Dilaporkan dalam banyak media tempatan mengenai 'Ancaman Moko Pisang' atau pun Penyakit Layu Bakteria atau mudahnya sebagai 'Penyalit Moko' yang dikesan menyerang hasil tanaman pisang. Kisah yang dipetik dari Masjid Tanah, Melaka ini melaporkan dimana kejadian berlaku kebanyakan petani di sekitar Masjid Tanah telah diserang penyakit tersebut. Petani yang mengusahakan tanaman Pisang nangka, Pisang Nipah dan Pisang Berangan mendakwa kerugian selepas mendapati hasil tanaman mereka rosak akibat diserang penyakit itu sejak setahun lalu. Ancaman penyakit itu tambah serius pada musim kemarau sejak Januari 2021 dan ketika ini disebabkan oleh berlaku kekurangan air menyebabkan bakteria terbabit merebak dengan lebih cepat. Bagi Mohd Tamin Othman (64 tahun) yang mengusahakan kebun seluas 1.2 hektar dengan tanaman pisang, nanas, cempedak, durian, limau nipis, rambutan dan nangka tidak terkecuali daripada mengalami serangan moko. Sejak setahun lalu dia dakwa pisang nangka, nipah dan berangan musnah akibat penyakit itu dan dia telah mengambil langkah untuk memindahkan anak pisang yang sudah direndam dalam racun dan bahan peluntur ke kebun lain tetapi tetap tidak menjadi. Apa pun selain bahagian dalam batang pisang membusuk dan menjadi hitam iaitu kesan sama didapati pada buah pisang apabila bahagian dalamnya berwarna hitam menunjukkan ia sudah rosak. Menceritakan lanjut dimana pokok Pisang Lang dan Pisang Tanduk mempunyai daya tahan penyakit yang lebih baik berbanding Pisang Nangka, Pisang Nipah dan Pisang Berangan namun kedua-dua pisang itu menghadapi masalah batang pokok mudah patah akibat kekurangan air pada musim kemarau. Dia yang mengusahakan kebun pisang berkenaan sejak lima tahun lalu mendakwa penyakit moko berkenaan tidak mudah untuk diatasi dengan penggunaan racun atau baja dimana ia sekali gus menyebabkan pokok yang sudah dihinggapi penyakit terpaksa dimusnahkan. Dalam pada itu Jabatan Pertanian Melaka yang dihubungi beritahu petani dimana Penyakit Moko berpunca daripada jangkitan bakteria Ralstonia Solanacearum yang ada dalam tanah dan boleh hidup antara dua hingga tiga tahun. Moko dikenalpasti adalah penyakit berbahaya bagi pokok pisang dan setakat ini tiada rawatan khusus yang mampu mengubati jangkitan penyakit itu. Para petani diminta memusnahkan semua pokok dijangkiti dan melaksanakan Amalan Pertanian Baik dengan tidak menanam pisang selama beberapa tahun. Kawasan kebun berkenaan perlu dikuarantin selama 18 hingga 24 bulan bagi tujuan uuntuk mengurangkan pertumbuhan bakteria dalam tanah.
Media melpoarkan rahsia bagaimana untuk mendapatkan citarasa pisang goreng dengan 'Ketulan ais membuat pisang goreng jadi rangup' yang boleh dijadikan tauladan. Rakyat Malaysia suka sangat makan pisang goreng dimana mereka biasanya akan beli pisang goreng di gerai tepi jalan atau dimana jua. Akan tetapi kini disebabkan perintah kawalan pergerakan dulu dilaporkan pasti ada yang merindui pisang goreng siap ada kerak dan serdak yang rangup. Penulis blog merujuk laporan dalam portal utusan.com dimana resipi tepung bancuhan pisang goreng rangup ini ynag menggunakan bahan ketulan ais membantu menyedapkan rasa. Tepung goreng pisang yang dimasak berbeza kerana tidak menggunakan tepung beras dan telur namun rasa pisang gorengnya teramat rangup. Bagi penjual pisang goreng yang lebih mesra dengan sapaan Umi Watie beritahu bagi membuatnya perlukan bahan-bahan iaitu sebiji Pisang tanduk dipotong-potong, 2 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung ubi kayu, serbuk kunyit secukupnya, garam secukup rasa, 2 sudu besar marjerin dan cairkan terlebih dahulu, 4 ketul ais batu, 1 ¾ cawan air untuk bancuhan tepung pertama, ¼ cawan air untuk bancuhan tepung kedua dan pastinya minyak untuk menggoreng. Cara penyediaan bancuhan tepung untuk salutan pisang adalah pertama mencampurkan tepung gandum, tepung ubi kayu, serbuk kunyit dan garam di dalam bekas. Selepas itu boleh masukkan marjerin yang telah dicairkan dan air. Gaul bahan-bahan ini sehingga semuanya sebati. Pastikan ketulan ais tadi cair sekali. Bancuhan tepung ini perlulah pekat. Setelah siap bancuhan tepung itu, biarkan seketika dan buat bancuhan tepung kedua. Sebagai petuan sebaiknya marjerin, ais batu dan tepung ubi untuk merangupkan bancuhan tepung goreng pisang kita. Ini bahan rahsianya. Dalam pada itu rahasia dalam cara penyediaan bancuhan tepung untuk kerak dan serdak adalah dengan mengambil ½ cawan bancuhan tepung pekat yang telah siap tadi. Dalam bekas lain, campurkan dengan ¼ cawan air. Bancuhan ini memang cair. Cara memasak pisang goreng dan kerak yang rangup adalah dengan mengmbil pisang tanduk yang telah dipotong-potong tadi. Salutkan pisang ini dengan bancuhan pertama yang lebih pekat. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Apabila minyak panas, masukkan dua sudu besar bancuhan tepung cair tadi. Tepung ini akan naik berkelopak. Selepas itu barulah boleh dimasukkan pisang yang telah disalut dengan bancuhan tepung pekat tadi. Biarkan pisang ini masak sehingga kekuningan. Setelah masak bolehlah angkat dan toskan minyak terlebih dahulu. Akhir sekali ulang langkah-langkah yang sama hinggalah semua pisang dan tepung bancuhan cair itu telah habis. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
HARGA MURAH... PELBAGAI HARGANYA...
DIGORENG RANGUP... ADA RAHSIANYA...
KETULAN AIR BATU... BOLEH MENCUBA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandaraya Melaka Bersejarah,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(18 Syaaban 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.