PISANG LANG (Musa sp.) merupakan salah satu varieti pisang yang di tanam di Malaysia untuk tujuan dimkan segar dan di proses menjadi makanan berasaskan pisang yang lain. Tanaman pisang di Malaysia merupakan salah satu jenis tanaman buah-buahan yang popular untuk pasaran domestik dan eksport. Penulis blog mendapati seluas 26,213 hektar pisang ditanam menghasilkan sebanyak 318,518 metrik tan pada tahun 2021 (Sumber: Booklet Ststistik Keluasan Tanaman Makanan, Jabatan Pertanian Malaysia 2021). Apa pun dilaporkan kawasan utama penanaman pisang di Malaysia adalah di Johor seluas 7,544 hektar menghasilkan sebanyak 108,810 mt diikuti dengan Sabah (3,879 ha) dan Pahang (3,457 ha). Pada penulis blog yang telah menulis beratus artikel mengenai pisang mendapati anggapan bahawa pisang Lang yang hampir menyamai bentuk pisang tanduk tetapi saiznya adalah kecil sebenarnya kurang tepat. Penulis blog dapati kedua varieti pisang Lang dan Pisang Tanduk adalah berlainan. Pisang ini telah dididaftarkan dalam Senarai Vareti Tanaman dengan abatab Pertanian Malaysia iaitu pada tahun 2013 dengan kod MP12 (Penulis blog yang memproses pendaftaran ini dahulu). Penulis dapati ukurlilit buah pisang lang diantara 20 - 30 cm dibahagian tengah dengan bahagian hujung yang lebih tirus berbanding dengan pisang tanduk (Sila lihat foto disebelah). Lazimnya pisang lang mempunyai jejari yang banyak iaitu diantara 5 - 15 biji satu tandan. Walau pun ia mempunyai warna hijau terang semasa muda tetapi kemudian pisang lang yang masak akan bertukar warna kulitnya kepada kuning terang. Isi pisang lang adalah lebih halus dan kurang aroma berbanding dengan pisang lang. Ia lembut sedikit dan mempunyai rasa manis apabila cukup masak. Pisang Lang sama selalunya amat sesuai untuk digoreng atau dibuat kerepek pisang. Pada penulis blog apabila makan pisang lang yang di goreng sama juga dengan pisang tanduk goreng asalkan keduanya dihidangkan dengan sambal kicap memang lazat. Harga pisang lang diladang lazimnya agak rendah sedikit berbanding dengan harga pisang tanduk. Bagaimana pun bagi pembeli digerai tepi jalan atau dipasar besar mungkin mereka tidak begitu kenal akan kelainan diantara pisang lang dan pisang tanduk jika mereka akan membeli pada harga yang sama. Artikel malam ini sambil menonton perlawanan separuh akhir Piala FA diantara JDT dengan Pulau Pinang di Unifi (JDT menang 6-1) saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai pencirian teknila bagi Pisang Lang untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua. Artikel ini ditulis dengan merujuk dan berasaskan laporan teknikal serta penelitian bersama dengan Jabatan Pertanian Malaysia.
(1) Bentuk Pokok
Pokok Pisang Lang akan tumbuh menegak dimana batangnya dilihat agak kecil berbanding pisang lain. Ia tumbuh sekitar 2-3 meter dmana mempunyai banyak anak sulur dibawahnya apabila pokok dewasa. Penanaman yang jarang selalunya akan menyebabkan daunnya pecah keran atiupan angin dan boleh mengurangkan akan kualiti hasil. Penanaman komersil selalunya hanya membolehkan sebatang pokok pisang lang serumpun. Hasil penelitian penulis blog ada masaalah patah tengkok (neck rot) pernah dilaporkan berlaku jika amalan agronomi yang dijalankan tidak diikuti dengan betul.
Pokok pisang lang memang agak berlainan dengan varieti pisang lain dimana penelitian yang dijalankan mendapati pada bahagian atas dimana susunan pelepah daun adalah kurang padant (jarang). Lazimnya jumlah pelepah daun yang ada cuma diantara 4 - 7 pelepah sahaja dan saiznya pun agak kecil berbanding dengan pisang nipah. Daun pisang lang dilihat agak jarang diambil untuk dijadikan pembungkus makanan atau pun kegunaan lain kerana jumlahnya yang sedikit.
DI NEGERI JOHOR... LUAS KEBUNNYA...
HARGA MAHAL... ENAK RASANYA...
LAPORAN TEKNIKAL... SUDAH ADA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(7 Muharam 1444H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.