Support My Blog

Friday, November 25, 2022

KENAPA PERLU GUNA BAJA FOLIAR?

Kenapa perlu gunakan Baja Foliar?. Itu adalah salah satu soalan yang penulis blog sering ditanya semasa membuat tinjauan teknologi kebanyak lokasi pekebun di seluruh negara. Apa pun BAJA FOLIAR (Foliar Fertilizer) merupakan satu kaedah pembajaan melalui daun iaitu baja cecair yang boleh diserap dengan cekap. Ramai kurang tahu dimana didalam air hujan terdapat bahan nutrien yang diperlukan oleh tanaman. Dalam pad itu di atas permukaan lautan dan pantai selalunya akan terhasil begitu banyak buih-buih air yang berterbangan iaitu diudara atau ia juga di tepi pantai. Jika berlaku proses iaitu hentaman-hentaman ombak pada batu-batu di pesisir pantai menghasilkan begitu banyak buih-buih air yang berterbangan di udara dimana partikal-partikal ini dinamakan “aerosols” dan kemudian partikel ini bergabung dengan debu-debu yang berterbangan dari daratan dan menjadi partikel nutrien. Partikel ini kemudiannya naik dan berkumpul di atmosfera dan menjadi awan yang terkumpul kemudian menjadi hujan menimpa bumi dan akhirnya kemudian mencurah ke helaian daun tanaman. Boleh dikatakan setiap luas permukaan daun terkena air hujan yang mencurah ini dimana kemudian pula mengalir kesetiap ranting-ranting dan cabang dimana ia juga kemudiannya turun ke batang. Jika pokoknya sawit biasanya disimpannya nutrien bersama air hujan pada sisa-sisa iaitu dipelepah yang masih terlekat pada batang dimana menjadi simpanan makanan yang diperlukan. Struktur daun yang berwarna hijau memang cukup bersedia menerima dan memerangkap air. Selain itu ada struktur bulu-bulu berupa seperti bulu roma kita pada daunnya, menegak dan condong ke sisi yang bersedia menerima hujan dan memerangkap sedikit air pada roma-romanya. Semburan baja foliar pada sayuran berdaun dan sauran buah sesuai dilakukan iaitu mengikut aturan yang dinyatakan pada label pembungkusan. Artikel dalam blog ''Anim Agro Technology'' akan berkongsi info mengenai beberapa perkara menjawab kenapa perlu gunakan baja foliar untuk dijadikan sebagai bahan rujukkan pembaca semua.

Kelebihan baja foliar antaranya adalah mampu menambah kekurangan nutrien tertentu kepada tumbuhan. A
pabila akar tanaman agak sukar untuk menyerap nutrien yang ada disekelilingnya didalam tanah seperti yang sering berlaku pada peringkat lewat pertumbuhan tanaman maka daya hidup akar menurun dan keupayaan untuk menyerap baja akan berkurangan. Keadaan ini juga berlaku apabila persekitaran tanah tidak membolehkan pertumbuhan tanaman sama ada keadaan kes air berlebihan, kemarau, keasidan tanah yang berlebihan atau tanah beralkali dimana ini akan menyebabkan akar tanaman terhalang melakukan penyerapan nutrien. Kesan ini menyebabkan kepada pproses penuaan pramatang tanaman dimana akibatnya pokok perlu dipulihkan dengan kadar segera melalui beberapa cara termasuk amalan menggunakan baja foliar atau baja daun atau baja semburan. Kini sudah ada banyak jenis baja foliar yang dijual dipasaran dimana ia lazimnya dijual dengan harga berpatutan dan memberikan kesan efektif kepada tanaman. Kalau dahulu apa yang penulis blog lihat penggunaan baja foliar agak kurang digunakan kerana ramai petani kurang mengetahuinya. Tetapi kini penggunaan baja foliar lebih popular terutama untuk jenis tanaman makanan sepert sayuran daun, sayuran buah, tanaman kontan dan buah-buahan termasuk tanaman nanas. Lazimnya petani akan memberikan semburan baja foliar kepada tanaman dengan mengikuti kaedah atau cara yang betul bagi mendapatkan kesan yang maksima. Banyak testimoni yang diberikan oleh semua pihak sama daripada petani mahu pun penjual baja foliar akan keberkesanan jika menggunakan baja foliar dengan betul. Penggunaan baja foliar dengan tepat pada masanya dimana semburan foliar boleh menambah nutrien dengan cepat dan memenuhi aspek bagi mempastikan keperluan pertumbuhan dan aspek seperti perkembangan tanaman berlaku dengan baik.

 

Di laporkan dimana pada peringkat penyediaan benih tanaman iaituketika akar tidak keluar sepenuhnya dan daun pokok sudah ada maka ianya boleh disembur dengan unsur Nitrogen (N), Phosforan (P) dan Kalium (K) dimana ianya kini boleh ditambah sebagai salah dari keperluan nutrien tanaman. Semburan baja foliar dilaporkan boleh diberi untuk ia segarakan kadar pertumbuhan tanaman. Lazimnya sebelum dan selepas berbunga berbunga (peringkat reproduktif) maka kadar nutrian untuk unsyr Posforus dan Kalium agak tinggi. Dari segi teknikal maka sebaiknya pada masa ini unsur-unsur tersebut boleh diberikan melalui daun sebagai baja semburan atau baja tambahan terutamanya Posforus dan Kalium bagi unsur tersebut. Pada masa yang sama dilaporkan berlaku juga keadaan keperluan unsur Boron (B) semasa waktu tersebut iaitu boleh dibuat dengan semburan baja Boron. Peringkat seterusnya adalah peringkat pembesaran buah yang berlaku dimana ketika ini keperluan untuk unsur Nitrogen (N) agak tinggi selain daripada unsur Kalium juga. Pemberian unsur K ini boleh dilakukan dengan unsur Kalium Nitrat. Seterusnya adalah fasa untuk memberikan warna kepada  buah-buahan dimana ketika ini diperlukan unsur K yang agak tinggi untuk diberikan. Lazimnya pada peringkat terakhir pertumbuhan tanaman adalah pokok yang sudah tua dimana berlaku kes kemerosotan kecekapan akar yang menyebabkan keupayaan akar tanaman untuk menyerap unsur-unsur nutrien menjadi berkurangan. Disyorkan sebagai satu langkah untuk petani menambah pelbagai unsur-unsur nutrien seperti nitrogen, fosforus dan kalium melalui daun adalah berikan Baja Foliar melalui semburan terus kepada daun. Bagaimana pun penulis blog dapat tahu dimana bagi sesetengah tanaman seperti tanaman tembikai dan buah-buahan tertentu yang mana ia memerlukan sejumlah besar Kalsium ia boleh ditambah dengan sengaja melalui daun dari awal pembentukkan buah-buahan dengan cara yang tepat dan betul.


Bagaimana cara tepat untuk menambah permakanan tumbuhan dengan cepat?. Dari segi teknikal dimana dalam proses pertumbuhan tanaman berlaku keadaan dimana tanaman boleh menunjukkan simptom atau tanda berlaku kekurangan nutrien tertentu. Disebabkan oleh kerana ia mengambil masa tertentu untuk nutrien diserap oleh tanaman menggunakan penyerapan sumber nutrien dari dapal tanah selalunya tanda gejala kekurangan unsur makanan ini tidak dapat ditunjukkan dengan kadar cepat sebalikny alambat dilihat. Pada masa ini petani sudah disyorkan untuk menggunakan baja foliar agar ia boleh membuat nutrien dengan cepat memasuki kedalam tumbuhan melalui daun dimana ini akan menyelesaikan masalah dari berlaku keadaan kekurangan nutrien. Sebagai contoh apa yang penulis blog pernah alami dimana apabila berlaku situasi dimana rumbuhan sekan lemah dan longlai seperti ada tanda warna daun berwarna kuning dan keadaan pertumbuhannya adalah perlahan merupakan tanda dimana tumbuhan tersebut ia sedang mengalami kekurangan nitrogen. Baja nitrogen harus digunakan sebagai bahan utama diberikan disamping dengan unsur kain yang juga penting seperti baja P dan K yang sebaiknya perlu disembur bersama- sama. Pokok yang subur selalunya dilihat mempunyai saiz daun yang besar dan lembut, ada internode yang panjang serta mempunyai saiz batang yang terbaik. Pemeriksaan dan pemberian baja tertentu seperti Fosforun (P), Besi (Fe), Manganese (Mn), tembaga, zink, dan lain-lain, jika digunakan sebagai akar adalah agak mudah diperbaiki oleh tanahi. Walau pun begitu memang penggunaan dan penyemburan baja foliar memang ia tidk akan dihadkan oleh keadaan tanah. Sebagai contoh dimana da juga dilaporkan beberapa pokok buah-buahan dan tanaman lain yang berakar umbi mempunyai penyerapan nutrien tertentu yang agak rendah. Jika kaedah persenyawaan tradisional digunakan adalah agak sukar untuk digunakan pada tapak penyerapan akar dan tidak boleh memberi kesan baja sepenuhnya. Walau bagaimanapun, penyemburan foliar boleh mencapai kesan yang lebih baik.


Pengambilan unsur Makro dan Mikro bagi tanaman merupakan satu asas dalam bidang pembajaan. Memang masih lagi dibincangkan bagaimana unsur mikro (unsur surih) adalah nutrien penting dalam proses pertumbuhan dan pembangunan tanaman akan tetapi jumlah yang unsur ini diperlukan adalah sangat kecil seperti unsur iaitu Molybdenum (Mb) iaitu dilaporkan keperluannya beberapa gram setiap ekar. Kini dengan hanya lakukan penyemburan baja foliar ia boleh menjimatkan kos dan selalunya sangat berkesan. Menurut pengiraan saintis pertanian dimana tanaman umum yang disembur dengan baja boron pada foliar dimana kadar penggunaan boron adalah lebih daripada 8 kali ganda daripada permohonan asas. Dari sudut ekonomi pula didakwa dimanaaktiviti  penyemburan foliar kepada tanaman adalah kaedah yang lebih menjimatkan kos daripada melakukan proses penyemburan akar. Teknologi ini juga didapati membantu dalam mengurangkan kes pencemaran tanah. Apabila ramai petani yang menggunakan baja Nitrogen (N) kepada tanah maka dengan mudah boleh ianyamenyebabkan pengumpulan nitrat dalam air bawah tanah dan sayur-sayuran, dimana kesannya ia membahayakan kesihatan manusia. Apa pun dilaporkan sekitar 75% daripada nitrat yang diserap oleh manusia datang atau berasal dari sayur-sayuran. Jika kaedah pembajaan foliar diterima pakai dmaka kandungan nitrat di dalam tumbuhan dan nitrogen mineral sisa toksik di dalam tanah dapat dikurangkan. Pada jangkamasa lama dimana jika amalan pembajaan konvensional diteruskan maka ia akan memb memburukkan lagi kes salinization tanah. Membaja dengan baja foliar bukan sahaja menjimatkan kos akan tetapi mungkin juga mengurangkan pencemaran tanah dan sumber air. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!.

BAJA FOLIAR ... KENAPA PERLU GUNA...

BENTUK CECAIR... DIJUAL DIMANA-MANA...

SENANG GUNA... BERKESAN FAEDAHNYA...

MEMBACA ARTIKEL... JELAS CERITANYA...


By,

M Anem,

Senior Agronomist,

Precint 11, Putrajaya,

WP Putrajaya,

Malaysia.

(16 November 2022).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...