Support My Blog

Friday, October 23, 2015

MENTERI DAN BELALAI GAJAH

PROJEK TANAMAN BELALAI GAJAH (Sabah Snake Grass) di Negeri Sembilan telah dikunjungi oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek iaitu pada 18 Ogos 2015. Lawatan ini telah diaturkan oleh Jabatan Pertanian dengan pengusha syarikat sebagai satu lawatan kerja rasmi. Menteri menyarankan dalam lawatan tersebut agar dilaksanakan kaedah pemasaran produk herba secara dalam talian (On-line). Ini katanya dilihat amat praktikal selaras dengan sasaran kerajaan untuk mencapai hasil pertumbuhan eksport sebanyak RM1.3 bilion menjelang 2020. Cadangan pemasarannya secara dalam talian juga bersesuaian bagi pasaran luar negara. Kini produk herba tersebut boleh dipasarkan menerusi laman web Agrobazaar di www.agrobazaar.com.my atau laman web khusus. Katanya sebagai permulaan MOA bercadang untuk di aktifkannya sempena mycybersale (www. mycybersale. com) dengan kerjasama Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) yang diadakan pada September ini. Tahun 2014 dilaporkan bahawa mycybersale mengutip RM60 juta hasil jualan dalam masa tiga hari sahaja. Ini merupakan satu teknik yang perlu dikaji bagaimana teknik mysyberspace menjual produk mereka. Beliau menyatakan ketika ditemui selepas melawat Ladang Herba Belalai Gajah You Don Chau dekat Kampung Sendayan, Negeri Sembilan. Kerajaan akan terus mencadangkan untuk memasarkan produk herba menerusi portal perniagaan sedia ada seperti Ali Baba. Ini kerana ujud aspek pembungkusan dan juga kandungan penceritaan tentang produk herba sangat penting dalam usaha menarik minat pembeli. Kini impian produk herba di Malaysia ini bukan setakat dijual di pasar basah tetapi mempunyai nilai tinggi, ada status tertentu sehingga ada orang yang sanggup mengeluarkan wang untuk membeli dan memberi keuntungan kepada semua pihak. Artikel malam ini saya gembira menulis semula dalam "Anim Agro Technology" potensi pasaran tanaman herba Belalai Gajah dijadikan satu komoditi yang mempunyai potensi baik untuk dimajukan selaran dengan lawatan menteri pertanian. 


Kerajaan melalui Jabatan Pertanian dan pelbagai agensi lain telah lama bersedia membantu pemaju-pemaju industri herba termasuk mengenal pasti lokasi yang sesuai untuk penanaman jenis tumbuhan herba di seluruh negara. Pada masa ini terdapat 17 jenis herba yang digalakkan untuk ditanam dan diproses untuk pasaran domestik dan antarabangsa. Pada tahun 2015 sahaja hampir RM8 juta diluluskan untuk penanaman dan pengeluaran bahan bentah herba melalui projek EPP1. Diantara jenis tanaman herba yang digalakkan adalah seperti herba Kacip Fatimah, misai kucing, belalai gajah, mengkudu, pegaga, mas cotek dan peria katak yang mempunyai potensi dalam pasaran kerana kelebihannya yang tersendiri. Projek EPP1 merupakan salah satu daripada 17 projek EPP dibawah NKEA Pertanian semenjak tahun 2011. Skop bantuan yang diberikan dibawah pembangunan projek ini adalah seperti kemudahan penyediaan kawasan, infrastruktur ladang dan khidmat nasehat teknikal. Beberapa pusar pengumpulan hasil herba dan pemprosesan asas herba juga disediakan dalam program pembangunan herba ini. 


Dalam lawatan menteri ke Projek Belalai Gajah ini, ianya adalah lawatan rasmi sulung menteri keprojek herba. Syarikat herba tempatan ini dimaklumkan telah bermula apabila rakan kongsi projek iaitu Lee Chong yang kehilangan ibu akibat menderita penyakit kanser usus beberapa tahun lepas dijadikan iktibar. Menurut kisah meskipun disahkan tidak akan hidup lama dengan cuba menggunakan sejenis herba dipanggil daun belalai gajah sebagai penawar maka ibu rakannya dapat bertahan sedikit derita ssakit berbanding yang dijangkakan sebelum menghembuskan nafas terakhir pada 2013. Doktor jangka dua bulan tetapi ibu rakan saya diberi minum herba daun belalai gajah yang dikisar dan mampu bertahan sehingga empat tahun. Peristiwa tersebut menjadi titik tolak bagi salah satu pengusaha iaitu En Hazmi terjun dalam perniagaan setelah sekian lama terlibat dalam industri perbankan. Dia kini mendakwa telah membuat pilihan yang tepat menceburi bisnes dan menjadi usahawan setelah berkhidmat dengan bank selama 14 tahun. Beliau kini menjadi usahawan dimana ia adalah lebih mencabar dan memerlukan pengorbanan masa dan tenaga serta fokus yang lebih bagi memastikan kelancaran, hala tuju syarikat menepati sasaran dan di landasan yang betul dan yakin. Bidang industri kecil dan sederhana (IKS) yang menghasilkan minuman daripada daun belalai gajah jenama UTurn juga merupakan cabaran baharu selepas beralih arah daripada kerjaya tetap. Jika anda ingin mengubah kehidupan sekeluarga daripada bergantung kepada ‘makan gaji’ setiap bulan dengnan cara berniaga kerana ada kenyataan bahawa  punca rezeki 9/10 adalah dari perniagaan.


Mengembangkan produk berasaskan daun belalai gajah menjadi satu kepuasan apabila dapat membantu pelanggan mendapat produk yang ternyata memberi kesan baik kepada kesihatan dan membantu mereka kembali sihat dan meneruskan kehidupan seperti biasa. Kini daun belalai gajah (Sabah Snake Grass) atau nama saintifiknya Clinacanthus nutans sememangnya agak asing bagi kebanyakan kita sebelum ini. Pada peringkat permulaan membangunkan produk daun belalai gajah itu mereka mendapat bantuan daripada pakar herba tempatan yang berbangsa Cina yang mencurahkan ilmu mengenai khasiatnya yang boleh membantu mengawal pelbagai penyakit yang kronik dan pihak Jabatan Pertanian. Modal yang paling utama adalah keyakinan yang tinggi terhadap keberkesanan herba belalai gajah itu sendiri dan sudah tentu untuk memulakan sebarang perniagaan, perlu ada sumber kewangan yang cukup bagi memastikan kesinambungan setiap usaha.  Peringkat awal mereka mengeluarkan modal kira-kira RM200,000 untuk menjalankan kerja-kerja penanaman herba belalai gajah di atas tapak seluas empat hektar yang disewa daripada peneroka Felda Sendayan, Negeri Sembilan pada 14 Disember 2011. Ladang tersebut merupakan model Ladang Herba Kluster Rembau di bawah Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA).  Jabatan Pertanian Putrajaya dan Jabatan Pertanian Negeri Sembilan tampil menghulurkan bantuan dari segi prasarana dan infrastruktur ladang seperti pagar, netting dan silver shine serta peralatan kilang. Antaranya termasuklah mesin pengeringan, penyejuk, mesin pemotong dan alat timbang yang disalurkan menerusi geran Geran Berimpak Tinggi (High Impact Project - HIP).


Kini produk UTurn yang dipasarkan oleh You Dun Chao Healthcare Products Sdn. Bhd. adalah mematuhi Amalan Pengilangan Baik (GMP) yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan. Produk itu berasaskan ekstrak daun belalai gajah yang dijadikan makanan tambahan dalam bentuk moden bagi memudahkan pengambilannya. Terdapat empat jenis produk iaitu daun segar, serbuk dengan campuran perisa, kapsul dan teh uncang. “Daun yang dipetik akan dihantar ke kilang TPM Biotech di Raub, Pahang untuk diekstrak. Sebelum dikeringkan dengan ketuhar, daun akan dicuci sebelum dikeringkan dan direbus sehingga pekat. Cecair tersebut kemudian diekstrak menjadi serbuk,” ujar Hazmi Haron yang kini dalam proses memasarkan produk UTurn ke Dubai. Daun herba tersebut dikatakan mampu didalam memusnahkan sel-sel kanser dalam tubuh disebabkan kandungan antioksidan yang tinggi. Selain mengekalkan kesihatan tubuh , herba berkenaan juga berupaya membantu mengatasi pelbagai masalah. Antarany sakit buah pinggang selain membantu pesakit radang prostat, membantu merendahkan tahap kolesterol dan mengurangkan tekanan darah tinggi. Lebih istimewa herba daun belalai gajah ini juga dikatakan dapat menurunkan kadar asid urik yang tinggi dalam tubuh, mengatasi beberapa masalah diabetes dan mengurangkan risiko salur darah tersumbat. Ia juga didakwa membantu membuang toksin dalam badan di samping mengurangkan keletihan. Tanaman ini dimulakan dengan pengambilan benih daripada rakan penanam daun belalai gajah. Pada awalnya memang kita tidak ambil banyak benih kerana bekalannya terhad, namun lama kelamaan saya berjaya membiakkan tanaman itu. Secara umumnya kematangan herba yang ditanam bermula tiga hingga sembilan bulan sebelum dituai. Cara menanamnya amat mudah berbanding pokok herba lain. Pokok perlu disiram pada waktu pagi dan petang selain dibaja setiap dua minggu. Jika air dan baja mencukupi, memang tanaman ini akan subur. Isu tenaga pekerja yang tidak mencukupi sering menganggu operasi ladang. Kini syarikatnya juga bercadang membuka sebuah kilang produksi sendiri pada masa hadapan. Lawatan menteri keladang herba ini membantu dalam projek herba yang berpotensi tinggi ini. Wasallam!.
MENTERI LAWAT...PROJEK HERBA... 
DISENDAYAN... LOKASI TANAMANNYA...
PRODUK U-TURN...ADA KHASIATNYA...
SIAPA BERMINAT... KONTEK SAHAJA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Main Hall, Klana Resort,
Seremban, Beneri Sembilan,
Malaysia.
(17 Ogos 2015)
Present the 1st paper on the Herbs Export Seminar 2015.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...