Support My Blog

Friday, March 21, 2025

KENALI BUAH KECAPI

BUAH KECAPI 
(Sandoricum koetjape) merupakan sejenis buah nadir yang terdapat di Asia Tenggara daripada keluarga Meliaceae. Bagi penuis blog yag pernah ujirasa buah kecapi dimana ada banyak nama lain diberikan antaranya adalah Buah Sentul, Buah Ketuat, Buah Sentol, Buah Santol, Wild Mangosteen, Buah Santor, sudah semakin jarang di jumpai ada dijual. pokok kecapi merupakan pokok yang rimbun dan besar dengan ketinggian didalam huta secara liar ia mampu mencapai 30 meter (seratus kaki) dimana pokok yang ditanam dikawasan kampong tingginya sekitar 20 meter sahaja. Ukurlilit batang pkok yang besar di hutan mencapau 90 cm garispusat dan ia bergetah seperti susu bila dilukakan. Pokok ecapi mempunyai jenis dauj majmuk yang berselangseli dengan panjang tangkai daun sekitar 18 cm yan tirus dengan 3 daun dengan warna daun adalah hijau kusam dan berkilat dibahagian atasnya. Mempunyai jenis bunga malai yang keluar pada ketiak daun yang tegantung dengan saiz 25 cm dan berkelamin betina dan jantan dengan warna kuning kehijauan serta mengeluarkan bau harum ketika mekar. Penulis blog yang beberapa kali ada membeli buah kecapi atau orang Melaka panggil Buah Sentol yang dijual melihat yang buahnya berbentuk bulat tidak sekata berukuran 5-6 cm garispusat dengan akan menjadi kekuningan apaila masak dimana pada kulitnya seakan berbulu sedikit. Bila di buka kulitnya dimana ia agak tebal agak keras sedikit dengan rasa masam tetapi isinya lembut dengan sedikit berair yang melekat pada bijinya. Isiya yang berwarna keutihan berikan rasa manis sehingga rasa masam bergantung kepada kualiti buah kecapi tersebut. Pada masa ini sudah tiada petani yang berminat menanam pokok kecapi secara komersil lagi tetapi orang kampong tradisional menanamnya di kawasan rumah mereka untuk mendapatkan buahnya yang dimakan apabila cukup masak malah ada yang menjualnya. Buah kecapi akan dimakan apabila cukup masak dimana cara memakannya juga seakan memakan buah manggis. Selain dimakan segar buah kecapi sesuai dijadikan rojak buah, bahan untuk masakkan (bagi menambah rasa masak makanan), jem dan juga ada yang membuat jadi marmalade. Paling hebat dari pokok ini dimana batang kayunya adalah berkualiti dan mudah dijadikan bahan binaan rumah, produk kraftangan. Dalam perubatan tradisiona dilaporkan terdapat beberapa bahagian pokok kecapi digunakan dalam rawatan perubatan.Daunnya yang direbus mampu merawat demam bila diminum air rebusannga sementara serbuk kulitnya sesuai merawat masaalah cacing glang dan akarnya juga mampu merawat kembung perut dan cirit birit. Dalam beberapa rujukkan di laporkan pokok kecapi ini ada dua jenis iaitu Kecapi Berdaun Kuning (Sandoricum indicum) dan Kecapi Berdaun Merah (Sandoricum nervosum). Artikel tengahari ini dalam blog "Anim Agro Technologi" saya paparkan satu artikel menarik mengenai Buah Kecapi untuk dijadikan bahan rujukkn semua.


Penulis blog percaya kalangan pembaca blog ini ramai yang belum pernah ujirasa buah kecapi atau buah sentul kerana ia buah bermusim yang pokoknya semakin jarang dii temui. Sesiapa yang makan buah nadir ini dia mampu 
Meningkatkan Sistem Imuniti kerana buah ini juga dilaporkan ia mengandung vitamin C yang baik untuk memperkuatkan sistem imuniti, membantu tubuh melawan infeksi dan mempercepat pemulihan dari penyakit. Buah kecapi juga adalah Sumber Antioksidan yang banyak dimana ia berfungsi melawan radikal bebas dalam tubuh dengan membantu mencegah kerosakan sel dan menurunkan risiko penyakit kronik seperti kanser dan penyakit jantung. Buah kecapi yang diambil akan dapat Meningkatkan Aspek Kesihatan Kulit bila kandungan vitamin C dan antioksidan dalam buah ini membantu menjaga kesihatan kulit dengan cara meremajakan kulit dan melindunginya daripada kerosakan akibat terdedah sinaran matahari. Memakan buah ini membantu Melancarkan Pencernaan dengan banyak bahan serat yang elakkan kes sembelit dann lancarka membuag air besar. Paling jarang disengar jik buah kecapi akan bantu Menurunkan Risiko Anemia sebab buah ini memang ia mengandung zat besi yang penting untuk aktiviti pembentukan sel darah merah sehingga membantu dalam mencegah anemia atau kurang darah. Buah ini didakwa akan dapat Mengurangi Peradangan sebab zat anti-inflamasi dalam buah kecapi dapat membantu mengurangkan lagi peradangan dalam badan dan baik untuk penderita radang sendi dan masalah peradangan lainnya. Khasiat buah ini didakwa akan Membantu Kesihatan Tulang sebab ia mengandungi bahan mineral seperti fosforan (P) dan kalsium (Ca) yang baik untuk kesihatan tulang serta ia akan dapat membantu mencegah pereputan tulang dan menjaga kepadatan tulang. Buah ini didakwa akan Menyihatkan Mata sebab ada bahan vitamin A pada kecapi membantu kesihatan mata, membantu mencegah gangguan penglihatan dan juga menjaga fungsi mata. Buah kecapi akan Menjaga Kadar Gula Darah Lebih Stabil sebab bahan serat dalam buah ini membantu memperlambatkan lagi penyerapan gula di usus dimana ini berguna bagi penderita diabetes untuk menjaga kadar gula darah agar tetap stabil. Paling disukai jika buah kecapi jika dimakan akan Membantu Menurunkan Berat Badan bila bahan kandungan serat dalam buah kecapi memberikan rasa kenyang lebih lama, sehingga dapat membantu mengurangi keinginan untuk makan berlebihan dan mendukung program penurunan berat badan. Terakhir khasiat buah kecapi dimana ia akan juga Meningkatkan Kesihatan Jantung dengan bahan antioksidan dan serat dalam kecapi membantu menjaga kesihatan jantung dengan cara dapat menurunkan kadar kolesterol dan melindungi pembuluh darah dari kerusakan.


Merujuk kepada portal kompas.com bertajuk '
Menilik Buah Kecapi, Buah Langka yang Punya Khasiat Alami' sesuai di kongsikan dari negara jiran. Kisah dari Jakarta khususnya di Ciliwung dimana buah kecapi masih ada dijual oleh penjaja ketika musimnya. Penjual dikenali sebagai Djahari (41),menjual pelbagai jenis buah termasuk buah kecapi. Buah Kecapi ini dihasilkan dari beberapa pokok dan buahnya berjatuhan tanpa ada yang minat mengutipnya kecuali dia. Ia adalah sejenis buah yang boleh dimakan termasuk mereka yang ada masaalah gastrik dakwa beliau. Kecapi yang rasanya masam dan manis ini tetap di jual sebab memang ada yang meminati dan membeli untuk memakannya atau di oleh menjadi pelbagai makanan. Bagi seorang peminat buah kecapi di kenali Fatimah menyatakan dulu seasa kecil dikampongnya pokok kecapi merupakan tempat bermain dan memungut buahnya untuk dimakan bersama rakannya. Di kalangan warga Lenteng Agung yang bermukim di sekitar Kedung Sahong dimana buah kecapi menjadi buah nostalgia tetapi kini kanak-kanak kecil sudah tidak terlalu suka buah kecapi lantaran rasanya yang masam termasuk kalangan semua anaknya. Buah kecapi bagi peminatnya tidak hanya sesuai dimakan mentah tetapi selalu digunakan dalam masakkan bagi memberikan rasa masam kepada makanan. Kalau dahulu pokok kecapi suka dimanfaatkan penduduk asli Betawi untuk masyarakat membangunkan rumah dengan ambil kayunya rumah dan buahnya akan dijual ada yang dimakan. Orang dulu tidak aneh lihat buah kecapi tetapi zaman sekarang ia sudah jadi buah yang aneh. bagaimana pun buah kecapi sekilas seperti manggis iaitu ia terdiri dari beberapa isi buah berwarna putih dengan warna kulit buahnya berwarna kuning dan apabula masak maka rasanya dominan manis dan sedikit masam. Kecapi kini apa pun bagi peminatnya ia tidak kalah popular dengan buah lainnya seperti rambutan, mangga atau durian. Kini dilaporkan cuma sedikit orang yang menanam pokok kecapi lagi bahkan ramai petani yang tidak mahu melirik untuk menanam kecapi. Kalau dulu buah kecapi dipanggil buah hutan yang bermusim dan hanya ada setahun sekali saja dan agak susah untuk dijual. Cara memakan kecapi ala orang Betawi pun beragam dimana ada yang digigit langsung atau ada yang dibelah memakai pisau, disepit di pintu,dan ada yang membanting ke tanah. Pada penulis blog kisah buah kecapi di Jakarta agak sama dengan isu buah sentul yang berada di Malaysia iaitu semakin kurang dikenali dan pokoknya semakin pupus.


Berbalik kepada ingin tahu akan bagaimana memakan buah kecapi atau buah setoi atau buah sentol di Malaysia. Penulis blog ada beberapa kali ujirasa makan Rojak Buah Kecapi di Melaka, Pahang dan Johor semasa bertugas dahulu. Memang unik rasa rojak buah kecapi buat kali pertama memakannya dahulu tetapi kali berikutnya sudah suka pula. Kemudian sempat bertanya dan dapatkan resepi membuat rojak unik ini. Apa pun r
esepi kuah cili bagi membuat rojak ini dengan menggunakan cili api (ikut suka taha kepedasan), bawang merah (ikut suka rasa), 2 susuh besarsos ikan Thai, sebuk cili kering, 2 keping Gula Melaka, 2 sudu besar gula pasir, sedikit belacan, udang kering tumbuk kasar (ikut suka), kacang tanah goreng tanpa minyak tumbuk kasar, 2 cawan air kosong, 3-4 sudu Kuah rojak dan perisa Ajnomoto.  Crara membuatnya dengan memasak air bersama gula pasir dan gula melaka sampai pekat. Masukkan jugahirisan bawang merah, cili api untuk membuat kuah rojak. Pastikan memasukkan juga bahan sos ikan dan belacan yang dimasak sehingga medidih dan pekat. Seterusnya di tutup api dan campur sebuk cili bersama bahan perasa ajinomoto, udang kering dan juga kacang tanah yang tumbuk agar kuah rojak ini jadi sejuk pekat. Kemudian buah kecapi yang belum di kupas ia direndam dalam air garam selama direndam 1 jam dimana jika suka boleh buah ini direndam semalaman. Kupas kulitnya dan ambil isinya untuk di masukkan dalam kuah rojak dan digaul sebati. Enak dimakan pada waktu tengahari atau petang sebagai sejenia makanan yag sukar untuk didapatkan.Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca setia blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..
BUAH KECAPI...BUAH SENTU SAMA...
BUAH NADIR...SUSAH UNTUK JUMPA...
IA BERUSIM... PERNAH BELI DI MELAKA..
RASA MANIS MASAM... KENA UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist Expert,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(21 Syaaban 1446H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...