Support My Blog

Tuesday, October 25, 2022

BATU KAPOR - JENIS DAN GUNANYA

BATU KAPOR
(Limestone) merupakan sejenis bahan atau material yang berasal dari batuan sedimen berwarna putih halus diman aia lazimnya akan mengandung mineral kalsium. Penulis blog belajar mengenai batu kapor semasa disekolah dahulu dan pertama sekali melihatnya dikawasan tidak jauh dari rumah. Biasanya ada tuga unsur (senyawa) utama yang mewujudkan kapur adalah Kalsium karbonat, Kalsium oksida dan Kalsium hidroksida. Kapur juga ada kalanya akan dapat bercampur dengan mineral magnesium yang dikenali sebagai Dolomite. Anda boleh membaca beberapa artikel mengenai dolomite dalam blog ini dengan membuat pautan seperti berikut (Sila klik disini), (Sila klik disini) dan banyak lagi. Pembentukan batu kapur terjadi pada laut ketika organisma laut purba yang memiliki cangkang berkalsium mati. Proses luluhawa menjadikan ia bertumpuk dan dengan perlahan kemudian membentuk lapisan mendapan iaitu berlaku setelah berjuta tahun lapisan ini menjadi batuan melalui proses geologi. Kapur adalah satu bahan yang sangat berguna dalam segala bentuk aktiviti manusia dengan harga yang relatif lebih murah dan penting didalam sektor pertanian juga sebagai bahan meneutralkan dan menyuburkan tanah. Penggunaan batu kapor dalam pelbagai bentuk juga memang banyak digunakan dalam bidang bangunan. Kapur juga adalah satu bahan penting didalam industri membuat simen sebagai bahan campuran sebanya ia memmpunyai sifat melekatkan dan mengubah bahan campuran menyimen sehingga menjadi keras dan kukuh. Memang pembaca blog saya fikir biasa mendengar kapor sebagai salah satu keperluan sektor pertanian terutama penggunaanya di sawah padi dan tanaman makanan lain. Kapurpertanian amat berguna dalam usaha petani untuk mereka menyediakan unsur Kalsium (Ca) dan memperbaiki tahap keasidan tanah. 
Kapor pertanian adalah merupakan sejenis bahan mineral yang didakwa menyuburkan tanah selain daripada baja. Kebanyakan petani akan cuba menggunakan kapor jenis seperti Cristmas Island Rock Phosphate (CIRP) atau pun Ground Mangnesium Limestone (GML) dimana jenis bahan yang terbaik kini adalah Dolomite. Dolomite adalah merujuk kepada batu mineral yang mana ia mengandungi unsur bahan Magnesium (MgO) dimana kehadirannya adalah melebihi 18%. Apa yang penulis blog hendak kongsi info dimana dolomite juga bahan yang mengandungi bahan Kalsium (Ca). Artikel pagi Jumaat ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan mengenai jenis batu kapor dan kegunaanya sebagai bahan rujukkan kepada pembaca semua.

Dalam proses pembelajaran semasa di universiti dan sering juga hadir kursus mengenai bagaimana berlaku proses t
erbentuknya Batu Kapur masih kuat dalam ingatan. Sebenarnya batu kapur menjadi dua kategori iaitu jenis batu kapur non-klastik dan batu kapur klastik. Batu Kapur non-Klastik merupakan jeni syang berasaskan dari haiwan dalam laut terutama terumbu dan coral yang merupakan hidupan jenis Coelenterata dimana ia didapati tidak menunjukkan lapisan yang baik dan belum banyak mengalami kekotoran dengan mineral lain. Dalam pada itu dari segi lain Batu Kapur Klastik merupakan hasil rombakan jenis batu kapur non-klastik yang telah berlaku. Batu Kapur yang komponennya berasal dari bahan terumbu karang disebabkan oleh proses fragmentasi mekanikal kemudian mengalami transportasi dan mendap kembali sebagai partikel padat diklasifikasikan sebagai batu kapur (limestone). Dalam pada itu ada juga dikenali sebagai 'Batu Kapur Bangunan' dimana ia ditakrifkan sebagai sejenis kapur  dan ia adalah salah satu bahan bangunan yang selalu dijumpai dan digunakan. Tapi proses bagaimana bermulanya kapur jenis ini terbentuk  adalah berlainan. Dia boleh diambil dari lombong batu kapor sedia ada dan di pecahkan dengan ukuran tidak terlalu besar agar ia lebih mudah didalam proses pembakaran selanjutnya. Proses pembakaran kapur untuk bangunan ini harus terbakar seluruhnya. Proses pembakaran dikerjakan oleh kilang-kilang kapur tradisional atau omersil dimana ia sering berada dengan kawasan yang ada sumber kapur mentah. Laporan rasmi juga menyatakan dimana kilang ini berada dalam kawasan ini dekat dengan kawasan hutan atau bukit batu kapur. Industri dalam proses pembakaran kapur sendiri termasuk industri yang memerlukan banyak tenaga dan bahan bakar sehinggakan kos tertinggi pastinya untuk bahan bakar dan tenaga.  Proses untuk memecah batu kapur dengan ukuran lebih kecil bermaksud saiz permukaan batu lebih banyak sehingga panas akan lebih cepat berlaku dimana batu menjadi matang. Proses pembakaran sendiri biasa menggunakan bahan bakar dari kayu bakar atau pun bahan api lain yang sesuai. Proses berikutnya adalah proses pendinginan dimana batu kapur yang telah matang kemudian disiram dengan air. Batu yang pada mulanya sebagai tekstur keras kemudian dilihat akan menjadi serbuk kapur (powder). Dikilang industri yang membuat kapur selalunya produk akhir yang sesuai dipasarkan adalah beruba serbuk kecil atau debu batu kapur dimana ada juga produk masih berbentuk bongkah. Adalah baik untuk kenal beberapa jenis kapur bagi dijadikan bahan bangunan. Pertama adalah jenis Kapur Tohor yang terhasil dari proses pembakaran batu kapur asli dimana komposisinya sebahagian besar merupakan Kalsium Karbonat (CaCO3) pada suhu sehingga 900 Celcius keatas. Semasa proses pembakaran terjadi berlaku tindakbalas dikenali sebagai 'proses kalsinasi' dengan pelepasan gas CO2 sehingga terjadi bahan sisa padat CaO atau boleh juga disebut sebagai Quicklime.

Jenis kapor yang sering penulis blog kenali adalah jenis K
apur Pertanian yang mana antara yang popular adalah CIRP dan GML. Dalam memperbaiki kesuburan tanah lazimnya aktiviti pengapuran akan membolehkan tanah sesuai untuk ditanam. Amalan agronomi pengapuran juga merupakan kegiatan untuk menaikkan pH tanah agar pH tanah menjadi neutral. Sebahagian besar tanaman kurang toleran dengan tanah yang reaksinya masam atau berasid. Ini disebabkan tanah masam menyebabkan larutan mineral seperti unsur Aluminium (AI), Manganese (Mn) dan Besi (Fe) menjadi tinggi. Pemberian kapur pertanian semasa proses penyediaan tanah pertanian perlu dilakukan dan penting untuk disebabkan sebahagian besar keadaan tanah di Malaysia sedia ada atau dikebun sering mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih masam atau berasid oleh pelbagai faktor. Antaranya termasuk aktiviti curahan hujan tinggi yang mana ia mengakibatkan unsur nutrien dalam tanah akan terhakis dimana ini kemudian akan memberikan implikasi pada terbentuknya tanah jadi masam. Paling mudah terlihat dimana keadaan air yang bertakung atau tergenang secara terus menerus dikawasan kebun kerana keadaan sistem salira kurang baik menyebabkan tanah berasid. Proses pengkomposan sisa dan bahan organik yang berterusan akan mengeluarkan kalsium dari tanah. Faktur seterusnya yang sering dilaporakan adalah berpunca daripada penggunaan baja kimia yang berlebihan. Secara umum tanah dengan pH rendah merupakan antara jenis tanah dengan kekurangan unsur Kalsium (Ca) dan Magnesium (Mg). Oleh itu pemberian unsur tersebut dengan aktiviti pengaporan amat perlu dilakukan bagi meningkatkan unsur Ca dan Mg dalam tanah sebelum penanaman dijalankan atau untuk tingkatkan pH tanah bagi pokok matang. Penggunaan baja kapor seperti CIRP, GML dan Dolomite merupakan antara teknik yang paling popular dilakukan. Kini dipasaran ada banyak produk berasaskan kapor termasuk kapor pertanian jenis cecair yang lebih efektif digunakan apa lagi jika di kombinasikan dengan bahan mineral lain yang bermanafaat.

Batu Kapor mempunyai beberapa ciri khusus dan fungsi yang tersendiri dalam banyak industri. Lazimnya bahan seperti p
lastis yang merupakan bahan yang akan dapat mengeras dengan cepat sehingga memberi kekuatan pengikat. Ciri ini membolehkan ia mudah dikerjakan tanpa melalui proses rumit dikilang dan akan menghasilkan hasilan lekatan yang amat bagus untuk dijadikan bahan plastering. Dalam industri bangunan dan sebagainya kapor berfungsi sebagai Bahan Perekat (Simen, Bahan Mortar, Plastering), Hidrolisis (Industri Sabun),
Bahan Penyerap (Bahan Pemutih), bahan Pelarut (Cat Casein), Bahan Pengeringan atau dehidrasi (Pengering Udara), Bahan Flokulan (Gula), Bahan Fluk (digunakan dalam proses pembuatan ceramik), Bahan Pelumas (dalam industri membuat kawat), Bahan Kaustik (pulp sulfat), Bahan  Neutralisasi (pemurnian kualiti air) dan Bahan Penstabil Tanah (untuk pertanian) dan sebagainya. Bagaimana pun pembaca blog juga perlu ada ilmu pengetahuan atau perlu waspada  kerana ada kes-kes dimana dikilang memproses batu kapor mereka akan mencampurkan bahan asas batu kapor berkualiti dengan bahan lain sebagai pemutih atau bahan tertentu yang tidak perlu sehingga kualitinya menjadi kurang baik. Apa pun dasarnya bagi tujuan mendapatkan bahan kapur berkualiti sebagai bahan bangunan atau pun pertanian sebiknya pastikan dimana ia menggunakan kapur tohor. Apa pun amalan bertaian dari segi teknikalnya dimana Kapor Dolomite dan kapor Kalsite sesuai dipilih dan dibeli oleh petani dan pesawah untuk menyuburkan tanah. Ini kerana kedua-dua jenis kapor tersebut adalah dari batu asli yang dilombong dan dipiawaikan.

Apa yang harus difahami tentang kapur pertanian yang beredar di pasaran adalah mestinya “jaminan kandungan bahan kimia” dalam bahan kapurnya. Biasanya hanya disebutkan kadar Kalsium (Ca) dan juga kadar unsur magnesium (Mg) yang terkandung di dalamnya. Produk Kapor disebelah menunjukkan terkandung sebanyak 15-20% unsur MgO dan 31-32% unsur CaO dertulis pada labelnya. Maklumat ini akan menjadi penting jika dihubungkan dengan penanaman sayuran pada musim tertentu. Sebagai contoh dimana jika penanaman sayuran dijalankan pada musim hujan selalunya berkalu keadaan dimana tanaman sayuran ini akan hanya memperolehi penyinaran matahari yang rendah. Akibatnya adalah dimana proses fotosintesis berlaku dengan lambat. Oleh itu bagi tujuan untuk meningkatkan proses fotosintesis pada musim hujan sebaiknya diusahakan dengan cara bagi meningkatkan jumlah butir klorofil di dalam daun. Teknik sesuai adalah dengan pemberian kapur pertanian yang kandungan magnesiumnya tinggi yang merupakan satu cara yang paling tepat dilakukan. Cara ini disebeban unsur zat Magnesium (Mg) dalam kapor (dolomite) adalah merupakan komponen penting dalam pembentukan butiran klorofil. Perkara lain yang harus diperhatikan tentang kapur pertanian yang berada di pasaran adalah “jaminan kehalusan partikel” bahan kapurnya. Jaminan kehalusan bahan kapur biasanya dinyatakan dalam sukatan atau nilaian unit “Mesh”. Misalnya ukuran kehalusan bagi 10 mesh bermakna bahan batu kapor yang dihancurkan dan ditapis akan melepasi saringan yang memiliki lubang sebanyak 10x10 dalam 1 inci persegi. Biasanya semakin tinggi ukuran mesh maka semakin halus ukiran hablur bahan kapurnya. Semakin halus bahan kapur maka akan semakin cepat bertindakbalas dengan akar tumbuhan di dalam tanah. Adalah disyorkan agar dilihat akan piawaian kehalusan bahan kapur yang dijual untuk tanaman sayuran adalah diatas 60 mesh sesuai dengan tahap umur sebagai tanaman yang relatif umurnya pendek. Penggunaan kapur pertanian yang paling berkesan dengan menaburkan secara merata ke seluruh permukaan tanah sebelum kerja penyediaan tanah. Ini akan membolehkan kapur akan boleh bertindakbalas di lapisan ppembajakan tanah sehingga pada paras kedalaman 20 cm iaiatu diseluruh kawasan zon ada perakaran tanaman. Sebaiknya bahan kapur akan cepat bertindakbalas di dalam tanah adalah tanah yang dalam keadaan lembab. Jika keadaan tanahnya kering dimana perlu ingin segera aktiviti penanaman dimulakan sebaiknya perlu dilakukan penyiraman air ke seluruh permukaan tanah setelah selesai kerja penyediaan tanah. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
BATU KAPOR... PELBAGAI KISAHNYA...
INDUSTRI BANGUNAN... ADA DIGUNA...
KAPOR PERTANIAN... DIBUBUH JUGA...
TANAMAN SUBUR... SETELAH DIBAJA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka,
Melaka,
Malaysia.
(22 MMuharram 1444H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...