Support My Blog

Saturday, October 29, 2022

GAGAK DAN BERITA ANTARABANGSA

BURUNG GAGAK
(Corvus spp) atau Crows adalah burung yang besar daripada keluarga Corvidae iaitu dalam order Passeriformes dimana ia dikenali sebagai burung yang orang benci. Bandar Kelang di Selangor pernah digelar 'Bandar Gagak Yang Kotor' dulu dimana ada banyaknya burung gagak berterbangan bebas dibandar tersebut mengutip makanan. Gagak hidup dibanyak kawasan diseluruh dunia terutama dikawasan pelabuh-pelabuhan yang banyak sumber makanan gagak. Populasi gagak yang banyak jenis melebihi 27 spesis ini mampu membiak dengan cepat jika tidak dikawal dan terdapat sumber makanan yang lumayan. Gagak yang mempunyai bulu yang berwarna hitam ini mampu terbang dan selalu dilihat akan memakan bangkai haiwan dan juga kekotoran sampah sarap yang terbuang. Gagak jantan biasanya lebih besar dari gagak betina. Gagak menghasilkan bunyi yang kuat terutama apabila berkumpulan dan menemui makanan untuk direbut. Memang sebahagian besar gagak adalah berwarna hitam dengan gloss jernih. Kenapa gagak dengan warna hitam?. Apakah Tuhan menciptakan sesuatu dengan sia-sia?. Warna hitam pada bulu burung gagak ini untuk perlindungan sehingga ia mampu menghilangkan diri dalam kegelapan malam dari musuh-musuhnya seperti burung hantu dan burung helang. Burung hantu adalah aktif di malam hari dan predator lainnya. Gagak memakan hasil pertanian tanaman makanan, buah-buahan, cacing, serangga, siput, telur burung lain, ikan, bangkai binatang yang dibunuhnya di jalanan dan menyimpannya sebagai makanan dan kemudian menyembunyikannya dibawah daun. Ia menyimpan makananya agar tidak diketahui musuh-musuhnya. Gagak merupakan haiwan yang tidak lupa untuk menjaga keselamatan dan kecukupan makanan terhadap anggota keluarganya. Gagak juga tidak membiarkan pelanggaran wilayah kekuasaannya kepada musuh atau mereka yang mendekati sarangnya. Artikel kali ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai beberapa kisah mengenai burung gagak di luar negara untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.

Kisah menarik dari Stockholm, Sweden bertajuk 'Sweden latih burung gagak jadi pengutip sampah' merupakan kisah unik dikongsikan. Dilaporkan dimana dis
ebuah bandar di Sweden mereka telah melatih burung gagak untuk memungut puntung rokok dan sampah sarap di sekitar jalanan bagi mengekalkan kebersihan kawasan tersebut. Laporan oleh Media Daily Mail memberitahu dimana burung liar itu dilatih secara berperingkat untuk memungut sampah dan memasukkannya ke dalam mesin yang akan menyalurkan makanan kepada haiwan itu di bandar Södertälje (Sila lihat foto disebelah). Usaha itu merupakan sebahagian projek perintis dikenali sebagai 'Corvid Cleaning' yang dilaksanakan oleh The Keep Sweden Tidy Foundation. Projek itu bertujuan mengurangkan kos pembersihan jalanan di bandar tersebut yang akan dilakukan oleh burung gagak. Bagi pengasas syarikat itu, Christian Günther-Hanssen cuba menganggarkan penggunaan burung gagak boleh menjimatkan sekurang-kurangnya 75 peratus daripada kos pembersihan jalanan di Södertälje. Södertälje ketika ini membelanjakan kira-kira 20 juta kroner Sweden (RM9.07 juta) untuk kos pembersihan di bandar tersebut. Dilaporkan burung gagak akan ‘mengambil bahagian secara sukarela’ dan lebih mudah untuk diajar berbanding spesies burung yang lain. Adalah lebih mudah untuk mengajar burung gagak malah terdapat peluang tinggi haiwan itu mampu belajar sesama mereka. Pada mesin khas itu yang mampu membezakan sampah selain batu dan daun, akan memberi ganjaran dalam bentuk makanan kepada burung gagak.

Kisah dari Tokyo, Jepun dimana 'Gagak atau gorila?' menarik penulis blog untuk dikongsikan dengan pembaca semua. Hasil daripada satu rakaman video yang menunjukkan ada seekor burung gagak berehat seperti gorila telah tular di media sosial baru-baru ini dan menyebabkan pengguna keliru dengan kelakuan haiwan berkenaan. Burung gagak itu dirakamkan berehat di Nagoya, Jepun dengan kepak dikembangkan ke bawah sama seperti gorila meletakkan tangannya di depan. Portal berita Mirror Online melaporkan dimana video yang dirakamkan oleh Keitaro Simpson itu sudah ditonton lebih sembilan juta kali dan mendapat lebih 248,000 `like’ didalam Twitter. Bagaimanapun dari laporan seorang pakar burung iaitu Kaeli Swift berjaya untuk memberi sedikit penjelasan mengenai gelagat luar biasa burung berkenaan. Pakar burung ini mendakwa sebenarnya apa yang dilakukan burung itu lakukan hanyalah satu dari aktiviti berjemur bagi burung gagak tersebut. Apabila burung berjemur maka lazimnya ia akan mengembangkan kedua-dua kepaknya ke bawah daan juga menegakkan bahagia ekornya keatas. Kamera yang mengambil aksi tersebut pada sudut tertentu maka ia akan kelihatan seakan ia menyebabkan kaki dan ekornya seperti hilang dari penglihatan. Menurut pakar tersebut dimana bagi burung biasanya suka berjemur untuk mengurangkan bakteria dan kutu pada bulunya. Bagaimana pun kesabaran pemilik video tersebut dalam mengambil gambar tersebut harus dipuji diatas kreativitinya membuat posting tersebut.

Di USA pila kisah mengenaii gagak dimana 'Pihak berkuasa California mahu guna laser halau burung' juga menarik dikongsikan teknologinya. Kalau percubaan ini berjaya maka beberapa Kerajaan Tempatan (PBT) boleh mula menjalankannya di negara kita Malaysia. Dilaporkan di California dimana pihak berkuasa California merancang untuk menggunakan laser untuk menghalau populasi burung gagak yang semakin meningkat di bandar raya tersebut. Penduduk di Bandar Sunnyvale memaklumkan dimana burung gagak tersebut sering memenuhi kawasan bandar dan mengotorkan kawasan sekitar dengan najis.  Selain itu bunyi bising burung berkenaan turut mengganggu waktu tidur mereka pada waktu malam. Penduduk mengadu cukuplah dengan bunyi yang dikeluarkan dari perkhidmatan Caltrain dan bunyi burung gagak benar-benar mengganggu hidup penduduk dakwa Timbalan Datuk Bandar Sunnyvale, Alysa Cisneros. Terdahulu dilaporkan oleh Datuk Bandar Larry Klein dimana pihak berkuasa Sunnyvale sudah menggunakan pelbagai kaedah untuk menghalau kesemua burung gagak berkenaan, namun masih gagal.  Sehubungan itu, beliau memaklumkan, pihak berkuasa mungkin menggunakan sinaran laser hijau untuk menghalau kawanan burung tersebut. Kini tindakan itu mencetuskan rasa tidak puas hati dalam kalangan pencinta haiwan yang juga mereka untuk memaklumkan penggunaan laser hanya menyebabkan mata burung gagak menjadi buta. Keadaan itu menyebabkan haiwan tersebut sukar untuk terbang dan mencari makan dimana ia menjadikan akhirnya mati.

Kisah mengenai burung gagak di Perancis menarik apabila '
Burung gagak dilatih jadi tukang kutip sampah di taman tema' menjadi satu lagi inovasi. Dilaporkan dimana sebuah taman tema yang bersejarah di Perancis telah melatih enam ekor (6) burung gagak untuk kerja mengutip puntung rokok dan sampah sarap bagi mengekalkan kebesihan taman tema yang ramai pengunjungnya setiap masa (Pastinya ia dilaporkan sebelum kes pandemik covid19 berlaku). Menurut kenyataan oleh presiden taman tema  Puy De Fou dimana Nicoles de Villiers beritahu kepada orang ramai bagaimana haiwan termasuk burung gagak ini boleh dilatih untuk menjaga kebersihan alam sekitar. Burung gagak ini diajar cara-cara untuk mengutip sampah terutama puntung rokok dan meletakkannya ditempat khas pula (Sila liht foto disebelah). Walau pun kini ada tahap kesedaran pengunjung ke taman tersebut sealunya tidak banyak yang membuatng sampah merata-rata tetapi memang masih ada segelintir manusia yang masih membuangnya. Beliau dalam kempen kebersihan ditaman tersebut mendakwa kalau haiwan pun boleh diajar untuk mmenjaga ebersihan apalagi kalau manusia bersama untuk menjaga kebersihan kawasan taman. Caranya adalah burung gagak atau burung lain yang meletakkan sampah pada mesin tong khas akan menerima nuget makanan kecil sebagai imbuhannya. Taman tema ini popular kepada pengunjung kerana ia membuat lebih daripada 20 persembahan termasuk beberapa persembahan ole haiwan burung. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
BURUNG GAGAK... HITAM WARNANYA...
DILAPOR PENGOTOR... DIMANA-MANA...
MENGUTIP SAMPAH... BANGKAI JUGA...
DIJADIKAN BERGUNA.. DILUAR NEGARA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana off  Jalan Istana,
Bukit Beruang, Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(18 Rejab 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...