Support My Blog

Monday, April 5, 2021

FILLET IKAN - APA DIA?

FILLET IKAN
(Fish fillet) merupakan bahagian daging ikan yang diperolehi dengan potongan atau pun siatan isi ikan yang masih utuh sepanjang tulang belakang dimulai dari belakang kepala sehingga mendekati kebahagian ekornya. Bergantung kepada jenis ikan yang digunakan untuk membuat filet ikan ianya banyak menentukan kualiti, harga, citarasa, cara dan kaedah penyimpanan makan serta juga hidangan yang akan disediakan. Sebenarnya makanan berasaskan fillet ikan ini banyak jenisnya tetapi yang paling popular diseluruh dunia adalah fillet ikan salamon yang banyak dimakan mentah Dan disebut sebagai makanan 'Sushi' yang popular di Jepun. Kini makanan ikan mentah ini telah dijadikan makanan antarabangsa dimana telah ada rangkaian pelbagai restoren makanan sushi yang mana ada menghidangkan makanan fillet ikan dengan pelbagai produknya. Bagaimana pun dari segi saintifik fillet ikan yang baik adalah terdiri dripada fillet yang mempunyai daging yang berwarna putih, cemerlang dan bersih serta ciri-ciri yang mempunyai bau sangat segar (aroma enak) dan terpenting juga termasuk mempunyai tekstur yang padat, kompak dan elastik. Industri memproses fillet ikan di Malaysia masih jauh ketinggalan berbanding dengan beberapa negara perikanan dunia seperti Jepun, USA, Norway dan beberapa lagi. Makanan berasaskan fillet ikan ini ada dijadikan sebagai makanan utama beberapa negara dunia. Filet ikan merupakan makanan sihat yang berkhasiat dengan tinggi kandungan protin dan lemak baik untuk meningkatkan kecerdasan serta pemikiran otak manusia. Bagaimana pun kini fillet ikan sejuk beku mudah diperolehi dimana-mana pasaraya dengan harga yang berpatutan. Artikel subuh Ahad ini saya menulis terus dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai filet ikan sebagai bahan rujukkan semua pembaca blog.

Dilaporkan dimana terdapat beberapa jenis f
illet Ikan yang disediakan bagi pelbagai jenis kegunaannya. Ia terdiri daripada pelbagai jenis fillet terdiri dari fillet berkulit (skin-on fillet), fillet tidak berkulit (skinless fillet), fillet tunggal (single fillet) iaitu daging ikan yang disiat memanjang tulang belakang, dan fillet kupu-kupu (butterfly fillet) iaitu dua fillet tunggal yang dihubungkan sesamanya oleh bahagian yang tidak dipotong. Ikan juga dapat dibentuk menjadi beberapa jenis fillet mengikut kehendak jenis filet dan kegunaannya. Jenis Block Fillet merupakan bahagian daging ikan yang berasal dari kedua sisi tubuh ikan dimana ia juga biasanya dimana kedua bahagian daging ikan tersebut tidak putus. Jenis Cross-cut Fillet pula merupkan fillet yang mana ia berasal dari ikan jenis Yeng berbentuk pipih dimana pada masing-masing bahagian tubuh ikan tersebut dibuat sebuah fillet. Jenis Quarter-cut Fillet pula adalah fillet yang berasal dari daging ikan yang berbentuk pipih dimana bahagian dari daging ikan dari masing-masing adalah pada sisi tubuh ikan dibuat menjadi dua bahagian fillet. Keempat adalah daripada Jenis Single Fillet dimana fillet yang berasal dari satu sisi tubuh ikan. Kemahiran seseorang didalam memotong dan mneyiat ikan segar semasa membentuk fillet akan seterusnya menentukan kualiti dan juga harganya. Fille ikan bkkan tahan lama selepas diproses melainkan memerlukan teknik penyimpanan yang betul dan sesuai. Antara beberapa langkah menyimpan fillet Ikan dengan memotong kepala ikan dengan betul. Posisikan pisau di belakang sirip dada ikan dimana kemudian di potong diagonal kebawah dimana ia mestik dilakukan di kedua sisi ikan. Kemudian di buang pula bahagian ekornya. Letakkan pisau di bahagian pangkal ekor dan kemudian dipotong lurus kebawah. Bagi menyediakan  Filet Tubuh Ikan perlu dimulakan dengan bahagian pangkal kepala, tekan dan potong melalui tulang sampai bagian ekor. Potong sekitar tulang rusuk untuk memisahkan fillet. Untuk cara mrmotong bahagian tepi (pinggir) pula sebaiknya dipotong bahagian pinggiran hasil filetan untuk membuang bahagian pinggiran perut dan punggung ikan. Bagi tujuan untuk membuang kulit Ikan dilakukan dari hujung bahagian ekor ikan dan dihiris antara kulit dan daging. Sebaiknya ditahan bahagian kulit dengan menggerakkan pisau menyisir bahagian fillet sampai kebahagian pangkal kepala.

Biasanya b
entuk usaha dalam usaha bagi mengoptimakan penggunaan ikan adalah dengan menjadikan fillet dan produk lainnya (produk proses ikan berbasaskan pes). Fillet ikan merupakan suatu cara hirisan daging ikan tanpa adanya tulang. Fillet juga mempunyai beberapa kategori menurut bahan asas ikan yang digunakan dimana salah satunya iaitu dari ikan ekonomik seperti Ikan Siakap merah, Ikan Salmon, Ikan Kerapu. Bagaimana pun ada juga jenis ikan tidak ekonomik seperti Ikan Kerisi (Nemipterus vigatus), Ikan Aji-aji (kuniran) dan Ikan Paperek. Kedua jenis ikan inilah caranya untuk tingkatkan nilai ikan hasil tangkapan melalui memproses ikan segar menjadi produk ada nilai tambah. Banyak sekali cara memproses fillet ikan yang menguntungkan dimana ia dapat meningkatkan kecekapan nelayan secara keseluruhan. Ramai para pengguna akan dapat membeli produk ikan yang lebih praktikal kerana banyak memerlukan masa untuk memasak semakin menjadi lebih cepat. Fillet Ikan adalah suatu hirisan daging ikan tanpa sisik dan tulang (kadang-kadang juga tanpa kulit) yang mana ia diambil dari kedua sisik badan ikan dan kadang-kadang kedua potongan saling bergandengan disebut juga dengan nama “butterfly fillet”. Fillet ikan juga boleh disebut juga bahagian dagian ikan yang diperolehi dengan penyiatan daging ikan dengan utuh iaitu disepanjang tulang belakang dimulai dari kepala hingga mendekati ekor. Tulang belakang dari tulang rusuk yang melebihi badan dengan rongga perut tidak terpotong pada waktu penyiatan. Daging fillet ikan yang diperolehi dengan cara pemotongan isi dari tulang atau duri ikan (Sila lihat foto disebelah). Pengguna akan lebih y=untung ketika membeli fillet walau pun harganya agak lebih tinggi sedikit tetapi sudah tiada kekotoran, tulang, kepala dan ekor serta sisiknya. Fillet membolehkan masa untuk memasaknya dilakukam dengan lebih pantas. Pengusaha dan nelayan akan memperolehi nilai tambah aakibat hasil dari penjualan fillet selalunya adalah lebih tinggi daripada menjual ikan segar secara utuh. Produk lain semasa meembuat fillet seperti bahagian kepala ikan, isu perut ikan (jeroan) dan tulang ikan masih dapat diproses dan dijual pelbagai pproduk lain seperti jadi tepung ikan, makanan haiwan peliharaan (makanan kucing), bahan asas baja atau produk lainnya. Fillet ikan lazimnya tahan lama disimpan didalam peti sejuk dalam masa jangkamasa panjang. 

Selain ada keuntungan dan meningkatkan industri perikanan dan ternakair secara keseluruhan pembuatan fillet ikan memang sebenarnya menyababkan risiko kerugian. Ini belaku disebabkan produk fillet ikan lebih mudah (rentan) terhadap aspek kerosakan (kontaminasi) dan penurunan mutu daripada ikan segar. Kemudahan infrastruktur sejukbeku yang cekapdan kebersihan yang ketat dan merupakan syarat dan penentun utama agar mampu dalam menghasilkan produk yang memenuhi spesifikasinya. Kualitai Produk Fillet dipengaruhi oleh kualiti bahan asas ikan dan semasa proses pembuatannya. Ikan yang digunakan perlu penjagaan rapi agar terus segar semasa dipotong dan emudiannya disimpan. Kecuaian ini menjadikan kerugian kepada pengusaha jika kualiti fillet terjajjas rosak. Tidak semua jenis 
ikan  sesuai dibuat difillet. Bukan semua jenis ikan yang boleh diambil isi dagingnya atau melepasnya dari tulang. Ada ikan yang mempunyai tekstur daging rapuh dan hancur seperti Ikan susu (bandeng) serta dan ikan yang dagingnya terlalu tipis. Hanya jenis ikan mempunyai daging tebal seperti tenggiri, gurami, siakap yang dapat dibuat fillet. Proses membuat fillet ikan boleh dijadikan satu industri di Malaysia dengan beberapa perkara perlu diperhatikan dahulu. Ini kerana secara umumnya hampir semua jenis ikan dapat dibuat sebagai bahan fillet. Dalam pada itu hasil tangkapan ikan di Malaysia memang beraneka ragam dan perlu ditentukan perlaksanannya. Fillet Ikan sesuai disimpan dalam keadan sejukbeku dalam jangkamasa lama sebagai bahan utaa bebejrapa jenis produk makanan berasaskan ikan. Fillet iksn jugs memerlukan ruang penyimpanan lebih kecil dari ikan segar. Fillet serta produk lanjutannya dapat memberikan nilai tambahan kepada nelayan serta menmbahbaik pengambilan zat makanan terbaik kepada umum. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!...
NAMA PRODUKNYA... FILLET IKAN....
IKAN SEGAR... ISINYA POTONGKAN...
CEPAT DIMASAK... MUDAH DIMAKAN...
HASIL MEINGKAT... BAGI NELAYAN...

By,
M Anem,
Senior Agronnomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(22 Syaaban 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...