Support My Blog

Friday, June 25, 2021

FAKTA - KELAPA LAUT AFRIKA

BUAH KELAPA LAUT AFRIKA 
(Borassus flabellifera) ialah sejenis buah daripada pokok kelapa laut iaitu dari jenis palma yang juga kita di Malaysia kenali sebagai pokok tal, pokok lontar, pokok tah, pokok tai, pokok ental dan pokok etal. Bagaimana pun minuman air kelapa laut menjadi kegemaran ramai pada penduduk di Malaysia terutama di musim panas sepertii sewaktu artikel ini ditulis. Air kelapa laut didakwa mampu menyejukkan badan dan baik untuk kesihatan. Pokok kelapa laut terdapat dengan banyak dibeberapa negara seperti di India, Myanmar dan Thailand. Pokok Kelapa Laut ini juga banyak ditanam di kawasan tepi sawah padi. Dalam beberapa kajian menunjukkan pokok kelapa laut sebenarnya mempunyai nilai komersil yang tinggi. Antara kegunaan pokok kelapa laut ini dilaporkan dimana nira yang boleh diperolehi dari pokok ini boleh dibuat gula atau pun todi sama seperti pokok kelapa biasa. Masa dahulu kala juga dilaporkan bahawa bahagian daun tal banyak digunakan sebagai tempat menulis sebelum kertas dicipta. Daun kelapa laut juga boleh digunakan untuk membuat kipas, atap rumah, tikar, topi, beg dan bakul terutama dikawasan kampong dipendalaman. Kita di negara Malaysia cuma kenali kelapa laut yang di jadikan Ubat Batuk dan juga Minuman Air Kelapa Laut sebagai penghilang dahaga yang dijual digerai atau dalam tin. Penulis dapati tidak ada maklumat keluasan penanaman kelapa laut di Malaysia
(Sumber: Booklet Statistik Tanaman, Jabatan Pertanian Malaysia 2019). Bagaimana pun tumbuhan ini hanya terdapat tumbuh liar di Kawasan Utara Semenanjung Malaysia seperti di Perlis, Kedah dan Kelantan sahaja. Teknologi dan Amalan Agronomi mengenai tanaman ini juga amat sukar dicari dinegara kita kerana ia adalah tumbuhan yang kurang popular atau kurang diberikan perhatian untuk dikomersilkan. Bagaimana pun sering kita lihat setandan buah kelapa laut diletakkan di tepi gerai jualan minuman aie kelapa laut ini sebagai satu daya terikan kepada pembeli. Anda boleh baca info mengenai kelapa laut ini dalam artikel saya sebelumnya (Sila klik disini). Artikel sempena PKP 3.0 di Malaysia pada subuh dalam blog  "Anim Agro Technology" saya paparkan mengenai beberapa fakta berkaitan kelapa laut untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan pembaca semua.

Dari segi pengelasan taksonomi beberapa rujukan dilaporkan dimana p
okok Kelapa Laut atau dalam bahasa Perancis dipanggil 'Coco de mer' juga merupakan pokok yang tunggal dalam genus Lodoicea atau pun sejenis palma yang berasal dari Pulau Praslin dan Pulau Curieuse di Seychelles. Pokok ini juga dilaporkan memang ada dan boleh didapati di Pulau St. Pierre, Pulau Chauve-Souris, dan Pulau Round yang merupakan sebahagian kepulauan Seychelles akan tetapi kini sudah dilaporkan pupus. Pokok Kelapa Laut kini merupakan salah satu spesies nadir yang dilindungi dbawah undang-undang. Bagaimanapun terkini pokok ini kini ditanam di Seychelles untuk tujuan penyimpanan germplasma dan juga ditanam di banyak kawasan tropika sebagai pokok hiasan tetapi erlainan dengan pokok Tal yang mana jenis ini mempunyai nama botaninya Lodoicea maldivica. Wikipedia melaporkan dimana Pokok Kelapa Laut bertumbuh sehingga 25-34 meter tinggi. Daun-daunnya yang berbentuk kipas adalah sepanjang 7-10 meter dan selebar 4.5 meter, dengan petiol yang panjangnya 4 meter. Pokok ini bersifat dioesius, iaitu pokok jantan dan pokok betina adalah berasingan. Bunga jantan seolah-olah katkin, dan sepanjang satu meter. Buah Kelapa Laut mengandungi biji yang terbesar dalam alam tumbuhan. Diameter buah yang matang sebanyak 40-50 sentimeter dengan berat sebanyak 15-30 kilogram (Sila lihat foto disebelah). Buah ini memerlukan 6-7 tahun untuk mencapai kematangan, dan lagi dua tahun untuk bercambah. Buah Kelapa Laut kekadang juga digelarkan double coconut (kelapa kembar), coco fesse, atau Seychelles nut (kekeras Seychelles) di luar negeri.

Berbalik dengan Pokok Tal yang popular dan ia menghasilkan buah kelapa laut di Malaysia dimana p
okok Kelapa Laut ini juga banyak ditanam di kawasan tepi sawah padi. Dalam beberapa kajian menunjukkan pokok kelapa laut sebenarnya mempunyai nilai komersil yang tinggi. Antara kegunaan pokok kelapa laut ini dilaporkan dimana nira yang boleh diperolehi dari pokok ini boleh dibuat gula atau pun todi sama seperti pokok kelapa biasa. Masa dahulu kala juga dilaporkan bahawa bahagian daun tal banyak digunakan sebagai tempat menulis sebelum kertas dicipta. Daun kelapa laut juga boleh digunakan untuk membuat kipas, atap rumah, tikar, topi, beg dan bakul terutama dikawasan kampong dipendalaman. Kita di Malaysia cuma kenali kelapa laut yang di jadikan Ubat Batuk dan juga Minuman Air Kelapa Laut sebagai penghilang dahaga yang dijual digerai atau dalam tin. Penulis dapati tidak ada maklumat keluasan penanaman kelapa laut di Malaysia. Bagaimana pun tumbuhan ini hanya terdapat tumbuh liar di Kawasan Utara Semenanjung Malaysia seperti di Perlis, Kedah dan Kelantan sahaja. Teknologi dan Amalan Agronomi mengenai tanaman ini juga amat sukar dicari dinegara kita kerana ia adalah tumbuhan yang kurang popular atau kurang diberikan perhatian untuk dikomersilkan. Bagaimana pun sering kita lihat setandan buah kelapa laut diletakkan di tepi gerai jualan minuman aie kelapa laut ini sebagai satu daya terikan kepada pembeli.

Pokok Tal menghasilkan buah tal segar dan didakwa sesuai digunakan sebagai ubat batuk di Malaysia. Kegunaan buah tal adalah untuk dijadikan sumber nira yang berkualiti dimana disesetengah negara air nira akan ditapaikan untuk menjadi air todi (Banyak di India). Air nira yang manis ini apabila ianya ditapaikan mengandungi 5-6% alkohol dan jika di proses seterusnya mampu menjadi ethanol (Arak) yang memabukkan dan juga menjadi cuka makan. Air Kelapa Laut Afrika di Malaysia merupakan satu produk minuman sangat popular dimana ianya telah di komersilkan dengan dijual digerai-gerai di tepi jalan. Air Kelapa Laut Afrika apa yang penulis blog tahu dimana kebanyakkannya dijual dengan menggunakan mangkuk atau gelas dengan air batu yang sejuk. Wow, enaknya ketika kita sangat minum semasa kehausan!. Di Melaka penulis blog dapat ujirasa ir ini dengan harga RM 2.00 - RM 2.50 satu cawan bergantung kepada saiz cawan dan lokasi jualan seperti gerai di Jalan Bendahara, Melaka. Lazimnya penjual akan meletakkan satu tandan buah kelapa laut Afrika di hadapan sebagai satu tarikan pembeli. Dalam pada itu tinjauan penulis blog ke Baling, Kedah mendapati dimana ada p
eniaga buah kelapa laut atau dikenali juga dengan nama buah Thai oleh penduduk tempatan di sini dimana dia mampu meraih keuntungan sehinga RM300 sehari hasil jualan buah yang mendapat banyak peminat permintaan terutamanya dalam Ramadan. Buah yang berwarna kelabu kehitaman dan rata-ratanya dibawa dari wilayah Selatan Thai terutamanya Pattani yang pokoknya tumbuh subur di kawasan itu. Penulis pernah menebual Encik Azman Sudin berumur 50 tahun yang berniaga di pekan Baling dimana dia sudah lama membuat tempahan buah Thai dari peniaga di Pattani sejak dua minggu sebelum Ramadan tiba kerana tahu buat itu mendapat permintaan tinggi ketika bulan ramadan. Buah tal ini mempunyai isi seakan-akan agar-agar yang lembut dan rasanya adalah manis dimana biasanya dijadikan campuran dalam minuman serta mempunyai khasiat terbaik seperti mengurangkan panas dalam badan dan batuk. Penulis blog membayar RM2.00 satu cawan plastik (Sila anda lihat foto disebelah) dan memang enak ketika diminum sejuk (sebelum puasa). Beliau juga ada menjual buah tal tersebut dengan pelbagai harga berbeza mengikut saiz buah tal iaitu RM8, RM5 dan RM4 dimana dalam sehari dia mampu menjual sebanyak 50 biji kelapa laut. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agrii technology kali ini. Wasallam!!!..
KELAPA HITAM.. KELAPA LAUT AFRIKA... 
COCO DE MER... BERLAINAN JENISNYA...
BUAHNYA DIBELAH... DIAMBIL ISINYA...
DIJADIKAN MINUMAN... ADUH ENAKNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Outrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(16 Syawal 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...