Dilaporkan diantara menu popular yang menjadi kegemara ramai diperbuat dari kaki ayam adalah 'Kerabu Kaki Ayam' yang wajar di kongsikan kisahnya. Kisah bagaimana ada kes gerai belum dibuka tetapi sudah ramai pelanggan yang beratur menunggu. Itulah penangan 12 jenis kerabu warisan hasil air tangan Rohaida Mustafa (53) yang dijual di Bazar Ramadan Medan Gopeng, Perak saban tahun. Media laporkan dimana apa yang lebih istimewa apabila kesemua 12 jenis kerabu yang mana resipinya diwarisi daripada arwah ibu itu hanya boleh didapati setahun sekali iaitu khusus dijual sepanjang Ramadan. Memang ada aneka kerabu yang disediakan ialah kerabu jantung pisang, pegaga, mangga, selom, bayam brazil, kacang botol dan kerabu som tam betik. Dia menjual aneka 12 kerabu yang dijual Rohaida di Bazar Ramadan Medan Gopeng dimana selalunya ia mendapat sambutan menggalakkan hinggakan pengunjung sanggup beratur sementara menunggu jualan bermula. Dakwanya dimana ia turut menjual, kerabu pucuk paku tauge perut, pucuk paku tauge kerang, kerabu kaki ayam, acar buah dan pecal. Dia sengaja memilih bulan Ramadan untuk menjual 12 jenis kerabu itu bagi memberi lebih rasa nostalgia kepada pengunjung. Kini bila melihat aneka kerabu yang tersedia dimana ramai pengunjung bukan sahaja kecur air liur, malah rambang mata untuk memilih sebagai pelengkap berbuka puasa. Dakwanya ini tahun keempat saya berniaga kerabu di bazar Ramadan dimana kadar sambutannya sangat luar biasa hinggakan pengunjung sanggup beratur panjang sementara menunggu jualan bermula. Menambah jika boleh dikatakan pembeli yang datang adalah pelanggan sama seperti tahun-tahun sebelumnya, kebiasaannya tak sampai dua jam dimana jualan sudah licin.
Apa pun ibu kepada dua anak itu berkata, kerabu memang sering dijadikan hidangan pembuka selera atau sampingan ketika menikmati juadah utama. Rasa masam dan pedas selain disediakan secara segar serta mentah membuatkan selera seseorang bertambah, lebih-lebih lagi bagi mereka yang berpuasa. Menu kerabu paling laris dan menjadi pilihan pembeli sudah tentulah kerabu pucuk paku tauge perut, pucuk paku tauge kerang dan kerabu kaki ayam. Mungkin kerana kerabu ini agak sukar untuk diperoleh pada hari-hari biasa,. Dia pohon agar berkata, penyediaan kerabu tidak semudah disangka kerana perlu setiap bahan yang digunakan perlu segar. Bahan-bahan asasnya pula seperti hirisan bawang merah, cili api, asam limau, kerisik dan belacan perlu cukup bagi menjamin kualiti dan rasa yang enak dan untuk kerja menyediakan kerabu ini, saya gunakan lebih 3kg bawang setiap hari selain bahan lain, 3kg pucuk paku, 2kg daun pegaga dan 6kg kaki ayam. Selalunya setiap pagi dia akan ke Pasar Borong Menglembu untuk mendapatkan keperluan ini. Ada juga bahan-bahan saya dapatkan terus daripada penduduk kampung. Meskipun harga bahan mentah naik, Rohaida tetap mengekalkan harga jualan kerabunya iaitu antara RM5 hingga RM10 dan dia masih mampu meraih jualan hingga RM1,200 sehari.
Apa pun ibu kepada dua anak itu berkata, kerabu memang sering dijadikan hidangan pembuka selera atau sampingan ketika menikmati juadah utama. Rasa masam dan pedas selain disediakan secara segar serta mentah membuatkan selera seseorang bertambah, lebih-lebih lagi bagi mereka yang berpuasa. Menu kerabu paling laris dan menjadi pilihan pembeli sudah tentulah kerabu pucuk paku tauge perut, pucuk paku tauge kerang dan kerabu kaki ayam. Mungkin kerana kerabu ini agak sukar untuk diperoleh pada hari-hari biasa,. Dia pohon agar berkata, penyediaan kerabu tidak semudah disangka kerana perlu setiap bahan yang digunakan perlu segar. Bahan-bahan asasnya pula seperti hirisan bawang merah, cili api, asam limau, kerisik dan belacan perlu cukup bagi menjamin kualiti dan rasa yang enak dan untuk kerja menyediakan kerabu ini, saya gunakan lebih 3kg bawang setiap hari selain bahan lain, 3kg pucuk paku, 2kg daun pegaga dan 6kg kaki ayam. Selalunya setiap pagi dia akan ke Pasar Borong Menglembu untuk mendapatkan keperluan ini. Ada juga bahan-bahan saya dapatkan terus daripada penduduk kampung. Meskipun harga bahan mentah naik, Rohaida tetap mengekalkan harga jualan kerabunya iaitu antara RM5 hingga RM10 dan dia masih mampu meraih jualan hingga RM1,200 sehari.
Paling suka makan untuk disediakan bagi penulis blog adalah masak kaki ayam dengan resepi 'SUP KAKI AYAM TUMIS DARAT' yang enak dan mudah. Resepi ini popular di kampong di Gerik, Johor dan selalu di hidangkan ketika makan tengahari, majlis rewang dan sebagainya. Memasak sup ini perlu disediakan bahan iaitu 2 kg kaki ayam, halia sebesar ibu jari, 1 biji (besar) bahan bawang merah, daun sup secukupnya, 5 tangkai cili api merah, bawang goreng secukupnya serta bahan perasa makanan (agak-agak sahaja). Cara memasaknya dengan memanaskan air dalam periuk yang sesuai dimana jumlahnya setakat boleh rendam semua kaki ayam sahaja. Kemudian apabila air sudah mula mendidih boleh di masukkan kaki ayam yang telah dibuang kuku dan dibersihkan. Jika ada leher ayam pun boleh letak juga dan sebaiknya menggunakan api yang sederhana waktu memasak. Dalam masa sama di tumbuk halia dalam besar ibu jari dan di masukkan terus ke dalam kuah sup. Perlu mereneh kaki ayam hingga mula nampak isi melerai sedikit kulitnya dari tulang. Kemudian di masukkan bahan secukup rasa dengan secukupnya. Jumlahnya agak-agak selera dan jangan masin dan jangan terlalu hambar. Seterusnya di masukkan juga cili api merah yang ditumbuk terlebih dahulu dan ia ditumbuk kasar sahaja. Dalam kuali lain, panaskan minyak masak dan nila minyak sudah agak panas, masukkan bawang besar yang telah dihiris halus. Masak bahan ini sampai layu dan bertukar warna keemasan dan kemudian ditutup api kuali. Kemudian di tuang bawang goreng tadi ke dalam kuah sup dan terus tutup dengan tudung periuk. Perlu ditutup dalam 5-10 minit macam tu baru buka semula. Nanti bau dan rasa dari tumisan bawang merah tadi akan menyerap ke dalam sup dan rasa sup pun akan bertambah sedap dimana makanan ini ramai yag panggil tumis darat. Akhir sekali boleh di taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng jika suka dan hidangan ini sudah siap dinikmati begitu sahaja atau dengan nasi panas atau dengan roti.
Penulis blog suka makan kaki ayam masak kari dimana ia merupakan kuliner kaki ayam yang popular di jual di premis restoren. Resepi Kari Kaki Ayam ini paling sedap dimakan kalau dicicah dengan makanan roti canai yang di jual di beberapa gerai. Membuat makanan ini dirumah juga mudah disediakan dengan sediakan bahan-bahan asas iaitu 300g kaki ayam (perlu di rebus dulu), 3 ulas Bawang Putih, 2 Biji Bawang Merah, 2 Inci Halia, 3 Sekawan Kayu Manis, Buah Pelaga, Bunga Lawang, Daun Kari, Daun Pandan, 3 Sudu Besar Serbuk Kari Daging (Dibancuh dengan Air), 1 Kotak Kecil Santan Kelapa, mnyak masak kelapa, gula dan juga bahan garam. Cara untuk membuatnya dengan memasukkan minyak masak ke dalam kuali dan tunggu sehingga minyak cukup panas. Tumiskan kesemua bahan-bahan ke dalam Kuali sehingga naik bau. Kemudian di masukkan Rempah Kari yang telah dibancuh dengan air dan biarkan sehingga rempah tersebut dimasak. Seterusnya dimasukkan Kaki Ayam Ayam yang telah direbus beserta dengan Asam Keping. Akhir sekali adalah perlulah memasukkan santan beserta perasa gula dan garam secukup rasa. Enak dimakan terus secara meratah kaki ayam berkari atau dijadikan lauk memakan nasi atau dijadikan cicah makan roti canai kosong. Artikel ini ditulis dalam empat (4) segmen iaitu Part 1, Part 2, Part 3 dan Part 4 yag sesuai di baca kesemuanya. Semuga artikel ini berikan makluma berguna kepada semua pembaca blog anim agro technologi. Wasallam!!!...
SEEKOR AYAM...CUMA ADA DUA SAHAJA...
BANYAK KHASIAT...PELBAGAI RESEPINYA...
MEMBACA ARTIKEL...ADA INFO DI TERIMA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(14 Syawal 1446H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.