MINUM TEH merupakan satu aktiviti yang telah dilakukan oleh manusia semenjak beribu-ribu tahun dahulu. Sejarah minum teh ini bermula apabila manusia mendapati ada banyak faktur berkait kesihatan dari aktiviti pelbagai jenis teh yang direndam dalam air panas dan meminumnya. Penulis blog mendapati dimana kalangan pembaca blog ini sama ada meminum teh atau kopi pada waktu pagi atau lain-lain masa merupakan pilihan masing-masing. Berkemungkinan kalau pembaca blog ini adalah peminat minuman kopi yang mengandungi caffien dan kemudian mengetahui akan kehebatan minuman teh maka akan bertukar jenis minumannya. Ini kerana saintis telah mendapati air minuman teh telah memberikan tahao kesihatan otak lebih unggul. Apabila dikeluarkan satu kajian laporan pada bulan September 2019 yang dijalankan oleh Universiti Kebangsaan Singapura (NUS) telah mendapati bahawa mereka yang suka minum teh cenderung untuk mempunyai tahap kesihatan otak yang lebih baik berbanding dengan mereka yang tidak suka meminumnya telah viral. Apabila disebut sahaja perkataan kafein mungkin ramai akan terus terbayang akan minuman kopi akan tetapi hakikatnya dimana terdapat pelbagai jenis makanan dan minuman yang juga mengandungi kafein seperti teh, coklat, minuman berkarbonat dan minuman tenaga. Ia juga merupakan bahan perangsang yang paling kerap dijadikan subjek uji kaji berikutan kesan fisiologikalnya yang pelbagai cara. Pengambilan minuman berkafein perlu dihadkan pada 400 mg sehari dimana perkara ini agak mengelirukan bagi peminum kopi dan teh kerana ini memandangkan minuman tersebut mempunyai kandungan kafein yang berlainan. Sebanyak 228 gram (8 auns) bancuhan kopi mengandungi kira-kira 95 mg kafein berbanding dengan 47 mg kafein di dalam minuman teh hitam. Ini bermakna mereka yang suka minum teh boleh mengambilnya pada kadar hampir dua kali ganda daripada jumlah pengambilan minuman kopi harian. Memang tidak dinafikan bahawa bagi jenis minuman berkafein dapat memberikan pelbagai jenis manfaat berkaitan dengan fungsi otak. Dalam laporan kajian oleh Universiti Northumbria, Newcastle telah mendapati bahawa mereka yang mengambil minuman berkafein mempunyai memori, masa tindak balas dan pemprosesan maklumat yang lebih baik. Namun perlu juga diingatkan bahawa mereka yang minum kopi lebih berisiko untuk mendapat kesan sampingan seperti keresahan, berdebar-debar, susah untuk tidur dan tekanan darah tinggi. Selain itu didakwa kandungan teh beri kesan antipenuaan otak. Pada Jun 2019 dimana satu kajian telah diterbitkan di laman Jurnal Penuaan berkaitan dengan kesan pengambilan teh secara berkala terhadap fungsi kognitif individu. Kajian tersebut telah dijalankan oleh Universiti Kebangsaan Singapura (NUS) iaitu dengan kerjasama Universiti Essex dan Universiti Cambridge, London. Melalui kajian tersebut dilaporkan mereka didakwa memperolehi penemuan sangat menarik iaitu bagi individu yang mengambil minuman teh hijau, oolong atau hitam pada kekerapan 4 kali seminggu untuk tempoh selama 25 tahun mempunyai perhubungan saraf otak yang lebih baik jika ia berbanding dengan mereka yang tidak mengambil sebarang minuman teh. Dakwaan juga berlaku penurunan pada kadar risiko gangguan kognitif disebabkan oleh proses penuaan. Mereka yang mengambil minuman teh secara berkala boleh mengalami penurunan risiko sebanyak 50%. Penulis blog yang juga meminati minumn kopi dan kurang pad minuman teh berubah fikiran setelah mengetahui fakta ini. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya akan paparkan artikel ke 6,680 mengenai beberapa fakta menarik minuman teh untuk dijadikan bahan rujukan semua.
Portal berita sinarharian.com melaporkan kisah 'Minum teh boleh tingkatkan kecerdasan otak?' menarik dikongsikan. Didakwa dimana meminum secawan teh boleh memberikan manfaat kesihatan kepada si peminum kerana ia dipercayai boleh meningkatkan kemampuan berfikir. Berita tersebut dipetik dari Beijing, China daro beberapa kajian saintifik mendapati meminum secawan teh boleh meningkatkan lagi kecederdasan otak dan memperbaiki prestasi diri dalam tugas-tugas berkaitan dengan pemikiran. Penemuan itu didedahkan oleh para penyelidik dari Universiti Peking, China yang mengendalikann eksperimen bagi melihat sama ada meminum teh akan meningkatkan kemampuan untuk berfikir. Penyelidikan tersebut juga mengesyorkan bahawa meminum minuman itu dipercayai boleh mendatangkan keuntungan kognitif. Kajian itu dikendalikan oleh seorang ahli psikologi, Dr. Lei Wang dari universiti tersebut dan rakan-rakannya baru-baru ini. Menurut Wang dimana hasil kajian mendapati minum teh boleh memperbaiki prestasi otak ketika berhadapan dengan tugas-tugas yang mencabar melibatkan pemikiran. Kajian itu dilakukan ke atas 100 individu yang diberikan tugas sama ada menyelesaikan masalah berkaitan dengan ujian perkataan atau teka teki. Dalam kajian itu dilaporkan setiap individu itu diberikan sama ada secawan teh atau air biasa dengan kedua-duanya dipanaskan pada suhu sekitar 42 darjah Celsius. Hasil penemuan dalam kajian itu kemudian mendapati bahawa kumpulan peminum teh menunjukkan prestasi pemikiran lebih baik daripada individu-individu yang meminum air biasa.
Bagaimana pun jika mengambil makanan atau minuman secara berlebihan tentunya ada kesan sampingan yang tidak baik. Memang sudah berkurun lamanya minuman teh digunakan dalam rawatan tradisional bagi tujuan merawat penyakit tertentu. Kandungan pada teh tersebut berpotensi untuk merendahkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser dan obesiti. Namun jika berlaku pengambilannya melebihi 4 cawan sehari boleh memberikan kesan buruk terhadap kesihatan individu secara menyeluruh. Sebenarnya bukan minum kopi secara berlebihan sahaja boleh mendatangkan kemudaratan akan tetapi minuman teh pun jika diambil secara berlebihan juga boleh menyebabkan kesan negatif terhadap proses fisiologi badan. Dilaporkan diantara kesan sampingan yang boleh dialami oleh mereka yang ‘terlebih’ ambil minuman tersebut menyebabkan berlaku kekurangan zat besi dalam darah. Dilaporkan dimana terdapat kompaun di dalam minuman teh yang boleh menyebabkan masalah kurang zat besi diserap masuk ke dalam aliran darah. Kompaun tersebut digelar sebagai tannin. Ia berupaya untuk bergabung dengan zat besi bagi tujuan menghalang penyerapannya melalui sistem penghadaman manusia. Menurut kajian yang dijalankan oleh Universiti Kansas pada tahun 2017 dimana tannin lebih cenderung untuk menghalang penyerapan zat besi daripada sumber sayur-sayuran berbanding dengan daging haiwan. Oleh sebab itulah, bagi mereka yang tidak mengambil daging di dalam diet maka sebaiknya perlu mengambil berat berkenaan dengan jumlah minuman teh yang diambil. Kadar pengambilan minuman teh pada kadar 3 cawan atau kurang iaitu dalam masa sehari kebiasaannya dianggap selamat buat kebanyakan individu. Kesan ke 2 dimana ia menyebabkan masalah sukar untuk tidur sebab kandungan bahan kafein adalah antara bahan yang terkandung di dalam minuman teh. Pengambilannya secara berlebihan boleh menyebabkan masalah sukar untuk tidur dan bakal mengganggu kestabilan kitaran tidur jaga anda. Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa apabila pengambilan minuman berkafein boleh menyekat rembesan molekul melatonin. Melatonin merupakan hormon penting yang mengawal atur kitaran tidur jaga. Ia kebiasaannya dirembeskan apabila tiada sumber cahaya (gelap) pada persekitaran individu. Pengurangan pada rembesan melatonin boleh menyebabkan masalah sukar untuk tidur. Ia seterusnya berpotensi untuk menyebabkan komplikasi seperti kelesuan, gangguan memori dan mudah hilang tumpuan. Apa yang lebih teruk lagi adalah masalah kekurangan tidur kebiasaannya dikaitkan dengan masalah kronik yang lain seperti obesiti dan kencing manis. Jika anda menghadapi masalah ini, seeloknya dikurangkan kekerapan pengambilan minuman tersebut terutamanya jika ia dekat dengan waktu anda tidur. Penulis blog juga syorkan minuman teh jika diambil secara berkala pada kuantiti yang disarankan maka ia boleh memberikan faedah fisiologikal yang dapat meningkatkan kualiti hidup. Ia juga mengandungi kafein seperti minuman kopi namun jumlahnya tidak sebanyak minuman tersebut. Jika anda menginginkan minuman berkafein namun tidak mahu mencuba kopi, minumlah teh.
Boleh dikatakan setiap kali makan di rumah atau direstoren atau dimana sahaja tidak kira pagi, petang atau malam maka minuman air yang akan kita sediakan atau dipesan. Ketika makan nasi dengan laukpauk pilhan maka hidangan air sama ada air mineral, air teh-O, air kopi. air dalam tin, air berais dan sebagainya akan melengkapkan aktiviti makan (Sila lihat foto disebelah). Ramai juga yang pesan air jus buah-buahan, air sarbat (teh halia manis), air dalam jug dn sebagainya. Pada penulis blog memang tidak dinafikan minuman teh adalah salah satu pilihan pelanggan. Minuman teh juga mempunyai khasiat kepada kesihatan kerana kandungan antioksidan dan polifenol di dalamnya didakwa akan dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit termasuk tekanan darah tinggi, penyakit hati, serangan jantung, diabetes sehinggalah kanser. Saya suka minum 'Teh-O panas nipis' yang kurang nanis dan dibubuh sedikit limau untuk menambah kelazatannya. Namun dalam minum air teh dilaporkan walau pun ada kebaikannya ia tetap mempunyai keburukan jika tidak diambil dengan betul. Didakwa minuman teh boleh membantu mengurangkan pelbagai risiko penyakit namun jika tersalah ambil ia mampu memudaratkan kesihatan anda. Seperti fakta diatas dimana minuman teh mengandungi tanin dan polifenol yang dapat mengganggu penyerapan zat besi. Jika sering minum teh selepas makan ia mampu meningkatkan risiko kekurangan zat besi dalam tubuh anda. Semakin pekat teh tersebut makan lebih besar potensi untuk ia mengurangkan penyerapan zat besi dalam usus. Bagi jenis teh hitam atau 'black tea' yang tinggi kandungan polifenol tidak baik diambil sejurus selepas makan dimana perkara ini juga termasuk jenis minuman teh herba serta minuman lain seperti coklat, espresso dan kopi diambil seleps makan nasi. Memang bukan semua orang akan mengalami masalah kekurangan zat besi disebabkan minum teh selepas makan, namun risiko itu tetap ada terutama bagi individu yang memang mempunyai sejarah seperti masalah kekurangan zat besi dalam badan. Kepada golongan wanita sedang dalam haid, golongan vegan dan vegetarian juga disarankan untuk tidak mengamalkan tabiat meminum teh selepas makan. Persoalannya adalah bila sebenarnya waktu paling terbaik untuk menikmati secawan teh?. Pakar makanan menyatakan dimana sebaik-baiknya minum teh adalah selepas satu jam makan terutamanya kepada pengamal diet vegetarian atau tidak makan daging merah bagi mengelakkan gangguan penyerapan zat besi dalam tubuh. Bagaimana pun disyorkan jika ingin minum teh selepas makan, adalah lebih baik memilih teh hijau atau teh halia kerana kedua jenis teh ini dapat membantu melancarkan sistem pencernaan dan tidak mudah menyerap zat besi seperti teh lain. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
ADA KAFIEN... BAHAN DIDALAMNYA...
BERI MANAFAAT... DIMINUM BIASA...
JANGAN BERLEBIHAN...IA BAHAYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Outrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(12 RabiulAwal 1443H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.