akibat operasi perniagaan yang terganggu berikutan perintah kawalan pergerakan. LPP juga pernah menyalurkan geran bernilai RM85,500 menerusi program Change Upgrade Product dan RM60,000 lagi menerusi program Rise-Up yang dimanfaatkan untuk membeli peralatan serta mesin pemprosesan. Peluang itu digunakan sebaiknya untuk melakukan inovasi dan menghasilkan produk sejuk beku iaitu kambing perap dan produk sedia dimakan iaitu daging minang atas jenama U Kambing.  Kini dia berjaya menembusi pasaran tempatan dengan produk kambing perap yang kini dijual di beberapa pasar raya seluruh negara. Kejayaan demi kejayaan diraih usahawan muda ini telah pun membolehkan beliau memenangi Tempat Ketiga Calon Usahawan Penternak Terbaik Negeri Perak 2022 dan terpilih sebagai Lima Usahawan Maybank-Halal 2024 yang menerima Sijil Halal. Artikel ini ditulis dalam dua segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang sesuai di baca kesemuanya. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada pembaca blog anim agro Technology semua. Wasallam!!...
TERNAK KAMBING... CARA BAGAIMANA....
DI BUAT REBAN... PENUHKAN YANG BAKA...
CUKUP UMUR... DI JUAL MAHAL BERHARGA...
MEMBACA ARTIKEL...SUKA SEMBANGNYA...



By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(8 Jamadilakhir 1446H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...