Support My Blog

Saturday, June 5, 2021

KENALI BEBERAPA JENIS ALGA

TUMBUHAN ALGA (Algae) merupakan sejenis tumbuhan yang hidup hidup di dalam air ataau dikawasan yang lembap berair yang ramai kalangan masyarakat dan pembaca blog tidak mengenalinya. Walau bagaimanapun lazimnya selalu dilaporkan alga dapat hidup dan berkembang biak juga dalam keadaan pelbagai keadaan habitat yang sesuai terutama dikawasan berair. Penulis blog anim agro technology dapati dimana lazimnya struktur alga sangat berbeza dimana ianya boleh berada dalam keadaan bersel tunggal, kolonial atau multiselular. Saiz mereka berbeza dari beberapa mikron hingga 30 meter. Secara keseluruhan ada terdapat kira-kira 30 ribu spesies alga di alam semula jadi didunia ini. AIga juga merupakan sejenis tumbuhan paling kuno di muka bumi dan juga ditemui dalam sedimen yang terbentuk dari tiga hingga satu bilion tahun yang lalu. Perkara ini disebabkan oleh mereka suasana bumi dengan mana ada kedapatan oksigen. Dalam jangka masa panjang lazimnya hudupan alga telah disesuaikan dengan keadaan kewujudan habitat persekitarab yang paling luar biasa. Kebanyakan alga boleh berada atau tinggal di lautan, sungai, sungai, paya atau rawa dan paling utama adalah keadaan habitat di mana terdapat air. Walau bagaimanapun, banyak spesis alga juga terdapat juga di permukaan tanah, di atas batu, di salji, mata air panas, air masin (air di mana kepekatan garam mencapai 300 gram seliter air). Paling unik dimana alga juga berada pada badan haiwan seperti pada rambut Sloth yang tinggal di hutan lembap Amerika Selatan dan di dalam rambut beruang kutub tinggal di zoo. Beruang kutub biasanya mempunyai rambut berongga dimana di dalamnya ada alga jenis Chlorella vulgaris didapati hidup di sana dan ini kmenjadikan beruang tersebut seakan diwarnakan dengan warna hijau pada beruang tersebut. Kehidupan semua jenis tumbuhan ini sangat berkait rapat dengan air walau pun tumbuhan lazimnya dapat bertoleransi dengan kekeringan atau kemarau atau dalam keadaan beku asalkan keberadaan air memang penting untuk kehidupan tumbuhan termasuk alga. Artkel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan laporan saintifik mengenai beberapa jenis alga untuk dikenali dan juga aspek beberapa fakta mrngrnai alga untuk dijadikan bahan rujukkan pembaca semua.

Antara beberapa ciri tumbuhan alga adalah ia merupakan jenis tumbuhan rendah dengan ianya mempunyai sebanyak lebih daripada 30 ribu spesis. Antaranya jenis alga bebentuk bersel tunggal dan alga multiselular dimana ada juga sesetengah alga adalah sangat besar sehingga ukuran oanjangnya beberapa meter panjang (Sila anda lihat foto disebelah). Penulis blog mendapati dimana nama "alga" bermakna tumbuhan ini hidup di dalam air (jenis air tawar yang segar sehingga air masin dillaut). Walau bagaimanapun dilaporkan dimana tumuhan atau hidupan alga boleh didapati di lokasi yang banyak tempat basah. Contoh habitatnya adalah di dalam tanah dan di atas kulit kayu dna dilaporkan juga ada sesetengah spesis alga yang bersimbiosis dengan sebilangan bakteria mampu hidup mendiami glasier yang sangat sejuk sehingga kepada di dalam mata air yang panas. Apa pun tumbuuhan alga tergolong dalam tumbuhan yang lebih rendah disebabkan alga tidak mempunyai tisu-tisu ini. Jenis alga uniselular dimana bahagian badan terdiri daripada sel tunggal dimana pada sesetengah alga hanya membentuk koloni sel. Dalam alga multiselular pula lazimnya dilihat iaitu pada badan diwakili oleh thallus (nama lain adalah thallus). Dalam pada itu oleh kerana alga diklasifikasikan sebagai tumbuhan, semuanya adalah autotrof. Sebagai tambahan kepada klorofil dilaporkan dimana sel-sel alga banyak yang mengandungi pigmen berwarna merah, biru, coklat dan oren.  Pigmen inilah terletak di chromatophores yang mempunyai struktur membran dan kelihatan seperti reben atau plat dan didalam kromatofores pula ada disimpan nutrien disimpan. Kajian juga mendapati dimana ada pigmen yang memberikan warna kepada alga seperti thallus memberikan warna hijau, merah dan coklat kepada alga tersebut.

Pembaca juga perlu tahu akan cara pembiakan alga iaitu pembiakan secara Asesual dan Aseksual. Alga iaitu jenis  vegetatif selakunya melalui pembiakan aseksual sepertimana alga uniselular membiak dengan membahagikan sel-sel mereka dalam dua (Sila anda lihat foto disebelah) dimana prosesnya cepat. Bagi jenis alga yang beberntuk multiselular maka sel-sel thallus dipecahkan kepada beberapa bahagian. Walau bagaimanapun dilaporkan dimana pembiakan aseksual dalam alga boleh bukan sahaja vegetatif akan tetapi juga dengan bantuan zoospores yang terbentuk dalam zoosporangia. Zoospores adalah sel motil dengan flagella dimana ia berenang secara aktif dan selepas beberapa waktu maka zoospores membiak menjadi banyak. Dilaporkan dimana sebahagian alga mempunyai proses seksual atau konjugasi. Pada masa yang sama antara sel-sel individu berbeza pertukaran DNA berlaku. Semasa pembiakan seksual berlaku dalam alga multiselular biasanya gamet jantan dan betina terbentuk. Mereka terbentuk dalam satu tumbuhan dan gamet kedua-dua jenis atau hanya boleh membentuk (jantan atau betina) dimana ia bergabung untuk membentuk zygote.  

Terdapat sejenis alga dinamakan  Chlamydomonas yang merupakan jenis chlamydomonad tinggal di kolam cetek yang tercemar dengan bahan organik. Chlamydomonas adalah alga sel tunggal dengan membentuk keadaan sangkarnya bulat bujur akan tetapi salah satu dari hujungnya sedikit dilihat terdapat sepasang flagella pada bahagian atasnya. Flagella dapat dilihat cepat bergerak ddidalam air apabila air dikacau untuk lihat pergerakannya. Kajian saintis menyamakan rumpai laut ini yang berasal dari perkataan "chlamyd" (pakaian orang-orang Yunani kuno) dan "monad" (organisma paling mudah). Sel chlamydomonad memang dilindungi dengan kulit pektin yang telus dan longgar berpegang pada membran (Sila lihat foto disebelah). Dalam sitoplasma Chlamydomonas terdapat nukleus, mata sensitif cahaya (stigma), vaksin besar yang mengandungi sap sel dan sepasang vaksin berdenyut kecil. Chlamydomonad dilaporkan mempunyai keupayaan untuk bergerak ke arah cahaya terang (kerana stigma) dan oksigen. Alga ini mempunyai fototaxis dan aerotaxis yang positif yang membolehkan alga ini akan ia terapung di lapisan atas badan air. Chlorophyllnya terletak di kromatofor besar dimana ia kelihatan seperti bentuk mangkuk iaitu lokasi proses fotosintesis berlaku. Walaupun jenis alga chlamydomonad sebagai tumbuhan mampu fotosintesis akan tetapi ia juga dapat menyerap bahan organik yang terdapat didalam air dimana alga jenis ini sering digunakan oleh manusia untuk membersihkan air tercemar. Dalam keadaan sesuai maka alga chlamydomonad membiak secara aseksual. Proses berlaku dengan selnya membuang flagella dan terus membahagi, membentuk 4 atau 8 sel baru yang berlaku dengan pantas berkembang didalam air. Dalam keadaan buruk (sejuk, kemarau) selalunya alga chlamydomonad membentuk gamet dalam jumlah 32 atau 64 di bawah kulitnya. Gametes masuk ke dalam air dan bergabung secara berpasangan dan kemudian membentuk zigot terbentuk yang diliputi oleh kulit tebal. Dalam bentuk ini, chlamydomonad mentolerir keadaan alam sekitar yang buruk. Apabila keadaan menjadi baik (pada musim bunga, semasa musim hujan), zigot membahagi, membentuk empat sel chlamydomonad.

Alga jenis Chlorella uniselular selalunya akan tinggal di air tawar dan tanah basah. Chlorella mempunyai bentuk sfera tanpa flagella. Dia juga tidak mempunyai mata sensitif cahaya. Oleh itu, chlorella tidak bergerak. bahagian kulit luar chlorella selalunya bercirikan kulit padat yang diselaputi oleh selulosa (Cellulose). Jika diteliti dimana didalam sitoplasma terdapat nukleus dan kromatofor dengan klorofil. Fotosintesis sangat aktif berlaku dimanajadi chlorella menghasilkan banyak oksigen dan menghasilkan banyak bahan organik. Selain dari alga chlamydomonad dilaporkan alga chlorella mampu dalam menyerap bahan organik yang terdapat di dalam air. Apa pun dilaporkan alga chlorella melakukan pembiakan aseksual dengan pembahagian. Alga Jenis Pleurococcus pula akan membentuk patina hijau di atas tanah, kulit kayu, batu. Ia adalah alga sel tunggal. Biasanya sel pleurokokus mempunyai nukleus, vakuola, kromatofora platelet. Pleurococcus tidak membentuk spora mudah alih dimana ia akan menghasilkan semula dengan membahagikan sel kepada dua. Sel jenis Pleurococcal boleh membentuk kumpulan kecil (4-6 sel).

Bagi jenis alga multiselular seperti Ulotrix  yang mempunyai filamen multiselular hijau. Biasanya alga ini hidup di sungai-sungai di permukaan yang terletak berhampiran dengan permukaan air. Ulotrix mempunyai warna hijau yang cerah dimana benang Ulotrix tidak bercabang dan pada satu hujung mereka melekat pada substrat. Setiap benang terdiri daripada satu siri sel kecil dimana benang tumbuh disebabkan pembahagian sel melintang (Sila lihat foto disebelah)Kromator ulotrix mempunyai bentuk cincin terbuka dimana di bawah keadaan yang menggalakkan kan ada sesetengah sel zonospora membentuk bentuk ulotrix. Alga ini akan mempunyai 2 atau 4 flagella dimana apabila zoospore terapung dilekatkan pada objek maka ia mula membahagi atau membentuk rantaian alga. Dalam keadaan yang buruk alga ulotrix boleh membiak secara seksual. Dalam beberapa sel filamen terdapat gamet dengan dua flagella terbentuk. Selepas meninggalkan sel-sel alga ini akan bersatu dalam pasangan yang kemudian ia membentuk zigot. Zigot ini akan dibahagikan kepada 4 sel yang masing-masing akan menimbulkanbeberapa alga yang berasingan.

Alga jenis Spirogyra yang juga juga dikenali sebagai Ulotrix adalah alga filamen hijau. Dalam air tawar lazimnya agla ini adalah spirogyra yang paling kerap dijumpai malahan ada yang dikomersilkan. Benang Spirogyra tidak bercabang dan alga ini terdiri daripada sel-sel silinder. Sel-sel ini akan diliputi mukus (mucus) dengan ia mempunyai membran selulosa yang padat. Jika dilihat dengan mikriskop dilihat dimana Chromatophore spirogyra kelihatan seperti pita spiral (Sila lihat foto disebelah).  Apa pun dilaporkan bahagian inti spirogyra digantung di sitoplasma pada filamen protoplasmik yang juga di dalam sel terdapat vakuola dengan sap sel. Dalam pada itu cara pembiakan alga ini aseksual iaitu ianya dijalankan secara vegetatif iaitu dengan membahagikan organ benang menjadi serpihan. Spirogyra juga dilaporkan ianya mempunyai proses seksual dalam bentuk conjugation. Dalam kes allga ini lazimnya dua benang terletak berhampiran iaitu dalam satu saluran dibentuk di antara sel-selnya. Di saluran ini ada kandungan dari satu sel dipindahkan ke yang lain. Selepas itu dan apabila zigot dibentuk iaiya akan ditutupi dengan kepingan padat berlaku pada musim sejuk akan tetapi pada musim bunga ia tumbuh spirogyra baru. Alga secara aktif terlibat dalam peredaran flora dan fauna dalam alam semula jadi. Akibat proses fotosintesis maka alga akan mengeluarkan sejumlah besar oksigen (O2) dan mengikat karbon (CO2) ke dalam udara untuk kegunaan manusia dan haiwan. Alga juga terlibat dalam pembentukan tanah dan pembentukan sedimen. Terkini sudah banyak jenis alga yang digunakan oleh manusia seperti untuk diposes menjadi agar-agar, yodium, bromin, garam kalium dan juga pelekat. Dalam sektor pertanian, alga digunakan sebagai makanan tambahan dalam diet haiwan dan dijadikan sebagai baja potash. Pernan alga membantu didalam membersihkan air tercemar dan ada juga jenis alga yang kini sudah dikomersilkan menjadi makanan manusia (terutama makanan Je[un). Semuga artikel ini memberi info berguna kepada smeua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..


NAMA ALGA.... BANYAK JENISNYA...
CHLAMYDOMONAS... CHLORELLA...
SPIROGIRA... POPULAR NAMANYA...
DIJADIKAN MAKANAN... BERGUNA...By,
M Anem,
Senio Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(23 Syawal 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...