TANAMAN KELAPA (Cocos nucifera) merupakan tanaman dari famili Arecaceae yang penting di Malaysia dimana ia adalah tanaman ke 4 terpenting selepas tanaman Kelapa Sawit, Getah dan Padi. Kini ramai dikalangan petani yang menanam kelapa matag (Matag Green - CN13, Matag Orange -CN14 dan Matag Gold - CN15) di Malaysia dimana sebahagian besar dari merka telah memetik hasil kerana semenjak projek penanaman kelapa hibrid matag di mulakan seawal tahun 2000, lebih 15,000 hektar tanaman kelapa varieti hibrid Matag telah berhasil. Tidak seperti kelapa varieti Malayan Tall (CN1), beberapa petani yang menanam kelapa matag kini telah mengubah cara memetik buah hasil pokok kelapa kepada KELAPA MUDA (Young nuts). Kajin penulis juga mendapati terdapat masih ramai petani yang menanam kelapa matag untuk dipetik sebagai KELAPA TUA (Matured nuts). Kelapa muda dari pokok jenis Matag lazimnya akan dipetik pada umur 8 bulan selepas berbunga dimana pada masa ini kandungan air dan isi kelapa (flesh) adalah terbaik untuk diminum. Isi daging pada kelapa muda umur 8 bulan ini masih lembut dan boleh dikorek dengan sudu untuk menikmati keenakan rasanya. Saya memang amat suka minum air kelapa untuk kesihatan dan hilangkan dahaga. Kelapa muda ini dipetik sama ada ianya berwarna hijau, kuning oren atau kuning gold dengan sabut yang masih berair (isi sabut masih putih). Kelapa ini perlu dipetik dengn berhati-hati daripada pokok yang tinggi kerana kalau jatuh termpas ketanah selepas dipetik ianya boleh pecah. Kelapa muda yang pecah sudah tidak bernilai lagi. Kelapa tua matag pula lazimnya akan dituai atau gugur buahnya sendiri selepas berumur 12 bulan keatas. Kelapa tua adalah buah (nuts) yang ringan (purata berat 0.8 - 1.3 kg sebiji) dengan sabut kulitnya berwarna coklat gelap dan telah kering. Kelapa tua yang dipetik mengandungi air kelapa dan isi kelapa yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Dalam beberapa tinjauan dan penelitian saya mengenai kesan pemetikkan kelapa muda pada tanaman kelapa jenis matag ini, penulis mendapati ada beberapa temuan yang akan saya bincangkan dalam artikel kali ini. Beberapa orang pakar kelapa dan petani yang saya temuduga dalam kajjian ini menyatakan memetik kelapa muda akan menyebabkan POKOK KELAPA CEPAT TINGGI berbanding dengan jika buah kelapa dibiarkan tua dipokok. Ia juga berlaku untuk pokok induk yang diambil debunga dan dijadikan pokok induk bagi pengeluaran benih kelapa hibrid. Apakan ini satu perkara hipotesis atau testimoni yang boleh dibincangkan secara teknikal?. Artikel malam ini setelah penat membuat pemantauan di projek penanaman kelapa matag komersil dibeberapa lokasi di Batu Pahat dan Pontian, saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai perkara memetik buah kelapa muda menyebabkan pokok kelapa lebih cepat meninggi diladang.


KELAPA MUDA...DIPETIK AWALNYA...
KELAPA TUA... 12 BULAN LAMANYA...
KESAN POKOK...TINGGI JADINYA...
APA SEBAB... PENULIS BINCANGNYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Kelapa Komersil,
Kg Parit Lapis, Sg Ayam, Batu Pahat,
Johor, Malaysia.
(18 Zulhijjah 1436H)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.