(1) VARIETI DURIAN MUSANG KING
Durian 'Musang King' telah didaftarkan dengan daftar D197 dalam senarai pendaftaran varieti tanaman Jabatan Pertanian. Durian ini juga dipanggil sebagai varieti Durian Raja Kunyit dan merupakan varieti yang sangat popular dengan banyak di tanam di kawasan Kelantan, Pahang (Daerah Raub), Johor dan juga Perak. Varieti ini telah didaftarkan oleh Encik Wee Chong Beng dari Tanah Merah, Kelantan pada 9 Disember 1993. Semasa didaftarkan nama varieti asal durian ini adalah 'Raja Kunyit' berdasarkan pencirian durian ini yang berbentuk bulat bujur, kulit berwarna hijau muda, isi berwarna sangat kuning, isi tebal, rasa lemak, sangat manis dan sedikit rasa pahit. Masyarakat biasa atau orang tempatan di Malaysia lebih kenal varieti ini dengan panggilan Klon D197. Durian ini telah mendapat permintaan yang tinggi untuk penanaman semenjak didaftarkan dan merupakan varieti durian yang popular. Pada masa ini kawasan di Daerah Raub dan Daerah Bentong, Pahang merupakan kawasan pengeluaran utama durian ini dengan jenama 'Durian Musang King'. Harga durian ini merupakan antara varieti yang paling mahal dan stabil sepanjang tahun.(2) VARIETI DURIAN DURI HITAM (Black Thorn)
Varieti durian (D200) atau 'Black Thorn' atau ada yang memanggilnya sebagai 'Durian Ochee' atau 'Hei Tze' dimana ia merupakan satu varieti yang kini semakin hebat di tanam di Malaysia. Durian Duri Hitam mempunyai rasa berlemak manis, berkrim dengan sedikit pahit (kurang pahit jika dibandingkan dengan Durian XO). Isinya agak tebal walaupun tidak setebal Durian Musang King serta lebih ringan dari segi tekstur (Sila lihat foto diatas). Rasanya pada penulis loga mendapati ia boleh digambarkan seperti di antara Durian Musang King dan Durian XO. Pap un dilaporkan kini telah ramai yang menyukai rasa Durian Duri Hitam kerana teksturnya yang lembut dan bila dimakan tidak mengenyangkan seperti Musang King. Aromanya yang unik, wangi dan tidak tajam menjadikannya sesuai bagi santapan mereka yang pertama kali ingin mencuba rasa durian. Bentuk buah durian ini lazimnya mempunyai saiz berbeza-beza tetapi mudah dikenalpasti kerana berbentuk seperti labu di mana ia berbeza dengan jenis durian yang lain. Ia mempunyai tangkai yang agak pendek dan kontot dengan warna kulit durian pada lazimnya adalah berwarna hijau kelabu. Dari segi bentuk dan warna duri ada ramai yang beranggapan bahawa durian ini mempunyai duri berwarna hitam tetapi sebenarnya kurang tepat. Durian Duri Hitam mempunyai warna duri yang sama seperti durian yang lain iaitu hijau. Pada hujung duri tersebut dilihat akan terdapat warna perang gelap di mana terdapat teori yang mengatakan bahawa ciri tersebutlah yang menjadi ilham bagi nama durian ini. Pada bahagian bawah durian selelunya dilihat berwarna perang gelap dan tanpa sebarang duri di kawasan tersebut. Terdapat satu tangkai berwarna hitam bahagian tengah di mana ia dikatakan sebab durian ini diberi jolokan Durian Duri Hitam. Garisan berwarna perang gelap juga kelihatan bersambung dengan bahagian bawah di mana ia boleh digunakan sebagai penanda bagi mengopek durian jenis ini. Tinjauan penulis blog di Pahang dan Negeri Sembilan dilihat dimana ramai penanam durian yang sudah menanam varieti durian duri hitam ini kerana pengaruh harganya yang dua kali ganda daripada harga durian Musang King (D197). Mereka membuat cantuman dewasa pada pokok durian sedia ada kerana cara ini akan mempercepatkan jangkamasa dan proses penghasilan dan jaminan ketulenan kualiti.(3) VARIETI DURIAN D24
Varieti Durian D24 merupakan satu varieti atau klon durian yang agak lama telah ditanam dan disyorkan oleh pihak Jabatan Pertanian untuk ditanam secara komersial. Klon Durian D24 juga dikenali sebagai 'DURIAN BUKIT MERAH' yang mana didaftarkan pada 30 November 1937 (Sudah hampir 85 tahun lalu) yang berasal dari Bukit Merah Reservoir Reserve, Perak. Ramai generasi sekrang tidak kenal akan durian D24 yang ada dijual pada musim buah-buahan kerana tidak tahu akan pencirian sifat buah tersebut. Dikalangan petani, peraih, pegawai pengembangan (yang baru kerja) mungkin juga kurang kenal akan buah durian 'King of the Fruit' klon ini yang sangat terkenal semenjak 85 tahun dulu. Isi durian D24 merupakan aset utama klon ini dimana warnanya kuning yang sangat menarik (Sila lihat foto sebelah). Susunan pangsanya tidak berkop dan padat serta menhgasilkan bau yang sederhana kuat. Saiz ulas dan empulurnya adalah sederhana. Isinya sederhana manis dengan terdapat rasa pahit yang juga sederhana tepapi mempunyai rasa lemak yang agak kuat. Rasa manis, pahit dan lemak yang kuat ini merupakan satu keistimewaan khusus kepada pengemar-pengemar buah durian sebenar. Tekstur isinya adalah halus dengan kepadatan yang lembik serta aroma yang sederhana. Kajian telah dibuat menunjukkan purata kadar beras isi atau ulas buah kepada berat keseluruhan buah adalah pada kadar 0.314. Jabatan Pertanian telah pun menwartakan verieti durian berikut untu disyorkan penanamnnya iaitu D 24 (Bukit Merah), D 99 (Kop Kecil), D 123 (Chanee), D 190 (MDUR 88), D 188 (MDUR 78), D 145 (Beserah), D 158 (Kan Yau), D 159 (Mon Thong), D 169 (Tok Litok) dan D 189 (MDUR 79). Semuga artikel iini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
Varieti Durian D24 merupakan satu varieti atau klon durian yang agak lama telah ditanam dan disyorkan oleh pihak Jabatan Pertanian untuk ditanam secara komersial. Klon Durian D24 juga dikenali sebagai 'DURIAN BUKIT MERAH' yang mana didaftarkan pada 30 November 1937 (Sudah hampir 85 tahun lalu) yang berasal dari Bukit Merah Reservoir Reserve, Perak. Ramai generasi sekrang tidak kenal akan durian D24 yang ada dijual pada musim buah-buahan kerana tidak tahu akan pencirian sifat buah tersebut. Dikalangan petani, peraih, pegawai pengembangan (yang baru kerja) mungkin juga kurang kenal akan buah durian 'King of the Fruit' klon ini yang sangat terkenal semenjak 85 tahun dulu. Isi durian D24 merupakan aset utama klon ini dimana warnanya kuning yang sangat menarik (Sila lihat foto sebelah). Susunan pangsanya tidak berkop dan padat serta menhgasilkan bau yang sederhana kuat. Saiz ulas dan empulurnya adalah sederhana. Isinya sederhana manis dengan terdapat rasa pahit yang juga sederhana tepapi mempunyai rasa lemak yang agak kuat. Rasa manis, pahit dan lemak yang kuat ini merupakan satu keistimewaan khusus kepada pengemar-pengemar buah durian sebenar. Tekstur isinya adalah halus dengan kepadatan yang lembik serta aroma yang sederhana. Kajian telah dibuat menunjukkan purata kadar beras isi atau ulas buah kepada berat keseluruhan buah adalah pada kadar 0.314. Jabatan Pertanian telah pun menwartakan verieti durian berikut untu disyorkan penanamnnya iaitu D 24 (Bukit Merah), D 99 (Kop Kecil), D 123 (Chanee), D 190 (MDUR 88), D 188 (MDUR 78), D 145 (Beserah), D 158 (Kan Yau), D 159 (Mon Thong), D 169 (Tok Litok) dan D 189 (MDUR 79). Semuga artikel iini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
ADA DISYORKAN... VARIETI MANA...
CANTUMAN DEWASA... BOLEH CUBA...
MUSIM DUE=RIAN.. KINI TINGGI HARGA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia,
(9 Syaaban 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.