1. PISANG RAJA
Pisang raja merupakan salah satu jenis pisang yang popular di tanam dan di makan Indonesia iaitu trend yang sama dengan Malaysia juga. Pisang ini dikenali iaitu dengan bentuknya yang panjang dan sedikit melengkung. Apa pun mudah untuk menanam dan menjaga tanaman pisang raja. Dalam pada itu antara ciri-ciri lain dari pisang ini terletak pada kulitnya di mana cukup tebal dan memiliki warna kuning agak sedikit oren. Soal rasa, pisang raja terasa legit dan lembut ketika dimulut, serta memiliki aroma yang harum. Pisang raja kebanyakannya adalah untuk kegunaan makan segar apabila ia masak akan tetapi pisang ini juga sesuai untuk dioleh menjadi kuih-muih yang enak dan pelbagai jenisnya. Pisang barangan merupakan salah satu jenis pisang yang banyak digemari oleh masyarakat akan tetapi lazimnya pisang ini punya rasa yang manis dan lembut di mulut. Ciri khas lain dari pisang barangan adalah daging buahnya yang berwarna kuning sedikit putih. Jika detikers berkunjung ke sejumlah acara formal, umumnya pisang barangan disajikan sebagai hidangan pencuci mulut.
Pisang raja merupakan salah satu jenis pisang yang popular di tanam dan di makan Indonesia iaitu trend yang sama dengan Malaysia juga. Pisang ini dikenali iaitu dengan bentuknya yang panjang dan sedikit melengkung. Apa pun mudah untuk menanam dan menjaga tanaman pisang raja. Dalam pada itu antara ciri-ciri lain dari pisang ini terletak pada kulitnya di mana cukup tebal dan memiliki warna kuning agak sedikit oren. Soal rasa, pisang raja terasa legit dan lembut ketika dimulut, serta memiliki aroma yang harum. Pisang raja kebanyakannya adalah untuk kegunaan makan segar apabila ia masak akan tetapi pisang ini juga sesuai untuk dioleh menjadi kuih-muih yang enak dan pelbagai jenisnya. Pisang barangan merupakan salah satu jenis pisang yang banyak digemari oleh masyarakat akan tetapi lazimnya pisang ini punya rasa yang manis dan lembut di mulut. Ciri khas lain dari pisang barangan adalah daging buahnya yang berwarna kuning sedikit putih. Jika detikers berkunjung ke sejumlah acara formal, umumnya pisang barangan disajikan sebagai hidangan pencuci mulut.
2. PISANG AMBON
Pisang Ambon memiliki ciri khas tersendiri yang mana warna isi dagingnya memang ia cenderung berwarna putih kekuningan. Jenis pisang yang satu ini juga jadi favorit atau pun pisang kegemaran ramai dari kalangan masyarakat disebabkan oleh rasanya manis dan aromanya harum. Penulis blog pun memang suka akan pisang ini semasa di kamppong di Gersik, Muar dulu yang ia ada dianam bapa pisang ambon ini atau di kampong saya pisang embun sahaja sebutannya. Pisang ambon banyak dimakan segar dan selalu juga diproses menjadi berbagai macam kiuhmuih tempatan di Indonesia yang enak seperti keripik pisang, pancake pisang atau beraneka kueh pisang lainnya. Pisang Ambon merupakan salah satu jenis pisang yang paling mudah dan banyak ditemui di Indonesia. Pisang jenis ini banyak dijual di pasar tradisional maupun berada di supermarket. Ciri-ciri pisang Ambon adalah memiliki tekstur kulit yang halus berwarna kuning atau hijau. Daging buahnya putih dengan rasa manis dan tidak berbiji. Tidak hanya ia sekadar boleh dimakan secara segar secara langsung, pisang ambon juga kerap digunakan sebagai bahan asas untuk membuat kueh mueh seperti 'banana bread'. Selain rasanya yang enak, pisang juga kaya akan kandungan nutrisi yang baik untuk kesehatan tubuh seperti potassium, karbohidrat, mineral, vitamin C, vitamin B6, kalium dan magnesium. Pisang juga memiliki banyak khasiat misalnya menurunkan tekanan darah tinggi sampai menangkal radikal bebas. Bahkan seluruh bagian pisang, mulai dari buah, kulit, daun, batang pohon sampai dengan bunganya bisa dikonsumsi. Saking beragamnya jenis pisang tak jarang membuat orang kebingungan bagaimana cara memilih dan mengolah pisang secara tepat.
3. PISANG TANDUK
Sama dengan di Malaysia dimana Pisang Tanduk merupakan sejenis pisang kegemaran ramai termasuk penulis blog. Apa pun di Indonesia dimana sesuai dengan namanya dimana pisang ini memiliki bentuk yang panjang seperti tanduk haiwan. Maka dari itu jenis pisang ini sangat mudah dikenali kerana ia boleh dilihat dari bentuknya saja (Sila lihat foto disebelah). Pada penulis blog sebenarnya ada sejenis lagi pisang seakan pisang tanduk iaitu Pisang Lang. Saya ada menulis mengenai pisang ini dengan membaca tulisan saya pada pautan berikut (Sila klik disini). Pisang tanduk dilihat ia mempunyai rasa manis apanila cukup masak akan tetapi sebenarnya ia cenderung sedikit masam bergantung kepada tahap kematangannya. Biasanya, masyarakat mengolah pisang tanduk menjadi camilan pisang goreng yang manis dan garing. Pisang Tanduk sangat sesuai diolah dengan cara direbus maupun digoreng. Pisang tanduk yang berasal dari Sukabumi ini dilaporkan ia memiliki ukuran yang besar dan panjang melengkung serupa seperti tanduk. Warna pada isi dagingnya cenderung merah kekuningan dengan rasa manis agak masam sedikit.
Penulis blog belum pernah ujirasa iaitu dengan sejenis pisang iaitu Pisang Uli. Apa pun dirujuk dimana jenis pisang uli dilaporkan dimanaa ia mempunyai ciri khas dari ciri pisang ini terletak pada isi daging dalam buahnya yang cenderung lembik. Dilaporkan dimana rasa pislan guki ini ia dilaporkan kurang manis dan ada rasa sedikit kelat (sepat) bila dimaka di lidah. Oleh sebab itu dimana ada ramai kalangan masyarkat yang lebih suka mengolah pisang uli hanya untuk digunakan menjadi pisang goreng sahaja. Kalau di Malaysia mungkin ia sama nasibnya dengan jenis pisang awak sahaja. Dalam laporan lain dinyatakan dimana jenis pisang uli ini merupakan salah satu pisang yang sangat hanya menjadi pisang goreng sebagai teman menngopi di rumah. Rasanya sangat manis dengan tekstur daging buah yang empuk, lembut dan lembik membuat banyak orang menyukainya. Pisang uli mempunyai ukuran sedang tidak terlalu besar juga tidak terlalu kecil. Selain diolah sebagai pisang goreng dimana pisang ini juga kerap diolah menjadi beragam cemilan seperti kerepik dan sale pisang.
Artikel ini ditulis dalam lim (5) segmen iaotu Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 dan Part 5 yang sesuai dibaca semuanya. Semuga artikel ini memberi info menarik dikalangan pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
ADA YANG SAMA... NAMANYA DI MALAYSIA...
ADA NAMA PELIK... IA DI JELASKAN JUGA..
MEMBACA ARTIKEL... HATI PUN JADI SUKA...
By,
M Anem,
Senior AGronomist,
Restoren Lembah Bernam,
Jalan Main Cana, Parit 9, Pasir Panjang,
Sekinchan, Selangor,
Malaysia.
(8 Rabiulakhir 1445H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.