Tumbuhan dari keluarga Sapotaceae ini boleh ditanam di dalam pasu yang besar atau pun dikawasan halaman rumah atau didalam dusun. Ia adalah tumbuhan renek yang boleh mencapai ketinggian sehingga 18 kaki jika hidup di habitat biasa dimana keadaannya menyerupai habitat asalnya. Kebiasaannya jika ditanam dikeliling rumah kita boleh jaga ketinggiannya dengan mmembuat cantasan untuk ia tumbuh sehingga 5 - 6 kaki sahaja. Pokok ini lazimnya akan menghasilkan buah sepanjang tahun. Apa pun dilaorkan dimana ia akan menghasilkan buah selepas lebih kurang 4 tahun ditanam. Bunganya berukuran agak kecil yang berwarna putih dan buahnya yang berbentuk beri berwarna hijau ketika muda dan akan berubah menjadi merah terang apabila masak (Sila lihat foto disebelah). Setiap buah mempunyai satu biji didalamnya. Lapisan yang menyaluti biji ini walaupun tidak mempunyai rasa manis, tetapi akan menghilangkan semua rasa masam pada benda yang dimakan dan menggantikannya dengan rasa manis. Kesan ini akan dirasakan selama sejam atau lebih. Sebaiknya untuk menanam pokok ini tanah yang agak berasid diperlukan. Ia dapat hidup sempurna pada tanah yang mempunyai pH antara pH 4. 5 hingga 5. 8 walau pun dalam keadaan lain ia akan mati jika diberikan air yang terlalu banyak namun tetap memerlukan air yang mencukupi.
Merujuk kepada portal kompas.com dari negara jiran Indonesia yang bertajuk 'Mengenal Buah Ajaib yang Boleh atau Dapat Mengubah Rasa Masam Menjadi Manis' sesuai di tulis semula kisahnya. Pernah mendengar tentang buah yang mampu mengubah rasa asam menjadi manis secara ajaib? Inilah yang menjadi keunikan dari buah yang dikenal dengan nama 'Miracle Fruit'. Buah ajaib ini adalah buah beri berwarna merah cerah yang berukuran sebesar biji kopi. Buah yang memiliki nama latin Synsepalum dulcificum tersebut berasal dari Afrika Barat dan Tengah, tapi sudah semakin populer di banyak negara di dunia berkat manfaatnya untuk kesehatan. Baca juga: Mengenal Buah Tin, Tanaman yang Sesuai ditanam selama bertahun atau berabad lamanya dimana pokok buah Ajaib (Miracle Fruit) yang juga disebut 'miracle berry' merupakan seakan pokok cemara dari keluarga Sapotaceae. Buah ini terkenal karena kemampuannya untuk mengubah rasa makanan masam menjadi manis. Ketika buah ini digigit kemudian memakan makanan yang sangat masam, seperti limau kemudian kesannya adalah ia menjadi manis sahaja dan tiada rasa masam untuk beberapa lama. Apa pun perlu diketahui jika buah ajaib berbeza dengan tanaman kemukus (Thaumatococcus daniellii), meskipun keduanya dikenal dengan kemampuan serupa dalam membuat makanan yang masam terasa manis. Tanaman 'miracle fruit' boleh ia tumbuh sebagai pokok renek atau pohon kecil dengan tinggi tidak melebihi 5.5 meter (18 kaki) di alam keadaan yang liar iaitu saiznya lebih kecil jika ditanam dikawasan rumah. Dilihat pada daunnya berbentuk lonjong dengan tepian halus dan tumbuh dalam kelompok di ujung cabang. Bunga putih menghasilkan buah merah sekitar 2 - 3 cm panjang. Tanaman ini biasanya mulai berbuah setelah tiga atau empat tahun ditanam dimana ia mampu tumbuh dengan baik walau pun di tanah agak masam. Buah ajaib mengubah rasa masam jadi manis sebab ia mengandungi sejenis bahan kimia yang mempengaruhi 'reseptor' rasa pada lidah iaitu Glikoprotein miraculin. Bahan kimia ini membuat lidah merasakan rasa masam sebagai rasa manis. Kesannya dimana ia biasanya berlaku dari setengah jam hingga dua jam bergantung kepada tahap atau intensitinya akan menurun seiring waktu. Molekul glikoprotein yang terdapat dalam buah ini melekat pada reseptor rasa dilidah ketika bagian isi buahnya dimakan. Bahan Miraculin ini akan menghambat reseptor rasa tersebut dimana hanya reseptor manis diaktifkan dan ia menghasilkan sensasi seperti rasa gula-gula yang manis di mulut. Semuga tulisan artikel kali ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.