SATE GORENG merupakah salah satu jenis makanan yang semakin popular dikalangan masyarakat yang menyukainya di negara kita dan negara jiran. Apabila disebut sahaja sate semua akan terbayang dimana daging lembu, dagung auam, daging rusa, perut lembu, kerang dan bebola ikan yang dicucuk pada lidi dan kemudian dibakar diatas api arang atau dengan [emanggang gas. Makanan sate merupakan sejenis makanan yang memng diminati oleh masyarakat Malaysia dam juga pelancong luar yang datang ke Malaysia. Keenakan sate ini membolehkan ada beribu-ribu restoren dan kedai serta gerai menjual sate dengan kepelbagaian rese[i dan jenis sate yang dijual. Lazimnya waktu jualan sate ini adalah pada tengahari sehingga ke malam akan tetapi telah ada produk sate sejukbeku dipasaran yang mana peminat sate boleh membuatnya sendiri dirumah. Kebanyakan pasar malam, bazaar ramadan dan kawasan perumahan ada sahaja penjual sate dimana kalay berkunjung ke pasar malam bukan seorang dua yang menjual malahan memang banyak menjualnya. Pada penulis blog makanan sate yang paling suka sekali adalan makan 'Sate Pagi di Muar' dengan hidangan lodeh dan juga mee rebusnya. Sesekali dalam sebulan pastinya akan berkunjung ke beberapa lokasi menjual sate pagi di Bandar Muar untuk pekena makanan ini. Bagaimana pun sejak 2 tahun ini sudah ramai yang membuat 'sate goreng' sendiri di rumah akibat pandemik covid19 dan PKP serta Lockdown. Bagi penulis blog membuat sate goreng ini (biasanya sate daging lembu) telah dibuat lebih 20 tahun lalu terutama semasa Hari Raya Kurban dimana mendapat bekalan daging lembu segar di kampong. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" ini saya menulis artikel yang ke 6,875 mengenai apakah dia sate goreng dan beberapa cara untuk membuatnya bagi dijadikan bahan rujukkan semua.
Terdapat banyak resepi membuat sate goreng dimana ia disediakan mengikut citarasa dan kemahuan yang berlainan. Bagi penulis blog membuat sate goreng daging lembu segar adalah yang paling sering dibuat berbanding dengan sate goreng ayam atau jenis lainnya. Ini kerana ia adalah lebih mudah disediakan dan lebih enak dimakan begitu sahaja atau bersama nasi atau bersama ketupat atau asi himpit dengan kuah kacang. Antara bahan rempah diperlukan adalah 1 sudu besar biji ketumbar, 1 sudu besar jintan manis dan juga 1 sudu besar rempah jintan putih. Bahan lain diperlukan adalah 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia, 2 cm kunyit hidup, 1 cm lengkuas, 2 batang serai, air, sekitar 300 gm daging lembu segar (sesuai di potong dadu), 1 sudu besar rempah yang dikisar, gula pasir dan juga garam. Cara-cara membuat sate goreng dimulakan dengan menyangai bahan rempah iaitu biji ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Kemudian kisar sehingga halus (hanya gunakan 1 sudu besar sahaja untuk resepi ini selepas di kisar). Seterusnya adalah mengisar bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas dan serai dengan sedikit air. Campurkan bahan kisar bersama daging lembu yang telah dipotong dadu dalam bekas dan ditambahkan bahan rempah, garam serta gula secukupnya dan gaul sehingga rata. Apa yang penting adalah kemudian adunan ini di perap daging selama sekurang-kurang selama 1 jam. Kemudian diletakkan kuali diatas api dan panaskan sedikit minyak. Masukkan daging yang telah diperap ini dan goreng daging sehingga lembut dan menjadi sedikit kering. Kemudian di tutup api dan diangkat untuk dihidangkan. Sebagai peringatan jangkamasa perap daging lebih lama untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap. Kacau daging yang digoreng agar ia masak sekata dan pastikan menggoreng daging sehingga kering.
Penulis blog lebih suka dengan resepi Sate Goreng Johor yang sesuai disediakan semasa bulan ramadan, jamuan Hari Raya Puasa atau Jamuan Hari Raya Kurban. Sate ini boleh menggunakan 1.2 kilo daging lembu atau daging kerbau atau daging kambing (agak jarang dibuat sate goreng daging ayam), 200 gram gula pasir, 100 gram gula merah dan 100 gram madu (madu ini akan menambah keenakan sate goreng). Bahan lain digunakan adalah 2 sudu kecil garam, 3 sudu makan serbuk ketumbar yang perlu di sangai dulu, 2-3 sudu kecil serbuk jintan manis juga di sangai, 1/2 sudu makan serbuk lada sulah (Nota: Sebaik-baiknya bila kisar serbuk ketumbar dan jintan manis tu jangan sampai terlalu halus). Bagi tujuan menyediakan bahan untuk dijadikan bahan kisar (tapi jangan sampai terlalu halus) adalah 6 ulas bawang putih, 1/2 ibujari halia, 2 hiris lengkuas, 4 batang serai- hiris nipis dan juga 1/2 jari kunyit hidup. Cara-cara membuat sate goreng Johor ini dengan perlu dibersihkan daging dan mekudian dipotong-potong. Kalau ada yang suka guna paru sebaiknya ia mesti di rebus duluu hingga betul-betul lembut dan hiris sama saiz. Kemudian di gaulkan dengan semua bahan rempah lain yanh disediakan dan diperap agak lama untuk sebatikan rempah dengan daging. Ada yang perap adunan ini semalaman kerana ia menjadi betul-betul sebati. Bagaimana pun kalangan orang yang membuatnya mencukupi perap selama 2 - 3 jam lamanya. Apa pun boleh menggunakan beberapa cara untuk memasak sate ini. Pertama adalah menggoreng didalam kuali dengan menggunakan minyak yang agak banyak di dalam kuali dan digoreng sehingga garing sebelum dihidangkan. Ada juga yang akan menggoreng sate ini dengan tanpa minyak atau hanya sedikit sahaja minyak di dalam kuali dan apinya dikawal sehingga daging sate menadi garing dan kering. Kaedah yang popular juga adalah dengan cara membakar didalam ketuhar atau oven atau microwave dengan sedikit minyak. Penting untuk memasak pada suhu maksimum dan perlu dikacau sesekali agar rata dan diangkat apabila daging cukup masak hingga agak garing.
Beberapa media tempatan melaporkan kewujudan 'Sate Goreng Peladang dijamin bersih, halal' menarik untuk dikongsikan. Dilaporkan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) menerusi jenama popular 'Peladang' sudah ada mengeluarkan produk makanan bagi memenuhi permintaan pengguna yang inginkan makanan bersih dan halal. Jenama Peladang diberi hak tunggal untuk Cap Dagangan Jenama Peladang oleh Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan bertanggungjawab sepenuhnya ke atas penggunaan jenama berkenaan. Apa pun sehingga kini ada empat segmen dan jenis produk keluaran PP iaitu makanan, makanan ternakan, input pertanian dan jentera. Produk makanan seperti produk cip nangka, nanas, cendawan, mangga dan betik yang pasti memenuhi cita rasa pelanggan yang menggemari makanan itu. entiasa mendapat pemintaan daripada pelanggan. Produk sejuk beku ini ada;ah berasaskan ayam pula ialah sate goreng ayam, ayam goreng, ayam popcorn, jumbo sosej dan nugget ayam tempura yang mendapat permintaan tinggi. Produk ini dijamin halal, berkualiti dan keluaran Bumiputera di bawah NAFAS. Sate segera jenama Southern Fresh keluaran PPNJ (Pertubuhan Peladang Negeri Johor). Ada bungkusan mengandungi 20 cucuk dan dijual dengan harga RM9.50 sebungkus (berharga cuma 48sen secucuk). Penulis blog pernah beberapa kali beli dan ujirasa dimana rasanya memang tidak mengecewakan. Ia boleh digoreng atau dibakar diaman semasa goreng baunya memang meyelerakan sangat. Kadang kala untuk malam maka ia sesuai 'dibakar' gunakan Microwave Oven. Baunya memang tidak naik akan tetapi rasanya masih tetap sedap. Bungkusan ini dimana produk sate ini tidak disertakan kuah kacang. Tetapi ianya penuh berempah dan sedap dimakan begitu sahaja walau tanpa kuah kacang. Produk ini ada dijual di beberapa pasaraya dan kedai runcit terpilih sahaja atau cuba dapatkan online sahaja. Semuga artikel ini memberi ifo berguna kepada pembaca anim agro technology semua. Wasalam!!.
SENANG DIBUAT... MUDAH SAHAJA...
RESEPI ADA... KENALAH MENCUBA..
SATE PELADANG... ON-LINE SAHAJA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
malaysia.
(9 Rejab 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.