Support My Blog

Friday, May 26, 2017

PENYAKIT TANAMAN NANGKA

TANAMAN NANGKA (Artocarpus heterophyllus) merupakan sejenis buah tropika yang semakin popular di negara kita dengan beberapa varieti yang berpotensi untuk pasaran domestik dan eksport. Penulis blog yang juga banyak menulis rencana mengenai tanaman nangka dan memberi khidmat kepakaran teknikal kepada ramai pegawai petani mendapati tanaman ini berupaya memberikan pendapatan baik jika harga ladang dan pasaran berjalan dengan baik. Penelitian penulis mengenai keluasan tanaman nangka mendapati telah meningkat daripada seluas 4,334.2 hektar pada tahun 2013 kepada seluas 6,245 hektar pada tahun 2015. Daripada buku ststistik perangkaan tanaman oleh Jabatan Pertanian menunjukkan jumlah pengeluaran hasil nangka sebanyak 29,578 mt pada tahun 2015 dan ianya terus meningkat saban tahun. Negeri pengeluar utama bagi nangka adalah Pahang diikuti dengan Negeri Sembilan dan Johor. Beberapa TKPM (Taman Kekal Pengeluaran Makanan) di Negeri Pahang hanya mengusahakan tanaman nangka varieti Tekam Yellow (J33) seperti di TKPM Lanchang, TKPM Jelai, TKPM Serengkam, TKPM Lebu dan banyak lagi. Selain itu beberapa GLC seperti PASFA, LKPP dan syarikat swasta juga telah menanam nangka di Pahang. Dalam pada itu jumlah eksport buah nangka telah terus meningkat kepada sebanyak RM12,23 juta dalam tahun 2015 dengan sasaran seperti ke Hong Kong dan United Kingdom. Di Malaysia sebanyak 15 varieti nangka telah didaftarkan di Jabatan Pertanian dalam National Variety Listing iaitu J2, J27, J28, J29, J30, J31, J32, J33, J34, J35, J36, J37, J38, J39 dan juga J40 (Untuk penjelasan lanjut - Sila klik Disini). Bagaimana pun hanya beberapa varieti nangka sahaja yang disyorkan (recommended) untuk penanaman komersil iaitu varieti J29, J31, J32, J33 (Tekam Yellow), J34 (Golden Jackfruit-Hong), J35 (Crystal Jackfruit 1), J36 (Crustal Jackfruit 6) dan juga J37 (USM 2000-Mastura). Artikel petang Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai beberapa penyakit tanaman nangka yang perlu anda ketahui dan fahami.

(1) Penyakit Reput Buah Nangka.

Penyakit reput buah nangka adalah sejenis penyakit yang menyerang buah nangka dan ia menyebabkan hasil tanaman anda berkurangan. Penyakit ini disebakan oleh kulat yang dikenali dengan nama Lasiodiplodia theobromea dan juga Rhizopus spp. Daripada buku rujukkan dan pemerhatian penulis dibeberapa lokasi yang ada tanda serangan mendapati antara simptom-simptom penyakit ini adalah seperti (1) Bahagian empulur kelihatan kehitaman bermula daripada bahagian tangkai buah nangka sehingga keseluruhannya (Sila lihat foto disebelah). Simptom ke 2 adalah dimana terdapat bintik perang karat pada isi dan jerami buah dan simptom ke 3 dimana bunga nangka akan menjadi reput dan diseliputi miselium hitam. Seterusnya yang ke 4 adalah dimana serangan pada tangkai dan buah nangka akan bermula dengan bintik kecil dan membesar menjadi coklat kehitaman serta reput lembut. Bagaimana pun petani perlu tahu bagaimana pengurusan penyakit ini perlu dilakukan. Pertama sekali perlu mengamalkan amalan pertanian yang baik, buang dan musnahkan bunga dan buah yang berpenyakit sama ada atas pokok atau yang gugur serta sentiasa menjaga kebersihan ladang. Sebaiknya perlu menanam benih nangka daripada verietu yang rentang atau tahan kepada penyakit reput buah. Ke 4 adalah dimana petani kena pastikan amalan pembajaan dan pengapuran adalah sempurna. Sebenarnya apabila berlaku serangan penyakit teruk maka lakukan semburan racun kulat jenis kuprum pada bunga, buah dan tangkainya. Penyakit ini perlu dipantau selalu didalam kawasan kebun.


(2) Penyakit Mati Rosot Nangka

Penyakit Mati Rosot Nangka atau dikenali dengan nama lain sebagai Branch Dieback atau Bacterial Blight disebebkan oleh patogen kulat iaitu Ervinia caratovora. Penyakit ini cepat merebak dan kemudian akan menyerang dahan dan batang. Daun pokok nangka akan menjadi kuning pada cabang pokok yang dijangkiti. Apa yang perlu diperhatikan adalah jika berjangkit pada batang utama maka keseluruhan pokok menjadi kuning, daun gugur dan diikuti dengan mati rosot (Sila lihat foto disebelah). Lazimnya akan terdapat damar berwarna putih kekuningan pada kulit pokok dan tangkai buah. Akhirnya kulit menjadi lembut dengan keadaan reput yang basah dan memberikan bau yang busuk. Penyakkit ini jika dikenalpasti dalam kebun perlu dibuat kawalan dengan segera agar tidak membahayakan pokok nangka lain. Kawalan yang sesuai dilakukan dengan membersihkan kawasan ladang untuk mengurangkan perumah atau sumber penyakit. Buang dan bakar pokok-pokok yang diserang dengan teruk sehingga tiada patogen yang tertinggal dalam kebun. Sebaiknya dipotong dan bakar bahagian pokok yang baru diserang dilokasi lain (elakkan membakarnya dalam kebun). Selau beringat agar membersihkan alat memangkas dengan bahan disinfektan seperti bahn alkohol 90% sodium hydroxide 10% terlebih dahulu untuk elakkan ia berjangkit kepada pokok lain.


(3) Penyakit Reput Pangkal Batang Nangka
Penyakit Reput Pangkal Batang Pokok Nangka (Phythopthora root rot atau Stem Rot in Jackfruit) merupakan penyakit yang disebebkan oleh patogen kulat Phythopthora palmivoraReput akar (Foot rot) akan berlaku dikawasan yang sering berair atau lembab. Lazimnya simptom awal dimana pokok menjadi kuning dan terbantut. Daun dan dahan kecil mudah gugur sehingga pokok kelihatan tidak berdaun. Pokok akhirnya boleh mati jika tidak dikawal dengan baik. kaedah kawalan adalah dengan menbaiki sistem saliran dalam kebun dan juga boleh menggunakan bahan kimia seperti Captafol atau Etridiazole. Semburkan bahan kimia tersebut disekeliling bahagian pangkal pokok nangka dan juga di bahagian bawah pokok pada musim hujan sekiranya patogen Phytophthora telah dapat dikesan. Tentukan saliran yang baik di ladang nangka dan sentia mencantas dahan-dahan nangka mulai dari pangkal pokok hingga 1 meter atas tanah. Jangan guna baja nitrogen berlebihan kerana in boleh menyebabkan berlakunya kes serangan penyakit ini. Sebaiknya buang semua pokok-pokok yang berpenyakit dan musnahkan dengan membakarnya. Satu lagi dengan membuat cantasan 'open-center' agar boleh mendedahkan tempat-tempat yang diserang supaya kena cahaya matahari. Jika membuat pemantauan diladang nangka dan melihat simptom daun menjadi layu, kuning dan gugur maka ia perlukan penelitian jika ia penyakit jenis ini. Jika tidak dikawal ia boleh mengakibatkan kematian pokok setinggi 70-90%.

(4) Penyakit Bronzing Nangka
Penyakit Bronzing ini merupakan sejenis penyakit yang menyerang tanaman nangka dan dikelaskan sebagai penyakit baru yang mula dijumpaii di Filipina. Ia agak unik kerana antara simptom penyakit ini adalah berlakunya simptom perubahan warna oren kekuningan dalam buah nangka. Ia juga akan kelihatan warna seperti 'merah' pada bahagian jerami dan bahagian isi (Sila lihat foto disebelah). Kajian saintis mendapati penyakit ini adalah disebabkan oleh patogen iaitu Pantoea stewartii (Smith) Mergaert et al. Daripada pemantauan dan pengawasan yang dijalankan oleh Jabatan Pertanian mendapati belum ada kawasan di Pahang yang mempunyai simptom penyakit seperti ini dilaporkan. Bagaimana pun pemantauan rapi perlu dibuat dibeberapa negeri seperti di Negeri Sabah jika ada kemungkinan penyakit ini berlaku. 
Semuga artikel diatas dapat memberi info berguna kepada pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!.. 

SEMAKIN POPULAR...MENANAM NANGKA...
VARIETI TEKAM YELLOW... ITU VARIETINYA...
4 PENYAKIT ... PERLU SEMUA KENALINYA...
ARTIKEL DITULIS...JADI RUJUKKAN SEMUA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
TKPM Serengkam, Maran,
Pahang, Malaysia.
(28 Rejab 1438H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...