Mungkin ramai dikalangan pekebun kelapa kurang faham bagaimana kelapa matag dihasilkan. Benih kelapa MATAG dihasilkan daripada kacukan bunga jantan dari varieti kelapa “Tagnanan” dan bunga betina kelapa “Malayan Dwarf” sama ada dari varieti Malayan Red Dwarf (MRD) atau Malayan Yellow Dwarf (MYD). varieti Tagnanan juga ada beberapa varieti iaitu Tagnanan Green, Tagnanan Yellow dan juga Tagnanan Gold yang akan memberikan berbezaan warna buah apabila dikacukan dengan MRD atau MYD. Peringkat untuk penghasilan benih kelapa Matag melibatkan 3 proses iaitu daripada pemilihan debunga jantan, proses kacukan dan akhirnya proses menyemai benih di tapak semaian. Proses pertama adalah peringkat penyediaan debunga (bunga jantan) dimana proses pemilihan mayang kelapa tagnanan yang sudah matang dan ditandakan ketulinannya. Proses mengambil pollen dibuat adalah untuk mengambil bunga jantan kemudian ia perlu diproses seterusnya ditimbang dan masukan kedalam loyang. Ia perlu dikeringkan didalam alat pengeringan bersuhu 30-33 darjah celcius untuk selama 48 jam dimana kemudian debunga ini akan diayak menggunakan alat penapis dan ditimbang. Langkah seterusnya melakukan ujian tahap kesuburan debunga tagnanan. Debunga yang mempunyai tahap kesuburan dibawah 20% tidak akan digunakan untuk kerja-kerja pendebungaan. Kesuburan pokok, pengaruh cuaca dan amalan agronomi menentukan tahap fertility debunga tagnanan. Bagi mempastikan tahap kesuburan benih drbaiknya ia dismpan debunga itu pada tahap beku dalam peti sejuk. Debunga tagnanan boleh didapati daripada hanya pembekal bertauliah yang ada pokok induk disahkan seperti Jabatan Pertanian semenanjung, UPB dan NLFCS serta Jabatan Pertanian Sabah.
Proses Kacukan debunga tagnanan dengan MYD atau MRD sangat perlu diakukan secara sistematik dan tahap kemahiran tinggi. Pekerja mahir akan memilih mayang kelapa yang sudah matang. Seterusnya mayang akan dibelah seludang dan dipotong untuk tujuan membuang bunga jantan (Emasculation process). Tangkai bunga jantan yang dipotong perlu dikumpulkan dan dimusnahkan jauh daripada pokok induk MRD dan MYD agar tidak akan memnenaskan proses kacukan. Kemudian apabila butang (bunga betina) sudah bersedia maka boleh disapukan debunga jantan kepada bunga betina dengan menggunakan berus atau semburan (puffing). Aktiviti membubuh pollen ini dilakukan setiap hari selama 6 - 8 hari kerana masa butang terbuka untuk menerima pollen berbeza-beza mengikut masa. Pekerja perlu mengulangi pokok yang sama sehingga ianga selesai. Semua aktiviti membuat pendebungaan ini perlu direkodkan dengan turisan menggunakan pisau tajam iaitu tarikh aktiviti pada pelepah yang berhampiran dengan bunga yang dikacuk. Pekerja yang mahir akan memeriksa kacukan yang berjaya dimana ia akan menghasilkan buah dan akan matang selepas 12 bulan kemudian. Kejayaan membuat proses kacukan ini banyak bergantung kepada kemahiran pekerja, cuaca, kesuburan pokok induk dan juga kualiti debunga yang digunakan. Lazimnya jika debunga tagnanan yang disapu itu berkualiti rendah akan menjejaskan kejayaan. Begitu juga jika cuaca hujan berpanjangan pun akan menganggu proses kacukan. Bagaimana pun tahap kemahiran pekerja amat signifikan dalam menentukan kerja ini. Kos tenagakerja untuk tujuan bagi menjalankan proses pendebungaan kelapa hibrid ini adalah tinggi. Tandan Kelapa yang matang akan menjadi kelapa tua dipetik atau gugur dan ia perlu dipungut sebelum disemai ditapak semaian.
Proses peringkat ke 3 adalah Aktiviti Menyemai Benih dimana pertama sekali adalah proses memilih buah yang telah matang. Hanya buah yang sihat dan elok dipilih dan buah rosak dibuang. Perlu juga disediakan tapak semaian dengan lantai menggunakan bahan pasir atau abuk kayu dengan ketebalan sekitar 4-6 inci dan dikepong dibahagian tepi dengan papan atau batubata. Tapak semaian perlu dipadang bunbung dengan jaring hitam (black netting) dan dipagar untuk elakan pencerobohan darimana haiwan atau manusia. Biji kelapa hibrid tadi perlu disusun dan disemai di dalam tapak semaian (Sila lihat foto sebelah). Sebaiknya susunan biji kelapa adalah rapat untuk memberikan jumlah maksima semaian dan mengelakan rumput dari tumbuh. Buat penjagaan tanaman iaitu kerja-kerja siraman, aktivitii pembajaan, kawalan perosak dan penyakit. Biji kelapa ini lazimnya akan tumbuh berperingkat dan penelitian penulis dapati biasanya dalam masa dua minggu dimana perlu dilakukan proses penakaian pertama. Ia dilakukan (pemilihan ketulinan) setelah pokok berumur 2-3 bulan. Pokok anakbenih kelapa Matag yang sesuai akan ditentukan ketulinannya untuk tanam setelah berumur 6-8 bulan. Pada keseluruhannya proses penyediaan benih hibrid kelapa MATAG memerlukan masa selama 18-20 bulan sebelum dapat dijual, diedarkan atau tanam diladang. Buah kelapa daripada pokok kelapa Matag F1 yang terhasil dan disemai memang boleh menjadi anakpokok tetapi ia TIDAK BOLEH dijadikan benih kelapa Matag untuk generasi F2.
Kenapa Kelapa MATAG Ada Berwarna Hijau, Kuning dan Oren ?. Kes begini sering tidak difahami oleh orang ramai malahan pemilik nurseri swasta yang mendakwa ada menjual benih kelapa Matag. Sebenarnya warna buah kelapa MATAG bergantung kepada sumber bunga induk Tagnanan jantan dan induk pokok MRD atau MYD betina yang digunakan semasa lakukan proses pendebungaan. Kelapa MATAG hijau dihasilkan daripada kacukan tagnanan hijau dengan Malayan Dwarf Kuning. kelapa MATAG kuning dihasilkan daripada kacukan tagnanan oren dengan Malayan dwaft kuning atau tagnanan hijau dengan Malayan dwaft merah. MATAG oren dihasilkan daripada kacukan tagnanan oren dengan Malayan dwarf merah. Lazimnya pada peringkat ditapak semaian atau semasa pokok masih kecil, kelapa MATAG boleh dikenali dengan melihat batang daun. Hanya pakar yang berpengalaman boleh membuat kerja pemilihan dan asingkan yang tulin. Permukaan atas daun berhampiran pangkal daun berwarna hijau tua manakala pada pokok yang tidak tulin atau tidak mengikuti ciri-ciri kelapa MATAG asli mempunyai daun berwarna hijau kekuningan pada bahagian tersebut. Pada sebahagian pokok MATAG yang tidak asli akan menunjukkan daun berkedut. Bagi pokok yang telah berbuah, buah kelapa MATAG berbentuk bulat, berwarna hijau, kuning atau oren dan berat buah dalam lingkungan 1.2 kg. Jika didapati benih kelapa yang didakwa sebagai kelapa matag tetapi tidak mempunyai ciri-ciri keasliannya, ia bermungkinan benih tersebut diperolehi daripada pokok kelapa matag atau benih yang tidak melepasi piawaian pemilihan semasa penakaian. PASTIKAN MEMBELI BENIH KELAPA MATAG YANG TULIN!...
Wasallam!.
BENIH TULIN....BELI DIMANA...
BACA ARTIKEL..FAHAM JUGA...
KELAPA MATAG...VARIETI UTAMA...
AWAS TERTIPU... KINI GEMBIRA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pusat Pertanian Jorak,
Pagoh, Muar,
Johor, Malaysia.
(25 Zulkaedah 1435H)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.