Support My Blog

Tuesday, December 28, 2021

BURGER IKAN - RESEPI ISTIMEWA

BURGER IKAN
merupakan salah satu produk makanan yang semakin popular di seluruh dunia kerana keenakannya dan khasiatnya. Makanan Burger merupakan salah satu jenis makanan 'fast food' yang popular dengan banyak syarikat yang mengoperasikannya penjualannya. Makanan ini juga mudah dibuat dan praktikal sebagai sejenis makanan yang lengkap. Komponen membuat burger ini yang klasik dibuat dari bun burger (roti tawar separuh bulat) dengan isi burger daging lembu, sayuran, mayonis dan mustard. Kemudian ada pelbagai bentuk, rasa, kombinasi dan jenama seperti jenis 'long burger' yang terkenal dari roti Prancis dan juga jenis-jenis roti yang lain seperti bagels, pita bread dan lain-lain. Terdapat kepelbagaian isi burger yang asli isinya terbuat dari daging lembu dimana kini ada berbagai jenis isi. Sebagai contoh dimana burger yang gunakan daging ayam disebut 'chicken burger', daging ikan atau fillet ikan (fish burger),burger yang isinya keju dipanggil 'cheese burger' dan burgeri yang menggunakan isinya tempe dipanggil sebagai tempe burger. Hamburger (atau seringkali disebut dengan burger) adalah sejenis makanan berupa roti berbentuk bundar yang dihiris dua dan ditengahnya diisi dengan patty yang biasanya diambil dari daging, kemudian sayur-sayuran berupa salad, hirisan tomato dan bawang bombay. Sebagai sosnya, burger diberi berbagai jenis sos seperti mayonis, sos tomato dan sambal serta mustard. Ada beberapa varian burger juga dilengkapi dengan keju, bahan asinan, serta bahan pelengkap lain seperti sosej dan Ham. Burger atau hamburger merupakan makanan sejenis Sandwich. Makanan ini terdiri dari roti bulat agak pipih dan dibelah dua. Ditengahnya akan disisipkan kepingan daging cincang berempah, disajikan dengan daun salad, hirisan tomato, timun dan aneka sos (yang paling popular di Malaysia gunakan sos cili). Penulis blog lazimnya makan burger sama ada dibuat sendiri dirumah, membeli di pasar malam, gerai tepi jalan atau terkini membeli secara on-line sahaja. Restoren makanan fast food seperti Mc Donalds, KFC dan lain-lainnya memang pembekal makanan burger yang terkenal diseluruh dunia. Artikel pagi Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya menulis artikel ke 6,800 mengenai pelbagai kisah menarik makanan burger ikan sekadar dijadikan bahan rujukkan semua.

Penulis blog dapati dimana perkataan 'burger' merupakan singkatan dari hamburger. Kini ada banyak bentuk burger walau pun di Malaysia jenis burger biasanya disajikan dengan cara di grill atau pun ada juga yang di goreng. Daging yang digunakannya pun bermacam macam dimana paling utama adalah daging lembu, daging ayam akan tetapi sudah ada isi burger daripada dari ikan, udang, ketam, telur dan sebagainya khusus untu vegetarian. Burger ikan Ramly merupakan antara jenis burger ikan yang popular di Malaysia (Sila lihat foto disebelah). Ada makanan burger yang diproses secara tradisional dan ada secara modern. Daging burger ada yang diproses secara tradisional akan tetapi kini paling banyak diproses dikilang secara komersil seperti jenama terkemuka di Malaysia. 
Proses dikilang bagaimana pun akan menghasikan jenis burger yang agak nipis berbanding dengan burger buatan homemade. Daging burger jenis ini sudah banyak di pasaran dan masyarakat pun dapat dengan mudah membuat variasi burger. Adunan isi bagi burger ini biasanya dibentuk sesuai dengan bentuk dan ukuran roti jadi bisa bulat pipih, atau bulat lonjong. Pelengkap yang dipakai antara lain untuk membuat burger termasuk sos cili, sos tomato, mayonis, mustard pasta, hirisan tomato, hirisan timun, daun salad, keju, dan bagi specia ditambah dengan telur ayam (pelapik luar). Pelengkap ini disesuaikan dengan selera dan jenis burger. Cara makan burger juga agak unik sebab isi burger biasanya tebal maka kadangkala agak sukar untuk memakannya kerana kena membuka mulut yang lbesar untuk mengigitnya. Apalagi jika dibuat burger bertumpuk-tumpuk atau double burger. Cara praktikal untuk makan burger adalah dengan memegang langsung burger dengan tangan dan menggigitnya sehingga isinya tidak berterabur. Tetapi jika burger berupa long burger selalunya ia kan di potong-potong lebih dahulu sehingga mudah digigit. Jika burger disajikan dengan pinggan atau bekas dan sebaiknya perlu dipotong-potong burger menjadi ukuran sekali suap dan santap burger dengan bantuan garpu. Memakan burger perlu disegerakan seepas membeli atau membuatnya sendiri ketika masih hangat kerana jika sudah sejuk kurang enak apabila lemak daging burger jadi membeku dan rasanya jadi pelik. Agar tidak berair sebaiknya roti tidak menjadi lembap, isi dan racik burger semasa disajikan. Roti harus tetap rangup, empuk, sementara burgernya hangat dan sayurannya renyah. Burger merupakan produk daging giling segar dimana sebaiknya komposisi daging mencapai 80% didalamnya. Syarat mutu hamburger asli adalah lemak lembu yang ditambahkan tidak boleh lebih dari 49 persen yang tanpa penambahan air, bahan pengikat, dan bahan pengisi. Perlu diingatkan kepada orang Islam dimana nama burger berasal dari hamburger iaitu sebuah produk daging babi yang berasal dari Kota Hamburg di Jerman dan elakan memaknnya (Haram). Kini, istilah burger telah digunakan secara meluas pada produk-produk daging selain babi. Ada sejenis burger yang dikenali sebagai 'Garden Burger' yang merupakan burger yang terbuat dari sayuran tanpa daging.  

Berbalik kepada pebuatan 'Burger Ikan' dimana bahan asas embuatannya adalah isi ikan. 
Ikan banyak digemari dan dimakan baik dalam bentuk segar dan juga dapat diolah menjadi produk-produk yang bernilai ekonomi baik oleh masyarakat maupun industri. Dalam hal ini salah satu produk ikan yang dilakukan adalah pembuatan 'burger ikan'. Produk dari hasil perikanan semakin mendapat langanan di pasaran untuk memenuhi keperluan protein bagi masyarakat. Pada hari ini telah timbul kesedaran cara kehidupan moden yang serba sibuk dan banyak menggunakan waktu untuk pelbagai aktiviti harian. Sudah agak lama dimana pengambilan jenis makanan segera terutama dari makanan sejukbeku yang siap saji dijual dipasaran. Antaranya seperti makanan sejukbeku bakso ikan, fish nugget, otak-otak ikan, fish finger, fish burger dan sebagainya. Produk olahan tersebut memiliki nilai permakanan yang sangat diperlukan untuk kesihatan dan tenaga pengguna. Masyarakat d bandar yang sentiasa sibuk bekerja memerlukan makanan siap hidang (fast food) kerana ia cepat, mudah didapati dan memberikan tenaga yang seimbang. Salah satu makanan siap saji yang masa kini yang banyak diambil adalah burger. Makanan burger ini adalah praktikal, sangat popular, disukai semua golongan daripada kanak-kanak sebingga warga tua. Populariti burger ikan tidak sehebat burger lembu walau pun ia dikelaskan sebagai sejenis makanan yang enak, harganya yang tidak terlalu mahal serta ketersediaannya di berbagai lokasi jualan yang mudah untuk didapatkan. Masa ini makanan burger dengan mudah dapat kita jumpai di bandar besar, Bandar Kecil, Kampung-kampung malahan dikawasan pendalaman yang penulis blog pernah kunjungi. Asalkan ada pasar malam maka memang sangat mudah membeli burger. Proses penyediaan burger ikan (fish burger) harus dilakukan secara teliti dan sesuai dengan komposisi bahan tambahan atau rempahratus yang telah ditentukan. Bahan tambahan inilah yang akan mempengaruhi rasa, aroma warna dan tekstur pada burger ikan. bagi penulis blog yang suka makan burger juga berpendapat dimana agar produk burger ikan yang dihasilkan memiliki cita rasa serta memiliki kualiti yang baik maka diperlukan usaha-usaha dalam menjadikan burger kan yang lebih enak dan bergizi. Apa pun bahan asas iaitu isi ikan yang digunakan sbaiknya diperolehi dari sumber yang masih segar dan harga berpatutan. 

Di Malaysia antara jenama burger ikan popular adalah Burger Ikan Ramly. Penulis blog beberapa kali memasak sendiri dan makan burgei ini dirumah. Membuat burger ini amat mudah asalkan ada bahan mencukupi, peealatan yang sesuai dan dimakan sebaik sahaja ia disiap hidang. Memang senangnya buat bure=ger ini termasuk burger ikan ini anak-anak dibangku sekolah pun boleh membuatnya sendiri. Biasanya b
urger ikan tersebut boleh digoreng dulu dan lepas goreng mesti ditoskan minyaknya. Bagaimana pun penulis blog kini sering menggunakan 'kuali ajaib' atai 'air fryer' dimana ia memberikan kepuasan rasa sebenar burger ikan tersebut. Kalau sudah siap dimasak sebaiknya gunakan kertas tisu tebal untuk mengeluar dan menyerap minyaknya. Bergantung kepada kehendak selera maka semasa mengoreng ini boleh ditambah dengan bahan seperti majerin, keju, telur ayam dan sebagainya.  Boleh letak sekeping keju cheesedale atasnya dan biar keju lembut sendiri (kena letak masak kepingan burger ikan masih panas atau sebaiknya ada yang menggunakan mikrowave untuk memasaknya). Asasnya bahan untuk membuat burger ikan adalah 1 keping burger ikan jenama Ramly, 1 biji bun burger (dipotong tengahnya), sedikit mentega atau majerin, daun salad secukupnya (paling sesuai adalah salad jenis 'butter head'), hirisan tomato (4 keping), hirisan timun (4 keping), hirisan bawang besar ( 1 hirisan bulat dan leraikan), 1 keping keju cheesedale serta bahan sos tomato atau sos cili secukupnya serta Mayonnaise secukupnya. Cara membuatnya dengan menggoreng burger ikan ramly, gunakan api sederhana dan pastikan minyak tidak terlalu panas. Angkat dan toskan dimana sebaiknya letak atas kertas tisu dapur dan tekan sedikit agar minyak terserap (guna belakang sudip untuk menekan). Kemudian letakkan keju atasnya dan biar keju lembut dimana pastikan burger ikan tadi masih panas semasa anda letak keju. Ketepikan bahan tersebut. Seterusnya roti burger dibelah dua, sapu sedikit mentega atau majerin. Kemudian panggang hingga perang sedikit. Angkat dan sejukkan. Ambil bahagian bawah roti burger, susuh daun salad secukupnya, kemudian timun, tomato dan gegelang bawang besar. Paipkan mayonnaise atasnya, kemudian paipkan pula sos cili atau sos tomato. Letakkan burger ikan atasnya dan tutup dengan bahagian atas roti burgerdan ia sedia untuk dihidangkan dan dimakan. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMA BURGER... IANYA BURGER IKAN...
SENANG BUAT.. LENGKAP NTRISI MAKANAN...
JENAMA RAMLY... SENANG DIDAPATKAN...
SEMUA ORANG... MEMANG SUKA MAKAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(21 Jamadilawal 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...