Support My Blog

Monday, June 28, 2021

KENALI BUAH-BUAHAN TEMPATAN (Part 2)

BUAH-BUAHAN TEMPATAN merupakan jenis buah-buahan yang dihasilkan oleh sesebuah negara tersebut. Seperti di Malaysia yang merupakan sebuah negara beriklim tropika yang kaya dengan buah-buahan tempatan dimana selalunya boleh menikmati buah-buahan ini sepanjang tahun bagi buah tidak bermusim atau masa tertentu sahaja bagi buah yang keluar bermusim. Banyak jenis buah-buahan tempatan yang ditanam untuk pasaran domestik, pasaran eksport dan juga untuk diproses menjadi pelbagai pproduk lain berasaskan kepada buah-buahan. Buah-buahan ini boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu buah-buahan bermusim dan tidak bermusim. Antara contoh buah-buahan yang tidak bermusim seperti pisang, betik, jambu, nangka dan sebagainya. Manakala bagi jenis buah-buahan bermusim pula adalah seperti rambutan, durian, langsat, duku, manggis, rambai dan sebagainya. Rakyat Malaysia memang digalakkan makan buah-buahan tempatan kerana buah-buahan ini masih segar diperolehi dengan harga berpatutan. Kebanyakan buah-buahan ini baru dipetik dari ladang atau dusun dimana ia sudah tentu ada khasiatnya banyak kerana kandungan vitamin dan zat yang terdapat dalam buah-buahan tersebut masih terpelihara.  Buah-buahan tempatan juga mudah didapati secara percuma (lazimnya musim durian ramai balik kampong untuk makan durian keluarga) dan membelinya di gerai buah-buahan, pasar malam, pasar tani, pasar basah, pasaraya malahan kini telah ada jualan buah-buahan tempatan secara on-line. Bagi sesetengah buah bermusim memang seakan ada pesta buah-buahan terutama raja segala buah kalau bukan Durian. Ramai orang tempatan akan memburu durian premiumseperti Durian Musang King, Durian Udang Merah, Durian Duri Hitam, Durian Tekka dan beberapa lagi. Harga buah-buahan tempatan juga jauh lebih murah jika hendak dibandingkan dengan buah-buahan yang diimport dimana tahukah pembaca jika ada buah-buahan import dua kali ganda jika dibandingkan dengan harga buah-buahan tempatan dengan ramai peminat buah-buahan tempatan akan dapat menjimatkan wang perbelanjaan seharian. Buah-buahan tempatan juga tiada bahan pengawet yang jika dimakan boleh  merbahayakan kesihatan. Kebanyakan buah-buahan yang diimport seperti buah epal disapu bahan pengawet supaya tahan lama. Oleh itu dapat mengelakkan risiko penyakit seperti keracunan makanan.  Buah-buah tempatan dilaporkan mengandungi banyak vitamin dan zat yang diperlukan oleh manusia. Oleh itu makanlah buah-buahan tempatan.Banyak kebaikan yang dapat kita peroleh sekiranya kita makan buah-buahan hasil keluaran negara kita sendiri. Artikel tengahari Sabtu ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology"  mengenai beberapa jenis buah-buahan tempatan yang berpotensi untuk dikomersilkan dan dibuat ujirasa untuk bahnan rujukkan semua.

Di Malaysia penanaman buah-buahan dilakukan oleh pekebun kecil dan estet swasta sama ada secara kecil-kecilan atau pun secara meluas. Antara jenis buah tempatan yang telah ditaam secara estet perladangan adalah seperti Buah Nanas, Buah Durian, Buah Betik dan juga buah Nnagka. Buah nangka ini ditanam secara meluas d beberapa Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) seperti di TKPM Lanchang, TKPM Kota Perdana (Di Pahang), TKPM Tengaroh (Di Johor) dan banyak lagi lokasi. Potensi buah-buahan tempatan untuk pasaran eksport membolehkan lebih ramai pengusaha yang berani menanam buah tembikai, buah nanas, buah durian, buah betik dan buah belimbing. Sebagai contoh dimana buah nanas seperti Nanas MD2 merupakan jenis buah segar yang menembusi eksport kebanyak negara seperti Singapura, China, Jepun, Negara2 Timur Tengah dan banyak lagi. BUah durian pula kini memang mempunyai potensi pasaran besar ke China. Bagi buah buahan tempatan ini memang jelas menunjukkan bahawa negara ini mempunyai kepelbagaian sumber genetik buah-buahan yang sangat luas. Terpulanglah kepada generasi akan datang untuk mengekalkannya supaya terus dapat dinikmati bersama. Usaha giat perlu dijalankan untuk menghalang spesis ini daripada pupus. Dianggarkan tidak kurang 370 jenis buah-buahan yang boleh dimakan terdapat dinegara ini. Buah-buahan ini ada bermusim dan tidak bermusim yang boleh dimajukan didalam pelbagai lokasi dan kaedah pengurusan agar ia menjadi satu industri yang menguntungkan kepada negara. Kerajaan Malaysia melalui kementerian dan Jabatan menggariskan beberapa jenis buah-buahan tempatan (19 jenis) yang sesuai dimajukan iaiitu Tembikai, Nanas, Buah Naga, Jambu Batu, Jambu Air, Mangga, Rambutan, Belimbing, Ciku, Nangka, Cempedak, Limau Bali, Limau Manis, Betik, Dokong, Durian, Manggis, Pulasan dan Pisang. 

Buah DURIAN (Durio zibethinus) yang juga digelar sebagai “Raja Segala Buah“ merupakan antara jenis tanaman buah yang terluas di Malaysia. Buahnya besar berwarna hijau gelap diselaputi duri yang bujur lebar dan tajam di hujungnya. Ianya perlu dipegang dengan cermat kerna duri yang tajam boleh melukakan tangan. Isi buah durian enak dimakan secara segar dan pastinya penuh nikmat. Rasanya lemak manis dan lembut. Kepada yang menyukai rasa dan bau yang sederhana boleh memasukkan isi durian ke dalam ais krim, jem atau pencuci mulut. Antara beberapa varieti durian yang popular di Malaysia adalah seperti Durian Musang King (D197), Durian Bukit Merah (D24), Durian Ochee/Duri Hitam (D200), Durian Tekka (D160), Durian Merah/ Sukang, Durian D24, Durian IOI atau Hajah Asmah (D168) dan beberapa varieti durian kampung terpilih. Musim durian di Malaysia selalunya jatuh daripada bulan Mei sehingga September sebagai musim utama dan Disember hingga Januari pada luar musim. Harga durian kini semakin mahal kerana kualiti dan keunikannya tersendiri apa lagi apabila ia sudah mula di eksport ke China yang tinggi permintaannya sepanjang tahun.

Buah tempatan ke 8 yang tidak kurang popularitinya adalah Buah Rambutan (Nephellium lappaceum) dimana buah ini mempunyai kulit berwarna merah pekat atau kuning cerah berserta rerambut yang terkeluar dari permukaan kulit dimana ia kerinting dan berwarna hijau di hujungnya. Isinya lutsinar dan ia mempunyai rasa yang dihalusi dengan bau yang manis tajam. Boleh dimakan begitu sahaja menggunakan tangan. Ianya merupakan makanan ringan diwaktu cuaca panas. Banyak digunakan juga dalam pelbagai minuman dan pencuci mulut. Terdapat sekitar 67 varieti rambutan yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian akan tetapi hanya kurang dari 7 varieti yang dikomersialkan. Hanya 10 varieti rambutan yang disyorkan dan dikomersilkan di Malaysia iaitu R134, R156(Muar Gading), R160 (Khow Thow Bak), R162 (Oh Heak), R167 (Chai Thow Chin), R168 (Che Embong), R170 (Lychee), R185 (Lekang Nyior), R191 (Anak Sekolah atau Rong Rien) dan R193 (Deli Baling). Walau bagaimana pun varieti R156 (Muar Gading), R191 (Anak Sekolah) dan R193 (Deli Baling) adalah merupakan varieti paling popular ditanam dan beberapa varieti baru MARDI seperti varieti Rambutan Mas Merah.

Buah Belimbing (Averrhoa carambola) sememangnya enak untuk dimakan juga cantik apabila dipandang. Isi belimbing mempunyai bau yang menyerlah dan memiliki rasa masam manis, seringkali digunakan dalam pelbagai minuman komersial. Buah belimbing mampu menghilangkan rasa dahaga dan sejenis buah tempatan yang baik untuk kesihatan. Apabila dipotong secara melintang maka hasil potongannya akan berbentuk seperti bintang (star) dan selalunya digunakan sebagai hiasan untuk salad dan pencuci mulut. Malaysia merupakan sebuah negara yang menanam buah belimbing untuk pasaran domestik dan eksport. Penulis blog dapati di Malaysia terdapat 19 varieti belimbing didaftar dengan Jabatan Pertanian akan tetapi hanya beberapa varieti belimbing yang popular di tanam adalah Varieti B10, B2, B17 dan varieti terbaru hasil biakbaka MARDI iaitu Varieti Bintang Mas (Dilancarkan pada tahun 2019). Belimbing merupakan sejenis buah-buahan tropika yang mengandungi banyak zat nutrien untuk kesihatan manusia terutama mereka yang menghadapi masaalah tekanan darah tinggi dan kencing manis. Terdapat seluas 1,310 hektar tanaman belimbing di Malaysia pada tahun 2020 (Laporan Buku Statistik Jabatan Pertanian Malaysia) dengan kawasan utama pengeluaran sekitar Selangor, Negeri Sembilan, Pahang dan Johor.

Seterusnya buah tempatan yang ke 10 adalah Buah Ciku (Manikara achras) yang juga dikenali dengan nama sapodilla dimana buah ini mempunyai rasa unik yang tersendiri. Buah ciku yang masak mempunyai kulit berwarna coklat dan agak licin dan isinya adalah lembut berwarna seperti madu dan mempunyai rasa yang manis seakan campuran vanilla, gula perang dan rut bir. Di bahagian tengahnya terdapat biji hitam yang tidak boleh dimakan akan tetapi boeh disemai untuk menjadi anakbenih. Ciku enak dimakan segar atau sebagai pencuci mulut atau sebagai campuran kek dan dijadikan inti pankek yang eksotik. Ada juga buah ciku yang dibuat jus minuman. Antara varieti buah ciku yang popular ditanam di Malaysia adalah seperti varieti Ciku Subang (C63), Ciku Betawi (C61), Ciku Raja (C65),  Ciku Mega (C64), Ciku Jantung (C62) dan beberapa lagi. Keluasan tanaman ciku di Malaysia pada tahun 2012 adalah sebanyak 1,115 hektar dengan hanya sekitar 515 hektar sahaja yang menghasilkan buah. Sebanyak 6,050 metrik tan ciku dihasilkan pada tahun 2012 terutama untuk pasaran domestik. 

Buah Nangka (Artocarpus heterophyllus) merupakan buah tempatan yang sangat popular sebagai buah pencuci mulut. Berat buah nangka mencecah lebih 15 kg bergantung kepada umur dan jenisnya. Purata saiz buahnya adalah diantara 30-60 cm panjang dan 23-30 cm lebar. Kulitnya berwarna hijau kekuningan dan selalu kelihata seperti bertompok-tompok. Isinya rangup mempunyai rasa yang manis, wangi dan nyaman. Setiap ulas dari isinya mengandungi biji putih dan boleh dimakan setelah direbus atau dibakar. Penanaman nangka kini banyak di dominasi oleh peserta TKPM di Pahang dimana nangka varieti Tekam Yellow (J33) dijadikan nangka untuk pasaran domestik dan eksport. Selain varieti nangka Tekam Yellow diantara varieti popular lain adalah seperti Nangka NSI (J31), Nangka Manin (J32), Nangka Uncle Hong (J34) Nanka Mastura (J37) dan dua varieti baru iaitu Nangka Subang Lao Zhang (J39) serta Nangka Subang Chap Boy (J39). Buah nangka kini sudah semakin mendapat pasaran baik terutama dengan nanga Madu (Tekam Yellow) seperti yang dijual di gerai tepi jalan disepanjang jalanraya Raub-Bentong di Pahang.

Buah Cempedak (Artocarpus cempeden) memiliki rasa yang hampir sama seperti buah nangka dan sukun dengan sedikit rasa durian. Isinya yang manis, lembut dan berair menyelaputi biji yang kelihatan seperti kacang. Berada di antara jerami dan empulur yang tidak boleh dimakan. Jerami luar buah sedikit melekit. Buah ceempedak adalah paling sesuai digoreng bersama sakutan tepung yang mengeluarkan aroma wang sehingga pelanggan membelinya. Antara beberapa varoeti cempedak popuar di tanam dan dijual di Malaysia adalah Cempedak Paya Jaras (C28), Cempedak Kuang 5 (CH30) dan Cempedak Chin (CH33). Sejenis varieti cempedak yang pernah mendapat perhatian orang ramai adalah Cempedak-Durian walau pun isinya sedikit tetapi aromanya 'sangat kuat' popular ditanam di Perak. Artikel ini dibahagikan kepada 3 segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 untuk dibaca bersama. Semuga artikel ini memberikan info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..
BUAH TEMPATAN... 19 SEMUANYA...
BUAH BERMUSIM.. TAK MUSIM ADA...
DIMAKAN SEGAR...ENAK RASANYA...
DAPAT PERCUMA... BUAT UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(15 Zulkaedah 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...