Seingat penulis blog dimana apabila wabak sampar berlaku maka sibuk orang kampong dapatkan 'vaksin' dahulu. Akan ada ayam yang divaksin pada musim sampar menyerang agar ayam-ayam lain selamat tidak terjangkit. Apa pun akan ada ayam-ayam jiran berdekatan yang bermain bersekali dengan ayam-ayam sendiri dimana kemudian hampir semua mati terkena sampar. Begitulah kejadian dulu dikampong sekitar 1970'1n sehingga 1980'an dikampong. Kemudian baru yakin bahawa teknologi pemvaksinan adalah salah satu usaha yang wajib dilakukan selain berdoa juga. Kini bila ada insiden perlu laporkan kepada Jabatan Perkhhidmatan Veterinar (JPV) bagi mandapatkan khidmat nasehat dan bekalan vaksin sampar terdekat. Aktiviti pemvaksinan pada ternakan ayam apabila dilakukan akan mengurangkan lagi risiko kes sampar terjadi (dalam banyak kes didakwa sebenarnya tiada langsung bila ayam sudah divaksin). Kalau ada pun mungkin ayam tersebut 'tertiggal' atau 'miss' semasa proses pemberian vaksin. Penduduk kampong yang ada ayam kampong dan juga penternak ayam sebolehnya cuba ikuti langkah-langkah pemvaksinan yang disarankan oleh JPV atau pakar-pakar ternakan berkaitan. memang pegawai JPV lazimnya mereka samada telah mempunyai pengalaman yang berguna untuk dijadikan tauladan bagi penternak yang baru berjinak-jinak dengan ternakan unggas ini. Menternak ayam kampong secara tradisional kini semakin berkurangan tidak seperti zaman dahulu lagi. Penternakan Ayam Kampong komersial yang ada dipasaran sekarang sudah dibuat dengan cara menggunakan pendekatan pengurusan yang komersial.
Dilapangan diman apenternak ayam semestinya tahu akan gejala yang terpamer pada ayam dan unggas lain yang dijangkiti sampar kerana lazimnya ia adalah berbeza dari setiap ekor haiwan bergantung kepada jenis unggas, strain virus, umur unggas, jangkitan sedia ada pada unggas, stress persekitaran dan status imun unggas. Kadang-kala strain virus sampar yang rendah pun dapat membunuh semua unggas pada satu kawasan sekiranya tahap imun unggas kawasaan tersebut sangat lemah disebabkan pelbagai faktor. Jika unggas ini terdedah kepada virus ini kesannya unggas hanya akan mula menunjukkan gejala selepas 2-12 hari dan bukannya serta merta dapat dilihat. Dari itu digalakkan agar penternak kadang-kala tidak sedar bahawa ternakan mereka sudah terjangkit kerana dilihat ianya seakan masih sihat lagi. Tanda sampar dimana diantara gelaja yang sering dilihat pada unggas yang terjangkit adalah pertama berlaku gejala pada pernafasan seperti bersin, bernafas dengan mulut ternganga dan berbunyi. Gejala kedua dimana ayam ini dilihat tubuhnya menggigil, kepak dan kaki lumpuh, leher terpusing atau terkulai, unggas bergerak berpusing-pusing atau mengundur dan seterusnya lumpuh total (Sila lihat foto disebelah). Tanda lain dimana tembolok tidak hadam dan juga berlaku insiden cirit-birit. Bagi gejala lain dimana ia akan kurang bertelur dan juga jika ada dilihat telurnya cacat seperti bentuk herot-petot, kecil dan kulit berwarna ganjil dari sebelumya. Gejala paling teruk adalah dimana jumlah kematian adalah pelbagai tetapi boleh mencecah kepada 100% jumlahnya. Pengawasan perlu sentiasa dilakukan apabila kedengaran ada wabak sampar dipersekitaran dengan lebih kerap.
Paling penting mengenai perkara ini adalah mengetahui tindakan selanjutnya yang perlu dibuat terutaa dalam aspek Kawalan, Pencegahan dan Rawatan. Buat masa ini didakwa masih tiada rawatan khusus yang disahkan berkesan bagi mengubati unggas atau ayam yang telah terjangkit kerana terlalu banyak kerosakan yang dilakukan oleh virus terhadap tubuh unggas yang telah dijangkiti. Jika ada rawatan yang berjaya pun dilaporkan berlaku atas faktor terpencil dan bukan semua unggas yang telah terjangkit dapat diselamatkan menggunakan kaedah rawatan yang sama. Ramai penternak yang pernah menggunakan bermacam-macam ubatan untuk menyembuhkan sampar pada ayam. Dilaporkan diantara bahan yang ada digunakan pada masa kritikal di awal tahun 90-an dulu adalah ramuan campuran akar bakawali, kunyit dan halia diberi minum dan dulu dikampong ada yang memberi pil panadol juga. Ada kalangan penduduk kampong cuba mengasapkan reban dengan cara membakar kulit bawang dicampur cili kering. Ada petua lain yang menanam pokok rotan tepi reban untuk pencegahan. Bagaimana pun ia hany apetua yang mana masih tdiak dapat merawat semua yang ayam terjangkit walau pun ada segelintir ternakan yang tahap awal sahaja berjaya diselamatkan. Banyak juga yang cacat kekal (lumpuh atau kepala teleng) dan akhirnya terpaksa juga disembelih untuk dibuat lauk. Bagaimana pun terkini sudah ada banyak pilihan boleh dilakukan. Kini ada beberapa perkara yang perlu dilakukan sekiranya anda ingin mencegah sampar di reban iaitu pertama dengan mempastikan membeli unggas dari ladang yang diyakini tidak mempunyai ayam sakit. Kedua sebaiknya mengelakkan membeli unggas dari ladang lain buat sementara waktu pada musim wabak sampar sedang berlaku dan sebaiknya selalu membasmi kuman di reban anda sebaiknya sebulan sekali. Langkah seperti mempastikan tiada burung-burung liar yang selalu datang singgah makan dan minum di reban anda kerana mereka kadang-kala membawa penyakit juga boleh dilakukan. Cara ke 5 adalah dengan cara mempastikan tiada pelawat dari reban lain dibimbangi beliau juga membawa virus ke reban sendiri atau membasmi kuman seluruh tubuh pelawat sebelum masuk ke reban. Boleh juga diamalkan memberi pengunjung sepasang pakaian khas (PPE) supaya virus dari tubuh beliau tidak bergerak ke reban anda. Akhir sekali sebagaipencegahan boleh sentiasa ikut jadual pemvaksinan penyakit sampar. Kaedah pencegahan yang paling terpercaya buat masa ini adalah pemberian vaksin sampar. Terdapat 2 jenis vaksin sampar iaitu jenis live (hidup) dan jenis killed (mati). Vaksin live biasanya perlu diberikan setiap 3 bulan secara dalam air minuman manakala untuk jenis killed diberikan setiap 6 bulan melalui suntikan ke dalam daging dada unggas (intramuscular). Dengan memberikan vaksin kepada unggas yang masih sihat, ia akan mengaktifkan sistem pertahananan tubuh unggas dalam melawan virus sampar. Vaksin samada live atau killed adalah lemah dan tidak akan memberi kesan penyakit kepada unggas, ia hanya bertindak sebagai ‘virus tipu’ supaya tubuh unggas segera mengaktifkan antibodi khusus untuk melawan virus sampar. Sekiranya dalam tempoh 3 atau 6 bulan mendatang, jika virus sampar sebenar sampai, maka imun tubuh unggas terhadap sampar masih ada dan mampu menahan serangan tersebut. Dengan ini unggas bebas dari jangkitan dan gejala sampar. Semuga tulisan artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
PERLU DILIHAT... SEMUA GEJALANYA...
BERIKAN RAWATAN... DENGAN SEGERA...
MEMBACA ARTIKEL... ADA FAHAM JUGA..
By,
M Anem,
Senior Agriculturist,
Taman Cendana, Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(19 Rejab 1444H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.