Pisang Kepok merupakan salah satu jenis pisang di Indonesia yang memiliki keunikan tersendiri di mana bentuk buahnya pipih segiempat panjang. Kulitnya juga tebal dan teksturnya sedikit berkapur. Pada penulis blog ada kemungkinan pisang jenis ini agak menyamai dengan jenis pisang nipah atau pisang kapok di Malaysia. Dilaporkan dimana jenis pisang ini juga terasa keras dan kurang empuk ketika dimakan segar langsung diambil dari sisirnya. Oleh sebab itu di Indonesia dilaporkan dimana ramai orang yang mengolah pisang kepok menjadi pisang goreng, pisang kukus, ataupun kolak (pengat pisang). Dilaporkan oleh media tempatan dimana kehadiran pisang kepok yang popular di Indonesia ternyata dimana ia aslinya berasal dari Filipina. Pisang kepok kuning dan pisang kepok putih merupakan jenis pisang kepok yang paling banyak di tanam dan dimkan oleh kalangan masyarakat Indonesia. Umumnya pisang berwarna kuning memiliki ukuran yang lebih besar ketimbang pisang kepok putih. Cara mengolah pisang kepok yang didakwa paling sederhana adalah dengan merebusnya dimana setelah dimakan rasanya sangat manis. Selain itu pembaca semua boleh juga mengolahnya menjadi keripik pisang yang rangup.
6. PISANG MAS
Pisang Mas yang satu ini cukup berbeza dari jenis-jenis pisang lainnya. Ini juga adalah disebabkan dimana pisang mas mempunyai saiz ukuran yang kecil dan bentuknya silinder. Pada penulis blog jenis pisang mas yang ada di Indonesia pasti sama dengan jenis pisang mas yang ditanam dan dijual di Malaysia. Selain itu dilaorkan dimana pada bahagian hujung buah pisang mas mempunyai warna yang sedikit kehijauan dimana kelihatan iaitu pada bahagian kulitnya juga lebih tipis sehingga mudah untuk ia dikupas. Jika sudah matang dilihat pisang mas akan terasa manis namun sedikit kesat dan ada sedikit kelat (sepat) di lidah. Memang pisang merupakan salah satu buah yang selalu ada di setiap musim di Indonesia. Ada sekitar 246 jenis pisang yang boleh dimakan baik secara langsung maupun diproses menjadi beragam makanan ringan atau pun cemilan. Penulis paling suka makan pisang mas masak atau pisang masak 40 hari yang manis, berbau harum dan banyak khasiatnya untuk dimakan. Pisang Mas selain sesuai dijadikan campuran dalam pembuatan kueh mueh atau cemilan lainnya juga kerap dimakan dengan cukup dicelupkan ke dalam coklat leleh. DIlaporkan ukurannya cenderung kecil namun tekstur dagingnya hampir menyerupai pisang Ambon. Dagingnya yang terasa lembut dan manis membuat pisang ini juga tidak kalah menarik di hati para pecinta pisang.
7. PISANG BATU
Jenis Pisang Batu memang agak jarang penulis blog jumpa di Malaysia sebelum ini. Bagaimana pun dilaporkan di negara Indnesia dimana pisnag batu yang satu ini memiliki bentuk segitiga atau pun segiempat memanjang dimana kulitnya sedikit lebih tebal dibandingkan jenis pisang lainnya. Ciri khas lain dari pisang batu adalah terdapat biji hitam kecil pada daging buahnya. Ciri ini seakan menyamai dengan jenis Pisang Awak yang ada di Malaysia. Apa pun sayangnya dimana jenis pisang batu punya tekstur yang cenderung kasar dan rasanya kurang manis. Makanya bagi kalangan penduduk tempatan dimana banyak warga yang mengolah kembali pisang batu agar terasa lebih enak iaitu caranya diproses untuk dijadikan makanan rojak.
Kalangan pembaca blog di Malaysia mungkins sudah kenal dengan pokok dan buah pisang seribu di Malaysia sebelum membaca artikel ini. DIlaporkan di negara Indonesia dimana para pecinta pisang pasti sudah tidak aneh lagi dengan pisang raja seribu. Pisang ini merupakan yang paling banyak diminati kerana rasanya yang memang harum dan legit. Pisang ini mempunyai saiz ukuran standard dengan warna kulit hijau semasa ia masih mentah dan berubah menjadi kuning keemasan setelah ia sudah masak. Pisang raja seribu ini biasanya ia langsung di makan segar atau pun sesuai diolah menjadi beragam jenis kuih mueh dan makanan cemilan dimana di Indonesia salah satunya pisang ini dibuat menjadi sale pisang. Selain rasanya yang legit pisang ini juga memiliki keunikan kerana ia juga tergolong sebagai pisang semakin susah dijumpai dimana dalam satu tandan bisa berisi seribu pisang (Sila lihat foto disebelah). Agak sukar juga masa ini untuk mendapatkan benih pisang ini. Artikel ini ditulis dalam lima (5) segmen iaitu Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 dan Part 5 yang sesuai dibaca semuanya. Semuga artikel ini memberi info menarik dikalangan pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.