Support My Blog

Thursday, February 22, 2024

JARJIL - ITU APA DIA?

TANAMAN JARJIL
(Eruca vesicaria syn Eruca sativa) memang agak kurang dikenali dikalangan orang tempatan kerana ia bukan berasal dari Malaysia. Dalam beberapa kenyataan dimana ia adalah sejenis ulam yang di panggil sebagai Gergil, Jarjil atau pun namanya Jarjir Mesir (Jarjil Arab). Bahagian daunnya selalu ia dilaporkan merupakan sejenis ulam atau salad yg sangat berkhasiat. Da beberapa peminat tanaman herba yang menanam jarjil sebagai salah stu daripada koleksi mereka. Penulis blog ada beberapa kali melihat tanaman ini di beberapa taman pertanian herba di Perak, Pahang dan Melaka dahulu. Dalam somed ada beberapa orang sahaja yang melaporkan mereka ada menam jarjil ini dimana ia ditanam dalam pasu dan diletakkan di persekitaran rumah sahaja. Tidak ada laporan rasmi kalau ada petani yang ada menanam jarjil secara meluas atau komersial seperti yang di laporkan oleh Jabatan Pertanian. Aktiviti penanaman jarjil dalam pasu atau disekitar rumah semakin diminati oleh individu tertentu di Malaysia kerana ia mudah di jaga dan mampu memberikan hasil segar untuk kegunaan sendiri juga. 
Selalunya penanaman jarjil dalam pasu ini menggunakan sedikit biji benih yang boleh ditabur dalam pasu yang mengandungi media tanaman sama ada tanah camuran atau pun cocopeat. Selaluya purata bijibenih yang tumbuh adalah 6-8 pokok dalam asu tersebut. Pengalaman peminat jarjil mendakwa dimana keperluan bijibenih sebanyak 10 gram ia boleh ditanam unrtuk 20 buah pasu dengan ukuran saiz 150mm garispudsat atau sebanyak 30 buah pasu yang berukuran 90mm. Aktiviti penyiramam anak pokok jarjil ini pada peringkat awal dilakukan sekali sehari. Tanah campuran atau top soil perlu mencukupi dan tidak ada air bertakung didalam pasu kerana ia menganggu proses pertumbuhan. Pemeriksaan dan amalan agronomi tanaman jarjil boleh dilakukan sepanjang masa dimana selalunya tempoh kutipan hasil bagi tanaman secara organik adalah 3 bulan sahaja. Apa pun cara mengutip hasi dengan mengambil bahagian daunnya yang matang serta bersaiz besar sama memetik daunnya atau mencabut sahaja tanaman sepokok. Artikel pada subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya enulis mengenai sejenis herba yang di namakan sebagai Jarjil untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Tumbuh ini adalah daripada keluarga Brassicaceae (sama dengan jennis bayam) yang mana bahagian daunnya ada sesuai di makan sebagai sayuran atau ulaman. Selalu dimakan segar dan di beberapa negara lain dipanggil sebagai 'Garden Rocket' ysng dsgst populr di Britain, Australia, Afrika, Ireland dan New Zwaland juga. Mereke menggelarnya sebagai sayuran daun iaitu di panggil sebagai Colewort, Roqette, ruchetta, rucola, rucoli, rugula dan sebagainya. Dimakan sebagai 'Salad' dimana diambil dalam keadaan mentah bersama degan bahan lain. Tumbuhan ini juga adalah dikenali sebagai 'perennial wall rocket' yang berada dalam keluarga sama. Ia adalah tanaman annual dengan mampu tumbuh setinggi 20 -100 cm dengan memunyai bentuk daun 'pinnate' dan mempunyai lekuk )lobbed) ditengahnya. Bunganya dilaporkan ia mempunyai ukuran saiz 2-4 cm garispusat dengan bersusun seperti corymb dimana sama dengan bentuk bunga bagi keluarga Brassiceae yang lain. Ia mempunyai bentuk kelopak yang berwarna putih krim dengan ada warna ungu di tangkainya. Buahnya berbentuk kekacang (pod) atau berbentuk 'siliqua' dimana ukurannya adalah 12-25 cm dengan hujunya berbebtuk seperti paruh. Dalam pod yang telah matang ini mengandungi banyak biji (yang sesuai di makan atau diproses menjadi minyak jarjil) yang banyak guna. Apa pun perkataan 'satica' dalam bahasa latin ia bermaksud 'boleh disemai' dimana ini menunjukkan biji karjil memang mudah disemai dan mudah tumbuh. 


Dinyatakan dimana t
anaman ini dipercayai berasal dari kawasan Mediterranean dan mula ditanam sebagai herba yang boleh dimakan di kawasan Mediterranean sejak dari zaman Rom lagi. Dalam beberapa kenyataan dilaporkan dikana di negara-negara Arab dimana ulam jarjil ditanam untuk mendapatkan daun dan juga bijinya untuk pelbagai kegunaan makanan dan kesihatan juga. Dilaporkan kaedah dan penjagaan tanaman jarjil adalah sangat mudah tidak seperti jenis tanaman herba yang lain. Ada yang dakwa dimana cuma biji benih perlu ditabur diatas tanah yang subur dan ada banyak bahan organik dan disiram. Pastikan dimana jenis tanah yang sesuai adalah tanah yang longgar seperti campuran pasir, bajan irganik dan juga tanah yang kering. Sebaiknya aktiviti penyiraman ini jangan terlalu basah untuk menghasilkan saiz pokok jarjil yang sihat serta cepat membesar dan rasa daun jarjil untuk dimakan dengan lebih sedap. Dalam beberapa kenyataan dimana kalau di negara-negara Arab dimana jarjil atau gergil ditanam untuk mendapatkan daunnya yang segar dan dimakan sebagai salad. Mereka juga menyediakannya dengan dijasikan ulaman salad diakan dengan roti dan nasi serta makanan lain. Ada juga yang menjadikannya sebagai sejenis menus kerabu tradisional (sama seperti membuat kerabu pegaga) atau ambil sebagai ulam segar dicicah dengan sambal. Dalam ujirasa dimana sebenarnya rasa daun jarjil kalau dimakan mentah rasa seperti macam makan lobak putih mentah. Bagaimana pun ia juga ada rasa berangin pedas-pedas pada lidah akan tetapi memang rasanya memang sedap. Rasanya akan menjadi sedikit manis dan enak jika daun jarjil yang ditanam di negara beriklum sederhana dan dipetik dalam musim sejuk. Dalam kajian dilaporkan dain jarjil ini memang ia kaya dengan vitamin terutama vitamin C dan vitamin A. Ulam herba ini juga didakwa memang kaya dengan mineral seperti kalsium (Ca), Zat Besi (Fe), Zink (Zn) dan juga Fosforus (P). Dalam beberapa kenyataan dilaporkan dimana antar khasiat ulam dan salad daun jarjil dimana ia dapat dimanfaatkan untuk sakit jantung, masaalah sakit dada, diabetes, masaalah hati dan tiroid. Juga dilaporkan dimana ia membantu meningkatkan keupayaan seksual dan membantu dalam pencegahan keguguran rambut. Kegunaan lain adalah dimana ia dapat mencegah sembelit kerana ia kaya dengan serat dn juga mampu mencegah akan isu kekurangan zat makanan. Dalam pada itu diantara khasiat-khasiat lain yang dapat dimanfaatkan dari ulam jarjil ini ialah membantu dalam menguruskan badan. Jarjil juga ia memang mengandungi zat penting untuk kesihatan kehamilan dan nutrisi janin. Khasiatya yang lain dilaporkan ia mampu untuk dapat melindungi kulit daripada penuaan. Ia juga dapat untuk mengawal tahap gula dan kolesterol dalam darah serta dilaporkan oa dapat membantu perokok untuk menghilangkan kesan-kesan bahaya merokok. Selain itu dilaporkan ia dapat membantu memperbaiki sistem penghadaman dan kesihatan usus besar selain dari dapat mengawal tekanan darah dan membantu penyembuhan otot yang sakit. Dalam pada itu ia boleh dijadikan prodduk minyak jarjil yang kegunaannya dapat mengurangkan lemak dan menurunkan paras kolestrol dalam badan.


Dalam media tempatan dilaporkan artikel sesuai bertajuk '
Ladang Gargil Yang Pertama Di Asia Tenggara Ada Di GISB Malaysia' untuk di rujuk. Dilaporkan oleh seorang pengembara dimana dia sangat teruja mengetahui adanya ladang Gargil di Malaysia. Hebatnya kerana pencetus ladang tanaman istimewa ini ada di GISB (Zon Jordan). Pengembara ini juga adalah bekas seorang pelajar di Mesir sekitar tahun 1989 dan 1992 yang mampu menyesuaikan diri dengan budaya, cara hidup, cuaca, persekitaran, pergaulan hatta makan minum masyarakat setempat. Masa itu dia yang sama tidak mampu meninggalkan cara hidupnya dan membesar dengan cara di Arab ini. Contohnya dalam menghadapi hidangan kalau orang kampungnya biasa makan ulam dari pelbagai jenis tumbuhan. Ada ulam segar seperti ulam raja, tenggek burung, pegaga, selom, salad, timun, kacang panjang atau yang dicelur seperti kacang bendi, peria, peria katak dan sebagainya. Namun apabila di Mesir para pelajar Malaysia biasanya makan salad atau daun bawang. Caranya dengan menaburkan sedikit garam halus, perahkan lemon dimana ini sudah cukup untuk membuka selera ditambah dengan cili segar dan dimakan sambil berbual-bual. Menurutnya dalam banyak-banyak ulam di tanah Arab dimana apa yang paling popular ialah ‘Gargil’, sebutan asalnya ‘Jarjir’ tapi di Mesir biasa sebut gargil. Dalam ertikata yang lain ulam gargil yang bentuknya seperti sawi tetapi mempunyai rasa yang agak pahit berlemak ini menjadi pengalaman dan keyakinan masyarakat Arab mempunyai faedah yang ‘power’ khususnya dalam membantu menguatkan ‘tenaga batin’. Mudah cakap untuk ‘SSI’ lah.Walaupun ia mempunyai banyak khasiat diantaranya dapat membantu menumbuhkan atau melebatkan rambut. Jarjil juga membantu menambah kekurangan vitamen C. Ia juga mampu untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan baik untuk sakit-sakit sendi. Dilaporkan dimana ia akan merawat toksik atau masaalah keracunan akibat merokok. Jarjil juga didaka ia sangat baik untuk membantu penghadahaman serta baik untuk merawat sakit kuning. Jarjil didakwa adalah amat baik untuk melawaskan buang air kecil. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technoligy lain kali di pasaran. Wasallam..>!
NAMANYA JARJIL... SEJENIS HERBA...
KURANG DIKENALI...DALAM MALAYSIA....
MUDAH DI TANAM... SENANG DIJAGA...
MEJADI ULAM... PELBAGAI KHASIATNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(10 Syaaban 1445H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...