Support My Blog

Thursday, February 24, 2022

FAKTA MENARIK BURUNG GAGAK

BURUNG GAGAK
(Corvus spp) atau Crows adalah burung yang besar daripada keluarga Corvidae iaitu dalam order Passeriformes dimana ia dikenali sebagai burung yang orang benci. Terdapat 4 kumpulan burung gagak didunia iaitu Burung Gagak China, Burung Gagak Amerika, Burung Gagak Asia dan Burung Gagak Gerhasi Yangtze. Bandar Kelang di Selangor pernah digelar 'Bandar Gagak Yang Kotor' dulu dimana ada banyaknya burung gagak berterbangan bebas dibandar tersebut mengutip makanan. Gagak hidup dibanyak kawasan diseluruh dunia terutama dikawasan pelabuh-pelabuhan yang banyak sumber makanan gagak. Populasi gagak yang banyak jenis melebihi 27 spesis ini mampu membiak dengan cepat jika tidak dikawal dan terdapat sumber makanan yang lumayan. Gagak yang mempunyai bulu yang berwarna hitam ini mampu terbang dan selalu dilihat akan memakan bangkai haiwan dan juga kekotoran sampah sarap yang terbuang. Gagak jantan biasanya lebih besar dari gagak betina. Gagak menghasilkan bunyi yang kuat terutama apabila berkumpulan dan menemui makanan untuk direbut. Memang sebahagian besar gagak adalah berwarna hitam dengan gloss jernih. Kenapa gagak dengan warna hitam?. Apakah Tuhan menciptakan sesuatu dengan sia-sia?. Warna hitam pada bulu burung gagak ini untuk perlindungan sehingga ia mampu menghilangkan diri dalam kegelapan malam dari musuh-musuhnya seperti burung hantu dan burung helang. Burung hantu adalah aktif di malam hari dan predator lainnya. Gagak memakan hasil pertanian tanaman makanan, buah-buahan, cacing, serangga, siput, telur burung lain, ikan, bangkai binatang yang dibunuhnya di jalanan dan menyimpannya sebagai makanan dan kemudian menyembunyikannya dibawah daun. Ia menyimpan makananya agar tidak diketahui musuh-musuhnya. Gagak merupakan haiwan yang tidak lupa untuk menjaga keselamatan dan kecukupan makanan terhadap anggota keluarganya. Gagak juga tidak membiarkan pelanggaran wilayah kekuasaannya kepada musuh atau mereka yang mendekati sarangnya. Artikel kali ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai beberapa kisah mengenai beberapa fakta mengenai gagak yang jarang kita mengetahunya untuk dijadikan bahan rujukkan kepada pembaca semua.

Antara fakta menarik mengenai burung gagak pastinya tahu dimana b
urung Gagak, burung yang paling disalah anggap sebagai 'menakutkan' dan 'kotor' di seluruh dunia. Bagaimana pun dilaporkan gagak adalah spesis haiwan yang pintar selepas dibuat beberapa eksperimen dijalankan terhadap spesis ini. Sering dikatakan gagak seringkali disalah anggap sebagai haiwan pengotor, perosak sampah, pemakan bangkai malah dikaitkan dengan ilmu hitam. Dilaporkan dimana gagak dapat menentukan sesuatu sebab dan akibat. DI New Zealand kajian dijalankan bagaimana ditempatkan di dalam sangkar di mana sebuah batang kayu akan muncul celahan sangkar itu. Saintis menggunakan dua senario iaitu yang pertama ada seorang manusia memasuki tempat sangkar itu sebelum batang kayu itu bergerak dan pergi selepas itu. Kedua ada manusia itu tidak memasuki sangkar berkenaan. Didapati dimana pada mulanya burung gagak lebih santai setelah manusia pergi iaitu dengan menghubungkan pergerakan tongkat dengan ada kehadiran manusia dengan betul. Mereka mencari makanan dan bersikap normal. 
Pada kes kedua dimana burung gagak tidak memiliki referensi lain untuk kehadiran batang kayu dimana ia menjadikan burung gagak itu kelihatan berwaspada. Ahli Biologi tersebut iaitu Alex Taylor menyatakan kajian ini adalah ciri menunjukkan bahawa burung gagak bereaksi dengan cara yang sangat mirip dengan manusia dalam situasi yang menyebabkan mereka membuat pertimbangan asas mengenai agen penyebab yang tersembunyi.

Dalam kes kedua dimana fakta burung gagak faham paras air. Kajian dijalankan seperti dalam cerita kanak-kanak yang selalu kita dengar atau baca yang tajuknya ‘Gagak yang bijak’ dan sekali gus kajian membuktikan dimana haiwan ini memang bijak. Dalam kajian ini ada diletakkan dengan tabung yang mana para saintis memutuskan bahawa gagak di New Zealand bukan sahaja dapat membezakan perbezaan antara air dan pasir tetapi mereka juga memahami proses seperti pemindahan air. Ujian ini melibatkan tiub yang berisi air dan makanan yang terapung di luar jangkauan. Burung gagak memenuhi tiub dengan batu yang cukup atau barang berat lain untuk memastikan makanan itu berada dalam jangkauan mereka. Saintis juga diberikan dengan senario yang berbeza, seperti tabung dengan permukaan air yang berbeza. Burung gagak menunjukkan keutamaan untuk tabung yang akan memberi mereka makanan dengan jumlah kerja yang boleh dilakukan paling sedikit. Bagaimana pun peringkat kajian dan juga kejayaan ditemui seakan serupa dengan kisah didalam buku kanak-kanak berusia tujuh tahun. Penyelidik bagaimana pun msih teruskan kajian saintifik berkait dengan fakta ini.

Fakta bagaimana burung gagak simpan dendam dan sampaikan dendam kepada gagak lain. 
Mungkin pembaca blog ini tidak pernah terfikir mengapa penyelidik gagak kadang-kadang memakai topeng semasa menjalankan kajian mengenai burung gagak. Ini kerana burung gagak didakwa dapat mengenali wajah manusia, terutama wajah manusia yang telah melakukan kesalahan terhadap mereka.
Oleh itu sebaiknya jika anda cuba merakam bagaimana burung gagak bertindak balas terhadap rangsangan negatif (seperti ditangkap dan ditanda) sebaiknya tidak perlu untuk melakukannya menggunakan wajah sebenar dari dilihat gagak. Sekiranya cuba melakukannya dan dilihat gagak maka didakwa anda akan dimarahi oleh kawanan gagak setiap kali anda menghampiri. Kajian ini dijumpai dan diperincikan oleh ahli biologi John Marzluff dalam kajiannya pada tahun 2011. Beberapa tahun kemudian barulah dia mendapat tahu bahawa burung gagak tidak hanya menyimpan dendam itu dimana burung ini akan juga memberitahu burung gagak lain tentang perkara berkenaan. Dilaporkan dalam dua minggu pertama setelah gagak ditangkap ada sekitar 26 peratus burung gagak memarahi manusia yang memakai topeng berkenaan. Sekitar 15 bulan kemudian dilaporkan angka itu adalah 30.4 peratus. Tiga tahun selepas tangkapan itu dimana tiada apa-apa sebarang tindakan terhadap gagak-gagak itu maka dilaporkan jumlah burung gagak yang memarahi manusia yang memakai topeng itu telah meningkat menjadi 66 peratus. Keunikan ini masih dilakukan kajian lanjut.

 
Siapa sangka jika jika burung gagak dilapor mengadakan pengebumian untuk kawan mereka yang mati. 
Didakwa ketika seekor burung gagak mati maka burung gagak lain sering diperhatikan akan berkumpul dan mengeluarkan siulan yang kuat seperti manusia. Walau pun sebabnya tidak diketahui sehingga pada tahun 2015 dimana saintis penyelidik burung gagak bernama Kaeli Swift berjaya menumpukan penyelidikan untuk mencuba dan mengetahui mengapa. Sebagai kesimpulannya telah diterbitkan laporan yang diterbitkan dalam jurnal Animal Behavior dimana burung gagak berkumpul di sekitar gagak yang mati ialah untuk belajar tentang bahaya. Dilaporkan dimana di Kota Chatham, Ontario yang berada di bawah jalan migrasi gagak dimana mereka berada di sekitar kota ini dalam perjalanan tersebut. Setiap usaha untuk mengusir mereka telah gagal ini termasuk menembak ke arah mereka dengan menggunakan senapang khas. Burung gagak dilaporkan akan cepat terbang dengan cukup tinggi untuk mengelakkannya daripada terkena tembak. Seterusnya dilaporkan dimana burung gagak dapat untuk menyelesaikan teka-teki kompleks. Kajian yang unik dan mengagumkan ini dilakukan sebagai sebahagian daripada program BBC Two yang disebut 'Inside the Animal Mind' yang menguji gagak dengan teka-teki haiwan paling kompleks yang pernah dicipta. Kajian ini tidak menggunakan burung gagak makmal tetapi hasilnya burung gagak yang ditangkap dari persekitaran liar satu demi satu dan disimpan selama tiga bulan sahaja. Didapati teka-teki itu melibatkan lapan langkah individu yang harus diselesaikan dalam urutan yang sangat spesifik untuk melepaskan hadiah berbentuk makanan. Gagak itu harus mengumpulkan alat, kemudian menggunakannya untuk menyelesaikan langkah teka-teki seterusnya seperti yang disiarkan oleh program tersebut!. Memang pembaca ada yang rasa kurang percaya akan fakta mengenai gagak ini. Burung gagak sememangnya spesis haiwan yang bijak namun disalah erti yang disebabkan tabiat dan cara penampilannya. Sebenarnya banyak lagi penyelidikan lain yang membuktikan gagak bijak seperti antaranya yang menarik ialah dilihat gagak menggunakan ostracism sosial untuk menghukum rakannya yang mementingkan diri dimana spesis haiwan itu juga boleh melakukan kawalan kendiri. Gagak didakwa mampu untuk merancang masa depan mereka selain mengingati individu yang membuat baik kepada mereka dan cara mereka dalam berkomunikasi ialah menggunakan gerak isyarat. Bagaimana pun uniknya fakta dimana belum ramai berminat menjadikan burung gagak sebagai haiwan peliharaan (pet). Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
BURUNG GAGAK... BANYAK FAKTA...
HAIWAN PINTAR... ANDA PERCAYA?...
KEBUMIKAN RAKAN...SEPERTI CERITA...
BANYAK KAJIAN... SAINTIS LAKUKANNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana off Jalan Istana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(19 Rejab 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...