KLIK SAYA SOKONG BLOG

Friday, March 23, 2012

SIPUT BABI

SIPUT BABI ( Achatina fulica) merupakan sejenis haiwan dari kumpulan siput didalam keluarga Achatininae yang mudah kita jumpa dikawasan kebun dan keliling rumah yang ada tumbuh-tumbuhan. Siput ini merupakan siput diatas tanah atau atas daratan walau pun banyak kumpulan siput lain yang hidup didalam air serta mempunyai organ seperti hidupan lain didalam air.  Saya kenal siput ini semenjak kecil lagi kerana dikawasan rumah di kampong dulu memang mudah hendak jumpa siput babi terutama dikawasan lembab seperti dicelah-celah pokok keladi, pokokk pisang dan dan pokok bunga. Semasa membuat rujukan mendapati siput babi ini dinamakan Giant African Snail yang tergolong dalam kumpulan Moluska (mollusca) dimana bergerak menggunakan organ perut dan sangat perlahan. Kita tentu masih ingat certia Sang Siput berlumba dengan Sang Arnab dimana kita tahu yang siput bergerak sangat lambat tetapi akhirnya diceritakan arnab tertidur dan siput menang dalam perlumbaan ini. Artikel malam ini saya menulis teknologi dan marfologi mengenai siput babi untuk bacaan anda.


'Siput Babi' tidak diketahui bagaimana ia mendapat nama. Kalau difikirkan kaitan antara siput babi dengan babi, mungkin ini berlaku kerana babi suka akan makan siput ini didalam keadaan ekosistem...atau saya agak ada orang terpijak dan sangat geli akan siput ini dan dia menyumpah 'Babi kau' lalu jadilah haiwan ini digelar 'siput babi'. Siput ini mempunyai cengkerang yang besar dibelakangnya berwarna coklat terang dengan coklat kekuningan yang terang berjalur-jalur atau selari. Warna cengkerang bergantung kepada lokaliti, jenis permakanan dan spesis. Cengkerang yang berbentuk piramid ini mempunyai bucu hujung yang tirus berbentuk spiral. Cengkerang ini mempunyai 7-9 pusingan apabila siput babi cukup dewasa. Fungsi cengkerang (conical shell) ini adalah sebagai perumah , pelindung, dan simpanan makanan yang keras dan tahan lama. Saiz cengkerang ini lazimnya sekitar 5-10 cm panjang tetapi ada yang mencecah sehingga 15 cm. Anggaran berat siput babi diantara 80 - 150 gram.


Terdapat 4 spesis siput babi yang direkodkan dalam wikepedia iaitu A. fulica hamillei, A. fulica rodafzi, A. fulica sinistrosa dan A. fulica umbilicata. Siput babi bergerak perlahan menggunakan perutnya yang mengandungi otot-otot khusus dan mengeluarkan lendir untuk mengembang dan mengecut sehingga mampu bergerak, melekat pada dahan atau bahagian bawah daun. Terdapat sepasang sesungut atau kelihatannya macam mata pada hujung sesungut yang boleh memanjang dan memendekkannya dibahagian kepala (Lihat foto sebelah). Keseluruhan bahan lembut badan, kepala perut dan ekor boleh masuk kedalam cengkerang apabila siput babi terancam atau untuk pertahanan diri. Siput ini akan berada didalam cengkerang beberapa lama sehingga ia rasa selamat dan akan keluar. 


Kajian dari buku mengenai siput babi menunjukkan siput babi mampu hudup selama 5 - 7 tahun (lama tu!) dari peringkat telur, anak dan dewasa. Ada laporan di mana dikawasan asal siput babi iaitu di Benua Afrika siput ini mampu hidup selama 10 tahun dikawasan habitat semulajadi. Siput Babi adalah haiwan HERMAPRODITE atau bahasa kita jenis 'Pondan' dimana mempunyai kedua-dua organ tettes dan ovari. Bagaimana pun siput perlu mengawan untuk bertukar-tukar gamete dan akhirnya bertelur selapas mengawan. Dua ekor siput yang mengawan ini akan melekat beberapa lama antara setengah jam sehingga 2 jam baru  selesai. Telur siput sebanyak 200 -300 biji dihasilkan dengan kekerapan bertelur sebanyak 5 - 6 kali dalam setahun. Apa yang menarik tentang siput ini adalah keupayaan menyimpan gamete dalam badannya selama 2-3 tahun tanpa perlu mengawan lagi. Telur siput babi menetas dalam 18 - 21 hari dengan peratus penetasan sehingga lebih 90% tanpa perlukan persekitaran khusus.


Siput babi adalah sejenis haiwan herbivore yang makan banyak jenis bahagian tumbuhan seperti daun, buah dan sayur-sayuran terutama dibahagian lembut seperti pucuk dan daun muda. Siput ini juga dilaporkan makan tanah, pasir, batu-batuan dan juga tulang atau konkrit untuk pembentukan cengkerang yang keras. Bagaimana pun siput jarang-jarang dijumpai memakan cengkerang siput lain. Keupayaan cara permakanan siput menyebabkan haiwan ini mampu membiak dengan banyak jika mempunyai sumber makanan yang banyak. Sifatnya yang kuat makan menyebabkan siput babi di kategorikan sebagai HAIWAN PEROSAK dalan sektor pertanian. Kawasan tanaman seperti sayur-sayuran dan pucuk buah-buahan yang rendak atau anak benih yang baru ditanam memang disukai oleh siput. Serangan selalunya berlaku pada malam hari dimana cuaca sejuk dan tiada sinaran matahari.


Pengalaman saya menanam sayur dibawah program Bumi Hijau dikeliling rumah dulu (ketika tinggal di Kuarters di Jalan Ong Tiang Swee, Kuching, Sarawak) memang sangat geram apabila anak benih petola yang sedang naik habis di baham siput ini. Terpaksa tanam semula dan cri kaedah kawalan yang sesuai mengelakan serangan siput babi. Kalau nasib baik jumpa siang hari bersembunyi dicelah-celah pokok atau rumput tetapi kalau malam hari memang confirm jumpa. Kawalan dengan menggunakan racun kimia seperti SIPUTOX juga berkesan mengawal siput babi. Lazimnya jika siput dah makan anakbenih sayur yang saya tanam memang musnah semuanya!....Geram betul!


Saya ada mendengar cerita bagaimana siput babi ini dijadikan bahan makanan oleh manusia dengan memungutnya dan di buat sate. Sate siput babi diperbuat dengan memecahkan cengkerang dan mengeluarkan isinya dan dibasuh sehingga bersih. Daging siput babi di campur dengan ramuan seperti garam, rempah dan diperap sehingga serasi dan kemudian dibakar menggunakan api kayu arang. Bubuh sedikit minyak dan bakar sehingga masak. Kata rakan saya yang permnah makan sate siput babi memang rasanya sedap dan kenyal serta dipercayai mengandungi protin yang tinggi sekitar 20%. Saya percaya siput babi masih dijadikan makanan dibeberapa negara (tak nak sebut nama negara tersebut) yang saya lawati dua tahun lepas....gelinya. Tidak apalah.....wasallam.


SIPUT BABI.....UNIK BENTUKNYA....
JALAN PERLAHAN....ARNAB DIKALAHKANNYA...
MUSUH TANAMAN...PERLU DIMUSNAHKANNYA...
SATE SIPUT BABI...HALALKAH FATWANYA....


By,
M Anem
Banting, Selangor,
Malaysia.

(30 Rabiulakhir 1433H)

1 comment:

 1. KISAH NYATA..............
  Ass.Saya ir Sutrisno.Dari Kota Jaya Pura Ingin Berbagi Cerita
  dulunya saya pengusaha sukses harta banyak dan kedudukan tinggi tapi semenjak
  saya ditipu oleh teman hampir semua aset saya habis,
  saya sempat putus asa hampir bunuh diri,tapi saya buka
  internet dan menemukan nomor Ki Kanjeng saya beranikan diri untuk menghubungi beliau,saya di kasih solusi,
  awalnya saya ragu dan tidak percaya,tapi saya coba ikut ritual dari Ki Kanjeng alhamdulillah sekarang saya dapat modal dan mulai merintis kembali usaha saya,
  sekarang saya bisa bayar hutang2 saya di bank Mandiri dan BNI,terimah kasih Ki,mau seperti saya silahkan hub Ki
  Kanjeng di nmr 085320279333 Kiyai Kanjeng,ini nyata demi Allah kalau saya tidak bohong,indahnya berbagi,assalamu alaikum.

  KEMARIN SAYA TEMUKAN TULISAN DIBAWAH INI SYA COBA HUBUNGI TERNYATA BETUL,
  BELIAU SUDAH MEMBUKTIKAN KESAYA !!!

  ((((((((((((DANA GHAIB)))))))))))))))))

  Pesugihan Instant 10 MILYAR
  Mulai bulan ini (juli 2015) Kami dari padepokan mengadakan program pesugihan Instant tanpa tumbal, serta tanpa resiko. Program ini kami khususkan bagi para pasien yang membutuhan modal usaha yang cukup besar, Hutang yang menumpuk (diatas 1 Milyar), Adapun ketentuan mengikuti program ini adalah sebagai berikut :

  Mempunyai Hutang diatas 1 Milyar
  Ingin membuka usaha dengan Modal diatas 1 Milyar
  dll

  Syarat :

  Usia Minimal 21 Tahun
  Berani Ritual (apabila tidak berani, maka bisa diwakilkan kami dan tim)
  Belum pernah melakukan perjanjian pesugihan ditempat lain
  Suci lahir dan batin (wanita tidak boleh mengikuti program ini pada saat datang bulan)
  Harus memiliki Kamar Kosong di rumah anda

  Proses :

  Proses ritual selama 2 hari 2 malam di dalam gua
  Harus siap mental lahir dan batin
  Sanggup Puasa 2 hari 2 malam ( ngebleng)
  Pada malam hari tidak boleh tidur

  Biaya ritual Sebesar 10 Juta dengan rincian sebagai berikut :

  Pengganti tumbal Kambing kendit : 5jt
  Ayam cemani : 2jt
  Minyak Songolangit : 2jt
  bunga, candu, kemenyan, nasi tumpeng, kain kafan dll Sebesar : 1jt

  Prosedur Daftar Ritual ini :

  Kirim Foto anda
  Kirim Data sesuai KTP

  Format : Nama, Alamat, Umur, Nama ibu Kandung, Weton (Hari Lahir), PESUGIHAN 10 MILYAR

  Kirim ke nomor ini : 085320279333
  SMS Anda akan Kami balas secepatnya

  Maaf Program ini TERBATAS .

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...