Sebenarnya didalam habitat semulajadi selalunya ikan sepat akan makan lumut, tumbuhan air dan anak-anak ikan kecil yang boleh dimasukkan ke dalam mulutnya yang kecil. Ikan sepat adalah ikan omnivora yang makan tumbuhan (mikroalga) dan haiwan kecil (serangga air, cacing, jentik nyamuk, kutu air) dan juga dilaporkan ia 'detritus'. Ada juga pengusaha yang menternak ikan sepat secara komersil dengan diberikan jenis makanan ikan komersil atau akan memberikan makanan buatan seperti pelet alga, cacing kering beku, udang air garam (brine shrimp) dan makanan hidup seperti jentik nyamuk dan kutu air untuk nutrisi seimbang dan antibodi kuat. Menurut kajian di laporkan sebenarnya jenis makanan semulajadi di habitat liarnya ia memakan mikroalga iaitu sejenis tumbuhan mikroskopik yang menjadi sumber utama makanannya didalam air. Makan seperti serangga air dan jenis jentik-jentik oleh nyamuk adalah makanan sumber protein penting. Ia jya memakan jenis cacing halus dan juga kutu air (Daphnia) dalam air yang merupakan sejenis makanan hidup yang kaya nutrisi. Ikan sepat suka juga makan 'Detritus' iaitu sejenis bahan organik reput yang terdapat di dasar kawasan perairan.
Makanan jentik-jentik nyamok adalah dikaji ia sangat bagus untuk anak ikan kerana mengendungi khasiat protein tinggi dan mudah dimakan. Pemberian jenis makanan komersial seperti produk pelet makanan ikan yang berasaskan alga (flake food) juga boleh digunakan untuk menternak ikan sepat.
Pembaca blog perlu tahu jika amat penting untuk dapat memberikan gabungan makanan hidup dan kering untuk membina imuniti ikan sepat yang kuat terutamanya jika suka menternak jenis Ikan Sepat Siam. Perlu diketahui fakta bagaimana selalunya ikan betina akan bertelur di bawah buih-buih putih di permukaan air yang tenang di mana ikan sepat jantan akan menjaga telur-telur tersebut sambil ia kemudian akan mempersenyawakannya secara berperingkat. Setelah menetas lazimnya anak ikan sepat akan diasuh oleh sepat jantan sehingga anak ikan tersebut mampu mencari makan sendiri. Selalunya dimana ikan ini hidup secara berkumpulan dan akan timbul dipermukaan air untuk menyedut udara dan jika lokasi ikan sepat sangat padat maka akan dilihat ada banyak kelihatan ikan dari permukaan air. Apa pun walau pun ikan sepat tahan di lubuk yang kurang oksigen akan tetapi ikan ini mudah mabuk serta cepat mati apabila di luar dari air selepas ditangkap.
Pembaca blog perlu tahu jika amat penting untuk dapat memberikan gabungan makanan hidup dan kering untuk membina imuniti ikan sepat yang kuat terutamanya jika suka menternak jenis Ikan Sepat Siam. Perlu diketahui fakta bagaimana selalunya ikan betina akan bertelur di bawah buih-buih putih di permukaan air yang tenang di mana ikan sepat jantan akan menjaga telur-telur tersebut sambil ia kemudian akan mempersenyawakannya secara berperingkat. Setelah menetas lazimnya anak ikan sepat akan diasuh oleh sepat jantan sehingga anak ikan tersebut mampu mencari makan sendiri. Selalunya dimana ikan ini hidup secara berkumpulan dan akan timbul dipermukaan air untuk menyedut udara dan jika lokasi ikan sepat sangat padat maka akan dilihat ada banyak kelihatan ikan dari permukaan air. Apa pun walau pun ikan sepat tahan di lubuk yang kurang oksigen akan tetapi ikan ini mudah mabuk serta cepat mati apabila di luar dari air selepas ditangkap.
Menarik mendapatkan fakta menarik tentang kehebatan khasiat ikan sepat dimana ia di laporkan amat kaya nutrisi seperti Omega-3, protein, vitamin B12, zat besi dan fosforan yang memberikan khasiat untuk meningkatkan fungsi otak (daya ingat, konsentrasi), menjaga kesehatan jantung (kurangi kolesterol jahat), memperkuat sistem imun (lawan infeksi), serta mendukung pertumbuhan dan perbaikan jaringan tubuh. Kandungan fosfornya juga baik untuk tulang, gigi, dan metabolisme, sementara lemaknya adalah sumber energi penting. Kajian mendapati jika khasiat utama bagi ikan sepat baik untuk otak dan menguatkan memori apabila zat seperti Omega-3 dan zat protein penting untuk perkembangan sel otak yang boleh membantu kalangan para belajar untuk dapat ianya meningkatkan tahap konsentrasi dan memperkuatkan lagi akan daya ingat seseorang. Kajian lain menyatakan jika ikan sepat akan menjaga organ jantung menjadi lebih sihat sebab bahan asid lemak sihat (Omega-3) yang ada didalam ikan sepat akan dapat membantu menurunkan bahan seperti kolesterol LDL ('jahat'). Ikan sepat dilaporkan akan bantu dalam meningkatkan daya Tahan Tubuh apabila zat seperti vitamin B12, D dan zat besi meningkatkan imunyii seseorang dan akan membuatkan tubuhbadan lebih kuat dalam melawan penyakit dan tidak mudah lelah. Seterusnya khasiat ikan sepat di laporkan ia membantu proses tumbesaran dan juga aktiviti perbaikan sel sihat sebab ujud sejenis protein berkualiti tinggi mendukung pertumbuhan otot dan perbaikan sel-sel yang rosak. Makan ikan sepat akan menjaga kesihatan tulang dan kesihatan gigi bi[la zat fosforan (P) yang tinggi penting untuk menjaga gigi, gusi dan penyerapan kalsium. Kandungan lemak ikan didalam ikan sepat sangat membantu dalam memberikan sumber tenaga dan vitamin bila ada jenis vitamin larut lemak (A, D, E, K) didalamnya. Kajian saintis mendapati jika ikan sepat mempunyai sejumlah nutrisi iaitu Asid Lemak Omega-3,
Protein Berkualiti, Vitamin B12, Vitamin D, Zat Besi (Fe), Zat Posforan (P), Vitamin A dan lain-lain lagi. Ikan sepat adalah pilihan makanan sihat karena nutrisinya bermanfaat untuk berbagai fungsi tubuh iaitu dari otak hingga jantung dan sistem kekebalan tubuhbadan seseorang. Ikan sepat goreng adalah hidangan ikan sepat yang digoreng garing dimana ia biasanya ikan sepat masin atau kering atau ikan sepat yang kemudian dicampur dengan bahan tumisan seperti bawang, cili api atau cili kering dan perasa lain seperti kicap atau sos tiram untuk menjadi lauk pedas atau masin yang sedap dimakan dengan nasi panas. Prosesnya ringkas dimana ikan sepat ia perlu di rendam setelah dibersihkan kemudian ia digoreng garing hingga sesuai dan di ketepikan. Dalam kuali boleh di tumis bahan tumbuk dan bahan hirisan sehingga wangi dan kemudian di campurkan ikan sepat goreng semula serta ia digaul sebati dan sudah siap dihidangkan untuk di makan dengan nasi putih. Ada juga untuk versi lebih bersambal dimana boleh juga ditambahkan lebih banyak cili dan gunakan teknik tumis perlahan dan boleh juga ditambah ikan bilis goreng untuk rasa lebih lazat lagi. Semuga tulisan artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
IKAN SEGAR... IKAN MASIN PUN ADA...
DI JUAL ON-LINE... DIPASARAYA JUGA...
PELBAGAI RESEPI... ENAK SEMUANYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandaraya Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(16 Jamadilakhir 1447H).





No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.