Support My Blog

Monday, September 26, 2011

ITIK MUSCOVY (Part 1)

ITIK MUSCOVY (Cairina muschota) adalah sejenis haiwan itek dari keluarga ANATIDAE yang sesuai di pelihara di negara kita.  Saya mengenali itik Muscovy ketika bertugas di Mersing, Johor yang bertujuan untuk penghasilan daging itik dan sebagai satu program Pengawalan Perosak Bersepadu (IPM - Intergrated Pest Management). Itik ini dikalangan penduduk tempatan dikenali sebagai Itik Nila, Itik Perancis atau Itik Serati. Itik ini berbulu hitam dan putih biasa dipelihara oleh orang kampung untuk menghasilkan telur dan daging. Baka itek ini yang berwarna putih pada keseluruhan badan merupakan jenis yang di import berkualiti tinggi khusus untuk pengeluaran daging secara komersil. Artikel ini saya menulis teknologi ternakan itik Muscovy berdasarkan pengalaman dan pemerhatian di Sawah Endau dan Sawah Air Papan, Johor dan pembacaan beberapa risala/ buku lama dahulu untuk pengetahuan pembaca (Artikel Itek Muscovy Part 2 - Klik disini).


Laporan dari JPV menunjukkan Pusat Pembiakan Itik, Jabatan Perkhidmatan Haiwan, Kg Paya Jaras Hilir di Selangor adalah satu-satunya ladang yang menghasilkan anak itik komersil pedaging jenis muscovy di Malaysia. Sejarah bermula pada tahun 1992 dimana pusat ini telah mengimport sebanyak 500 ekor induk baka tulen dari Perancis bagi menghasilkan anak itik komersil yang bermutu dan dibekalkan kepada penternak- penternak kecil sekitar Selangor dan Pulau Pinang. Orang Melayu tidak suka makan daging itik tetapi orang Cina memang menyukainya. Sejak itu pengeluaran baka itik ini terus di tingkatkan. Pusat ini terus giat memperkenalkan dan meningkatkan pengeluaran selari dengan permintaan orang ramai. Dari tahun ke tahun didapati ‘trend’ permintaan bagi setiap tahun kebiasaannya meningkat mengikut musim perayaan kaum cina seperti pada perayaan Kuih Bulan dan Tahun Baru Cina tetapi keadaan ini mula berubah sejak akhir- akhir ini kerana telah dipengaruhi oleh permintaan dan penyertaan pesawah padi/ petani Melayu secara kecil- kecilan tajaan Jabatan Pertanian di seluruh negara di bawah kawalan makhluk perosak (ini dulu saya pernah terlibat).


Anak itik yang dihasilkan oleh pusat ini kebanyakkannya ( 60% ) dibekalkan kepada penternak- penternak kecil yang menternak antara 100-300 ekor secara ‘ all in all out ‘ selebihnya kepada penternak semi komersil yang menternak 300-1,500 ekor sepusingan. Perusahaan ini masih baru dan keistimewaan yang ada pada itik muscovy memberi peluang kepada industri ini berkembang dengan baik dan seterusnya menyumbang dalam memenuhi keperluan daging negara dan juga untuk eksport. Setelah beberapa kali makan daging itik muscovy dimasak rendang memang saya telah minat.


Pembangunan kawasan kebun bagi mulakan projek ternakan itik muscovy memerlukan pemilihan dan kawasan yang sesuai sangat penting. Lazimnya Jabatan Pertanian mengesyorkan kawasan sawah padi yang mudah dapat sumber air. Perancangan yang baik agar suasana dan persekitaran nyaman dan selesa untuk itik membesar dan memudahkan pengurusan harian. Kemudahan bekalan air untuk ternakan dan mencuci serta bekalan elektrik perlu ada. Tanah bekas lombong, kawasan tinggi atau kering seperti diladang kelapa sawit sesuai untuk pengurusan sistem ‘deep litter’ sama ada secara intensif atau separa intensif.


Kajian mendapati cuaca negara kita sentiasa panas dan lembap oleh itu reban perlu direka bentuk untuk mengurangkan kesan iklim serta memberi pelindungan itik semasa peringkat membesaran sehingga peringkat jual. Semasa kursus di Selangor dulu pensyarah menyatakan reban dibina menggunakan kayu dan beratap rumbia atau zink iaitu paling mudah dan murah. Bumbung berbentuk 'double ridge' dengan dinding terbuka membantu sistem pengudaraan. Tinggi minima bahagian tengah 14 kaki, tepi 8 kaki dan cucur tepi kira –kira 5 kaki bagi mendapat suasana selesa, pengudaraan yang baik dan terhindar dari tempias ketika hari hujan. Reban itik yang berukuran 300 kaki panjang dan 24 kaki lebar boleh memuatkan 5,000 ekor itik sehingga peringkat jual. Selain bahagian reban penyediaan bahagian legar berpagar depan reban perlu terutama musim panas. Lantai jenis konkrit / simen membantu mengelakkan kelembapan dan juga memudahkan pembuangan kekotoran sampah-sarap setiap kali selesai satu pusingan ternakan. Kemudahan jalan dan sistem perparitan dan saliran yang baik perlu ada. Bekalan elektrik dan air yang bersih untuk minuman dan cucian sangat perlu. Ini penting untuk menghantar makanan dan menjual itik nanti. Artikel dah panjang...bersambung itik muscovy part 2 (Klik disini).


ITIK MUSCOVY.....BERAT BADANNYA....
DALAM SAWAH...ADA KERJANYA...
KONSEP IPM..KAEDAH KAWALANNYA...
MEMBASMI PEROSAK ....DAPAT DAGINGNYA...

By,
M Anem
Anak Johor
Muar, Johor, Malaysia.
(27 Shawal 1432H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...