
Cekur (Kaempferia galangga) atau Kencur dalam bahasa Jawa di Johor merupakan sejenis herba dari keluarga Zingiberaceae iaiitu sama seperti tanaman halia dimana mudah ditanam dan subur di tanam di iklim tropika seperti Malaysia. Tidak ada rekod rasmi mengenai keluasan tanaman cekur di Malaysia tetapi saya anggarkan sekitar 40-50 hektar CHE. Saya mengenali tanaman cekur semasa kecil lagi dimana ianya ditanam di dalam pasu dan di kebun belakang rumah secara tradisional. Pokok cekur mempunyai daun lebar antara 4-7 cm dan panjang 5-12 cm berwarna hijau muda dan umbisi kecil seperti halia kecil. Daun dan umbisi / Rizom cekur mempunyai aroma atau bau yang kuat dengan warna umbisi kekuningan.



Cekur sesuai digunakan untuk masakan Ala Jawa di sekitar Johor yang di kenali dengan nama "Masakan Pecel". Pecel ialah masakan ikan keli (Clarias blatrichus) di bakar atau dengan Daging Ayam Bakar. Bahan tersebut yang di masukkan dalam santan kelapa yang mengandungi ramuan cili api, belacan, bawang dan ramuan utama cekur yang ditumbuk lumat. Gaulkan dengan ikan keli dan santan dan panaskan atas api (jangan sampai mendidih) dan masukkan daun cekur yang telah dihiris halus kedalam ramuan. Makan dengan nasi panas yang lembut. Khasiat cekur ialah kandungan bahan2 berkhasiat seperti cineol, borneol, 3-carene, camphene, cinnmaldehyde, kaempherol, ethyl cinnamate, p-methoxycinnamic acid dan sebagainya. Ekstrak cekur digunakan sebagai 'repellent untuk jauhkan nyamok termasuk nyamuk aedes dan culex. Cekur yang dilumatkan juga dipercayai mampu mengubati sakit kulit.
Penanaman dan tabiat makan cekur merupakan satu aktiviti sihat yang perlu digalakkan. Surirumah hanya perlu satu kawasan kecil dalam pasu atau kotak untuk menanam cekur. Tanam cekur untuk kegunaan keluarga. Maklumat tanaman cekur boleh dipeolehi dari mana-mana pencapaian dan komunikasi alam maya.
ADA BAU SEDAP.... MACAM BAU CEKUR....
![]() |
Ikan Keli Bakar dengan Cekur jadi 'Pecel Lele' .. Enaknya. |
ADA MAKAN PECEL....IKAN KELI BAKAR....
ADA TANAM CEKUR ... DEKAT DAPUR....
ADA HASIL SEGAR... KITA BERSYUKUR...
Related articles:
1. Selom (Klik disini)
2. Ulam Raja (Klik disini)
3. Petai (Klik disini)
4. Jering (Klik disini)
5.. Tenggek Burung (Klik disini)
By
M Anem
Senior Agronomist,
M Anem
Senior Agronomist,
Kg Parit Bengkok, Gerisek,
Muar, Johor
Malaysia
(Kemaskini pada 5 Jamadilakhir 1435H)
Malaysia
(Kemaskini pada 5 Jamadilakhir 1435H)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.