Support My Blog

Tuesday, November 25, 2025

CAPATI OH CAPATI!

MAKANAN CAPATI
merupakan sejenis makanan yang juga dipanggil sebagai Chapati, Chappati atau Chapathi iaitu roti rata yang tidak beragi dimana ada juga memanggil sebagai roti. Makanan ini dipercayai berasal daripada negera seperti Nepal, India dan Pakistan. Ia adalah sejenis makanan di Asia Selatan dan juga di kalangan ekspatriat Asia Selatan dan di seluruh dunia. Capati ada dihidangkan di Asia Tengah dan negara Afrika seperti Kenya, Tanzania dan Uganda dengan sedikit penyesuaian masakan. Sebenarnya apa yang penulis blog diberitahu pembuat capati terkenal di Melaka bahawa perkataan 'Chapati' bermakna 'leper bulat' dalam bahasa India. Kepingan capati adalah salah satu bentuk yang paling biasa di mana gandum diuli dalam satu bentuk roti atau rotta (roti). Di Malaysia capati lebih sering diadun dengan cara menggunakan campuran tepong gandum dan tepung Atta dan juga air. Ada juga sesetengah orang menambah garam atau minyak untuk menjadikan kepada bentuk doh. Doh ini akan ditebar dan dicanai serta diletakkan pada kuali kering yang rata permukaanya yang dipanaskan. Berbeza dengan roti canai biasa ianya tidak menggunakan minyak semasa memasaknya memadai dengan permukaan kuali yang panas. Maka capati memang tidak berminyak dan dianggap sebagai makanan sihat. Ia akan diterbalikan beberapa kali diatas kuali sehingga masak dan terus dihidangkan bersama kuah dal, kari, kari kambing, kari ikan, kari daging hancur dan dimakan begitu sahaja. Penulis blog paling suka makan capati dengan lauk kari kambing untuk mendapatkan rasa sebenar makan capati yang memang mengenyangkan untuk jangkamasa yang lama. Antara beberapa lokasi restoren yang penulis suka di Air Hitam Johor, Capati Tehel di Melaka dan beberapa lokasi di Perak. Artikel malam ini saya menulis beberapa perkara penting dalam ''Anim Agro Technology'' satu jenis makanan iaitu capati untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan.


Bagi penulis blog yang suka dengan makanan capati terutama untuk sarapan pagi memang kerap juga memakannya. Makanan capati ada di jual dibanyak gerai dan restoren yang di hidangkan dengan pelbagai kuah dan lauk lazat. Apa pun makanan capati ialah roti prata yang tidak beragi yang dipercayai ia juga berasal dari India, Pakistan dan Nepal tetapi kini sudah ramai orang Melayu yang membuatnya dan di jadikan kuliner lokal. Asasnya ia dibuat daripada bahan iaitu tepung gandum dan air (atau tepung attar) dan ia kemudian dibakar atau di goreng (tanppa minyak) di atas kuali kering dan sering dimakan dengan disapu mentega atau minyak sapi. Di Malaysia dimana makanan capati selalunya di makan dengan kuah dal atau kuah kari akan tetapi padanan yang paling popular adalah Kari Kambing. Ada juga yang akan memakannya sengan kari aya, kari daging, kari tetel atau rendang serta sambal. Kalau melihat youtube memang makanan seakan caati ini dijadikan makana asasi atau 'staple food' di beberapa negara kawasan Asia Tengah dan sekitarnya. Sealunya membuat capati di sediakan bahan seperti sejenis tepung gandum (sering kali atta) dan air, garam dan sedikit atau minyak juga boleh ditambah semasa mengadun. Cara pembuatan capati dengan membuat doh dahulu di mana bahan tepung diuli menjadi doh dan ia kemudian dibentuk menjadi cakera pipih dan bentuk bulat. Doh ini yang sudah di leperkan akan kemudiannya dibakar iaitu di atas kuali leper yang dipanaskan tanpa minyak atau ada kalangan peminatnya bubuh sedikit minyak. Penulis blog suka makan capati sama ada cara menyapu dengan mentega atau minyak sapi dan dikoyak untuk mencuit lauk-pauk atau jenis hidangan sayuran. Ia juga boleh dilipat sehingga bentuknya seakan seperti 'bentuk kon' untuk menyenduk kuah dan dimakan jika kuahnya lebih cair. memang capati adalah makanan ruji dan sering dijadikan alternatif kepada nasi di beberapa buah negra dimana selalunya ia sering dihidangkan pada waktu sarapan. Lazimnya jenis capati merupakan sejenis roti gandum lembut yang tradisional dimana ia biasanya akan dimakan dengan kari, sambal atau sayuran. Terdapat juga beberapa jenis capati yang popular seperti capati bersaiz dulang yang lebih besar dan mengenyangkan (Sila lihat foto paling atas sekali). Apa pun jenis capati tradisional yang lebih biasa yang disajikan dengan kuah (Sila lihat foto disebelah). Capati Tradisional: Roti gandum lembut yang biasanya sesuai disajikan dengan kuah seperti kari, sambal, atau sayuran. Ada gerai viral di Alor Gajah, Melaka menjual makanan Capati King (bersaiz dulang) dimana versi saiznya yang lebih besar dan mengenyangkan, dihidangkan seperti makanan istimewa atau hidangan kongsi. Harga capati berbeza-beza bergantung pada jenis lauk dan saiz. Sebagai contoh di Melaka harga satu keping capati dengan kuah dhal berharga serendah RM1.00 manakala set yang mengandungi dua keping capati dengan kuah daging cincang atau sardin berharga RM6.50 - RM9.00 dan set lima keping capati dengan kuah yang sama berharga RM11.00. Tinjauan penulis blog di Melaka juga harga capati dengan lauk kambing sekitar RM7.00 (seorang), harga bagi capati dengan lauk keema RM5.00 (seorang) dan harga bagi makanan capati dengan lauk ayam adalah RM7.50 (seorang). Harga capati king di Alor Gajah adlah RM28.00 satu set dengan laun ayam kari.


Makan capati dengan kuah dhal adalah satu kombinasi hidangan India yang enak dan konvensional terutama jika sesiapa berkunjung kekedai mamak atau juga restoren kmakanan INndia di mana roti capati yang lembut dicicah bersama kuah kacang dhal yang berempah dan pekat. Cara makan jenis ini dimana semuanya boleh menikmati hidangan ini dengan memotong dengan tangan secebis capati dan mencelupkan capati secara terus ke dalam kuah atau dengan sudu dan di masukkan kemulut. Bagaimana pun jika ergi kekedai capati milik orang Melayu dimana selalunya akan ditambahkan lauk dan kuahnya dengan beberapa kuliner lain seperti kari kambing, kari daging, kari ikan dan kari ayam, kuah kari sardin dan sebagainya. Sebenarnya bagi penulis blog paling suka makan capati dengan kuah kari kambing bersama isi daging kambing atau dengan kuah dhal sebagai satu pilihan klasik yang sering dikaitkan dengan capati. Kadang kala akan pesan capati dengan rendang ayam atau kari ayam juga (Sila lihat foto disebelah). Penuli bog suka m
akan capati kari ayam dimana memilih hidangan roti tidak beragi (capati) yang dimakan bersama kuah kari ayam. Capati ialah sejenis roti leper yang popular dan boleh dipadankan dengan pelbagai jenis kari, termasuk kari ayam, untuk menjadikannya hidangan yang lebih mengenyangkan dan sedap. Capati yang dibuat tanpa ragi (yeast) dan ia sering disajikan dengan kari. Ia boleh didapati dalam bentuk beku untuk kemudahan atau disediakan segar di rumah. Jenis kari ayam dengan kuahnya yang pekat dan berempah yang dimasak dengan potongan ayam adalah sebaiknya ia disajikan sebagai lauk untuk dimakan bersama capati. Sama caranya makan capati dengan kari ayam dimana capati di potong dan dicelup atau disapu dengan kuah kari ayam terutama semasa sarapan atau makan tengah hari atau terkini pada masa makan malam di restoren 24 jam. Masa ini di Malaysia sudah ada trend atau cara dimana makan capati di tambahkan sayuran seperti tomato, lobak merah, atau kentang ke dalam kuah dhal. Ia menjadikan makanan ini mengenyangkan dan lama, berkhasiat serta mampu beli harganya. Ia berikan rasa lebih lemak dimana jika ingin kuah yang lebih berlemak dan berkrim maka sebenarnya ia pun boleh ditambahkan sedikit santan cair atau susu segar. Bagi dapatkan aroma tambahan maka daun kari dapat ditambahkan untuk aroma yang lebih wangi.


Dalam portal Kosmo Onine pula ada dilaporkan artikel bertajuk ''Capati'' yang sangat menarik untuk dibaca. Kini ramai  
orang memilih capati kerana ia dikatakan lebih menyihatkan daripada nasi. Benarkah atau hanya andaian semata-mata? Sebanyak 40 gram beras menghasilkan satu cawan nasi iaitu 138 kcal kalori. Manakala 1 keping capati seberat 40 gram adalah 136 kcal kalori. Jadi, tidak banyak beza di antara keduanya.  Bagaimanapun, bila kita makan nasi, kita akan makan pelbagai jenis lauk-pauk lain. Lauk itulah yang akan menambahkan kalori. Berbanding dengan capati yang selalunya dihidangkan dengan kuah dal atau kari. Pilih kari tanpa santan supaya kalori tidak bertambah. Oleh kerana capati diperbuat daripada tepung atta, maka ia lebih mengenyangkan kerana kandungan serat atau fibernya. Secara dasarnya, setiap hidangan capati mengandungi 80 kalori, 15 gram karbohidrat dan 3 gram protein serta sedikit lemak. Satu cawan tepung atta boleh menghasilkan lima keping capati. Ia tanpa kolestrol dan dapat membantu penghadaman serta melawaskan. Tepung atta atau tepung capati juga dikenali sebagai tepung gandum tulin (wholewheat flour) dan ia tidak perlu diayak sebelum digunakan. Supaya tahan lama, ia perlu disimpan di bahagian bawah peti sejuk. Adunan capati jangan diuli terlalu lembik. Ini kerana ia menjadi lebih lembut setelah diperap selama beberapa jam. Minyak sapi boleh digantikan dengan marjerin atau mentega. Anda juga boleh menggunakan minyak jagung apabila memasak capati. Adalah lebih sesuai menggunakan kuali leper yang berat kerana haba yang sekata. Jika anda menggunakan kuali yang terlalu nipis, capati akan mudah hangus. Panaskan kuali terlebih dahulu, kemudian perlahankan api ke tahap minimum. Pastikan juga capati tidak terlalu nipis bila dicanai. Capati yang nipis akan mudah hangus dan menjadi terlalu rangup. Sukar untuk mencicah kuah jika capati tidak tebal. Namun begitu, jika capati terlalu tebal, ia sukar untuk masak dan bahagian tengahnya akan berasa mentah. Jadi, canailah pada ketebalan yang sesuai, anggaran 2 hingga 3 milimeter. Semuga artikel ini mwmbwri mwklumat berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
SARAPAN PAGI... MAKAN CAPATI...
RASA ENAK.. LAUK KAMBING KARI...
MAKANAN BERKHASIAT..PASTI...
BACA ARTIKEL...PERGI CARI INI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Balai Panjang Murni,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(4 Jamadilakhir 1447H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...