Tanaman ini lazimnya dapat ditanam dimana tumbuh dengan ketinggian sekitar 2 meter dengan menghasilkan umbi didalam tanah (Sila lihat foto disebelah). Daunnya adalah berbentuk tombak hingga bulat menyerupai telur dengan tepi daun yang licin atau bergigi. Umbi Jerusalem artichoke yang berwarna putih hingga kuning, merah atau ungu yang terbentuk dari pengisian ruasnya dibawah tanah. Bentuk dan ukuran umbinya sangat bervariasi dan umumnya agak bulat dengan daun bersisik kecil. Bunganya majmuk sama dengan seperti bunga matahari iaitu ada sebanyak 10 - 60 bunga kecil (floret). Warna bunganya kuning keemasan dan berbentuk seperti tabung dengan panjang 6 - 7 mm sedangkan hujung bunganya berwarna kuning kehijauan. Belum ada nama tempatan untuk tumbuhan ini akan tetapi di Thailand tumbuhan ini lebih dikenal dengan nama 'kaentawan'. Tumbuhan ini merupakan sumber yang paling umum digunakan untuk penghasilan bahan inulin dalam skala industri. Umbi tanaman ini boleh di makan secara dimakan mentah, direbus, dipanggang atau kcara lain. Makanan ini merupakan salah satu makanan yang sangaat popular di Eropah akan tetapi kurang dikenali di Malaysia. Ada yang suka makanan ini kerana ia sebagai sayuran yang sangat lazat, lembut, berair, manis dimana didakwa rasanya seperti asparagus. Bunganya juga sangat popular untuk dijadikan tanaman hiasan yang menarik. Bagaimana pun dalam keadaan liar tidak dikawal ia akan menjadi ancaman sebagai rumpai terutama apabila tumbuh dikawasan pastura dan rumput ragutan ternakan.
Kajian mendapati dimana nilai yang didapati dari permakanan Jerusalem artichoke bagi setiap 100 gram yang boleh dimakan adalah terdiri daripada 306 kcal, 1.6gm serat makanan, 17.4 Kabohiderat, 9.6 gm gula, 2.0 gm protin, 20 IU Vitamin A, 40 mg Vitamin c, 0.2 mg Vitamin E, 0.2 mg Thiamine, 0.1 mg Riboflavin, 1.3 mg Niacin, 0.1 mg Vitamin B6, 13 mg Folate, 30 mg Asid Fenthoate, 30 mg Kolin, 14 mg Kalsium, 3.4 mg zat vesi (Fe), 17 mg Kalium, 17 mg Fosforan, 432 mg Kalium, 4 mg Natrium, 0.1 mg Zink, 0.1 mg Tembaga (Cu), 0.1 mg Manganese dan 0.7 mg Salenium. Memang tumbuhan ini adalah salah satu sumber thiamin, fosforan, zat besi dan kalium yang baik. Bagaimana pun dilaporkan dimana tumbuhan ini merupakan mengandungi serat inulin, protein, asid amino dan antioksidan. Bahan karbohidrat yang paling dominan adalah fruktan (serat inulin) dan serat makanan. Asid folate pula terdapat pada bahagian daun, bunga, umbi dan batangnya. Antara manfaat penting tumbuhan ini didakwa untuk pesakit yang mempunyai kencing manis (diabetis mellitus) kerana ia mampu menstabilkan kandugan gula dalam darah. Jerusalem arichoke ini memang mengandungi tinggi karbohidrat dari serat inulin dimana sesuai diambil oleh mereka yang bermasaalah dengan diabetis. Dilaporkan dimana struktur inulin yang tidak dapat dicerna oleh enzim-enzim pencernaan dalam usus manusia alan membantu bahan inulin berperanan penting dalam penyerapan makanan dsn mengawal diabetes type 2, obesiti, dan keadaan tahap kesihatan yang berkait dengan kandungan gula dalam darah. Umbi ini juga didakwa akan mengatasi masaalah sembelit sebagai probiotik. Ini kerana bahan bahan inulin adalah sebagai bentuk serat makanan yang mudah larut dan dikategorikan sebagai prebiotik (bersifat melindungi kesehatan pencernaan).
Bagaimana pun disebalik manafaat baik dari Jerusalem Artichike didakwa ada keburukan jika diambil berlebihan. Kandunan bahan Nitrat dan Nitrit didalam umbisinya dilaporkan akan dapat menyebabkan keracunan pada beberapa kes disebabkan tidak dapat menyesuaikan atau toleran dengan tubuh seseorang. Dilaporkan diman tahap paling bahaya adalah ia boleh menyebabkan kes kematian. Kajian juga mendapati nilai purata nitrat dan nitrit didalam Jerusalem artichoke yang diuji di Thailand menunjukkan angka yang cukup rendah (masing-masing 500 dan 125 mg / kg) sesuai seperti yang direkomendasikan oleh Kementerian Kesehatan Masyarakat Thailand (2004). Bagaimana pun walau nilai tersebut agak rendah akan tetapi elakkan daripada mengambil secara berlebihan. Nitrat ini sering terdapat berkumpul di akar, daun dan batangnya. Ia juga mengandungi bahan Sianida (Cyanide) iaitu bahan kimia yang dikelaskan sebagai Sangat Beracun. Pembambilan cyanide dengan jumlah yang tinggi didalam makanan membolehkan serangan pada otak dan jantung manusia. Ia boleh menyebabkan koma dan paling dahsyat menyebabkan kematian juga. Kajian makmal mendapati jumlah kandungan cyanide pada umbi jerusalem artichoke sekitar kurang dari 2.79 mg setiap kg. Walau pun ia dilihat sangat rendah, sebaiknya perli dihindari mengambilnya secara berlebihan. Apa pun dilaporkan pengambilan makanan dari Jerusalem ini telah lama digunakan dalam dunia kuliner sebagai sayur dan tepung yang dapat menggantikan gula. Umbinya yang agak lazat dan agak manis ini sesuai dibubuh ramuan lain yang menjadikan makanan sup atau lauk enak. Pilih umbi yang segar dan elok dan elakkan dari mengambil umbi yang telah retak, berkeriput, busuk atau pastikan ia bebas dari tercemar. Apa pun sebelum dimasak sebaiknya dibersihkan dari kekotoran dan kalau perlu dibuang kulitnya. Bagaimana pun dilaporkan bahagian kulit juga sesuai dimakan. Ia boleh dimasak dengan pelbagai cara seperti di panggang, ditumis, di buat sup atau pun dikukus tetapi jangan sampai terlalu lama. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
TIDAK DIKENALI... DALAM MALAYSIA...
BANYAK KHASIAT.. DAN BAHAYANYA...
BACA ARTIKEL... DAPATLAH INFONYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Guest House, MSM Bhd Chuping,
Chuoing, Perlis,
Malaysia.
(23 Rabiulakhir 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.