Support My Blog

Wednesday, May 31, 2017

PAU CENDAWAN PUTRAJAYA - VIRAL!

PAU CENDAWAN kini menjadi viral dalam alam maya atas sebab keunikannya, keenakannya dan kehebatannya rupa yang tersendiri (Sila lihat foto diatas). Selain daripada rupa bentuknya yang sama dengan bentuk cendawan busut, pau cendawan juga dikatakan mampu menarik minat ramai orang kerana rasanya dan harganya. Kali pertama penulis melihat dan membeli kemudian merasa pau cendawan ini sudah tertarik dan terus membelinya di Putrajaya. Pencipta asal pau ini dan pembuat pau cendawan ini memang kreatif dan hebat kerana mampu menghasilkan produk yang merupakan sejenis makanan kesihatan yang kini telah dikomersilkan. Kuih pau diketegorikan sebagai makanan sihat kerana ia tidak digoreng menggunakan minyak sebaliknya dikukus sahaja semasa menyediakannya. Penulis yang melihat pau cendawan ini kemudian mendapati teknologi membuat pau cendawan adalah mudah dan hanya memerlukan sedikit kemahiran asas untuk membuat kuih yang hebat ini. Apa pun jika da masa kemudian kalau anda google di lamanweb maka memang ada banyak maklumat yang boleh didapati mengenai pau cendawan ini terutama pau jenis ini yang dijual di Putrajaya. Dilaporkan dimana ada peminat yang datang kelokasi tersebut semata-mata untuk mendapatikan pau tersebut dan beli untuk menikmatinya. Pada penulis blog produk seperti ini perlu diketengahkan sehingga kepada pau cendawan segar atau fresh dan juga dalam bentuk sejuk beku. Semua golongan peminat pau cendawan daripada kanak-kanak, remaja, orang dewasa dan orang tua dirasakan menggemari makanan ini kerana ia lembut, enak dan apa yang penting adalah ia mengenyangkan. Artikel pada subuh Jumaat ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pau cendawan yang menjadi viral baru-baru ini di negara kita dan dilaporkan dalam akhba tempatan.

Dalam satu laporan akhbar yang ditulis oleh wartawan Mohd Husni Mohd Noor ianya ditulis dengan ayat pertama yang menarik iaitu "Kakak datang esok boleh, pau dah habis.” Itu dialog biasa diucapkan oleh pengusaha pau cendawan dikenali dengan nama Rohani Saleem kepada beberapa orang pelanggannya iaitu di tapak Bazar Ramadan Putrajaya yang terletak bersebelahan Istana Kehakiman di Presint 3 yang popular di sini (Sila lihat foto disebelah). Tinjauan penulis blog mendapati apa yang agak mengecewakan adalah dimana ia berlaku apabila dialog pau sudah habis itu diucapkan seawal jam 5 petang setiap hari sejak awal bulan Ramadan. Sebenarnya kuih ini iaitu pau cendawan yang dijual Rohani dan suaminya, Hassan Ahmad sendiri terkejut apabila ia secara tiba-tiba menjadi fenomena penduduk di sekitar Putrajaya dan kawasan sekitar apabila kisah kelazatan dan keunikan pau seakan cendawan butang itu viral di laman sosial awal Ramadan lalu. Penulis beberapa kali kelokasi tersebut dimana telah sempat berkunjung di bazar Ramadan itu bagi melihat sendiri kesahihan viral itu dan terbukti ia benar apabila lebih 50 pelanggan dilihat sudah beratur bagi mendapatkan pau cendawan unik itu. Bayangkan apabila lebih 1,000 pau cendawan disediakan setiap hari terjual dalam tempoh tidak sampai sejam, malah setiap pelanggan dihadkan membeli hanya enam biji pau sahaja.

Dalam penerangan diberikan Pn Rohani berkata dia dan suami tidak menjangka pau unik mendapat sambutan luar biasa terutama selepas kisah pau itu diviralkan di laman sosial dan diviralkan. Katanya sejak beberapa minggu dia telah menghadkan jualan pau unik iaitu pau cendawan kepada enam biji sahaja bagi setiap pelanggan bertujuan bagi membolehkan lebih ramai pelanggan merasai pau hebat itu. Usahawan ini telah dapat menghasilkan sekitar 1,000 pau sehari kerana kaedah menghasilkan pau itu memang lebih rumit daripada pau biasa. Pau ini dihasilkan seratus peratus menggunakan tangan secara manual walau pun ada usaha lain untuk menggunakan teknologi mesin dimasa akan datang. Dalam pada semasa ditanya lanjut penulis beliau ada menyatakan iaitu sebelum ini dia dan suami telah pun mengusahakan perniagaan pau sejak lima tahun lalu sebelum timbul idea menghasilkan pau unik itu menerusi sebuah dokumentari yang ditonton dari negara China. Pau cendawan itu memang dicipta dengan ianya mengandungi campuran atau ramuan diadun khusus terdiri daripada cendawan butang, tomato dan isi ayam yang dibentuk seperti cendawan menarik. Pada masa ini pau cendawan ini dijual pada harga RM3.50 sebiji dan RM10.00 bagi tiga biji. Beberapa pembeli yang berbaris yang ditemui penulis blog menyatakan mereka mengetahui keunikan pau itu selepas dimaklumkan rakan satu pejabat dan melalui suratkhabar sebelum dia datang sendiri untuk beratur mendapatkan pau cendawan itu. Semuga pau cendawan ini akan menjadi ikon makanan berasaskan cendawan yang sihat dimasa akan datang dan lebih mudah dibeli diseluruh negara. Wasallam!!!.
CANTIK DIPANDANG... PAU CENDAWAN...
DIPUTRAJAYA... BERBARIS DI JUALAN..
ENAK DIMAKAN...HARGA BERPATUTAN...
PENULIS BELI... BERULANG KEMUDIAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Jalan P11/D26, Precint 11,
Putrajaya, WP,
Malaysia.
(12 Rejab 1438H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...