Bagi sesetengah orang memang amat tidak puas rasanya menjamah hidangan jika tidak ada rasa pedas sehingga mendorong amalan meratah cili padi mentah sebagai ulam. Apa yang saya perhatikan dimana rasa kepedasan itu merupakan satu nikmat dalam masa permakanan. Walaupun pedas bahan seperti cili merupakan penambah selera dalam kalangan masyarakat tempatan lebih-lebih lagi jika dimakan bersama sambal tempoyak, cencaluk, budu atau air asam. Laporan oleh pakar dari Institut Chili Pepper di Universiti Negeri New Mexico iaitu Paul Bosland mendapati cili padi yang juga dikenali dengan nama 'Cili Thai' itu memang dikategorikan sebagai antara cili terpedas di dunia. Cili ini telah dikatakan mempunyai skala kepedasan sehingga skala 100,000 mata mengikut skala Scoville yang digunakan untuk mengukur tahap kepedasan cili. Ada laporan oleh pihak Guinness World Records bahawa rekod cili terpedas dipegang oleh varieti dinamakan Cili Trinidad Scorpion ‘Butch T’ dengan skala kepedasan 1.464 juta mata (Wow Tingginya!). Walau pun kita agak kurang untuk melihat atau merasanya, cili ini masih didakwa sebagai cili terpedas didunia. Apakah yang boleh dimanafaatkan dari cili jenis ini?. Perlukan pakar dan saintis tempatan membuat kajian ini dimasa akan datang. Saya ada menulis artikel ini dahulu dan untuk pautan (Sila klik disini). Dalam kes lain dilaporkan ada sejenis cili kacukan yang ditanam di Morisett, kira-kira 89 kilometer di utara Sydney, Australia dimana tahap kepedasannya 15 kali ganda lebih pedas berbanding cili api dan 30 kali lebih pedas daripada Tabasco. Bosland menerusi portal berita The Wall Street Journal dipetik berkata, petani di kawasan itu telah dikehendaki memakai sarung tangan ketika memetik cili bagi tujuan mengelakkan rasa pijar pada tangan. Mereka yang terlibat dalam kerja-kerja memproses dan memasak cili untuk dijadikan sos juga diminta memakai topeng dan pakaian khas bagi melindungi diri daripada aroma pedasnya. Sekiranya anda tidak memakai sarung tangan, tangan akan berasa pijar sekurang-kurangnya selama dua hari. Pemilik bersama The Chilli Factory, Marcel De Wit berkata, cili yang memiliki kepedasan melebihi skala SHU 800,000 mata itu sangat pedas sehingga boleh mendatangkan beberapa kemudaratan. Ada yang terpaksa dimasukkan ke hospital gara-gara tidak tahan dengan kepedasan cili Scorpion Butch T. Mereka sendiri mengalami masaalah seperti 'halusinasi' selepas mencuba memakannya secara mentah. Ada laporan yang dakwa dimana kesannya menyebabkan pasien tidak boleh berjalan dan terpaksa berbaring selama kira-kira 20 minit sebelum keadaan kembali normal. Sehingga tahun 1990, hanya dua jenis cili yang mencatat skala kepedasan melebihi SHU 350,000 mata iaitu Habanero dan cili Scotch Bonnet.
Ramai mungkin pernah mengalami satu perasaan unik ketika kali pertama makan pedas sama ada semasa kanak-kanak, remaja atau setelah dewasa. Ada yang rasa air mata terus keluar semacam tidak mahu untuk berhenti, ada juga merasa lidah seakan terbakar dan ramai akan kembang kuncup mulutnya menyedut udara keluar masuk dengan cepat bertujuan bagi meredakan sesuatu yang sedang meledak didalam mulut. Ada yang pening-pening kepala dan tidak kurang juga berpeluh sejuk menahan kepadas yang tidak disenghajakan atau memakan makanan yang amat pedas yang tidak pernah diraskan sebelumnya. Berkemungkinan ia berlaku secara tidak sengaja atau ada di kenakan (prank) oleh rakan taulan sebagai stu hiburan sahaja. Dalam beberapa show di TV dan youtube memang kisah seperti inisering dijadikan content yang menarik ramai penonton untuk melihatnya dan dijadikan bahan hiburan komersil. Antara yang selslu dihidangkan adalah jenis cili pedas, atau serbuk wasabi atau pelbagai makanan pedas lain. Kadang kalan satu makanan itu diisikan dengan bahan pedas untuk megenakan tetapu mereka. Apa lagi 'tersiksa'lah mereka yang dikenakan dengan rasa pedas ini. Saintis masih hairan kenapa cili yang paling kecil (seperti cili api) mampu mrmbuatkan seseorang menangis. Rasa terbakar pada mulut itu sebenarnya disebebkan oleh capsaisin iaitu bahan yang tiada warna, tiada bau dan kandunganny apaling tinggi dalam tisu cili. Bahan ini kemudian akan melekat kepada sel-sel didalam lidah yang dikenali sebagai reseptor TRPV1 iaitu deria yang mengesan rasa pedas. Otak kemudian akan menghantar signal isyarat kimia kepada badan individu tersebut yang mengarahkan untuk mengeluarkan bahan tersebut dari badan dengan kadar yang segera. Maka akan ada yang akan mencari air untuk diminum sebaliknya semakin merasa pedas. Sebenarnya air diminum akan meyebarkan lagi capsaisin keseluruh bahagian mulut dan bertambah rasa pedasnya. Itulah sebabnya hidung akan mula meleleh dan mata akan mengeluarkan air serta perasaan mahu minum air sejuk. Badan akan membuat apa juga tindakan bagaimana untuk keluarkan capsaisin dengan apa jua cara sekurang-kurangnya menghilangkan rasa panas. Penulis blog kemudian baru tahu dengan meminum susu atau makan ais kri boleh mengurangkan rasa pedas kerana dilaporkan makanan ini secara aktif boleh menarik capsaisin keluar dari reseptor TRPV1 kerana ia akan melarutkan, memberikan gula dan seterusnya rasa manis akan kurangkan siksa edas tadi. Cuba amalkan teknik ini apabila mendapat rasa pedas yang keterlaluan. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro semua.
Wasallam!!!.
BAHAN CAPSAICIN... CILI YANG ADA...
MINUM SUSU... AIS KRIM PUN JUGA...
MAKAN TIDAK PEDAS.. TAK SEMPURNA..
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(29 Safar 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.