Testimoni sedia ada dimana buah pinang adalah kerap digunakan dalam bahan untuk mengatasi masaalah kecacingan. Kandungan bahan arekolin yang terdapat dalam buah pinang memang berguna sebagai ubat cacing. Beberapa pakar kesihatan juga ada menyatakan akan keberkesanan biji pinang yang ada dijual di farmasi untuk digunakan dalam mengawal masaalah kecacingan terutama untuk mengatasi masaalah cacing pita. Dikampong pula ada yang mengambil ekstrak atau air buah pinang muda kerana ia dapat mengatasi masalah cacingan bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Oleh itu digalakkan agar rawatan terhadap isu kecacingan ini dikawasan luarbandar dapat diselesaikan dengan cara yang tradisional ini. Paling popular pula adalah dakwaan dan testimoni dimana buah pinang mampu meningkatkan gairah seksual. Penggunaan buah pinang muda yang cukup terkenal adalah untuk meningkatkan ghairah seksual dan ia diketahui oleh mereka yang pernah mengamalkannya mungkin. Dilaprkan dimana perkara ini telah dipercayai disebabkan oleh bahan alkaloid berupa zat arekolin dalam buah pinang. Jika seseorang mengambil air rebusan atau pun ekstrak buah pinang dilaporkan dia akan dapat meningkatkan lagi kadar ghairah seksual dan menjaga stamina tubuh.
Tidak kurang hebatnya adalah dimana makan buah pinang mampu mengatasi masaalah bau mulut. Ini kerana lazimnya penyebab bau mulut boleh berpunca dari sebab pemakanan, produk tembakau, kebersihan gigi yang rosak, masalah kesihatan, mulut kering, infeksi mulut, masalah gigi, atau kesan dari seseorang untuk pengambilan ubat tertentu. Sifat buah pinang yang anti-bakteria selalunya dapat membunuh kuman yang jadi penyebab kepada bau mulut. Bau mulut juga disebabkan oleh mulut kering atau kurang air. Pengambilan buah pinang muda dapat mengatasi mulut kering yang secara langsung juga mencegah bau mulut kerana ir liur yang keluar akan melembapkan mulut. Lazimnya dari pada amalan orang dulu dimana buah pinang muda telah lama dikenal dalam herba di nusantara. Buah ini biasanya dikonsumsi dalam bentuk ekstrak, jus, atau air rebusan. Beberapa penulisan yang dirujuk menyatakan antara kandungan nutrisi 100 gram buah pinang termasuktenaga sebanyak 330 kcal, Protin (5.2g), Lemak (10.2g), Karbohiderat (56.7g), Natrium (76mg), Kalium (450 mg), Kalsium (400 mg), Posforan (89mg) dan zat besi (4.9 mg). Memakan buah pinang kuga dilaporkan dapat membantu dalam penyembuhan pesakit yang mengalami stroke. Ini berkalu dengan pesakit yang mengambilnya akan dirangsang kemampuannya untuk bercakap, memperbaiki sistem perkumuhan kencing dan juga menguatkan otot-otot yang lemah pesakit. Kehebatan buah pinang juga dilaporkan mampu mengatasi seseorang daripada mengalami tekanan (depresi). Buah pinang untuk kesehatan mental adalah untuk membantu meredakan gejala depresi sebab buah pinang dipercayai dapat menurunkan kadar hormon kortisol iaitu sejenis yang merupakan hormon penyebab stres. Seterusnya adalah buah pinang akan membantu mengeluarkan racun dari tubuhbadan. Dalam amalan rawatan tradisional dimana dilaporkan buah pinang sering digunakan untuk mengeluarkan racun di tubuh. Buah pinang juga kerap digunakan untuk tujuan menyingkirkan parasit dan cacing yang diduga menjadi penyebab penyakit. Meski begitu masih belum ada kajian klinikal tentang perkara ini dikeluarkan.
Membaca artikel ini dari Part 1 sehingga Part 2 memang menyeronokkan akan khasiat dan kehebatan buah pinang (Sila lihat foto disebelah). Bagaimana pun perlu dibincangkan juga akan risiko dan kesan sampingan yang negatif tentang makan buah pinang. Laporan sebelum ini ada menyatakan meski pun buah pinang menawarkan sejumlah kehebatan dan khasiat untuk kesihatan akan tetapi kebanyakannya adalah dalam bentuk testimoni sahaja dan buka hasil kajian klinikal. Ia berkait juga dengan penggunaan buah pinang yang diambil sebagai satu tradisi atau budaya masyarat tertentu diseluruh dunia. Kebaikan dan kehebatan khasiatnya memang masih belum terbukti untuk dikomersilkan. Kajian berterusan perlu dijalankan untuk menjadikan buah pinang ini menjadi sejenis produk yang lebih bernilai dipasaran dimana penggunaannya meningkat seterusnya meningkatkan pendapatan petani. Kajian saintifik yang lebih moden menunjukkan terdapat banyak risiko kesihatan negatif yang terkait dengan amalan ini. Program penyelidikan buah pinang perlu dilakukan secara teratur setelah dikaitkan dengan industri yang memberikan pulangan baik. Merujuk kepada beberapa temuan dari hasil penyelidikan pakar di USA oleh American Society for Clinical Nutrition yang telah mendapati dimana ada hubungan yang kuat antara pinang dan peningkatan risiko penyakit seperti masaalah sistem kardiovaskular, sindrom metabolik dan juga masaalah obesiti. Dilaporkan dimana buah pinang juga dapat berinteraksi dengan ubat lain atau suplemen herba lain. Ini boleh menyebabkan akan berlaku tindakbalas toksik dalam tubuhbadan atau mengurangkan keberkesanan ubat lain. Paling menjadi ancaan adalah dilaporkan hasil kajian dimana buah pinang menyebabkan kanser mulut. Kajian mendapati dimana pengamalnya akan mendapat risiko kesihatan yang teruk dan serius jika makan buah pinang. Pertubuhan WHO mengklasifikasikan buah pinang sebagai karsinogen. Sebuah penelitian dalam Journal of American Dental Association melaporkan bahawa aktiviti penggunyah pinang berisiko lebih tinggi terkena 'fibrosis submukosa oral' dan kanser mulut. DIlaporkan kandungan arecoline, arecaidine, guvacine dan guvacoline memiliki sifat karsinogenik jika dikunyah langsung. Proses pengunyahan menyebabkan lepasnya empat zat karsinogenik tersebut dan memang di rongga mulut terdapat enzim yang mungkin memicu tindakbalas dalam pelepasan bahan zat ini. Artikel ini ditulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 untuk dibaca bersama. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!....
POKOK PINANG... LEBAT BUAHNYA...
BIJI DIKUNYAH.. DAUN SIREH BERSAMA...
YANG MUDA... MEMABUKKAN AIRNYA...
ELAK MELAKUANNYA.. IA MERBAHAYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(7 Rejab 1443H).
POKOK PINANG... LEBAT BUAHNYA...
BIJI DIKUNYAH.. DAUN SIREH BERSAMA...
YANG MUDA... MEMABUKKAN AIRNYA...
ELAK MELAKUANNYA.. IA MERBAHAYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(7 Rejab 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.