Support My Blog

Monday, October 25, 2021

MINUMAN COKLAT - APA DIA?

MINUMAN COKLAT
(Chochlate Drinks) sama ada diambil dalam bentuk coklat panas, coklat sejuk atau coklat dicampur perisa lain merupakan salah satu jenis minuman kegemaran ramai penduduk dunia. Walau pun mereka yang minum coklat jauh kurang jumlahnya berbanding dengan minuman kopi akan tetapi sebenarnya sejarah minum coklat ini memang sudah agak lama dilakukan. Bagaimana pun penulis blog juga suka minum Coklat Panas (Hot Chochlate atau Hot Cocoa) iaitu minuman panas disediakan terdiri daripada serbuk atau kepingan coklat, susu atau air panas dan ada kalanya boleh ditambah pemanis dan krim putar. Minuman ini banyak dijumpai di seluruh dunia dalam pelbagai jenis dan jenama baik ditambah rempah (termasuk chocolate para mesa di Amerika Latin), dipekatkan (cioccolata calda di Itali, chocolate a la taza di Sepanyol) dan sebagainya. Kalau takyat Malaysia siapa yang tidak kenal dengan minuman coklat tersohor sejak ratusan tahun dahulu berjenama 'MILO' yang dilihat sebagai minuman kesihatan. Jenama lain seperti 'Ovaltine' dan sebaginya banyak dipasaran tempatan.  Ia boleh didapati di banyak rumah makan dan warung termasuk kafeteria, restoran dan kafe; malah ia boleh didapati dalam bentuk segera yang boleh dibeli di kedai runcit. Dari segi sejarah dilaporkan dimana resepi minuman coklat ini dipercayai telah dicipta oleh nasyrakat Maya kira-kira 2,500 - 3,000 tahun lalu dan menjadi penting dalam budaya Aztec menjelang 1,400 M di bawah nama xocōlātl.  Minuman ini kemudin dilaporkan menjadi popular di Eropah selepas diperkenalkan dari kepada para peneroka Dunia Baru yang banyak menjadika ramuan bancuhannya telah mengalami banyak perubahan sejak itu dimana lazimny para pencipta berasal dari benua Amerika. Apa pun kalangan ahli-ahli arkeologi telah menemui bukti bahawa penggunaannya coklat oleh kaum Maya berlaku seawal 500 SM dimana terdapat spekulasi bahawa coklat juga ditemui masyarakat ini. Minuman coklat dihidangkan dalam bentuk minuman sejuk ini dibancuh dengan mengisar lumat biji koko sebelum ia dibancuh dengan air, jagung, cili dan bahan-bahan lain. Bancuhan ini dituangkan dan ditarik berkali-kali sehingga busa terbentuk. Coklat boleh didapati untuk semua kelas sosial Maya walau pun hanya golongan kaya lebih mampu meminum air ini dari bekas besar yang sering dikebumikan bersama golongan elit. Makam Maya tempoh awal Klasik (460-480 M) dari tapak Rio Azul yang terdapat di Guatemala dilaporkan mempunyai bekas dengan glif Maya koko padanya dengan sisa minuman coklat. Dalam pada itu disebabkan gula belum lagi berada di Benua Amerika kam bahan 'xocolatl' atau coklat yang dikatakan sebagai citarasa diambil penduduk tempatan begitu sahaja. Apa yang dipanggil Sepanyol dahulu xocolatl dikatakan sebagai minuman yang terdiri daripada bahan coklat yang berperisa vanila dan ada rempah-rempah lain yang dihidangkan sejuk. Minuman berasa pedas dan pahit adalah amat berlainan dengan coklat panas moden yang manis. Artikel pada subuh Ahad in dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan info mengenai minuman coklat sebagai bahan rujukkan pembac blog semua.

Minuman coklat yang berasaskan kebanyakannya daripada biji koko masa kini merupakan sejenis minuman berkhasiat. Pakar nutrisi juga telah memaklumkan dalam banyak jurnal dimana bagi setiap 100 gram saiz hidangan minuman coklat panas ia mengenadungi tenaga sebanyak  322.168 kiloJoule (atau bersaman dengan 77,000 kili kalori - kcal). Ia dilaporkan juga mengandungi karbohiderat (10.74 g), Gula (9.66g), Serabut atau fiber (1 g), Lemak (2.34 g - iaitu Lemak tepu sebanyak 1.3 g dan Lemak Trans sebanyak 0.078 g), Lemak mini tidak tepu sebanyak 0.677 g dan lemal poli tidak tepu sekitar 0.084 g). Kandungan zat protein sebnyk 3.52 g, Kandungan air 82.45 g (merupakan terbanyak dalam ninunab coklat panas) serta kafien sebanyak 2 mg. Ada juga didakwa kandungan nutrien dalam coklat panas adalah vitamin A (51 microgram, Vitamin B2 atau Thiaminse (0.039 microgram atau 15%), vitamin B2 atau Riboflavin sebanyak 0.082 mg, Vitamin B3 atau Niasin sebanyak 0.133 mg atau 1$), Vitamin B6 sebanyak 0.04 mg atau 1%. Selain itu terdapat vitamin ain seperti vitamin B9 (Folate), vitamin B12, Vitamin C (0.2 mg), Vitamin D (45IU), vitamin E (0.03 mg) dan juga vitamin  K (0.03 mg. Kandungan bahan mineral dilaporkan seperti Kalsium (114 mg), Zat Besi (0,42 mg), Magnesium (23 mg), Kalium (197 mg), Natrium (44 mg) dan Zink sebanyak 0.63 mg). Dalam pada itu minuman coklat panas dilaporkan sering diambil untuk keseronokan dimana minuman ini didakwa boleh memberikan beberapa manfaat kesihatan yang memang berpotensi. Satu kajian 2003 dari Universiti Cornell mendapati bahawa koko mengandungi sejumlah besar antioksidan yang boleh membantu mencegah kanser.  Juga, ia telah ditunjukkan bahawa biji koko membantu pencernaan. Dari abad ke16 sehingga ke19 dimana coklat panas dianggap sebagai sejenis 'ubat' serta sebagai 'minuman'. Dalam sejarah dilaporkan dimana penjelajah Francisco Hernández telah pun menulis bahawa minuman coklat membantu merawat demam dan penyakit hati.  Bagi penjelajah lain bernama Santiago de Valverde Turices pula mendakwa percaya bahawa sejumlah besar coklat panas membantu dalam merawat penyakit dada dan jumlah yang lebih kecil dapat membantu gangguan perut.  Apabila minuman dan produk coklat diperkenalkan kepada Perancis pada abad ke-17 dimana ia kemudian telah dilaporkan digunakan 'untuk melawan perasaan marah dan perasaan buruk'. Perkara ini juga mungkin dikaitkan dengan kandungan bahan dikenalis ebagai feniletilamin coklat.  Hari ini minuman dan produk coklat panas digunakan untuk keseronokan berbanding perubatan akan tetapi penyelidikan baru menunjukkan bahawa mungkin ada manfaat kesihatan lain yang dikaitkan dengan minuman. Walau pun ada juga beberapa kesan negatif minuman coklat panas hanya ia disebabkan minuman ini dibubuh gula yang berlebihan sebagai pemanis yang menyebabkan masaalah kesihatan.

Terdapat beberapa p
enyelidikan yang telah menunjukkan bahawa penggunaan coklat panas boleh menjadi positif kepada kesihatan seseorang. Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Cornell telah menunjukkan bahawa minuman coklat panas mengandungi lebih banyak antioksidan daripada minum wain dan teh dimana perkara ini dilaporkan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Dalam satu hidangan koko dimana para penyelidik menemui 611 miligram Asid Galik (GAE) dan 564 miligram Epikatekin (ECE) berbanding dengan cuma sebanyak 340 miligram GAE dan 163 miligram ECE dalam wain merah dan 165 miligram GAE dan 47 miligram ECE dalam teh hijau.  Kepada saintis hebat bernama Chang Yong Lee iaitu profesor dan penyelidik di Cornell yang menjalankan kajian telah berjaya mendedahkan bahawa sejumlah besar antioksidan dilepaskan apabila minuman koko panas itu disediakan untuk diminum. Bahan flavonoid yang terdapat dalam koko yang membentuk coklat panas juga mempunyai kesan positif terhadap kesihatan arteri jantung. Satu kajian khusus yang dilakukan oleh Institut Kesihatan Jantung Negara (IJN) sebahagiannya disokong oleh syarikat tempatan telah menunjukkan bahawa peningkatan yang tinggi dalam aliran darah selepas meminum minuman koko yang kaya flavanol. Dalam kajian tersebut seramai 27 orang responden yang berumur 18 -  72 thun diberikan inuman koko yang mana ia mengandungi 900 miligram flavonol setiap hari dan hasilnya imana ia telah pun menyebabkan peningkatan aliran darah dan fungsi sel endotelial saluran darah. Dalam kajian lanjut yang dijalankan oleh Dr. Norman K. Hollenberg dimana profesor perubatan di Brigham dan Hospital Wanita dan Sekolah Perubatan Harvard mendapati bahawa flavonol juga boleh membantu pembesaran pembuluh dan membantu mencegah platlet daripada berkumpul di dinding saluran darah. Flavonoid didapati dalam coklat panas bermanfaat untuk kesihatan terutamanya kerana mereka melindungi dinding saluran darah dari kerosakan radikal bebas Flavanol juga dianggap membantu mengurangkan pembentukan platlet darah dan dapat menyeimbangkan tahap sebatian yang dipanggil eikosanoid, yang mungkin memberi manfaat kepada kesihatan kardiovaskular. Bagaimana pun mengenai risiko dan juga beberapa kesan negatif mungkin boleh disebabkan oleh minuman coklat panas. Jenis dan keterukan risiko kesihatan berbeza-beza antara bagaimana cara coklat panas yang berlainan.  Coklat panas yang diperbuat daripada susu juga mengandungi gula yang secara semula jadi dijumpai dalam susu. Serbuk koko yang diproses biasanya mengandungi gula tambahan.  Sesetengah jenama pengeluar produk minuman koko juga ada yang mengandungi bahan minyak dan lemak terhidrogen dimana yang paling biasa digunakan adalah daripada kelapa. 

Dalam portal berita tempatan hmetro,com melaporkan info mengenai 'Baik untuk otak' yang berkait dengan makanan dan minuman coklat yang perlu diambil secara sederhana. Ini kerana siapa yang tidak suka makan coklat kerana apabila ke Pulau Bebas Cukai iaitu Langkawi memang produk coklat tersebut menjadi buruan pelancong. Ini kerana ramai yang suka makan coklat apa lagi kalau diberikan secara percuma dari keluarga atau rakan yang balik dari luar negara atau ke Langkawi atau WP Labuan. Produk Coklat terhasil daripada biji koko yang diproses menjadi serbuk dan kemudian ditambah susu, kekacang dan ramuan lain dalam memberi sajian snek enak sehingga menjadi kegemaran ramai. Meskipun ramai menggemari coklat, namun mereka bimbang dan percaya snek itu boleh mendatangkan kesan negatif terhadap kesihatan peminatnya. Diantara penyakit kerap dikaitkan dengan pengambilan coklat adalah diabetes, jantung koronari dan darah tinggi. Namun terdapat beberapa laporan kajian dilakukan terhadap makanan itu memberi maklumat sebaliknya. Malahan dilaporkan diantara yang menarik dalam kajian terhadap coklat ialah penemuan kumpulan saintis dari Kanada yang menemui kebaikan dengan pengambilan 100 gram setiap hari didakwa boleh mengurangkan penyakit jantung dan strok. Dalam kerja kajian yang membabitkan lebih 44,000 peserta dilapor turut mendapati mereka yang mengambil satu hidangan coklat setiap hari adalah 22 peratus kurang berisiko untuk mereka mengalami strok berbanding mereka yang tidak ambil coklat.
Dalam kajian lain iaitu satu jurnal pernah diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Belanda mendapati pengambilan coklat dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol rendah lipoprotein (LDL) atau lebih dikenali dengan 'kolesterol' jahat. Amalan baik meminum dua gelas coklat panas sehari boleh jaga kesihatan otak dan kuatkan memori. Disebabkan itu juga ada penyelidikan berterusan dilakukan termasuk mengkaji sama ada bar coklat mengandungi sterol tumbuhan dan koko flavanol yang mampu bertindak balas terhadap kolesterol dalam badan. Satu lagi kebaikan coklat ialah apabila mampu meningkatkan kesihatan fungsi kognitif dimana ini sekali gus memperlahankan penuaan. Kajian dilakukan saintis dari Sekolah Perubatan Havard yang turut menyarankan agar cara pengambilan dua cawan coklat panas setiap hari membantu menjaga kesihatan otak dan menguatkan ingatan warga emas. Bagi menyokong penemuan itu juga ialah kajian dalam makmal mendapati ekstrak koko yang dipanggil 'lavado' berkemungkinan mengurang atau mencegah kerosakan saraf yang mana sering ditemui pada pesakit Alzheimer. Dalam melihat banyak kebaikan coklat, masih perlu diingatkan pengambilan sajian itu seharusnya pada kadar sederhana dan disarankan dengan kandungan gula rendah atau terkawal seperti coklat gelap. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
MINUM COKLAT... AMALAN LAMA...
MINUMAN SIHAT... OTAK GELIGA....
ORANG DAHULU...MAYA MINUMNYA..
2 CAWAN SEHARI... ITU AMALANNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Persimpangan Bukit Beruang,
Jalan Istana, Bandar Melaka Bersejarah,
Melaka, Malaysia.
(17 RabiulAwal 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...