Support My Blog

Saturday, March 29, 2025

SEMBANG BUAH BERANGAN

BUAH BERANGAN (Chestnuts)
merupakan sejenis buah dari pokok berangan (Castanea spp) daripada keluarga Fagaceae iaitu daripada kumpulan pokok oaks. Tumbuhan ini hanya terdapat dikawasan yang beriklim temperate seperti di utara hemispear sahaja. Kita di Malaysia sering memanggil buah ini sebagai 'Buah Berangan' semanjak dulu lagi dimana penulis blog masih lagi tidak dapat mengaitkan buah ini dengan nama 'berangan'. Kalau dalam bahasa Jawa ada kena juga sebab biji buah ini akan di goreng tanpa minyak dalam arang (sebenarnya dalam bahasa jawa perbuatan tersebut adanah 'sangan' iaitu dekat juga dengan 'Berangan') seperti foto diatas. Kemungkinan nama diberi oleh kerana harga buah ini adalah mahal, maka ramai yang 'berangan-angan' untuk membelinya apabila cukup duit. Dalam membuat rujukan dimana dilaporkan buah berangan sebenarnya mempunyai beberapa varieti atau jenis. Di Malaysia agak jarang sekali dijumpai buah berangan yang mempunyai biji atau pun isi yang bersaiz besar dimana ia kebanyakkannya bersaiz kecil. Dahulu penulis blog juga pernah terbaca di dalam sebuah artikel mengenai buah ini. Antara jenis buah berangan yang terdapat di Malaysia ialah seperti berangan pulut dan beberapa sejenis lagi yang penulis blog sudah agak lupa akan namanya. Buah Berangan yang dijual secara komersil adalah berangan yang diimport dari di luar. Ada sesetengah artikel nyatakan dimana buah berangan ini adalah berasal dari China. Buahnya bersaiz lebih besar dan rasanya lebih enak. Rupabentuk buahnya juga sedikit berbeza. Kini penulis blog dapati dimana buah Berangan kebiasaanya di makan adalah dengan cara membakar. Setelah masak ia teksturnya sama seperti kentang bakar yang mana ianya lembut, manis dan berperisa kacang. Kaedah penyediaan ini popular di utara China, di mana ia dimasak di dalam besen mengandungi batu arang panas. Tahukah anda, harga pasaran ketika ini adalah di antara RM 25 - RM 30 sekilogram. Pembacaan daripada beberapa sumber dan lamanweb menunjukkan terdapat empat (4) jenis buah berangan dikenalpasti iaitu Chesnuts Eropah, Chesnuts Amerika, Chestnuts China dan Chesnuts Jepun. Ia berbeza dari segi pokok dan varieti itu sendiri. Buah berangan yang dijual di negara kita kebanyakannya berasal dari negara China. Kalau pembaca blog ada singgah di RnR Genting Sempah, Pahang pastinya akan dilambai oleh penjual buah berangan yang menjual produk tersebut dikiri kanan jalan keluar. Kalau dahulu ia dimonopoli oleh kaum Tionghua yang menjual tetapi penulis dapati kini telah ada kuli Bangla yang melambai menjual berangan tersebut. Artikel subuh sunyi lepas sahun ini saya sembang dengan cara menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai buah berangan iaitu sejenis buah khasiat untuk bahan rujukkan semua.


Bagi penulis blog mendapati dimana dilaporkan buah berangan selain daripada enak dimakan sebenarnya ia mempunyai kehebatan khasiatnya tersendiri. Pertama ia didakwa amat baik untuk Sistem Penghadaman manusia. Ini kerana didalam banyak-banyak kacang didakwa buah berangan yang dilaporkan mempunyai serat yang paling tinggi serta yang terbaik untuk sistem penghadaman. Amalan pemakanan serat secara konsisten dapat merangsang pergerakan usus secara lebih lancar. Ini seterusnya dapat mengelakkan keradangan dan ketidakselesaan perut. Kedua dimana ia didakwa juga baik untuk Meningkatkan Kesihatan Minda. Buah berangan kaya dengan pelbagai mineral yang baik untuk kesihatan minda iaitu vitamin B khususnya folat, riboflavin dan thiamin dimana kalangan mineral ini boleh memainkan peranan penting dalam perkembangan neuron. Zat Kalium yang ditemui dalam buah berangan pula membantu dalam meningkatkan peredaran darah kepada otak, menyihatkan sistem saraf. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan kebolehan daya ingatan dan fokus. Fakta ke 3 dimana buah ini mampu dalam Mengawal Tekanan Darah kerana kandungan nutrisi yang padat dalam buah berangan juga amat baik dalam mengawal tekanan darah kepada tahap optimum. Kalium (K) berfungsi dengan mengawal pergerakan air di dalam badan dengan kehadiran sodium. Ia juga bertindak dengan mengurangkan tekanan pada salur darah bagi melancarkan lagi peredaran darah. Tekanan darah yang optimum ini pula dapat mencegah daripada risiko penyakit jantung atau strok. Seterusnya khasiat ke 4 dimana ia didakwa akan Meningkatkan Ketumpatan Tulang. Di laporkan bagi mengurangkan risiko tulang rapuh atau osteoporosis, pengambilan mineral seperti kuprum dan magnesium secara kerap perlu diamalkan bagi melindungi kesihatan tulang. Kedua-dua mineral penting ini boleh didapati dengan mengamalkan makan buah berangan. Mineral kuprum (Cu) adalah penting bagi perkembangan tulang yang sihat di samping menguatkan sistem imun badan. Magnesium (Mg) pula berperanan dalam meningkatkan ketumpatan tulang serta baik untuk kesihatan menyeluruh. Sebaiknya jika ada modal dan kelapang kini boleh mendapatkan buah berangan siap di makan di mana sahaja seperti ditepi jalan atau pun dipasaraya.


Merujuk beberapa portal termasuk dari suarasarawak.com bertajuk 'Serat berangan bagus untuk sistem penghadaman' adalah amat sesuai disembangkan. Buah berangan atau chestnut ialah panggilan biasa bagi spesies pokok genus Castanea iaitu dari famili Fagaceae. Buah berangan berasal dari kawasan beriklim sederhana di Hemisfera Utara dan boleh tumbuh setinggi 20 hingga 40 meter. Terdapat pelbagai jenis buah berangan, antaranya berangan China, Jepun, Korea dan Amerika Syarikat. Kulit kayu berangan muda mempunyai permukaan licin dan alur kulit pokok dalam sesetengah spesies berpintal apabila usianya meningkat. Apa pun daunnya lebat dan berbentuk lanceolat, sepanjang 10 hingga 30cm dan selebar 4 -10 cm. Bunganya muncul pada pertengahan musim panas dan mengeluarkan bau tidak enak. Buahnya pula berukuran 5 - 11 cm dan mengandungi satu hingga tujuh biji kacang. Biji berangan merupakan tanaman makanan penting di selatan Eropah dan rantau Asia. Bijinya sedap dimakan selepas direbus, dipanggang atau dijadikan manisan. Setelah masak teksturnya sama seperti kentang bakar menjadi lembut, manis dan berperisa kacang. Satu lagi kegunaan buah ini ialah ia boleh digiling halus menjadi tepung yang digunakan untuk membuat roti, kuih dan pasta. Batang pokok berangan pula menyerupai kayu pokok oak dan digunakan untuk membuat perabot lebih-lebih lagi kerana ia tahan lama. Laporan di Itali dimana batang pokok chesnut ini selalu ia digunakan untuk membuat tong cuka balsam. Dari segi kesihatan, buah berangan mempunyai serat paling tinggi serta yang terbaik untuk sistem penghadaman. Ia juga kaya dengan pelbagai mineral untuk kesihatan minda seperti vitamin B dan vitamin C.


Dalam sinarharian.com dilaporkan kisah 'Ambil alih perniagaan ayah jual buah berangan' wajar disembangkan juga. Kisah dari Sungai Petani, Kedah dimana rasa lemak manis serta tinggi khasiat antara tarikan menjadikan buah berangan mendapat tempat dalam kalangan ramai peminatnya tersendiri. Perkara itu diakui pengusaha, Muhammad Rizuan Sabri (32) yang mengambil keputusan menyambung perniagaan yang diceburi bapanya sejak kira-kira 30 tahun lalu dengan menjual buah berangan. Dia yang mengambil alih tugas bapa lebih 10 tahun lalu berkata, hasil jualan buah tersebut menjadi sumber pendapatan utama keluarga berikutan mendapat sambutan menggalakkan. Dia juga berniaga di beberapa tapak pasar malam sekitar Kedah dan Perlis termasuk tapak ekspo atau karnival dimana selain jualan secara langsung menggunakan kaedah promosi melalui media sosial sehingga pernah memperoleh hasil jualan mencecah lebih RM12,000 sebulan. Kalau dia menjuall sepanjang minggu dan mengembangkan perniagaannya dengan penggunaan teknologi dalam penyediaan di samping mempromosikan kepelbagaian kegunaan buah berangan. Dalam karnival di Sg Petani ini ada pelbagai jualan berasaskan pertanian, buah-buahan serta hasil usahawan IKS yang berkualiti dan segar dengan harga sehingga potongan 30 peratus berbanding pasaran disediakan kepada pengunjung. Program ini adalah kolaborasi dengan pihak pasar raya di mana kita dapat membawa usahawan IKS ke sini dalam masa sama mereka juga mendapat manfaat yang sama. Menjelaskan lanjut dinyatakan buah berangan boleh dikupas dan ia boleh terus dimakan mentah tetapi ia boleh menjadi seperti pedar (pedas-tajam) terutamanya jika pedicel tidak diasingkan. Bagaimana pun lazimnya antara kaedah lain untuk makan adalah dengan membakar atau lebih tepat di sangan sahaja dimana kulitnya tidak perlu dikupas. Antara beberapa teknik membakar adalah dengan cara membelah sedikit kulitnya supaya ia tidak menyebabkan 'letupan' kecil. Lazimnya apabila buah berangan telah masak, teksturnya sama seperti kentang bakar di mana ianya lembut, manis dan berperisa kacang dan lemak. Kaedah penyediaan ini popular di utara China di mana ia dimasak di dalam besen atau kuali mengandungi batu arang panas. Buah berangan juga boleh dikeringkan dan diuli ke dalam tepung untuk membuat roti, kek, pencake atau pun digunakan untuk memekatkan didihan sup dan sos. Buah berangan juga boleh dimakan menjadikannya halwa, rebus, kukus, panggang atau bakar. Bagaimana pun kebanyakan kita di Malaysia akan membeli buah berangan yang baru digoreng dan enak dimakan begitu sahaja setelah dibuang kulitnya. Makan buah berangan yang suam panas adalah lebih enak berbanding dengan buah berangan yang telah sejuk. Isinya yang berwarna putih krim atau sedikit coklat (buah lama) memang manis dan lemak. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
BUAH BERANGAN... DIJUAL MERATA...
BUAH DIIMPORT..DARI NEGARA CHINA...
DI BAKAR DAHULU...UNIK KAEDAHNYA...
SANGAT BERKHASIAT... SELALU UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(25 Ramadan 1446H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...