Support My Blog

Sunday, April 25, 2021

TEKNOLOGI TANAM PALA - DI INDONESIA


MENANAM POKOK PALA
(Myristica fragrans) merupakan satu aktiviti yang menguntungkan dibeberapa lokasi di negara jiran Indonesia dan dianggap sebagai satu komoditi eksport penting. Pala bukan lagi jadi komoditi kelas rempah-ratus saja, tetapi ia kini dijadikan bidagusaha yang memiliki prospek yang cukup meluas. Tanaman pala dijadikan perkebunan yang mana ia mungkin hanya dikenal diluar Pulau Jawa dimana salah satunya di Maluku dan telah mula dikembangkan sekitar di Bogor, Jawa Barat. Beberapa penyelidik mendapati dimana dilaporkan hasil buah pala yang dittuai di Bogor mempunyai marfologi buah lebih membulat dengan lembih masam berbanding dengan buah pala Maluku yang bentik fizikalnya lebih lonjong dan kurang masam. Bagaimana pun bagi petani yang hendak menanam buah pala perlu menitikberatkan ciri terbaik untuk dipasarkan dan memberikan pulangan terbaik. Potemsi penanaman pala masih terbuka akan tetapi perlu dilihat akan trend harga dan pasarannya. Buah pala di Bogor lazimnya dijual dalam bentuk buah segar sahaja kerana ada permintaan yang baik berbanding dengan buah pala di Maluku yang kebanyakannya adalh untuk di proses bagi mendapatkan ekstrak pati dan juga dieksport keluar. Kalau dahulu potensi penggunaan buah pala hanya untuk dijadikan bahan masakan sahaja akan tetapi kini ia telah diperluaskan untuk diproses dan menghasilkan pelbagai produk lain didalam pelbagai industri. Kini dilaporkan dimana buah pala tidak hanya ia akan dimanfaatkan bijinya saja namun isi daging sampai kulitnya boleh digunakan. Semala ini bahagian buah pala yang tua biasanya dimanfaatkan bijinya. Tanaman pala merupakan jenis tanaman yang sangat mudah beradaptasi untuk diusahakan di beberapa lokasi di Indonesia. Penanam perlu  memahami syarat pertumbuhannya dengan tepat agar satu hari kelak ia mampu memaksimakan kualiti dan hasilnya. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya berkongsi maklumat mengenai amalan teknologi penanaman pokok pala di negara jiran untuk dijadikan bahan rujukan anda semuanya.

Tanaman pokok buah pala baik seuai untuk dilakukan dikawasan beriklim kering. Apa pun ia perlukan taburan 
hujan yang tinggi dan cukup stabil sepanjang tahun. Suhu udara yang optima bagi pokok pala adalah antara 20 - 30Celcius. Jenis tanah yang sesuai pula adalah jenis tanah yang gembur dan subur seperti ditanah volkanik. Tekstur tanah yang baik adalah yang bertekstur pasir sampai liat berpasir dengan kandungan bahan organik yang tinggi. Pastikan kebun yang dipilih sebaiknya mempunyai sistem perparitan dan saliran sempurna. Pokok pala tidak sesuai ditanam dikawasan berair kerana pH tanah disyorkan adalah sekitar pH5.5 - pH5..4. Ketinggian kawasan pala sesuai pada ketinggian 500-700 meyer dari paras laut. Pokok pala yang ditanam dikawasan tanah melebihi 700 meter menyebabkan kadar produktivitinya akan rendah. Lazimnya penanaman pokok pala menggunakan biji benih yang disemai sehingga ia boleh ditanam dikebun. Sebaiknya menggunakan bijibenih pala daripada Biji Sapuan atau Biji Terpilih. Biji sapuan adalah merupakan biji yang didapatkan dari mengumpulkan biji begitu sahaja tanpa mengetahui secara pasti asalusul bijinya. Sementara itu ketagori biji terpilih merupakan biji yang mana diketahui asal indukannya sudah diketahui dengan jelas. Apa pun setelah mengetahui asal benih yang digunakan maka perlu dilihat ciri-ciri benih yang baik. Benih baik diambil daripada pokok induk yang matang dengan penghasilan tinggi serta tahan penyakit. Di Indonesia sumber benih yang bail datangnya daripada Sumatera Barat, Jawa Barat, Sulawesi Utara dan Maluku.

Biasanya b
iji baik mempunyai ukuran seragam dengan iaitu 50 gram/biji, berbentuk agak bulat dan simetrik, kulit biji berwarna coklat kehitam-hitaman dan dibahagian luar biji berkilat. Sebaiknya dipilih biji yang tidak rosak atau cacat dan ia bebas dari serangan penyakit. Kaedah menyediakan anakbenih pala dimana biji pala dari pokok induk mesti diproses dalam masa 24 jam dan jika lewat maka peratus percambahan akan menurun. Tapak semaian disediakan dahulu dengan lokasi yang berhampiran dengan kebun dan ada sumber bekalan air. Media semaian dari tanah dinaikan batas sedalam 20 cm dengan ukuran lebar 1.5 m dan panjang 5.0-10 m. Pastikan ada alur air agar air mudah keluar. Pasang teduhan tapak semaian dengan jaring hitam atau pelepah kelapa sesuai untuk sinaran matahari. Biji terpilih dirawat dahulu sebelum disemai diatas batas semaian. Kemudian dibenamkan biji kedalam tanah hingga kedalaman sekitar 1 cm dengan kedudukan garis putih pada kulit biji terletak dibawah. Jarak menanam antara biji pala dalam persemaian adalah 15X15 cm. Lakukan penyiraman setiap pagi dan petang dan dibubuh baja cecair mengikuy jadual. Buangkan rumpai yang tumbuh dan bila semaian berumur 6 bulam diberikan baja. Apabila benih sudah berumur  6-12 bulan maka ia sesuai dipindahkan kekebun. Pastikan antara ciri benih baik adalah benih dari biji yang bercambah dan akan tumbuh bakal batangnya.

Sediakan lubang tanam sedalam sekitar 5-10 cm dengan jarak sesuai. Semasa mencabut anakbenih dari semaian perlu berhati-hati agar akarnya tidak rosak. Ia dimasukkan kedalam lubang penanaman dan di padatkan dipangkal pokok. Baja terbaik adalah baja organok ditambah dengan baja sebatian NPK. Pokok yang mati perlu disulam setidaknya 1 bulan setelah tanam dan ia bertujuan agar tanaman pala akan tumbuh seragam. Kawalan rumpai dilakukan seraca rutin secara manual atau dengan menggunakan racun rumpai. Serangga yang ada menyerang pala ada Ulat Pengorek Batang (Batocera herculesdan Ulat Penggulung Daun. Pokok pala juga ada serangan oleh Cendawan Purih, Penyakit Busukk Buah Kering dan juga Penyakit Busuk Buah Basah. Antara kaedah kawalan dengan memasang perangkap serangga (laampu), kawal kelembapan persekitaran,  sanitasi kebun dan mempastikan kesuburan tanaman. Pokok pala akan mulai berbunga selepas 7-9 tahun ditanam. Buah-buah pala yang masak akan dikuitp secara manual dan ianya dikumpulkan. Jika dibiarkan maka buah pala akan gugur dan disetengah negara biji akan dikutip untuk diproses. Kajian menunjukkan penghasilan pala paling optima sehingga 25 tahun dan pokok akan menjadi terlalu tinggi melebihi 20 meter sukar untuk aktiviti penuaian. Jika dibiarkan pokok pala mampu hidup sehingga beratus-ratus tahun. Pala dikutip dua tujuam iaitu untuk penghasilan buah segar bagi tujuan di proses jadi bahan makanan atau perubatan atau penghasilan biji buah untuk diproses. bagaimanapun buah yang cukup masak dituai dan dijemur selama 6-8 minggu dibawah cahaya matahari. Amalan di Malaysia kulit biji akan dikupas dan bijinya dijemur. Apabila buah kering maka buah akan berbunyi kerana saiz biji mengecil di keluarkan sebelum dijual biji pala. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pebaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
MENANAM PALA... BAGAIMANA CARA....
BENIH DIPILIH... DISEMAI BENIHNYA.... 
POKOK DI JAGA... PERLU DIBAJA JUA....
LEPAS 8 TAHUN... BERBUAHLAH DIA...

By,
M ANem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(12 RabiulAkhir 1442H). 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...