Asap (Smokes) merupakan wap atau gas yang terhasil daripada proses seperti pembakaran. Dari segi teori apa yang saya baca, asap ini dapat dibezakan mengikut huraian istilah yang sesuai untuk digunakan. Asap Air adalah gas yang dihasilkan daripada air yang mendidih atau ia lebih mudah dipanggil sebagai 'Wap Air'. Asap Air telah banyak digunakan didalam industri untuk memasak bahan mentah. Ia juga telah mengerakkan keretapi zaman dulu. Asap Api pula merupakan asap yang terhasil daripada pembakaran bahan asas yang terbakar. Asap api ini mempunyai warna berbeza mengikut jenis bahan bakar. Kalau bahan dibakar terdiri daripada bahan organik seperti tanah gambut, kayu, rumput, daun pokok, batang pokok dan sebagainya, ia lazimnya akan berwarna kebiruan hingga kehitaman. Bahan bakar daripada bahan getah, plastik, polimer pula menghasilkan asap yang berwarna hitam pekat dengan bau yang kuat. Asap daripada pembakaran minyak petrol kenderaan juga dapat kita bezakan antara minyak petrol premium dengan minyak disel. Asap Belerang atau asap daripada gunung berapi juga merupakan asap yang terhasil daripada kepanasan magma dari dalam perut bumi yang keluar melalui kerak bumi pada puncak gungung berapi. Saya dapat melihat asap belerang ini ketika melawat gunung berapi Indonesia beberapa kali. Saya juga berada di Filipina selepas seminggu berlaku kejadian letupan Gunung Pinatubo iaitu semasa berkursus di SEARCA, Los Banos. Asap Beracun adalah asap yang mengandungi bahan racun sama ada terhasil daripada proses semulajadi atau diformulasi untuk tujuan industri. Saya ada menulis artikel bertjuk 'Asap dan Pertanian' yang sesuai dibaca dengan membuat pautan seperti berikut (Sila Klik Disini). Amalan membakar sisa ranting, dahan, daun kering dalam dusun termasuk dusun durian hasilkan asap. Penulis blog sendiri campakkan ranting dan daun diatas api dan hasil dari pembakaran sisa organik seperti kayu dan daun-daun tumbuhan yang dibuat dikawasan tanaman buah-buahan disekeliling rumah amat lazim dijalankan. Saya ada menulis kepentingan asap di kebun durian dan boleh di baca dengan pautan (Sila Klik Disini). Pembakaran ini sering dijalankan oleh tuan rumah pada waktu pagi atau petang dengan tujuan asalnya adalah untuk membersihkan sampah sarap dikawasan rumah dikampong tradisional. Selain daripada kawasan rumah jadi bersih, ramai dikalangan kita kurang menyedari akan kesan aktiviti pembakaran tersebut dalam bidang pertanian. Pemerhatian dan kajian penulis blog mendapati dimana asap yang dihasilkan akibat dari proses pembakaran bahan organik membantu didalam mengawal musuh dan serangga perosak pada pokok buah-buahan. Ini kerana lazimnya asap ini mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai 'Nafthalene gas' yang menghalau banyak jenis serangga perosak tanaman.
Menarik kisah dalam utusan.com bertajuk 'Kerana Rahmah, dapur tidak berasap?' untuk ditulis semula dan dijadikan bahan rujukkan. Ini kerana dilaporkan rata-rata pembeli akan tersenyum riang apabila menu Rahmah diperkenalkan. Program Menu Rahmah dilancarkan 31 Januari 2023 dimana ia menyasarkan keperluan makanan harian bagi golongan berpendapatan rendah. Menu ini ialah hidangan tengah hari atau malam yang seimbang dan lengkap dengan karbohidrat daripada nasi, sumber protein seperti ayam atau ikan dan sayuran. Ia menawarkan harga berpatutan iaitu RM 5.00 sepinggan dan dilaporkan ada hampir 15,000 premis makanan di seluruh negara melalui program ini. Formulanya lebih kurang sama seperti formula menu untuk rakyat yang pernah diperkenalkan kerajaan 12 tahun dulu. Namanya sahaja berubah. Pun begitu sekurang-kurangnya rakyat ada pilihan. Hakikatnya jika berlaku sebarang perubahan itu dimana ia boleh sahaja dilakukan lebih-lebih lagi kalau ia keluar daripada arahan kerajaan. Apa yang lebih penting adalah ekurang-kurangnya penggguna nampak ada berlaku kerjasama antara kerajaan dengan pemain industri makanan dan minuman dalam menjayakan program ini. Sebenarnya menu Rahmah ini pun tidak jauh berbeza daripada menu yang saya atau kita nikmati hampir setiap hari di tempat kerja atau sekolah iaitu ada nasi, lauk dan sayur. Akan tetapi imungkin harganya kadangkala melebihi RM10. Pendapat penjual makanan menyatakan harga naik sebab semasa membeli bahan mentah dari pasarpun harganya sudah tinggi. Mahu atau tidak kenalah di jual pada harga berpatutan. Siapa yang mewajarkan harganya pun tidak ada yang mampu untuk menjawabnya. Sebagai pelanggan selalunya bayar sahaja dimana kalau terasa mahal atau harga melampau maka pelanggan tidak berkunjung lagi buat kali kedua. Namun agak berlainan apabila menu Rahmah ini diperkenalkan dimana tiba-tiba ramai pula peniaga yang mampu turunkan harga makanan dijual. Apa yang nyata harga berkenaan mampu memikat pembeli dan mendapat sambutan hangat daripada pelanggan. Selalunya kalau sekali dua tidak laku maka jangan cepat salahkan kerajaan tidak bijak menangani situasi sebab risiko dalam perniagaan itu bagaikan isi dengan kuku. Menu ini dilaporkan hanyalah suatu pilihan kepada pembeli dan jangan beri kebergantungan sepenuh kepadanya. Sebaiknya janganlah sebab ada Rahmah pengguna akan lupa hingga dapur langsung tidak berasap. Digalakkan juga agar semua mengusahakan memasak sendiri untuk keluarga. Rakyat Malaysia umumnya walau pun katanya berada dalam kesukaran hidup akan tetapi masih ramai suka makan di kedai yang nyata memang tinggi kosnya khususnya bagi orang yang datang berkeluarga. Sebaiknya buatlah pesanan makanan jangak berlebihan sehingga dibuang begitu sahaja. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
KEMISKINAN TEGAR... MASIH ADA DI MALAYSIA...
BANYAK KATEGORI... BANYAK BANTUANNYA....
MENU RAHMAH... BUKAN PENYELESAIANNYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(17 RabiulAkhir 1445H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.