Support My Blog

Sunday, March 27, 2022

TUMPIK SARAWAK - MAKANAN UNIK

TUMPIK SARAWAK merupakan sejenis makanan tradisional kalangan masyarakat Sarawak yang mungkin ramai belum pernah ujirasa. Penulis blog yang pernah bertugas selama lebih 2 tahun mendapati makanan ini mudah disediakan dan enak dimakan serta berkhasiat pula. Tumpik Sarawak atau nama lain dikenali sebagai 'Lempeng Sarawak' merupakan makanan tradisi Sarawak yang berasal dari masyakarat Malanau. Mereka merupakan salah satu komuniti tempatan yang ramai di Mukah dan kawasan berhampiran dimana menurut masyarakat disini mecipta makanan tersebut semasa hidup di zaman penjajahan Jepun. Ini kerana masa itu memang kedapatan sumber beras amat sukar untuk didapati dan mereka berubah kepada sumber tempatan lain yang terdiri dari ubi kayu, sagu rembia dan umbisi lain. Dalam pada itu kedapatan sagu rumbia telah menjadi salah satu altenatif makanan terbaik masa itu yang ada. Bahan asas sagu ini kemudiannya di buat menjadi Tepung Lemantak dan dimana ia kemudian akan dicampur dengan kelapa parut untuk di buat sebagai Tumpik Lemantak. Selalunya sain di sajikan sebagai Tumpik Lemantak dimana bahan Sagu ini juga boleh di sajikan sebagai makanan dikenali sebagai Linut atau makanan dinamakan Ambuyat atau Tabaloi. Penulis blog yang berkunjung ke Mukan dahulu mendapati dimana disesetengah tempat di Sarawak makanan lempeng tumpik dibuat dalam rumusan kosong tanpa inti untuk dimakan bersama sirap gula apong atau dimakan dengan gula melaka untuk hidangan sarapan pagi atau pun hidangan untuk minum petang. Apa pun biasanya didakwa terdapat juga kepercayaan dikalangan masyarakat tempatan yang masih menghormati makanan Lemantak ini kerana ianya adalah makanan yang pernah menjadi penyelamat masyarakat ketika zaman penjajahan Jepun di Borneo suatu ketika dahulu. Dilaporkan memang ada sehingga wujud panggilan iaitu "Semandin " di kalangan ramai masyarakat di Sarawak kerana dipercayai ianya akan dapat mengundang kempunan sekiranya kita ingin terasa hendak makan tetapi tidak merasa atau tudak memakan makanan ini. Makanan ini bagaimana pun semakin kurang dikenali oleh generasi moden terutama mereka yang tinggal dikawasan perbandaran. Mungkin kalau ditanya kepada generasi baru mereka akan lebih kenal akan makanan segera seperti KCF, McDonald, Kentang Goreng, Kimchi, Kopi Starbuck, Burger daripada makanan tumpik itu sendiri di Sarawak. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" dari tingkat 12, Hotel Thistle, Johor Bahru saya menulis makanan tradisi di Sarawak iaitu Tumpik Sarawak untuk dijadikan bahan rujukkan semua.

D
ilaporkan dimana makanan Lemantak atau Tumpik mengikut sebutan Sarawak merupakan salah satu jenis makanan tradisional Negeri Sarawak terutama kepada Masyarakat Melanau. Lemantak yang dihasilkan dari sagu pokok rumbia  merupakan makanan utama masyarakat Melanau bermula pada suatu masa dahulu. Penulis blog yang pernah makan banyak kali makanan ini semasa bertugas di Sarawak pernag diberitahu dimana makanan ini juga telah mendapat nama jolokan yang lain seperti Pizza Sarawak atau Pizza Tumpik. Pada penulis blog yang pernah buat sendiri makanan ini mendapati memang mudah membuat tumpik ini dimana boleh dipelbagaikan jenisnya melalui menggantikan intinya seperti menggunakan apa sahaja bahan mengikut citarasa yang disukai. Bagaimana pun lazimnya ramai juga yang menggunakan inti seperti udang. Bahan yang diperlukan adalah seperti 1 Cawan Tepung Lemantak (tepung sagu), 1/2 Cawan kelapa parut, secubit garam atau secukupnya. Bagi bahan inti boleh disediakan bahan seperti Udang, Gula Merah, Ikan Lumi (Lumek), hati ikan pari atau bahan apa sahaja yang dirasakan ia sesuai. Cara-cara untuk membuatnya dengan mengGaulkan tepung lemantak, kelapa dan garam sehingga rata. Kemudian dipanaskan kuali leper atau pan diatas daput gas untuk memasak. Sebagai petua dimana ada yang suka untuk memercikkan air ke kuali sebelum memasak lempeng lemantak atau tumpik dahulu. Kemudian ditabur adunan tadi diatas kuali dan perlu diratakan dengan senduk adunan lemantak seperti lempeng. Kemudian boleh ditaburkan Inti atau perasa mengikut citarasa yang disukai. Seterusnya boleh di lipat dua lempeng lemantak anda apabila cukup masak (Kalau tidak dilipat pun boleh juga dengan mencampurkan bahan perisa semasa mengandun). Apabila sudah masak maka tumpik ini boleh diangkat dan dihidangkan. Enak dimakan terus semasa suam dengan kopi panas. Bagaimana pun selain dari versi diatas dimana tumpik atau lempeng ini boleh disediakan juga dalam bentuk lain seperti pais yang mana menggunakan pucuk daun muda dan dibakar sehingga masak dimana intinya bahan yang sama. Dilaporkan ada disesetengah tempat di Sarawak dimana tumpik atau lempeng lemantak ini dibuat kosong tanpa inti untuk dimakan bersama sirap gula apong atau dengan gula melaka untuk hidangan sarapan pagi atau semasa minum petang.

Portal berita suarasarawk.com dengan kisah bertajuk 'Menu Tradisi Melanau Jadi Sajian' berkait dengan artikel ini. Kisaj dari Kuching, Sarawak ini telah menisahkan ada pelbagai menu masakan Melanau diperkenalkan oleh Puan Selihah Tarbi (52 tahun) dengan mana dia menjelaskan langkah tersebut merupakan caranya mempamerkan kelainan yang ujud dalam perniagaan makanan yang beliau diusahakan. Pemilik bagi restoran Selihah Cafe & Catering ini dakwa diantara menu hidangan yang ditawarkan termasuk linut atau ambuyat, tumpik (kelapa+sagu lemantak), umai, tebaloi, selisih dan beberapa yang lain dimana dia telah lama berkecimpung dalam dunia perniagaan makanan sejak 2006. Dia beritahu dulu tiga tahun berniaga makanan di Telekom Miri sebelum ini dimana dia kemudian membuka restoran yang beroperasi di Saberkas pada 2009 dakwanya kepada Suara Sarawak. Aspek sokongan dan galakkan dari keluarganya merupakan pendorong utama beliau untuk terus bersemangat didalam meneruskan perniagaan tersebut. Bersyukur kerana khidmat restoran ini kini menjejaki usia 12 tahun operasinya meskipun berdepan pelbagai cabaran dan dugaan. Sambutan ramai pelanggan terhadap menu ini juga memberangsangkan dimana dia kini sering dibantu oleh anaknya Nur Widyamirza Hassan dalam mengendalikan perniagaan tersebut. Mereka masih tidak mengambil pekerja untuk menguruskan semua kerja di restoran, malah rasa selesa untuk menyediakannya sendiri kepada pelanggan. Mereka beroperasi dari 6.30 pagi hingga 3 petang di restoran terutamanya pada hari-hari biasa. Apa pun mengulas tentang nasib perniagaannya sepanjang pandemik covid19 melanda maka operasi tetap berjalan seperti biasa dengan berpandukan garis panduan yang ditetapkan. Bagaimana pun jumlah pelanggan yang datang berkunjung ke restoran agak berkurang berbanding sebelum ini. Kes covid tinggi telah menyebabkan ramai masyarakat takut keluar dari rumah kerana berasa tidak selamat . Harga makanan yang dijual turut bersesuaian dengan kuantiti makanan yang disediakan. Bagi pelanggan yang menempah atas talian biasanya dia akan menghantar pesanan mereka mulai dari 3.30 hingga 6 petang. Mereka memang menerima tempahan dari pelanggan di seluruh kawasan Miri dengan mengenakan caj hantaran mengikut lokasi masing-masing.Dia berhasrat menambahkan lagi cawangan restoran tersebut di Miri dan di depan rumahnya.

Akhbar bharian.com dengan tahuk 'Raja Tumpik jadi tumpuan di Bintangor' memang boleh dikongsikan infonya. Kisah dari Sarikei, Sarawak menyatakan makanan t
umpik lazimnya dikenali sebagai pengalas perut saha dahulu namun ramai yang tidak tahu makanan diperbuat daripada tepung sagu itu sebenarnya mengandungi banyak khasiat. maka tidak hairanlah jika tumpik pernah menjadi juadah utama bagi menggantikan ubi kayu dan beras ketika penduduk berdepan kesukaran pada zaman perang dunia kedua dahulu. Makanan yang dikenali sebagai pizza kaum Melanau ini dikatakan mengandungi karbohidrat, protein, serat, kalsium serta zat besi yang baik untuk tujuan kesihatan malah mampu mencegah pelbagai penyakit termasuk saluran darah tersumbat, perut kembung dan kanser usus. makanan tradisi kaum Melanau ini boleh dihasilkan dalam pelbagai bentuk dan perisa. Atas hkikat itu diaman ia telah mendorong Abang Saini Abang Bantin (78 tahun) dan isterinya Dayang Rahmah Abang Hashim (68 tahun) terus gigih mempopularkan tumpik di pasar tamu Bintangor. Apa pun disepanjang 21 tahun pengalamannya, mereka mengakui tumpik masih menjadi pilihan ramai kerana keunikan dan keenakan rasanya. Mereka dakwa akan terus berjuang bagi memastikan makanan tradisi itu tidak lenyap dek zaman dan terus dikenali ramai, terutama dalam kalangan negeri muda. Apa pun masih tidak ramai tahu khasiatnya. Masyarakat sekarang mungkin lebih kenal burger dan pizza tetapi tidak tumpik. Sayang kalau makanan tradisi ini lupus dan lenyap begitu saja. Kalau tidak kita yang mempertahan dan mempopularkannya, siapa lagi. Tumpik beliau masih bertahan dan popular hingga ke hari ini kerana dia tiada rahsia atau ramuan istimewa bagi juadah yang dihasilkannya itu. Selain lokasi gerainya yang strategik kerana terletak di kawasan tumpuan orang ramai, layanan baik yang diberikan kepada setiap pelanggan juga menjadi faktor tumpiknya begitu popular.

Sehingga kini dia tidak hairan jika gerai yang dibuka bermula jam 6 pagi hingga tengah hari itu perlu menyediakan sekurang-kurangnya 150 tumpik sehari bagi memenuhi keperluan pelanggan yang meningkat pada hujung minggu dan musim cuti persekolahan. Dijaul dengan harga RM2.50 hingga RM4 sekeping, gerai tumpik Abang Saini bukan sahaja dikunjungi masyarakat Melayu dan Melanau malahan ada kaum Cina dan Iban juga amat menggemarinya. Walaupun nampak asing bagi kebanyakan orang, tumpik sebenarnya sangat mudah disediakan kerana hanya menggunakan kelapa parut dan tepung sagu dengan campuran itu kemudian dimasak antara 10 hingga 15 minit di atas kuali tembaga. Bagaimana pun diberitahu untuk sedikit kelainan dimana dia menyediakan tumpik istimewa dengan mengguna isi udang segar. Bagaimana pun dakwanya resepi asalnya tetap dikekalkan bagi menjamin keaslian rasanya. Juadah ini agak menjadi agak keras jika sejuk. Sebab itulah, ia enak dimakan ketika masih panas. Rasanya lebih sedap jika dicelup bersama gula apong. Namun, tidak lengkap tanpa kopi, teh atau milo panas. Pendek kata, sekali rasa memang nak lagi. Selain daripada menyediakan bekalan untuk jualan semasa dimana Abang Saini juga sering memenuhi permintaan tempahan majlis rasmi mahupun orang persendirian. Ditanya mengenai latar belakang makanan itu, beliau berkata, tumpik mempunyai nilai yang begitu istimewa dan menyimpan nostalgia tersendiri, terutama dalam kalangan masyarakat Melanau. Selain ubi dakwanya tidak ramai yang tahu tumpik pernah menjadi hidangan penduduk untuk meneruskan kelangsungan hidup ketika berdepan kesukaran ketika zaman perang dahulu. Apa pun disebabkan oleh keadaan zaman sudah berubah maka makanan ini kian dilupakan. Malahan bilangan individu yang mahir membuatnya juga semakin berkurangan. Apa yang menyedihkan ada segelintir generasi muda Melanau hari ini tidak pernah mengenali hidangan itu. Dilaporkan bagi  seorang  pelanggan, Husaini Borhanuddin (40 tahun) dimana dia pasti akan singgah di gerai Abang Saini untuk merasai tumpik jika berkunjung ke Bintangor bersama keluarganya (Sila lihat foto disebelah). Mmakanan berperisa sagu itu agak lembut di dalam dan rangup pada sebelah luarnya. Sebenarnya dia uang berasal dari Selangor dapati juadah ini tidak ada di tempatnya dan kali pertama kali menikmatinya pada tahun lalu selepas diperkenalkan oleh seorang rakan. Rasanya ada sedikit masin dan manis tetapi memang sangat sedap. Dakwanya memang rugi kalau tidak merasainya. Rakan-rakan saya juga sering singgah di gerai ini. Gerai ini yang dimiliki oleh Abang Saini terletak di Jalan Teo Kin Ngo, bersebelahan pasar basah Bintangor. Tumpik yang diperbuat menggunakan tepung sagu dan kelapa parut, ia tidak goreng sebaliknya dibakar menggunakan kuali khas. Tumpik enak dimakan ketika masih panas dan rasanya lebih sedap jika dicelup bersama gula apong. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
MAKANANTUMPIK... SAGU ASALNYA...
ORANG MELANAU ... PANDAU BUATNYA...
PELBAGAI RESEPI... KENALAH UJIRASA...
BACA ARTIKEL... BARI FAHAM APA DIA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 1205, Hotel Thistle,
Jalan Sungai Chat, Johor Bahru,
Johor, Malaysia.
(27 Syaaban 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...