Support My Blog

Tuesday, July 22, 2025

TERNAK ARNAB - PELBAGAI PRODUKNYA

PENTERNAKAN ARNAB
(rabbit) kini telah dilakukan secara komersial di Malaysia selain daripada ramai juga yang menternak untuk hobi sebagai haiwan kesayangan. Dalam pada itu usaha peternakan arnab daging secara komersial biasanya meliputi dua bahagian utama yang saling berkaitan tetapi dalam sistem pengurusan yang berbeza sedikit iaitu untuk tujuan pengeluaran baka atau pun bagi tujuan pengeluaran daging. Penternakan untuk pembiakan baka adalah untuk menghasilkan baka-baka mengikut spesis yang tertentu dimana dalam hal ini adalah jenis arnab pedaging dimana ia kenuddian dipangil stok induk. Dari stok induk ini pula melalui program pembiakan yang dibuat untuk mengeuarkan baka ternakan komersil. Induk arnab naka ini akan kemudiannya melalui program pembiakan akan kemudian akan menghasilkan pula anak-anak. Semua anak-anak ini akan digemukkan dalam masa 2-3 bulan untuk mendapatkan dagingnya. Penternakan arnab selain untuk pengeluaran daging juga digunakan untuk pengeluaran fur (kulit bersama bulunya) dan wol (bulu). Bagaimanapun cara pengurusan bagi tujuan ini lazimnya adalah belainan sedikit. Merujuk kepada portan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia dimana diantara baka-baka yang disyorkan untuk daging diternak di Malaysia adalah seperti New Zealand White, Calfornian, Carolina, New Simonare dan baka Sepanyol. Perbezaan diantara baka arnab tempatan dengan baka import adalah pada baka tempata ia selalu mempunyai berbagai warna yang bertompok seluruh badan. Keistimewaan arnab tempatan ini adalah mempunyai lebih ketahanan terhadap serangan penyakit akan tetapi kadar tumbesarannya lambat. Untuk permulaan pengusaha digalakkan mengambil baka arnab tempatan akan tetapi untuk pengeluaran komersial adalah digalakkan menggunakan baka pedaging import. Dalam pada itu pemilihan baka pedaging import sebab berapa ciri pedaging yang ada pada arnab import adalah lebih ketara berbanding pada arnab tempatan. Baka import biasanya mempunyai purata bilangan anak peranakan 7-9 ekor dimana purata bilangan anak masa cerai susu sekitar 6-8 ekor. Jika ditimbang berat akhir boleh dicapai pada masa umur 2 bulan iaitu sekitar lebih kurang 2 kg. Baka arnab jenis pedaging ini adalah baka-baka arnab yang boleh dimport dari negara-negara seperti United Kingdom, German Barat, ltali dan Perancis. Kini bagaimana pun dilaporkan sudah ada beberapa ladang yang telah menjual baka-baka ini dengan kadar harganya adalah lebih murah berbanding dengan import secara terus. Bagi menternak arnab hobi permulaan boleh menggunakan satu set iaitu satu pejantan (arnab jantan dewasa) dan 5 ekor induk (arnab betina dewasa). Bagi skala ternak arnab sederhana besar sebanyak 50 induk dan 10 pejantan. Bagaimana pun bagi tujuan komersil secara penuh masa bolehlah memulakan 500 induk dan 100 pejantan. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan begaimana ternakan arnab yang cepat membiak ini memberikan pulangan baik untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca blog semua.


Salah satu produk daging arnab adalah daging arnab perap yang mudah untuk diperolehi di pasaraya atau kini boleh beli online sahaja (Sila lihat foto paling bawah). Makanan ini mudah di masak dengan pelbagai cara. Apa pun b
agi yang hendak ujirasa kelainan dalam menikmati daging arnab maka boleh membuat kuliner artau masakan Kerutuk Arnab (Sila lihat foto disebelah). Penulis blog yang minat makanan ini mendapati ia adalah salah satu hidangan kerutuk yang enak serta memang sedap. Dipaparkan bagaimana resepi mudah memasak kerutuk arnab untuk dijadikan panduan semua.
Bahan-bahan diperlukan adalah 500g daging arnab, 24 gram rempah kerutuk, 150ml santan pekat (kotak), 2 sudu besar kerisik kelapa, 10 biji Bawang Merah, 5 ulas Bawang Putih, 1 inci Halia, 1 inci Lengkuas, 5 ulas Bawang Putih, 2 batang serai (diketuk), 60 gram gula Melaka/Merah, 1/2 sudu Asam Jawa, 150 ml Minyak masak untuk menumis dan juga 2 cawan air serta 1 sudu kecil garam. Cara memasak dimulakan dengan membancuh rempah kerutuk dgn bahan kisar bawang merah dan bawang putih dengan sedikit air untuk dijadikan pes. Kemudian dipanaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dari halia, lengkuas, dan bawang bersama serai sehingga naik bau. Masukkan bancuhan pes rempah dan tumis sehingga pecah minyak. (10 minit) dan seterusnya dimasukkan daging arnab, kerisik, santan, asam jawa, gula melaka, air dan garam secukup rasa. Sebaiknya dimasak dengan api api perlahan sehingga pekat (15-20 minit) dan bila sesuai diangkat untuk ianya dihidangkan dimana memang enak dimakan dengan nasi putih.


Kisah bagaimana 'Tak menang tangan siapkan 500kg arnab perap Ketereh' dilaporkan oleh sinarharian.com dimana kisah dari Kota Bahru Kelantan ini menarik dijadikan rujukkan. Kini didakwa p
ermintaan tinggi sate, burger dan bebola daging arnab membuatkan satu pasangan suami isteri dari Kampung Chengal, Ketereh tidak menang tangan menyiapkan lebih 500 kilogram (kg) daging tempahan pelanggan setiap bulan. Bagi pasangan Mohd Saupi dan isterinya dia memberitahu sudah dua tahun lsahaja dia bermula dengan hanya menternak sembilan ekor arnab namun bilangannya semakin bertambah sehingga mencecah 500 ketika ini berikutan permintaan tinggi daripada pembuat sate dari Johor dan Kuala Lumpur. Dia yang kini membekalkan daging arnab siap disembelih, dilapah dan diperap semakin berjaya dalam industri ini. Dia dakwa apabila ada permintaan terhadap sate, burger, dan bebola daging arnab tempahan diterima meningkat secara purata saya perlu membekalkan lebih 500 kg daging atau sekitar 500 ekor sebulanDaging arnab yang siap disembelih, dilapah dan diperap dijual pada harga RM38 sekilogram dan permintaan datang daripada pembuat sate dari Johor dan Kuala Lumpur seperti dilaporkan oleh Bernama. Bercerita mengenai kaedah penternakan dimana dia dakwa kini permintaan daging arnab telah banyak meningkat  dimana mereka kini sentiasa menjaga pemakanan haiwan tersebut bagi memastikan kualiti dagingnya.


Mereka yang telah membina 
kandang arnab di belakang rumahnya bertujuan memudahkan proses penjagaan makan dan minum mamalia tersebut yang perlu dilakukan secara berjadual. Apa yang penting dalam usaha ini adalah pastikan makanan dijaga dalam usaha mereka dapat 'menggemukkan' arnab bagi tujuan penghasilan banyak daging berkualiti sehingga ada arnab ini mencecah berat antara 2 - 5 kilogram. Dilaporkan dimana baka arnab jenis Chinchilla dan baga jenis New Zealand White yang dipelihara mereka adalah baka dikacukan dan dijual bergantung kepada kategori dan umur dengan harga induk bermula dari RM30 seekor (usia sebulan) hingga RM150 seekorMohd Saupi mengaku dia kini sudah semakin bersemangat menternak arnab kerana haiwan tersebut agak mudah membiak dan cepat mencapai usia matang iaitu sekitar empat bulan sebelum fasa mengawan. Menurutnya dalam tempoh sebulan sahaja dengan hanya seekor arnab induk dimana kini ia mampu melahirkan antara tujuh hingga lapan ekor anak (7 - 8) untuk setiap kali kelahiran. Kini disebabkan kebanyakan penternak arnab sudah mempunyai stigma terpaksa mengeluarkan banyak belanja bagi makanan dan justeru beliau mengambil inisiatf menghasilkan sendiri makanan untuk arnab peliharaannya seperti rumput dan pokok herba yang 'dicerut' untuk dapat menjimatkan kos. Kini dia tidak memberikan 100 peratus makanan palet tetapi lebih banyak pokok organik seperti daun pisang, ulam raja, sireh cina dan belalai gajah yang ada di sekitar rumah. Palet biasanya diberikan sekali sehari iaitu pada pukul 12 malam manakala pada waktu pagi akan diberikan makanan rumput dan pokok organik diberikan. Dalam pada itu bagi minuman pula sudah disediakan dalam bekas khas yang boleh disedut arnab secara automatik. Mereka berusaha untuk mengembangkan lagi pengeluaran daging arnab dengan dimasa akan datang. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
TERNAKAN ARNAB... RAMAI MENCUBA...
KERUTUK ARNAB... ENAK RASANYA...
KELUARKAN DAGING PERAP... ADA...
MOHD SAUPI... USAHAWAN BERJAYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka, 
Malaysia.
(22 Muharram 1447H).
Posted From,
Taman Desaru Utama, 
Bandar Penawar, Kota Tinggi, Johor.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...