Support My Blog

Wednesday, October 21, 2015

PETIK KELAPA MUDA - POKOK JADI TINGGI?

TANAMAN KELAPA (Cocos nucifera) merupakan tanaman dari famili Arecaceae yang penting di Malaysia dimana ia adalah tanaman ke 4 terpenting selepas tanaman Kelapa Sawit, Getah dan Padi. Kini ramai dikalangan petani yang menanam kelapa matag (Matag Green - CN13, Matag Orange -CN14 dan Matag Gold - CN15) di Malaysia dimana sebahagian besar dari merka telah memetik hasil kerana semenjak projek penanaman kelapa hibrid matag di mulakan seawal tahun 2000, lebih 15,000 hektar tanaman kelapa varieti hibrid Matag telah berhasil. Tidak seperti kelapa varieti Malayan Tall (CN1), beberapa petani yang menanam kelapa matag kini telah mengubah cara memetik buah hasil pokok kelapa kepada KELAPA MUDA (Young nuts). Kajin penulis juga mendapati terdapat masih ramai petani yang menanam kelapa matag untuk dipetik sebagai KELAPA TUA (Matured nuts). Kelapa muda dari pokok jenis Matag lazimnya akan dipetik pada umur 8 bulan selepas berbunga dimana pada masa ini kandungan air dan isi kelapa (flesh) adalah terbaik untuk diminum. Isi daging pada kelapa muda umur 8 bulan ini masih lembut dan boleh dikorek dengan sudu untuk menikmati keenakan rasanya. Saya memang amat suka minum air kelapa untuk kesihatan dan hilangkan dahaga. Kelapa muda ini dipetik sama ada ianya berwarna hijau, kuning oren atau kuning gold dengan sabut yang masih berair (isi sabut masih putih). Kelapa ini perlu dipetik dengn berhati-hati daripada pokok yang tinggi kerana kalau jatuh termpas ketanah selepas dipetik ianya boleh pecah. Kelapa muda yang pecah sudah tidak bernilai lagi. Kelapa tua matag pula lazimnya akan dituai atau gugur buahnya sendiri selepas berumur 12 bulan keatas. Kelapa tua adalah buah (nuts) yang ringan (purata berat 0.8 - 1.3 kg sebiji) dengan sabut kulitnya berwarna coklat gelap dan telah kering. Kelapa tua yang dipetik mengandungi air kelapa dan isi kelapa yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Dalam beberapa tinjauan dan penelitian saya mengenai kesan pemetikkan kelapa muda pada tanaman kelapa jenis matag ini, penulis mendapati ada beberapa temuan yang akan saya bincangkan dalam artikel kali ini. Beberapa orang pakar kelapa dan petani yang saya temuduga dalam kajjian ini menyatakan memetik kelapa muda akan menyebabkan POKOK KELAPA CEPAT TINGGI berbanding dengan jika buah kelapa dibiarkan tua dipokok. Ia juga berlaku untuk pokok induk yang diambil debunga dan dijadikan pokok induk bagi pengeluaran benih kelapa hibrid. Apakan ini satu perkara hipotesis atau testimoni yang boleh dibincangkan secara teknikal?. Artikel malam ini setelah penat membuat pemantauan di projek penanaman kelapa matag komersil dibeberapa lokasi di Batu Pahat dan Pontian, saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai perkara memetik buah kelapa muda menyebabkan pokok kelapa lebih cepat meninggi diladang.

Dalam mengupas isu ini, ada beberapa persoalan saya ajukan kepada pakar-pakar kelapa Jabatan Pertanian dan Estet Swasta United Plantation Berhad serta Estet NLFCS. Adakah benar dakwaan jika tanaman kelapa dipetik muda menyebabkan ia cepat tinggi?. Mereka menjawab 'YA' dan beberapa petani yang ada menanam kelapa matag untuk penuaian kelapa bagi kelapa muda dan kelapa muda juga menyatakan 'YA'. Mereka menjawab berdasarkan kepada perbandingan ketinggian pokok kelapa yang diambil mayang untuk pengeluaran kelapa hibrid dan juga pokok kelapa Matag yang buahnya dipetik sebagai buah muda. Persoalan saya seterusnya adalah kenapa berlaku perkara tersebut dan adakah perkara ini signifikan ketara jika dikaji?. Saya juga ajukan persoalan teknikal mengenai beberapa fakta dan kemungkinan-kemungkinan berlakunya perkara tersebut. Persoalan saya adalah sama ada ianya direkodkan atau dibuat kajian saintifik. Daripada testimoni beberapa petani saya temui menyayakan, kini didapati memang agak betul dakwaan mereka mengenai isu ini. ini berasaskan kepada pemerhatian fizikal dikebun yang mempunyai asas pemerhatian sama dan ada didapati perbandingan ketara. Memang agak nyata kelihatan dimana pokok kelapa yang buahnya dipetik muda adalah lebih tinggi secara purata berbanding dengan pokok kelapa yang buahnya dipetik sebagai kelapa tua. Selain daripada faktor amalan agronomi, perbezaan ini berlaku diatas asas-asas saintifik yang boleh dibincangkan seperti pengambilan nutrien oleh pokok, keperluan unsur zat makanan untuk mematangkan buah dan juga pokok akan lebih bersifat 'vegetatif' jika buah kelapa dipetik muda.

Pokok kelapa dewasa akan mengambil nutrien daripada akar pokok dalam kadar tertentu bagi proses-proses tumbesaran, pembungaan dan seterusnya untuk tujuan menghasilkan buah kelapa. Bahan nutrian bersama air akan dibawa kebahagian daun untuk proses fotosintesis menghasilkan makanan kepada tumbuhan. Makanan ini akan dihantar kepada semua bahagian tumbuhan termasuk buahnya daripada peringkat putik sehingga matang dan tua. Jumlah pengambilan nutrien ini mengikut ketersediaan unsur nutrien dalam tanah yang mana tanaman perlu dibaja mengikut kadar yang disyorkan. Pokok kelapa matag lazimnya akan mula berbunga seawal 3 tahun lebih dan berbuah pada umur 4 tahun (Sila lihat foto penulis disebelah). Pemberian baja dan makanan kepada buah kelapa cuma perlukan masa 8 bulan sahaja untuk kelapa matag dipetik muda berbanding dengan semala lebih 12 bulan untuk kelapa menjadi kelapa tua. Ini bermakna buah kelapa tua memerlukan kuantiti bahan nutrien lebih banyak daripada kelapa muda. Diharap artikel ini memberi sedikit ruang untuk perbincangan mengenai perkara ini selanjutnya. Saya fikir perlu ada kajian saintifik dijalankan bagi menjawab persoalan ang saya utarakan ini. Semuga anda dapat informasii berguna untuk dibaca. Wasallam!.  

KELAPA MUDA...DIPETIK AWALNYA...
KELAPA TUA... 12 BULAN LAMANYA...
KESAN POKOK...TINGGI JADINYA...
APA SEBAB... PENULIS BINCANGNYA... 

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Kelapa Komersil,
Kg Parit Lapis, Sg Ayam, Batu Pahat,
Johor, Malaysia.
(18 Zulhijjah 1436H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...