Support My Blog

Monday, April 19, 2021

PLASTIK, JENISNYA DAN GUNANYA (Part 1)

PLASTIK (Plastic) merupakan sejenis produk yang ada disekeliling kita dalam pelbagai bentuk dan digunakan secara meluas diseluruh dunia. Plastik juga merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik yang terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau nilai ekonominya. Ada beberapa polimer semulajadi yang mana ia dilaporkan termasuk sebagai plastik. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik untuk pelbagai kegunaan dan fungsi. Nama plastik ini berasal daripada fakta dimana banyak daripada produk plastik adalah dapat dilentur, iaitu satu ciri penting bagi plastik. Produk plastik telah direka dengan pelbagai dan  sangat banyak ciri-ciri termasuk kemampuannya menahan panas, keras, kebergantungan dan lain-lain. Menggabungkan dengan kemampuan adaptasinya paling penting adalah dimana komposisi penting adalah plastik adalah ringan. Ia digunakan hampir di seluruh bidang industri didaratan, dilautan dan di udara termasuk diangkasalepas. Plastik dicipta dengan sebagai tulang-belakang polimernya (vinilklorida), polietilena, akrilik, silikon, uretana dan  sebagainya. Bagaimana pun plastik mengambil masa yang sangat lama untuk reput (decay) menyebabkan penggunaan plastik telah dijadkan kempen khusus diseluruh dunia kerana perlu beratus tahun untuk reput. Dalam sektor pertanian penggunaan plastik merupakan satu produk penting daripada pelbagai peralatan pertanian serta mesin, sistem pengairan, pembungkusan produk kimia (baja, racun , produk cecair) dan banyak lagi. Artikel subuh hari ke 6 Puasa Ramadan 2021 ini saya menulis mengenai plastik dan jenisnya dalam blog "Anim Agro Technology" untuk dijadikan bahan rujukkan dan bacaan anda.

Plastik dihasilkan dibanyak negara didunia dan ia merupakan antara komponen penting didalam sebuah kenderaan daripada basikal, motorsikal, kereta, bot, train sehingga kepada kapalterbang dan kapalangkasa. Produk plastik memang dilaporkan boleh untuk dikelaskan kepada 6 kategori iaitu ia bergantung kepada bahan asas digunakan, cara membuatnya dan juga kegunaannya. Kini dilaporkan dimana sehingga tahun 2018 menunjukkan bahawa sudah ada 19% daripada plastik yang dihasilkan sedang dikitar semula. Plastik yang boleh dikitar semula perlu dikumpulkan didalam tong khas dikawasan perumahan dan industri dan boleh dihantar kekilang kitar semula plastik. Isu longgokan sampah plastik menjadi penting diseluruh dunia apabila ia mencemarkan kebersihan dan menimbulkan masaalah serius. Penggunaan plastik sebenarnya hanya sekitar 30 tahun dahulu sahaja pengggunaan plastik digunakan oleh manusia dengan jumlah yang besar sebagai simbol kemodenan dan kemajuan. Kini dilaporkan diantara produk plastik yang paling banyak dikitar semula ialah botol minuman seperti minuman ringan atau jus. Walau bagaimanapun, jenis lain plastik seperti yang terdapat dalam botol detergen atau kabel adalah lebih sukar untuk dikitar semula memandangkan komposisinya yang kompleks. Tahap bahaya plastik ini berbeza dimana orang ramai perlu mengetahuinya kerana ia juga ada yang menyebabkan toksik kepada kehidupan makhluk didunia. Jangan terkejut apabila dilaporkan kematian haiwan penyu (turtle) dilautan paling banyak disebabkan oleh penyu makan plastik yang mana mereka sangka ianya sebagai 'obor-obor' makanan penting bagi penyu.

Jenis plastik boleh dikategorikan 7 jenis mengikut ciri-cirinya seperti Jenis PET (Polietilena terephthalate), Jenis HDPE (Polietilena berketumpatan tinggi), Jenis PVC (polyvinyl chloride), LDPE (Polietilena ketumpatan rendah),  PP (Polipropilena), PS (Polistirena) dan Plastik lain. Setiap produk plastik yang kita selalu gunakan mempunyai simbol yang membolehkan kita boleh mengetahui jenis plastik itu. Simbol ini dipanggil bulatan Möbius dan dicipta oleh Persatuan Industri Plastik pada tahun 1988. Memang ada perbezaan pada variasi kecil simbol dimana kita boleh menentukan jenis plastik yang digunakan terutama bagi pproduk makanan yang kita makan setiap hari terdiri. Pertama adalah PET (polietilena tereftalate) dimana ia adalah plastik dengan tahap ketelusan yang tinggi dan ini lebih sering digunakan untuk menyimpan minuman ringan dan minuman lain. Ia adalah sejenis plastik yang dapat selalunya menghalang kemasukan oksigen serta dapat mengekalkan makanan secara optimum. Plastik PET sepenuhnya boleh dikitar semula dan ia sangat murah untuk mengeluarkannya. Proses kitar semula yang dilakukan bagi PET boleh dapat menghasilkan plastik yang sama atau lebih baik dari kitar semula. Plastik ini selalunya perlu dikumpulkan didalam tong sampah kitar semula berwarna oren. 'Impermeability' adalah satu lagi ciri khas jenis plastik ini yang mana kita boleh melihat telus apa isi didalamnya. Jenis PET menghalang untuk gas keluar masuk dan warnanya mungkin berbeza-beza dimana ia  bergantung kepada proses pemeluwapan semasa membuatnya. Kegunaan Plastik PET paling popular adalah untuk dijadikan botol minuman seperti air mineral, pelbagai minuman jua dan straught drinks dan dijadikan bekas penting untuk produk pembungkusan makanan. Kalu anda pergi ke pasar malam atau pasar tani akan pasti membeli beberapa jenis makanan seperti mee goreng, kue tiow goreng, lontong, nasi lemak, kuih muih diletakkan dalam bkas plastik ini untuk dibawa pulang. Plastik PET  juga biasa digunakan untuk beberapa bekas syampu rambut dan produk kosmetik. Ini kerana ia dapat mudah dilihat akan produk yang terkandung didalamnya dan mudah juga dibawa atau dibuka serta ditutup selain daripad aspek ketahanannya. Produk kitar semula plastik PET digunakan di bidang tekstil kerana ia lazimnya memang  boleh didapati di atas permaidani, bantal atau di dalam tampalan beg tidur.

Jenis plastik ke 2 adalah HDPE atau HDPE (Polietilena ketumpatan tinggi) dimana jenis ini adalah salah satu yang paling biasa digunakan dalam kehidupan seharian. Ia mempunyai siri dimana tahap kekerasan tertentu dan selalu menjadi legap kecil. Plastik PEAD mampu menahan suhu sehingga 120 ° Celcius dalam kitaran pendek dimana ini menjadikannya lebih tahan lasak. Ketumpatan jenis plastik HDPE antara 0.93 dan 0.97 gram bagi satu centimeter padu. Dari segi pembuatan ia ditambah pula dengan cawangan yang rendah dimana ini menjadikan plastik PEAD mempunyai 'daya intermolekular' yang lebih besar dan,mempunyai lebih banyak rintangan. Proses transformasi HDPE boleh dilakukan melalui proses mekanisme yang berbeza sebagai contoh dimana ia boleh ditiup, disuntik atau dibentuk oleh mesin pemutar. Ini juga membolehkan penggunaan akhirnya agak serba boleh. Ini menjadikan ia digunakan sebagai plastik dalam botol susu, dalam bekas jus dan dalam bekas pembersihan produk. Botol krim dan produk kosmetik lain juga boleh mengandungi plastik HDPE termasuk juga serta bekas minyak pelincir motor. Apa pun selepas kitar semula lazimnya jenis plastik yang boleh digunakan dalam perabot taman, botol, paip, tong sampah, bunga pasu, kotak dan bekas untuk menyimpan makanan dan sebagainya. Artikel ini dibahagikan kepada 3 segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang perlu dibaca semuanya. Semuga tulisan ini memberikadn info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
PRODUK PLASTIK... BANYAK DIGUNA...
BEKAS MAKANAN... MINUMAN JUGA...
7 JENIS... ARTIKEL INI JELASKANNYA...
ANDA MEMBACA... SEMUGA DITERIMA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(6 Ramadan 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...